stiganas, la 14 July 2018 - 03:57 PM, a spus:
Eu nu cred ca s-a format vreo masa critica. Mai mult nu cred ca succesul unui planor compozit F5J depinde prea mult de partea de profil/platforma (ca sa fim moderni), depinde de partea de executie.
Ma refeream la faptul ca acum 3-4 ani initiativa aia de genul "haidem sa haidem" nu avea nici o sansa de reusita din start: nu aveam un proiect (doar o idee vaga), nu aveam cunostintele de proiectare si pentru compozite nici cunostintele practice (si nu ma refer la mine, ci la ceea ce se dorea a fi o "echipa").
Acum avem un proiect (SynerJ, "validat" si comercial si competitional), software-ul de proiectare necesar (nu va uitati urat ca nu e SolidWorks si e un program facut de mine, macar stiu ca scoate un model 3D precis), avem 4-5 oameni cu experienta in lucrul cu compozit (pacat ca sunt in diferite parti ale tarii)...
Da, realizarea matritelor va fi o problema, asta stiu din start, vedem rezultate preliminare peste cateva saptamani.
Preturile pe care le-am pus acolo nu sunt calculatii de cost ci preturi finale "de export" (adica pentru varianta comerciala - asta daca da Marele Monstru Mancator de Spaghette sa ajungem la faza aia).
Poti sa pui tesatura de carbon de 100 euro / mp sau poti sa pui hibrid carbon / kevlar (exista un model frumos de kevlar cu disser carbon cam greu de 98 gr/mp dar ieftin de 24 euro/mp
https://shop.hp-text...-sp-p100ac.html) sau tesatura ieftina din resturi (de exemplu daca iei la kilogram tesatura de 68-93 g/mp latime 50-100 cm iei kg la 200 de euro ...asta inseamna intre 10 si 15 mp de ajuns pentru 5-8 modele...cand voi face prototipul voi merge pe varianta asta). Poti sa pui tesatura la 45 de grade ca asa ai o rezistenta mai mare la torsiune sau pui tesatura normal ca sa faci economie. Sau pui pur si simplu fibra de sticla.
Similar daca nu vrei rohacell poti sa mergi bine mersi pe XPS sau sa faci un model hollow wing cu rezistenta mai mare si facut iar cu material ieftin (nu rohacell de 1 mm ci folie de polistriren extrudat de 1.6 mm grosime).
Deci preturile "interne" (pentru cei ce vor sa se implice in proiect) pot fi ceva de genul 50-100-200 de euro materiale (in functie de cat de mult vrei sa investesti) si ceva munca.
Asta e de fapt scopul proiectului, sa avem posibilitatea sa prducem "intern" asa ceva ...si daca se poate sa scoatem si un model comercial cu atat mai bine.
Trebuie doar sa trecem de pragul asta de comoditate, ai destule planoare performante si din fericire ai si destul ttimp sa le zbori, am si eu (si recunosc ca nu le zbor), mai au si altii, NAN Models si DS Composites sunt aproape si se pot cumpara planoare performante la preturi decente) ...ne multumim cu atat? Ramanem la stadiul de "consumatori" sau devenim "producatori"?
Cred ca am vazut topice pe rcgroups cu matrite de planoare "comunitare" (parca prin Africa de Sud), parca erau de Euphoria sau ceva de genul asta, se adunau oamenii in week-end intr-o mini echipa de 2-3-4 oameni (mesterul "rezidenl" si oaspetii "ucenici") si scoteau 2 modele nu pentru vanzare ci pentru cei ce le-au facut cu mana lor. Le-ai zburat, le-ai busit ...in week-end-ul urmator viicu el la reparat si mai pui mana sa mai faci un model de rezerva.
Cam asta aveam in vedere, un efort "comunitar" si cu ceva obiective secundare comerciale (daca se poate).
Nu reusesc sa coagulez o echipa pentru chestia asta..nici o problema, merg pina unde pot sa duc proiectul in regim "solo" si apoi apelez la colaborari externe (nu o luati ca pe o lauda personala sau ceva de genul asta dar am o intelegere verbala cu o firma care este interesata sa produca planoare compozite daca vin cu matritele de aripi si ampenaje iar o alta firma este interesata de programul de proiectat matrite - si asta dupa ce am facut o demonstratie practica on site cu varianta din primavara anului trecut).
Am o intrebare: daca pun "la liber" fisierele de taiere pentru balsa cati se vor apuca sa construiasca? Sau daca pun aici fisierele 3D ale proiectului (teoretic, ca sunt 36 de fisiere cu dimensiunea de 954 MB varianta de inalta rezolutie pentru productie, pot a pun un link catre serverul de acasa) ...cati vor fi interesati de ele? Cati se vor apuca sa faca ceva pe baza lor?
Sa pun si alta intrebare: daca pun aceleasi fisiere sau un link catre ele pe RCGroups ce credeti ca se va intampla?