Modelism - RHC Forum: "Hai facem impreuna un planor un planor de top!" - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

"Hai facem impreuna un planor un planor de top!" ... redivivus ... poate a treia oara e cu noroc!

#1 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 13 July 2018 - 11:00 AM

Au mai trecut catvica ani, poate e cazul sa mai incepem un proiect cu mici sanse de reusita.
Ce e diferit de data asta:
- avem 1-2 proiecte aerodinamice de top pe care le putem considera un punct de start (proiecte facute de Gerald Taylor pentru F3J 3.84 m anvergura si ALES 2.5 m anvergura)
- proiectele au fost folosite deja la cateva planoare de top (Vinco, Volo si - "surprize, surprize!!!" - Ultima : "The Ultima 1 is a stretched SynerJ wing (stretched from 3.85 meters to 4 meters) and was the first available SynerJ based design on the market, quickly followed by other SynerJ based designs"....plus mai nou Viator)
- s-a mai acumulat ceva experienta in domenii "cheie" cum sunt utilizarea matritelor cu materiale compozite performante (OcsiRC,ValiBV), "vacuum-bagging" (fly, Zippo), proiectare si modelare 3D pentru realizarea de kituri de balsa (Zippo si cu mine) si matrite (tot eu).
Cred ca s-a format intr-un fel "masa critica" pentru realizarea proiectului.

Aceasta postare a fost editata de ender67: 13 July 2018 - 11:00 AM

0

#2 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 13 July 2018 - 11:31 AM

Cateva cuvinte despre SynerJ si proiectele derivate:
-SynerJ f3J are anvergura de 3.84 m cu o coarda centrala de 248 mm, greutatea pentru care a fost proiectat este de 1360 grame
-SynerJ ALES are 2.5 m cu o coarda centrala de 200 mm, greutate 650 grame
-"The Ultima 1 is a stretched SynerJ wing (stretched from 3.85 meters to 4 meters)" - aripa facuta din 3 segmente, fuselaj dintr-un segment
- Volo - 4 m, aripa din 4 segmente, fuselaj din doua segmente
- Viator - putin sub 3.2 m, aripa din 4 bucati, fuselaj din 2
- Altius - la fel, aripa din 4 segmente, fuselaj din 2
Mdah...asta e - "Altius" e numele planorului la care lucrez. Chestia cu "Citius , altius, fortius" va spune ceva? Suna bine, are si ceva sesn, si e si o mica chestie personalsa (ALT sunt si initialele mele).
0

#3 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 13 July 2018 - 12:28 PM

Cateva cuvinte despre Altius:
- am putea prelua EXACT Synerj F3J 3.84m si SynerJ ALES 2.5m dar ...
- ...as prefera sa avem putina creativitate referitor la anvergura si coarda.
Ceea ce am in cap (si in calculator) e ceva de genul:
- un "aspect ratio" mediu de 1:16 (mediu in sensul ca pica la mijloc intre 1:12 si 1:20)
- anvergura 3.6 m (4 segmente de 90 cm), coarda centrala 22.5 cm , fuselaj 160 cm din 2 bucati de 90 cm care se suprapun pe o distanta de 10 cm
- am putea considera si o varianta "short" de 3.2m/20cm/1.4m (dar ne suprapunem peste Viator) sau 4 m/25cm/1.8m (ceva similar Ultima)...poate vor fi proiecte ulterioare/secundare
- segmentele centrale vor avea un unghi diedru mic (1-2 grade) sau chiar nul (pentru constructie mai usoara) iar extremitatile 5-6 grade
- modelul 3D din proiectul SynerJ va fi simplificat pentru o constructie usoara, cateva detalii in liniile urmatoare
In porgramul meu de calcul matrite urmaream exact modelul dat de poiectul XFLR (care este de fapt o colectie de segmente drepte ...in jur de 10). Prin chestia asta se incerca aproximarea unei aripi eliptice. Aspectul de linie franta il evitam prin utilizarea unor curbe spline dar mai aveam problema varfukui aripii care arata parca era taiata la circular.
Nu ma mai compliccu curbe spline pentru "netezirea" contururilor (le voi flosi doar la calculul profilelor intermediare). Conturul aripii va fi eliptic.... de fapt o elipsa deformata.
La profilele SynerJ suprafata de control este la 30% de la bordul de fuga. Linia balamalei va fi exact pe axa elipsei. Nu mai fac nici un desen suplimentar, conturul aripii va fi similarcu Viator.
Stabilizatorul orizontal va fi la fel eliptic, iar cel vertical o jumatate de elipsa.

Fisiere atasate


0

#4 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 13 July 2018 - 12:45 PM

Cateva cuvinte despre realizarea practica:
- acelasi model 3D va fi folosit pentru realizare din balsa, compozit si (asa cum va asteptati deja) printare 3D
- o parte din fisierele pentru taierea cu laser vor fi disponibile (detalii despre ce va fi disponibil public si ce nu ceva mai jos).
- fisierele pentru realizarea modelului compozit nu vir fi publice dar vor fi disponibile pentru colegii de pe forum dispusi sa se implice in realizarea practica a proiectului
- fisierele pentru printare 3D vor fi disponibile partial (sub forma de G-code pentru tiparirea in tehnologie FDM). Nu vor fi disponibile modelele 3D sub forma de fisiere STL - cei interesati pot sa exporte direct din XFLR5 fisierul STL cu modelul aripii din proiectul original
0

#5 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 13 July 2018 - 01:10 PM

Cateva cuvinte despre proiectul cu balsa:
- va fi disponibil public setul de nervuri al unui proiect modificat (simlificat pentru usurinta constructiei)
- cele 4 segmente vor avea bordul de atac in linie dreapta ...asta va permite placarea bordului de atac fie cu balsa de 0.8 sau 1 mm fie cu compozite
- tehnologia de constructie va fi similara cu cea de la Dynamo (asamblare nervuri / lonjeroane de tip pieptene)
In principiu cred ca acest proiect va fi cam non-profit dar estimez pretul unui asemenea kit ceva de genul "anvergura in cm in lei" spre "anvergura in cm in euro / 4" ..ceva in jur de 350-400 lei. Kiturile vor fi de tip "wing only", "wing+tails" si "wing, tails and fuse".
Ce nu va fi disponibil public: varianta Pro a acestui planor (vor fi disponibile kituri daca va fi cerere dar nu vor fi publice fisierele laser).
Ce inseamna varianta "Pro" in acest caz: modelul 3D nesimplificat (cu aripa exact ca cea folosita in proiectul de compozit) va fi realizata din balsa si intr-o tehnologie nu foarte revolutonara dar pe care nu am mai vazut-o pina acum.
Aripa va fi acoperita cu folie (prima varianta) sau balsa de 0.8 sau 1 mm(a doua varinata). In interior structura de rezistenta va fi facuta cu lonjeroane de balsa si cu o retea de nervuri "geodetice" (nervuri la 45 de grade).
Pentru colegii care vor dori sa ofere aripile la vanzare in sistem ARF se poate realiza o "matrita" negativa din polistiren extrudat pentru simplificarea montajului.
0

#6 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 13 July 2018 - 02:20 PM

Cateva cuvinte despre proiectul cu compozit:
Dimensiunile aripilor au fost alese in functie de dimensiunile CNC-ului personal.
Pentru ca nu am experienta practica de lucru cu compozite (ma refer la realizat..nu la montaj) as dori sa realizam proiectul prin colaborare in echipa.
Proiectul implica un numar mare de matrite (,mai precis 16 matrite: 8 pentru aripi, 4 pentru fuselaj, 4 pentru stabilizatoare) si asta inseamna un volum mare de munca la slefuit.
Daca sunt colegi pe forum care doresc sa se implice in acest proeict sunt rugati sa ma contacteze.
Daca nu vom reusi sa adunam "masa critica" pentru echipa de realizare probabil voi oferi proiectul (sub forma de moel 3d sau de matrite) unor producatori din afara tarii sau in ultima instanta voi face proiectul public - daca noi nu reusim sa ne mobilizam pentru realizarea practica poate altii vor fi mai hotarati.
In orice caz ...modelarea si proiectarea matritelor si chiar realizarea unui prototip (pina la slefuire) e o chestie pe care o pot realiza solo dar in continuare nu mai pot lucra singur.
Odata matritele realizate planorul se poate produce fie in sistem "solidcore" (gen Ultima) fie "hollow wing" (gen Xplorer/Shadow). Din cate stiu avem colegi care au experienta in ambele tehnologii - nu e exclus sa putem incerca ambele variante.
Ce pret ar avea un asemenea planor? Probabil un pic mai mare pentru "solidcore".
La un calcul estimativ pentru cele 3 variante (de 3.2m, de 3.6 m si de 4 m) am considerat varianta "hollow wing" cu componenta principala costurile materialelor (manopera e proportionala cu cantitatea de materile) cu urmatoarele componente:
- costul aripii este proportional cu suprafata aripii, initial consider "anvergura in cm in euro" pentru modelul de baza (3.6 m) cu niste factori de corectie de 0.9 pentru modelul de 3.2 m si de 1.1 pentru modelul de 4 m.
- costul fuselajului proportional cu lungimea lui (hai sa luam "lungimea in cm in euro" ca baza de pornire)
- costul ampenajelor este proportional cu lungimea lor (consideram 1/5 din anvergura pentru cel orizontal si 1/10 pentru cel vertical) ...la fel "lungimea in cm in euro" e un punct de pornire
- un cost fix pentru kitul hardware (joinere, firewall, elemente de comanda) indiferent de dimensiune
Modelul asta de calcul are niste mici hibe :
- la aripa intra si componente cu pret fix (joinere) sau cu cost (e drept mic) proportional cu lungimea ... pe astea le putem include in costul "fix" de hardware
- la costul fuselajului ar fi bine sa luam in calcul si partea de suprapunere a celor 2 bucati (asta inseaman + 10 cm) si unele elemente de fixare (suruburi incastrate de exmplu) ...pina la urma se poate ajunge la un pret proportional cu jumatatea anvergurii sau pe acolo sau si mai bine bagam asta in costurile "fixe" de hardware
- componenta "fixa" ar trebui sa acopere si costuri de ambalare pentru expediere ... o apreciez in zona 70-80 de euro (o luam in calcul la 75 de euro)
Cam ce se obtine:
- modelul de baza de 3.6 m : 360 + 160 + 72 + 36 + 75 = 703 euro
- pentru modelul short de 3.2 m: 288 + 140 + 64 +32 + 75 = 599 euro
- pentru modelul de 4 m: 440 + 180 + 80 + 40 + 75 = 815 euro
Pina la realizarea unui calcul de cost / pret mai amanuntit se poate merge fie pe varianta de "600 / 700 / 800 de euro" sau pe "640 / 720 / 800 de euro" adica anvergura in cm x 2 in euro".
Asta asa, ca o prima aproximatie - dar se obtine un pret "competitiv"
0

#7 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 13 July 2018 - 02:55 PM

Despre proiectul tiparit 3D:
Nu va mai bat capul cu detalii tehnice, doar cu ceva detalii despre pret.
Pretul este de tip T & M (adica Time & Material).
Componenta de "timp" este data de timpul de tiparire si asta e proportional cu anvergura.
Compnenta "material" este data de volumul de rasina si asta la randul lui este compus din rasina de "infoliere" (proportionala cu suprafata) si din rasina "de structura" (proportionala cu volumul).
Nu am finalizat inca estimarile de cost dar mi-am propus ca pretul sa nu depaseasca "anvergura in cm in euro".

Priotizarea proiectelor:
- kitul de balsa "clasic' e usor de facut, iau origramul de facut nervuri (cel care poate folosi 3 profile) , il modific sa citeasca toate profilele SynerJ, modific putin partea de interpolare intre profile si cam ata. Poate fi gata in week-end-ul asta
- kitul de balsa "pro" (cu nervuri geoodetice) neciesita un pic mai multa munca de programare. Stiu cum sa il fac (adica am algoritmul in cap) trebuie doar sa il bag in program
- matrite pentru compozit: mici modificari necesare: modificat factori de scalare i fisierul de configurare ca sa obtinem aripa de 3.6 m si 22.5 cm coarda plus inca 1-2 parametri care sa determine utilizarea pentru forma nu a coordonatelor date de XFLR ci a coordonatelor eliptice calculate si a suprafetei de control la 30% de la BA. Maxim 1 ora de programare.
Matritele : probabil incepand cu saptamina viitoare voi incepe realizarea lor.

Daca vor colegi interesati de "balsa clasic" ma apuc de el si il pot termina relativ usor. "Balsa Pro"cade pe plan secund, e fezabil dar nu imi pierd timpul cu el decat daca vor fi interesati cativa colegi de realizarea practica. Personal ma intereseaza nu atat realizarea practica cat dezvoltarea programului pentru calculul nervurilor geodetice.
Prioritatea in perioada imediat urmatoare o constituie realizarea matritelor (si pentru asta trebuie sa imi termin CNC-ul, motorul de frezare e pe drum).
0

#8 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 14 July 2018 - 01:21 AM

Update (modelul 3D al aripii):
Am modificat programul de calcul model 3D si matrite ...rezultatul arata bine pe 99.9% din suprafata.
Aripa e calculata cu sectiuni de 5 mm ...asta arata bine cu exceptia ultimilor 5 mm unde in loc de o chestie rotunjita apare un varf ascutit.
Se rezolva maine cu o simpla modificare: pe ultimii 5 sau 10 mm trec de la "felii de 5 mm la "feliute" de 0.5 mm.
Unghiurile diedru din modelul 3D sunt de 2 grade si 7 grade.
Pentru o prima incercare nu arata rau deloc, rezolv maine si ultimii 5 mm si va fi gata de frezare.
Tot maine voi face si modelele pentru profundor si deriva (acelasi model de aripa eliptica dar cu dimensiuni si profile diferite).

Fisiere atasate


0

#9 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 14 July 2018 - 03:24 PM

Update: modelele 3D pentru aripa (miezuri / pozitive / negative) sunt gata.
Cam asa arata varful aripii mri de cateva ori:
- se observa canalul in V pentru eleron
- in momentul in care acesta dispare si nu mai este vizibil insemna ca grosimea aripii in zona aia depaseste grosimea pe care i-am dat-o ca parametru (de obicei grosimea materialului compozit in zona respectiva, in cazul asta 0.3 mm)
- daca priviti cu atentie se observa ca aproximarea suprafetei se face in partea stanga cu niste "felii" mai groase de 5 mm, cam pina prin zona in care se termina canalul de eleron (e doar o coincidenta de dimensiuni, nu e modelata prin program chestia asta)
- dupa asta modelarea se face cu "feliute" de 0.5 mm
- varful aripii se termina cu o ultima felie "triunghiulara" si care are grosimea de 0.5 mm
Eu zic ca e acceptabil ... de "amorul artei" as putea sa mai bag exact o linie in prigram si sa inlocuiesc ultima felie de 0.5 mm cu 10 "micro-felii" de 0.05 mm grosime...

Fisiere atasate


0

#10 Useril este offline   stiganas 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 8326
  • Inregistrat: 25-September 06
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Postat 14 July 2018 - 03:57 PM

Eu nu cred ca s-a format vreo masa critica. Mai mult nu cred ca succesul unui planor compozit F5J depinde prea mult de partea de profil/platforma (ca sa fim moderni), depinde de partea de executie. In fond Vladimir vinde bine mersi AVA care e un proiect Mark Drela antic deja. Poti sa o faci si in bucatarie dar cum o face Vladimir ....

Vezi postareaender67, la 13 July 2018 - 11:00 AM, a spus:

Cred ca s-a format intr-un fel "masa critica" pentru realizarea proiectului.


Iarasi nu cred ca un kit clasic din balsa merita facut comercial cand poti sa cumperi kituri excelente la pret OK (sau sa tai singur din planuri gen Dynamo).

Ce m-ar tenta pe mine (si poate si pe altii) e un kit gen MADRES sau micro DLG YASHI cum face Popad sau Kleine UHU, adica aripa din balsa solida frezata la CNC. Asta da, m-ar tenta. O aripa subtire, multisegment, cu un sistem de asamblare inteligent (sa nu iasa stramba) la 2m anvergura. In fond marele avantaj al RES e ca nu ai eleroane si servo in aripa, asadar poate sa fie oricat de subtire si orice profil. Poti sa o lacuiesti/laminezi, arata super. Poti sa tai direct din freza canale pentru tije de carbon, poti sa faci chestii foarte destepte. Fuselajul e mai putin important dar am inceput sa apreciez coada in V pentru aterizari.
0

#11 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 14 July 2018 - 04:18 PM

Schimbat doua linii in program (pe ultimul cm feliile sunt de 0.5 mm iar e ultimii 2 mm sunt de 0.1 mm) si rezultatul arata bine de tot.
Nu ca ar conta prea mult cum arata screenshot-ul asta dar pentru un planor performant iti trebuie 3-4 lucruri:
- un bun model aerodinamic (si aici e meritul lui Gerald Taylor)
- un bun model 3D (si la capitolul asta sunt cam perfectionist)
- o matrita bine executata
- un produs final realizat cu materiale de calitate.
Primele doua (partea teoretica) sunt OK ..practica ne face probleme la etapele 3 si 4.
Am scris postul asta s am vrut sa dau preview cand am vazut replica lui 'Stefan ... total de acord.
Trecem la etapa nr 3.

Fisiere atasate


0

#12 Useril este offline   SORIN CAIUS 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2103
  • Inregistrat: 02-November 05
  • Gender:Male
  • Location:Arad
  • Interests:Avioane Ultrausoare, Planoare, Aeromodele , Heli

Postat 14 July 2018 - 04:23 PM

ender 67,
Ai uitat ceva : un produs final executat de un profesionist care e exigent cu el insusi .
BaftaCiao Sorin

0

#13 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 14 July 2018 - 04:57 PM

Vezi postareastiganas, la 14 July 2018 - 03:57 PM, a spus:

Ce m-ar tenta pe mine (si poate si pe altii) e un kit gen MADRES sau micro DLG YASHI cum face Popad sau Kleine UHU, adica aripa din balsa solida frezata la CNC. Asta da, m-ar tenta. O aripa subtire, multisegment, cu un sistem de asamblare inteligent (sa nu iasa stramba) la 2m anvergura. In fond marele avantaj al RES e ca nu ai eleroane si servo in aripa, asadar poate sa fie oricat de subtire si orice profil. Poti sa o lacuiesti/laminezi, arata super. Poti sa tai direct din freza canale pentru tije de carbon, poti sa faci chestii foarte destepte. Fuselajul e mai putin important dar am inceput sa apreciez coada in V pentru aterizari.


Pai cam asta era o alta linie de atac pe care am mentionat-o in topicul de DLG YASHI. As putea freza "ceva" (materiale moi: spuma, balsa, MDF ...pina la corian) pina la lungimea de 1 m.
Daca iau proiectul ALES (SynerJ pentru F5J cu anvergura de 2.5 m si coarda de 20 cm) si il scalez pentru o aripa de anvergura 2m si pastrat coarda de 20 cm si il trec prin acelasi tip de prelucrare (aripa eliptica, suprafete de control la 30%) programul imi zice ca modelul are 2187.55 cm3 si suprafata 0.634 mp (asta include extrados si intrados, suprafata aripii e cam putin sub jumatatea valorii afisate).
2200 cm3 la 160 kg/m3 (adica 0.16 g/cm3) inseamna o aripa de 350 de grame cu balsa normala, cu balsa "de competitie" de 120 kg/m3 inseaman cam 265 de grame. Se mai adauga ceva carbon, servo-uri de 10-12 grame..hai sa zicem o aripa de 300-350 grame. Aripile de Sigma (un fel de DLG de 2m electrizat, spuma / sticla / disser si lonjeroane carbon) au 235 grame fara servo la 17.5 cm coarda.
Daca iau proiectul Synergy2 si il fac pentru micro-DLG anvergura 100 cm si coarda 10 cm cica volumul e cam 250 cm3.. fie balsa cat de grea tot iese ceva sub 50 de grame aripa.Cu balsa de competitie inseamna 30 de grame ...il pot scoate chiar mai usor daca ii dau o subtiere suplimentara a profilului (cu un factor de 0.8 de exemplu - anvergura si coarda centrala nu se schimba si se micsoreaza volumul & greautatea cu acel facor de scalare)



0

#14 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 14 July 2018 - 06:03 PM

Vezi postareastiganas, la 14 July 2018 - 03:57 PM, a spus:

Eu nu cred ca s-a format vreo masa critica. Mai mult nu cred ca succesul unui planor compozit F5J depinde prea mult de partea de profil/platforma (ca sa fim moderni), depinde de partea de executie.


Ma refeream la faptul ca acum 3-4 ani initiativa aia de genul "haidem sa haidem" nu avea nici o sansa de reusita din start: nu aveam un proiect (doar o idee vaga), nu aveam cunostintele de proiectare si pentru compozite nici cunostintele practice (si nu ma refer la mine, ci la ceea ce se dorea a fi o "echipa").
Acum avem un proiect (SynerJ, "validat" si comercial si competitional), software-ul de proiectare necesar (nu va uitati urat ca nu e SolidWorks si e un program facut de mine, macar stiu ca scoate un model 3D precis), avem 4-5 oameni cu experienta in lucrul cu compozit (pacat ca sunt in diferite parti ale tarii)...
Da, realizarea matritelor va fi o problema, asta stiu din start, vedem rezultate preliminare peste cateva saptamani.
Preturile pe care le-am pus acolo nu sunt calculatii de cost ci preturi finale "de export" (adica pentru varianta comerciala - asta daca da Marele Monstru Mancator de Spaghette sa ajungem la faza aia).
Poti sa pui tesatura de carbon de 100 euro / mp sau poti sa pui hibrid carbon / kevlar (exista un model frumos de kevlar cu disser carbon cam greu de 98 gr/mp dar ieftin de 24 euro/mp https://shop.hp-text...-sp-p100ac.html) sau tesatura ieftina din resturi (de exemplu daca iei la kilogram tesatura de 68-93 g/mp latime 50-100 cm iei kg la 200 de euro ...asta inseamna intre 10 si 15 mp de ajuns pentru 5-8 modele...cand voi face prototipul voi merge pe varianta asta). Poti sa pui tesatura la 45 de grade ca asa ai o rezistenta mai mare la torsiune sau pui tesatura normal ca sa faci economie. Sau pui pur si simplu fibra de sticla.
Similar daca nu vrei rohacell poti sa mergi bine mersi pe XPS sau sa faci un model hollow wing cu rezistenta mai mare si facut iar cu material ieftin (nu rohacell de 1 mm ci folie de polistriren extrudat de 1.6 mm grosime).
Deci preturile "interne" (pentru cei ce vor sa se implice in proiect) pot fi ceva de genul 50-100-200 de euro materiale (in functie de cat de mult vrei sa investesti) si ceva munca.
Asta e de fapt scopul proiectului, sa avem posibilitatea sa prducem "intern" asa ceva ...si daca se poate sa scoatem si un model comercial cu atat mai bine.
Trebuie doar sa trecem de pragul asta de comoditate, ai destule planoare performante si din fericire ai si destul ttimp sa le zbori, am si eu (si recunosc ca nu le zbor), mai au si altii, NAN Models si DS Composites sunt aproape si se pot cumpara planoare performante la preturi decente) ...ne multumim cu atat? Ramanem la stadiul de "consumatori" sau devenim "producatori"?
Cred ca am vazut topice pe rcgroups cu matrite de planoare "comunitare" (parca prin Africa de Sud), parca erau de Euphoria sau ceva de genul asta, se adunau oamenii in week-end intr-o mini echipa de 2-3-4 oameni (mesterul "rezidenl" si oaspetii "ucenici") si scoteau 2 modele nu pentru vanzare ci pentru cei ce le-au facut cu mana lor. Le-ai zburat, le-ai busit ...in week-end-ul urmator viicu el la reparat si mai pui mana sa mai faci un model de rezerva.
Cam asta aveam in vedere, un efort "comunitar" si cu ceva obiective secundare comerciale (daca se poate).
Nu reusesc sa coagulez o echipa pentru chestia asta..nici o problema, merg pina unde pot sa duc proiectul in regim "solo" si apoi apelez la colaborari externe (nu o luati ca pe o lauda personala sau ceva de genul asta dar am o intelegere verbala cu o firma care este interesata sa produca planoare compozite daca vin cu matritele de aripi si ampenaje iar o alta firma este interesata de programul de proiectat matrite - si asta dupa ce am facut o demonstratie practica on site cu varianta din primavara anului trecut).
Am o intrebare: daca pun "la liber" fisierele de taiere pentru balsa cati se vor apuca sa construiasca? Sau daca pun aici fisierele 3D ale proiectului (teoretic, ca sunt 36 de fisiere cu dimensiunea de 954 MB varianta de inalta rezolutie pentru productie, pot a pun un link catre serverul de acasa) ...cati vor fi interesati de ele? Cati se vor apuca sa faca ceva pe baza lor?
Sa pun si alta intrebare: daca pun aceleasi fisiere sau un link catre ele pe RCGroups ce credeti ca se va intampla?



0

#15 Useril este offline   SORIN CAIUS 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2103
  • Inregistrat: 02-November 05
  • Gender:Male
  • Location:Arad
  • Interests:Avioane Ultrausoare, Planoare, Aeromodele , Heli

Postat 14 July 2018 - 06:47 PM

ender 67,
Imi place ca in sfarsit ti-ai aratat adevarata fata de idealist, toata stima, pana la urma si eu sunt un idealist dar ceva mai dur ca tine.
In alta ordine de idei. eu un mai am CNC uri (am avut 2 dar amicul meu care se ocupa de ele, Seba a devenit capitan de vas, Vapor) si din aceasta cauza cele 2 CNC uri pe care le-am avut le-am vandut.


Un CNC , cel mai mare e vandut la un prieten de-al meu din Arad care e u tip deschis , de treaba si nu mort dupa bani. CNC ul poate freza aluminiu fara probleme cu o precizie de 0,05mm cel putin. Dimensiunile de frezare 1700x780x 250 , repet e un router CNC puternic si stabil cu motor de frezare de 2,5 kw racit pe apa,care asigura si racirea frezarii cu aer comprimat , se poate monta si racire cu emulsie.
La o adica ar putea realiza matrite profesionale , nu pe gratis, dar la un pret rezonabil, atat pot sa fac la faza asta.

Daca exista matritele eu ma angajez sa realizez partea de compozite pentru 5 planoare, manopera GRATIS , + materile , cu toate ca am timp foarte putin , dar o sa dorm in loc de 7-8 ore 4-5 ore , nu e un efort si cred ca scopul ar merita.
Ideea ar fi ca modelul sa fie suficient de performant ca sa justifice investitia in matrite.Poate o idee ar fi sa facem initial miezuri din extrudat + fibra laminata pentru a testa planorul si abia dupa ce ajungem la configuratia dorita sa incepem fabricarea matritelor.

E o idee si e ceea ce pot face eu momentan.
Bafta
Ciao Sorin

Aceasta postare a fost editata de SORIN CAIUS: 14 July 2018 - 06:51 PM

0

#16 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 14 July 2018 - 07:00 PM

Dupa cum a zis si Stefan "calcaiul lui Ahile" in acest proiect este executia ...adica realizarea matritelor si realizarea produsului final.
De partea de matrite incerc sa ma ocup eu ... pina la punctul in care volumul de munca si necesarul de timp depaseste posibilitatile mele.
Sunt la urma urmei 16 matrite (la care am modelul 3D doar la 12 adica aripi si ampenaje, nu e o problema pentru prototip ca am destule fuselaje de la CLM-Pro).
Doar cateva vorbe despre cum intentionez sa realizez matritele pentru prototip.
Mi-am facut acasa un CNC pentru frezat materile moi (balsa / placaj / MDF / spuma / corian) cu dimensiunile active de 100 x 60 x 10 cm:
- axa X de 100 cm cursa activa cu bare sprijinite de diametru 20 mm lungime 120 cm, actionare cu surub cu bile 1204 mm (diametru 12 mm pas 4 mm);
- axa Y de 60 cm cursa activa cu bare sprijinite de diametru 12 mm lungime 80 cm, actionare cu surub cu bile 1204 mm (diametru 12 mm pas 4 mm);
- axa Z de 10 cm cursa activa cu un ansamblu prefabricat cu surub cu bile 1204
Pare complicat dar nu e, e cat se poate de "low-tech", bare sprijinite si rulmenti liniari si placi de PAL uzuale de 18 mm sau pe acolo. Nu e pentru aluminu...maxim corian.
E calculat sa pun placa de polistiren extrudat de 120 x 60 x 5 cm si sa frezez in ea pozitive si negative. Sau in MDF sau in balsa sau in corian. Plus taiere balsa cu laser de 2 W.
Smecheria la proiectele astea de modelism e ca nu ai nevoie de o precizie foarte mare pe axele X si Y si trebuie sa te concentrezi pe precizie si repeabilitate pentru axa Z.
Modul de realizare a matritelor prototip:
Metoda A:
1. frezare matrite "pozitiv" ("plugs") in polistiren extrudat de 50 mm grosime sau spuma poliuretanica pentru machete / matrite
2. turnare in matrita pozitiva de polistiren a unui amestec de rasina (epoxi sau poliuretanica sau acrilica) si filler mineral - asta va deveni matrita "negativa" ("mold")
3. frezare pentru planeizarea suprafetei superioare a rasinii din matrita negativa
4. extragerea negativului de rasina din pozitivul de polistiren
5. slefuirea negativului sau o frezare fina a negativului (pas mic si adancime de frezare mica) urmata de slefuire
6. lipirea negativului de un suport MDF sau PAL
Metoda B:
1. frezare negativ in MDF
2. pensulare cu epoxi pentru sigilare suprafata
3. slefuire
Metoda C:
1. frezare negativ in corian
2. slefuire
Metoda D:
1. frezare negativ in plexiglas
2. slefuire si se poate
Metoda A poate fi cea mai ieftina si usor de realizat. Pretul rasinilor epoxidice sau poliuretanice sau acrilice e cam in jur de 10 euro / kg , fillerul mineral e vreo 11 lei pe kg (2.5 euro pe kg) si se poate amesteca maxim 1 parte rasina la 3 parti filler. Pentru un raport 1 kg rasina la 3 kg filler rezulta un pret de vreo 20 lei pe kilogramul de rasina & filler.
Negativul de la unul dintre segmentele de aripa pentru inaltimea de 30 mm are cam 7000 cm3, rasina cu filler ar tebui sa fie cam 1.4 grame /cm3 ...hai sa zicem 10 kg pentru matrita, 200 de lei matrita, 400 de euro costurile mterialelor pentru matritele aripi + ampenaje. Acceptabil si se amortizeaza de la al doilea model produs.
Metoda D: am un stoc de vreo 13 placi de plexiglas 100x60.5 cm de 6 m grosime ...ar fi de ajuns pentru matritele de aripi si ampenaje (poate si fuselaj).
Cam atat deocamdata, la partea de "teorie" nu vor mai fi actualizari. Voi mai posta (probabil azi) imagini cu modelele 3D de ampenaje (nimic deosebit, forme de elipsa, plate, sant pentru balama, profile aerodinamice pentru stabilizatori facute tot de Gerald Taylor) si dupa aceea alte actualizari vor mai fi dupa ce voi baga freza in spuma. Sau daca vor mai fi alte intrebari / comentarii / discutii.

Aceasta postare a fost editata de ender67: 14 July 2018 - 07:02 PM

0

#17 Useril este offline   stiganas 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 8326
  • Inregistrat: 25-September 06
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Postat 14 July 2018 - 07:22 PM

Banuiesc ca nimeni si nici pe rcgroups nu stiu daca va fi bataie pe ele (oricum sanse sa fie mai multi decat nimeni)

Vezi postareaender67, la 14 July 2018 - 06:03 PM, a spus:

Am o intrebare: daca pun "la liber" fisierele de taiere pentru balsa cati se vor apuca sa construiasca? Sau daca pun aici fisierele 3D ale proiectului (teoretic, ca sunt 36 de fisiere cu dimensiunea de 954 MB varianta de inalta rezolutie pentru productie, pot a pun un link catre serverul de acasa) ...cati vor fi interesati de ele? Cati se vor apuca sa faca ceva pe baza lor?
Sa pun si alta intrebare: daca pun aceleasi fisiere sau un link catre ele pe RCGroups ce credeti ca se va intampla?


Efortul pentru realizarea unui planor din compozit F5J cap coada e foarte mare, nu vorbesc de proiectare (si nu zic ca nu e importanta) dar efortul da al duce pana la capat cu toate matritele, finisarile, imbinarile, micile detalii, etc. e urias si varianta 1 (si urmatoarele) or sa iasa naspa. Abia dupa o productie semnificativa o sa inceapa sa arate decent.

Daca deschizi un topic cu un planor frezat din balsa la 2-2.5m pe platforma Synergy ma bag (si cu gura si cu cumparat/testat kituri)
0

#18 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 14 July 2018 - 08:11 PM

Vezi postareastiganas, la 14 July 2018 - 07:22 PM, a spus:

Daca deschizi un topic cu un planor frezat din balsa la 2-2.5m pe platforma Synergy ma bag (si cu gura si cu cumparat/testat kituri)


S-a facut, nu am pus screenshot dar am pus modelul 3D grosier si un link catre un viewer STL. Enjoy!
0

#19 Useril este offline   Zippo 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1077
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Suceava

Postat 15 July 2018 - 10:21 AM

Planorul de top e cel pe care il cunosti si il zbori foarte bine. :drinks:
0

#20 Useril este offline   popad 

  • Aeromodelist
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1826
  • Inregistrat: 05-February 09
  • Gender:Male
  • Location:BRASOV
  • Interests:Planoare RC din 2016 - prezent
    Paramotoare RC din 2007 - 2014.

Postat 16 July 2018 - 08:03 PM

Vezi postareaZippo, la 15 July 2018 - 10:21 AM, a spus:

Planorul de top e cel pe care il cunosti si il zbori foarte bine. :drinks:


In sfarsit o definitie ... Ma intrebam oare ce este un planor de top, unul care iese campion in competitii ?

Dar definitia lui @Zippo imi place, eventual completata cu: Planorul de top e cel pe care-l cunosti foarte bine, il zbori foarte bine, si castigi concursuri cu el.

Fara concursuri nu prea vad care-i rostul la TOP.

Pentru placerea zborului nu cred ca trebuie sa fie neaparat de top: ar ramane definitia originala data de @Zippo, "top" fiind subiectiv - individual dupa gustul si posibilitatile fiecaruia. :)
Aterizari fericite !

PopaD
0

#21 Useril este offline   renatoa 

  • Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05
  • Gender:Male

Postat 18 July 2018 - 09:26 AM

Bine ca unii nu citesc pe aici, ca ar inchide si s-ar apuca de altele, mai banoase...
Asa, isi vad de ale lor si tot apar chestii, care culmea, se si vand !
http://aero-fusion.hr/crozilla/
... cu picioarele pe pamant ...
0

#22 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2310
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 18 July 2018 - 12:00 PM

3.44 m anvergura 24 cm coarda ... l-am vazut
0

#23 Useril este offline   popad 

  • Aeromodelist
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1826
  • Inregistrat: 05-February 09
  • Gender:Male
  • Location:BRASOV
  • Interests:Planoare RC din 2016 - prezent
    Paramotoare RC din 2007 - 2014.

Postat 20 July 2018 - 10:51 AM

Vezi postareastiganas, la 14 July 2018 - 03:57 PM, a spus:

Ce m-ar tenta pe mine (si poate si pe altii) e un kit gen MADRES sau micro DLG YASHI cum face Popad sau Kleine UHU, adica aripa din balsa solida frezata la CNC. Asta da, m-ar tenta.


O posibile solutie !



Aterizari fericite !

PopaD
0

#24 Useril este offline   stiganas 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 8326
  • Inregistrat: 25-September 06
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Postat 20 July 2018 - 06:00 PM

E un planoras simpatic dar nu e ieftin, nu e kit de construit si nu e din balsa frezata, de fapt e un compozit 100%.

Vezi postareapopad, la 20 July 2018 - 10:51 AM, a spus:


0

#25 Useril este offline   popad 

  • Aeromodelist
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1826
  • Inregistrat: 05-February 09
  • Gender:Male
  • Location:BRASOV
  • Interests:Planoare RC din 2016 - prezent
    Paramotoare RC din 2007 - 2014.

Postat 21 July 2018 - 01:31 PM

Sunt foarte curios cat ar costa o aripa de balsa frezata, si nu la un pret promotional. Poate ne spune cineva un pret real !

Asta cu preturile este foarte relativa. Mi-e imi ia cam 6-8 ore sa fac o aripa. Lui Ishii ii ia vreo 4 ore.

Am fost foarte surprins si eu cand am vazut pretul pentru un mini-S fireworks 1m dlg, 222 euro fara transport, fata de un ELF 145 euro tot fara transport (175 cu transport inclus).

La mini-s aripa este tip sandwich, intradevar, nu e solid balsa pur. Omisiunea mea - parea balsa solid :)
Aterizari fericite !

PopaD
0

#26 Useril este offline   renatoa 

  • Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05
  • Gender:Male

Postat 21 July 2018 - 01:45 PM

Asta mare, de 2m, este doar 170:
https://zeller-model...raundorfer.html

si uite cum arata kit, ai o gramada la banii aia...
https://www.rcgroups...o=threadgallery

https://static.rcgroups.net/forums/attachments/1/4/9/4/0/a9558282-42-DSCN8701.JPG

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 21 July 2018 - 01:46 PM

... cu picioarele pe pamant ...
0

#27 Useril este offline   SORIN CAIUS 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2103
  • Inregistrat: 02-November 05
  • Gender:Male
  • Location:Arad
  • Interests:Avioane Ultrausoare, Planoare, Aeromodele , Heli

Postat 21 July 2018 - 03:58 PM

Renatoa ,
nu inteleg eu sau aripa e frezata din balsa plin?Cel putin asa pare . Insa cu greutatea sunt sceptic pare totusi prea usor. Dar poate asa o fi.

Arata bine ca planor nici pretul nu foarte mare tinand cont ca e un kit avansat.
Ciao Sorin

0

#28 Useril este offline   renatoa 

  • Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05
  • Gender:Male

Postat 21 July 2018 - 04:20 PM

Da, e exact ce se vorbeste aici, balsa plin frezat, 190g o aripa de 2m. A mea Samba constructie clasica are mai mult. aproape 250g neinfoliata !

Fiind plin probabil si-au permis sa foloseasca cea mai moale/usoara balsa de se gaseste, dupa infoliere si fiind capacita cu platbande de carbon pe post de lonjeron, devine suficient de rigida. :unsure:
Tot nu imi e clar cum vin imbinarile celor trei panouri...
... cu picioarele pe pamant ...
0

#29 Useril este offline   SORIN CAIUS 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2103
  • Inregistrat: 02-November 05
  • Gender:Male
  • Location:Arad
  • Interests:Avioane Ultrausoare, Planoare, Aeromodele , Heli

Postat 21 July 2018 - 07:50 PM

Renatoa ,
urmatoarea intrebare era cum se fixeaza urechile de segmentul central? ca sa le gaureasca clientul nu garanteaza o aliniere corespunzatoare.De curiozitate tre sa ma uit cat a a avut aripa neinfoliata la Speed 1800 mm si la Thermic 2550mm , asa de comparatie , desi e putin cam greu de crezut ca greutatile care le decalara ei sunt pe bune cu aripa plina.Pe de alta parte ai vazxut ce profil subtire au aripile ? Na, pentru confirmare ar trebui comandat un kit si facuta o prezentare .
Sa fiu sincer io as mai face un planor constructie balsa in viitorul foarte apropiat , ma mai gandesc daca il fac pe asta sau RES Aeronaut unde fac si alt fuselaj fara motor.
Ciao Sorin

Aceasta postare a fost editata de SORIN CAIUS: 21 July 2018 - 07:55 PM

0

#30 Useril este offline   renatoa 

  • Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05
  • Gender:Male

Postat 22 July 2018 - 09:11 AM

Greutatea aia de 190g este din buyer review, nu data de fabricant/vanzator.
Nu ti-am dat link la review complet, ce conformare mai vrei ... este modelul pe piata de peste 1 an, deja i se stiu hibele.
... cu picioarele pe pamant ...
0

Arata acest topic


  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

22 useri citesc topicul
0 membri, 22 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro