Cred ca primele 2 randuri ar fi fost de ajuns. Asta e esenta ..un fel de moneda "dintre noi ...pentru noi". Prpblema apare in momentul in care intervin terti.
Stii bancul ala cu doi "israelieni" (CNCA vad ca e activ zilele astea) care isi vindeau intre ei aceasi marfa si la fiecare tranzactie crestea pretul..? Problema apare vand incerci sa il bagi pe al treilea in "afacere"...
Lasand deoparte diferentele "subtile" intre moneda reala / virtuala / electronica / cryptomonede) ..conceptul central pentru un sistem monetar nu este cea de valoare intrinseca...ci de "schimb" De aici doua caracteristici importante pentru o moneda: acceptabilitatea de catre o masa mare de utilizatori si predictibilitatea / stabilitatea / siguranta.
Sa zicem ca angajatorul ta iti propune: de azi incolo te platesc in bitcoin, cu leafa convertita la valoarea de azi...si contractu lramane valabil pe perioada nedeterminata ... ai accepta?
Sa o luam altfel, cateva cifre despre BTC-EUR:
Market Cap 122.50 B
Volume 8.82 B
Circ. Supply 17.03 M
Max. Supply 21.00 M
Las pe unii economisti sa iti explice de ce valorile de mai sus nu sunt un motiv de incantare si ma concentrez asupra altor valori:
DayLow 7,119.84
DayHigh 7,888.66
Adica azi BTC a variat intre 7119.84 si 7888.66 EUR (la ora la care scriu are valoare 7194.36). OK, vei zice, a avut ceva variatie...dar a urcat.
Hai sa luam alte ciffre:
52 Week Low 1,503.07
52 Week High 16,892.3
Ca de obicei "moneda" are doua fete:
- e "misto" o moneda ce poate creste de 12 ori intr-un an?
- ...dar in acelasi timp poti sa te trezesti ca de la o saptamnina / luna la alta are mai putin de lumatate din "valoare"?
Poti sa zici tu ca nu e moneda electronica sau virtuala si ca e cripto-moneda si blockchain si alte fineturi... valoarea ei nu este "intrinseca" cum ziceam (da, 1 bitcoin va fi intotdeauna 1 bitcoin) ... ci este data da raportul de schimb cu euro / dolar/ yen /yuan / rubla (obserrvati ca nu am pus in lista moneda din Botswana desi tara are o economie super stabila si pe crestere , am stat 6 saptamini in Botswana la un proiect ---si nici moneda din Zimbabwe..).. Adica strict de raportul dintre cerere si oferta.
Asta referitor la stabiliate / predictibiliitate. Nu mai intru in detalii de "siguranta" ca nu vreau sa sperii lumea ...doar ceva date despre "incidentul" de la MtGox:
Citeaza
The company said it had lost almost 750,000 of its customers' bitcoins, and around 100,000 of its own bitcoins, totaling around 7% of all bitcoins, and worth around $473 million near the time of the filing. Mt. Gox released a statement saying, "The company believes there is a high possibility that the bitcoins were stolen,” blamed hackers, and began a search for the missing bitcoin.Chief Executive Karpelès said technical issues opened up the way for fraudulent withdrawals.
Deci niste hackeri nenorociti au pus mana pe 7% din moneda existenta. Asta se intampla pe 28 februarie 2014. Si daca nici asta nu e de speriat poate sa te puna pe ganduri altceva:
Citeaza
On 20 March 2014, Mt. Gox reported on its website that it found 199999.99 bitcoins — worth around $116 million — in an old digital wallet used prior to June 2011.
Deci dupa 3 saptamani anunta "Stai asa ca nu-i asa...am mai gasit ceva maruntis in potmoneul din pardesiu". Mai gasesc si eu cate 5 sau 10 lei prin blugi (daca am noroc chiar 50) ...dar nu sume din astea. Asta asa ..ca o replica la optimismul tau exagerat referitor la tehnologie.
Si o parere personala: ceea ce faci tu nu se cheama "mining" ...tu de fapt faci o conversie lei => euro => energie => bitcoin. Ai tras linia sa vezi daca merita? Ca la urma urmei lasand deoparte aspectul pur speculativ ...ai "produs' ceva (in afara de energie termica)?
Si un mic disclamer: nu sunt un hater si nu sunt nici asa de bine informat despre acest subiectca alti colegi de pe forum (dar sunt inginer de calculatoare).
Aceasta postare a fost editata de ender67: 11 May 2018 - 06:05 PM