emilemir, la 06 March 2018 - 07:18 PM, a spus:
Am schimbat designul si programul de desen si am reusit sa schitez cum vreau sa arate masinaria.
Surubul pe axa X va fi 2010, pe axa mobila Y va fi 1610 iar pe z va fi 1605. Pentru cadru voi folosi profile ITEM de 60x60, picioarele vor fi din aluminiu de 20mm iar lateralele la Y aluminiu de 15mm.
Placa pe care sunt fixate ghidajele profilate de la axa Y va fi una de 30x120 (profil aluminiu extrudat). Initial voi folosi doar un surub pentru axa X dar ulterior cnc-ul va fi echipat cu 2 motoare si 2 suruburi pe axaX
Am sa fac niste remarci cu rol de critica-constructiva, asa ca sa nu te superi (atata timp cat postezi aici se presupune ca esti pregatit sa afli ce nu este in regula in design-ul tau). 1) lateralele portalului vor face ca stergatoarele de la masina; sunt mult prea subtiri. Au nevoie de ramforsari cu placi perpendiculare pe lateralele tale (se numesc gusee); 2) placa portalului - asa cum te indemnam la inceputul topicului - este de dorit sa fie in sectiune un dreptunghi cu latimea si inaltimea CAT MAI MARI; exclus o simpla placa, chiar si de 30 mm grosime, daca vrei sa ai un minim de rigiditate . Tot in acel post mentionam ca o simpla placa este raspunsul cel mai slab la solicitarea de torsiune, iar portalul este solicitat 99% la torsiune. Tu faci cum vrei , dar atunci cand ai sa montezi axa Z si o sa cobori motorul pe placa ca sa frezezi, vei stramba portalul (care ulterior isi va reveni la incetarea actiunii) doar daca vei apasa cu forta cu care apesi pe un intrerupator, apasarea facandu-se cu degetul mic de la mana stanga. Daca esti ok cu asta, mergi mai departe; daca nu esti ok, pune 4 placi care sa formeze un dreptunghi in sectiune ca sa formezi un contur inchis, avand un gol in centru iar golul sa fie CAT MAI MARE POSIBIL; ce iti spun eu este varianta scurta a ceea ce inginerii numesc moment de inertie axiala ; 3) inaltimea placii portalului este prea mica; mergi spre 200 mm. Exista niste proportii intre inaltimea placii portalului si distanta intre reazemele placii portalului, iar cea ideala este de 1 la 3. Daca decizi sa pastrezi doar o simpla placa pe post de placa a portalului (pe langa faptul ca ti se va torsiona sub greutatea axei Z care are centru de greutate excentric fata de axa longitudinala a placii), atunci la 150 mm inaltime nu este recomandat sa ai o deschidere in reazeme mai mare de 3 x 150 mm = 450 mm. Daca te duci din 150 in 200 mm vei putea sa mergi spre 600 mm (atentie, aceasta conditie satisface incovoierea, nu torsiunea). Daca in loc de placa vei vrea sa pui 4 placi si sa faci un contur inchis, vei putea merge cu deschidere mai mare intre reazeme, adica de la 1:3 spre 1:5 . Altfel spus, 4 placi pe post de grinda a portalului satisfac si conditia de incovoiere si cea de torsiune , pe deschideri mai mari in reazeme (din care torsiunea este cea care conteaza cel mai mult). Tu faci cum crezi, insa cel mai simplu este sa mergi la cineva care are un portal ca al tau si sa apesi cu degetul pe freza in pozitia cea mai de jos a frezei - acolo unde freza atinge placa. Dupa care incearca sa apesi usor de tot din lateral pe portal - vei vedea efectul de stergator de parbriz. Dupa care te intorci la computer si cvadruplezi si grinda si lateralele. Nu costa mult.
Aceasta postare a fost editata de steelmind: 06 March 2018 - 08:45 PM