Danieltnokia2000, la 10 February 2018 - 01:19 PM, a spus:
De ce ar fi surubul pe z mai important decat celelalte? Personal cred ca ar fi fix invers. Adica la o cota de rulment ce conteaza ca adnacimea este perfecta cat timp rulemntul joaca sau nu intra in gaura? Mai important mi se pare ghidajul de pe z decat surubul. Zic si eu din ce vad la mine....
Pentru ca axa z se deplaseaza de obicei sub un mm, iar ca sa scoti cote foarte bune te intereseaza sa faca cat mai multe rotatii motorul si deplasarea sa fie cat mai mica la rotatiile respective. Cand faci gravuri, matrite, trebuie sa ai cotele perfecte pe adancime, si chiar cand faci taieri finale este bine sa ai o cota perfecta ca sa nu musti masa. Bine, spui ca pui material de sacrificiu, dar asta inseamna planare la materialul de sacrificiu, si aici intra exact ce am spus mai sus, adica si la planare iti trebuie precizie maxima.
Apoi, axa Z are toata greutatea actionata pe verticala, nu are sustinere decat in surub (nu ca la celelalte 2 care se sustin pe orizontala). Si eu iti garantez ca daca ai un cnc cu un motor de frezare din zona profesionala (adica peste 5kg greutate), in momentul cand opresti cnc-ul risti sa pupe masa de noapte buna.
Sau, cand functioneaza cnc-ul, de obicei driverele in momentul cand nu sunt comandate, curentul scade automat la 20-40%. Si daca nu ai un motor destul de puternic in Nm, care la reducere sa ramana la vreo 2Nm, sare din cota si pierzi pasi. Si cand se comanda driverul, apoi te miri ca de ce taie mai adanc.
Aceasta postare a fost editata de mincof: 10 February 2018 - 02:12 PM