gyany_eugen, la 04 March 2018 - 03:24 PM, a spus:
Foarte intersant. Ma gandeam si la un senzor de autolevel dar atat timp cat cadrul o ia razna ma gandesc sa il schimb, apoi sa o dotez si cu un senzor de autolevel. Intrebarea e ce fel de senzor? optic, capacitiv, inductiv, npn, pnp (cele din urma cred ca pot fi configurate in marlin in functie de tip)?
Pina la urma nu conteaza tipul ci mai mult principiul de functionare.
iti trebuie un senzor cu o pozitie fixa fata de capul de imprimare (care se misca solidar cu acesta) si deci poti sa faci o citire a pozitiei in mai multe punctepe suprafata de printare.
Firmware Marlin iti permite sa specifici pozitia relativa a senzorului stanga/dreapta si fata/spate fata de capul de printare (asta are mare importanta pentru ca permite o corectie a suprafetei in functie de cum e amplasat senzorul fata de cap si in plus evita cazurile in care specifici o matrice de "citire" si senzorul e in aer).
Deci...senzor care se misca solidar cu capul iti permite citirea pe suprafata spre deosebire de un senzor care este fix pe frame si iti permite reglajul intr-un singur punct.
senzorul inductiv are marele avantaj ca e un senzor care se anclanseaza la o anumita distanta si este destul de ieftin. In general sunt marcate ca merg de la 6V in sus dar merg fara probleme si la 5 V (mare atentie ca intrarile de endstop de pe RAMPS sau echivalente sunt intrari de 5V si daca alimentati senzorul pe 12 V trebuie sa faceti un divizor rezistiv la iesirea lui care se leaga la intrarea de endstop Z).
Alte cateva sugestii la amplasarea senzorului: in general softurile de gen Pronterface sau Repetier au un buton mare de Home iar slicerele au tendinta sa bage o comanda de Home G28 si Marlin va face home pe X apoi pe Y apoi pe Z.
Evitati sa amplasati senzorul in fata sau in stanga capului de printare pentru ca in cazul asta dupa home pe X si Y senzorul va fi mereu in aer cand se face home pe z si rezultatele vor fi cel putin neplacute. Sugestia mea este sa il amplasati in stanga si in spate .. de preferat chiar de partea cealalta a axei X. Motivul este ca la reglare in cazul in care nu ati apreciat corect la ce inaltime basculeaza senzorul si capul de printare loveste suprafata inainte de a se modifica starea senzorului pozitia fata de axa favorizeaza apropierea mai rapida a senzorului fata de suprafata (axa punct fix, capul de printare este impins in sus deci senzorul va fi impins in jos si se va intrerupe procesul mai rapid) iar in cazul in care senzorul este tot in fata axei procesul asta neplacut nu se intrerupe (axa tot punct fix dar capul de printare si senzorul vor fi impinsi in aceasi directie si procesul de home nu are sanse sa se intrerupa). Deci....senzorul amplasat in spatele axei X e mult mai usor de reglat.
Nu schimba frame-ul. Spune care este structura patului tau de printare si te pot ajuta cu senzor inductiv si paturi incalzite fie din generatia 2 (textolit + sticla si controller separat de temperatura a patului) sau unul de generatia 3. Cadrul e ULTIMUL lucru a care trebuie sa facu upgrade intr-o imprimanta 3D. Sunt modele de imprimante FARA cadrul (facute doar cu tije filetate de 8 sau 10 mm legate cu piese printate din PLA) si care merg fara nici o probleme.
Aceasta postare a fost editata de ender67: 04 March 2018 - 04:04 PM