ender67, la 05 January 2018 - 12:45 PM, a spus:
Personal nu sunt sigur ca achizitionarea unei imprimante 3D scumpe este varianta optima ..poate salva ceva timp dar nu cred ca iti asigura rezultate 100% garantate.
Eu am ajuns la imprimarea 3D pornind de la modelism, voiam sa imi fac un CNC si am dat pe net de proiectul mpcnc.Am imprumutat o imprimanta 3D de la cumnatlu meu (o clona Prusa i3, facuta cu un kit eMotion parca) si m-am puspe treaba.
Am facut download la software, am imprimat primele piese de test si apoi kitul mpcnc (cam 1.5 kg de PLA). Am experimentat cu diverse setari, am redescoperit auto-bed-leveling samd samd. Si pentru ca imi ramasese ceva PLA mi-am tiparit si un kit de smartrap. Nu eram multumit de rigiditate si aam gasit pe olx o oferta locala de mecanica second hand (migbot, o clona Prusa I3 facuta cu placi de acrilat).
Aia a fost prima imprimanta ...si mai e si acum imprimanta principala. A avut parte de upgrade-uri si imbunatari: pat incalzit, senzor inductiv si auto-bed-leveling, bowden=> direct-drive, suprafata de printare BuildTak si apoi de PEI, hitend clona Volcano (cu asta imprim acum, piese structurale cu doza 0.6 mm), rulmenti liniari 8 mm tipariti din PLA, afisaj si SD card, arduino/ramps => MKS-base etc etc (ordinea este aleatorie si nu cronologica).
Asa inveti multe lucruri utile/ In afara de subtilitatile mecanismelor inveti sa proramezi un arduino si trebuie sa gasesti o combinatie de setari in Marlin care sa te satisfaca. Un exemplu bun: mi s-a ars una dintre iesirile de comanda ale motorului pas cu pas de la extruder ..la MKS-BASE driverele sunt lipite pe placa si nu prea ai ce face decat sa schimbi placa cu totul....SAU ... intri in firmware Marlin si modifici definitia pinilor de iesire, schimbi intre ei pinii de la primul si al doilea extruder (astfel incat firmware-ul cand primeste comenzi catre E0 de fapt trimite comenzi catre E1).
Daca iti iei o imprimanta scumpa de la inceput poate vei obtine rapid rezultate acceptabile...dar nu vei invata mare lucru. Si vei ramane la stadiul de "consumator" de piese imprimate3D proiectate de altii.
Imprimanta aia 3d facut de mine mi-a permis sa fac cnc-uri si taietoare cu laser .. si pentru asta am avut nevoie sa proiectez piese 3D (in OpenSCAD).
Ca sa imi fac kiturile de balsa pentru taiere cu laser am trecut de la proiectarea lor "muncitoreste" in QCAD la "programarea" lor (program facut in C pentru calculul numeric al conturului nervurilor si scrierea directa a fisierului DXF). Am scris programe care in 5 secunde dupa ce iti alegi configuratia dorita de aripa scriu fisierul DXF cu nervurile gata de taiere, amplasate optimizat pe placa.
Ca sa imi pot face aripile in tehnoogie de compozit am invatat sa tranpun coordonatele 3D calculate de program in fisiere STL (am scris programe care pornesc de la definitai unei aripi intr-un fisier text si produc un set complet de fisiere STL cu matritele pozitive, nevative si pntru miezul de spuma). Sau varianta ce scoate fisierle STL pentru tiparirea segmentelor de aripa.
Si dupa ce am ajuns la limita privind imprimarea 3D a aripilor am trecut la urmatorul pas: construirea unor imprimate 3D cu rasina.
Probabil daca mi-as fi luat o Prusa i3 de la inceput nu aveam senzatia asta ca mereu "se poate mai bine" ...dar nici n-as fi invatat mare lucru. e drept ca investitiile in timp au fost mai mari decat costul unei Prusa.
DAR:
- o imprimanta 3D se poate face cu l investitie de 150-200 euro...sau se poate cumpara un kit la pretul asta
- un taietor cu laser se poate face cu 150 de euro daca ai acces la o imprimanta 3D
- un CNC se poate face cu 150-200 EUR daca ai access la o imorimanta 3D
- o combinatie CNC + imprimanta 3D + taietor laser se poate face cam cu 300 - 350 euro
- o imprimanta 3d cu resina se poate face cu 150-200-250 EUR (depinde de tipul de rasina, tehnologie si performante).
Personal cred ca as prefera o combinatie imprimanta 3D + CNC +taietor laser la jumatate de pret fata de o imprimanta Prusa.
Si eu sunt de acord cu ce zici tu insa la mine nu se aplica. :D
Dupa cum am spus din prima postare, personal ma intereseaza prea putin sa invat "din tainele imprimantelor", ma intereseaza exclusiv sa printez BINE piesele de care am nevoie. (proiectarea acestora am invatat-o si-o stapanesc la un nivel suficient, avand in vedere ca domeniul meu de activitate nu este mecanica)
Cat priveste faptul ca acest kit este "scump" si ca o "struto-camila" se poate face cu 350 euro vreau sa-ti spun ca doar suruburile de la CNC-ul pe care-l detin fac atata.
Nu prea inteleg ce precizie si repetabilitate o sa ai la un CNC de banii astia care in plus mai e si imprimanta si mai stiu io ce altceva. Sunt probabil piese la care 0.5mm nu conteaza insa nu-i cazul pt. ce-am eu nevoie.
Interesul meu nu este sa ies la minimum de bani si sa stau toata ziua cu surubelnita in mana... cine are timp pentru asta sa fie sanatos, eu prefer sa merg la pescuit cand economisesc ceva (timp)... :D.
Deasemenea interesul meu nu este sa intru in polemici despre imprimante cu ghidaje profilate vs. imprimante cu sine de sertar... am vrut doar sa ma lamuresc ce sa cumpar care sa mi se potriveasca iar acest topic impreuna cu ce ati scris m-a ajutat foarte mult, lucru pt. care va multumesc. :drinks:
Si ca sa evit urmatoarele "aluzii transparente": NU, NU am bani si n-am ce face cu ei, chiar ii castig cu
multa munca!
In alta ordine de idei, am terminat asamblarea, asta a iesit: