Modelism - RHC Forum: Router CNC - proiect finalizat 99% - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

  • 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Acest topic e inchis

Router CNC - proiect finalizat 99%

#31 Useril este offline   znecula 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 845
  • Inregistrat: 03-April 05
  • Gender:Male
  • Location:Iasi

Postat 17 September 2017 - 07:00 PM

Vezi postareaPowermill, la 17 September 2017 - 06:34 PM, a spus:

ps: pozitionarea lor (in caz ca nu se observa din poze) este exact cum ai descris-o tu ca pozitionare ideala, adica il atinge patina pe vreo 3mm din lamela iar daca cumva reuseste sa treaca de el nu il deterioreaza sub nici o forma.

Atunci e in regula. Din poza nu mi-am dat seama.

Stima.
0

#32 Useril este offline   bitex 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti, Sector 6

Postat 17 September 2017 - 09:41 PM

Vezi postareaPowermill, la 17 September 2017 - 06:23 PM, a spus:

Oricum pe principiul "daca 3 oameni imi spun ca sunt beat chiar daca nu-i cred mai bine ma duc sa ma culc", o sa am in vedere inlocuirea lor pe viitor cu unii optici sau inductivi de care ai si tu. Multumesc de parere si sfaturi.

Salutare din nou. Am presupus ca o sa consideri mai mult o critica opiniile mele, dar nu este asa. Am scris doar sa ma aflu in treaba, ca te plangeai de lipsa de pareri. Mi-am dat seama ca ai folosit ce materiale ai avut prin apropiere din cauza gaurilor din traversele de jos, pe care in mod sigur nu le prelucrai intentionat. Prezenta lor acolo nu are nici o logica.
Am citat partea cu intrerupatoarele de home din cauza faptului ca doresc sa precizez ca eu nici macar nu-s de parere sa le schimbi, legat de calitate. Sunt suficient de bune. Eu am ceva similar, cu role si n-am murit din cauza lor. Si ca sa fiu sigur ca o sa fie bine si in continuare, nici nu le-am legat la electronica si nici nu le-am setat in soft. Deci CNC-ul meu merge foarte bine si fara ele, desi ele sunt 6 la numar si am masina de multi ani. Nu lucrez in stil industrial. Revenind, e cum zicea si Dan mai devreme, pozitionarea lor asa cum ai facut-o iti asigura o buna precizie si repetabilitate maxima. Eu nu m-am omorat niciodata cu capetele de cursa. Din principiu eu nu le pun in pozitia aceea, dar daca iti mai ramane cum ai spus 1 mm pana la ele, e suficient. De asta am spus mai mereu ca ce spun e doar parerea mea si nu e neaparat sa fie buna. Orice limitator mecanic suplimentar pus unde trebuie e suficient. E drept ca nu stiu ce programe vei folosi, dar cu ce lucram noi sunt uneori probleme. Tot testam si facem schimbari in setari ca uneori ramanem fara acele intrerupatoare activate, nici ca home, nici ca limite. Si daca nu e ceva mecanic inainte, se strica totul. Eu trec peste ele multi mm fara nici o jena. Asa ca nu consider problema importanta nici macar pentru mine.

Nu te contrazic legat de rigiditatea meselor in cele doua variante, dar vei constata ulterior ca indiferent de "constructia" acelor gauri, prinderea materialelor pe acea masa va fi o problema. Daca tot ai amintit de cote, doar sa ai la job dispozitive potrivite pentru acea prindere si sa stii de cote, ca altfel, eu n-am prea intalnit acest grid de gauri, 80x80. Asta nu inseamna ca nu exista. Nu se moare nici din asta, ca oricum vei avea SDV-urile proprii. La dimensiunile frezelor utilizate in general nu se pune problema de forte de aschiere mari si nici nu tragem de suruburi pana la limita. Nu prea indoim mesele nici daca sunt cu canale, nici cu gauri.
Repet, nu am zis ca nu e o structura realizata ingrijit sau ca e cu probleme. E OK asa. Important e ce faci cu ea.
Legat de inaltimea mare pe Z, m-am referit la faptul ca e mare prin prisma faptului ca ai zis de prelucrat piese de aeromodelism. Pentru alea e mare. Pentru un cap divizor sau o menghina mai inalta e cam ce trebuie. Si ca sa nu zici ca vorbesc din auzite, masina mea are tot 250 mm cursa pe verticala. Asta la vreo 600x300 pe orizontala. Dar n-am construit-o eu asa. Doar ca tot ce am construit a fost mai mic. Pentru piese de aeromodelism chiar trebuie ceva cu o cursa macar spre 1000mm, pe orizontala.

Parerea mea e ca nu vor fi vibratii din cauza acelui motor Kress, chiar daca totdeauna se poate si mai bine. Indiferent cum si unde este montat. Sigur vor fi regimuri in care structura (sau parti din ea) va intra in rezonanta, dar le vei afla si le vei evita in functionare. Nici macar nu merita sa faci modificari mecanice pe undeva. Mai degraba setarile in Mach3 sau softul de CAM iti vor face probleme, dar sigur stii sa scapi de ele. Poate doar sa cauti un motor mai silentios, in ideea ca vei lucra si noaptea, pe balcon.

In mod sigur prelucrarile sunt perfecte, ca ai avut pe ce, si ai stiut sa le faci, muchiile interioare au acele degajari recomandate, e OK... Parerea mea e ca ai facut o masina din simplul motiv ca stii sa faci. Cred totusi ca nu ai stabilit foarte clar ce doresti sa faci cu ea si ai mers pe ideile: mai bine sa fie decat sa nu ajunga si ca o sa fie timp sa lucrezi pe ea. De fapt imi miroase a tentativa de a incepe ceva pe cont propriu. Altfel mi-e greu sa inteleg ca dupa 8 ore de job (eventual inca cele suplimentare facute din placere) sa mergi acasa si sa faci acelasi lucru. Si pasiunea asta descoperita dupa atata vreme. Zic si eu, ca tot e rost de barfe.
Ramane cum am stabilit: spor la treaba si succes in tot ce faci!

PS. Si era sa uit. Indiferent de ce spun sau scriu ca observatii in acest subiect, ai tot respectul din partea mea.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 17 September 2017 - 09:56 PM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#33 Useril este offline   bitex 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti, Sector 6

Postat 17 September 2017 - 09:54 PM

Vezi postareaPowermill, la 17 September 2017 - 07:59 AM, a spus:

... si sunt garantate de producator cel putin 30000 de cicluri ( nici chiar unica folosinta )...

Aici cred ca s-a inteles gresit. Ma gandeam ca sunt in calea caruciorului si trebuie musai si limitator mecanic. In caz ca nu-l ai, nu te poti baza numai pe soft si atunci intrerupatorul va fi strivit de elementul mobil. Mai devreme sau mai tarziu se intampla si se intampla o singura data. Adica el are o singura data rol de limitator mecanic. De aceea am zis "de unica folosinta". Altfel, e OK ca functionare. In orice caz, sigur te inveti si fara el. La unicate oricum o sa-ti alegi originea dupa piesa si nu invers. Zic si eu...

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#34 Useril este offline   bitex 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti, Sector 6

Postat 17 September 2017 - 11:43 PM

Vezi postareaPowermill, la 17 September 2017 - 09:34 AM, a spus:

Deci cred ca ai inteles putin gresit cu ce ma ocup eu exact la job...

...De la mine care stau toata ziua cu tehnologii si strategii de executie a matritelor/stantelor am cu totul alte asteptari...

Poate nu se intelege din text, dar am o idee ce inseamna cand spui "ca ocupatie sunt tehnolog programator cnc si lucrez in domeniu prelucrarilor prin aschiere ".
Si n-o mai lua chiar cuvant cu cuvant legat de ce scriu, ca nici eu nu lucrez la birou. De regula sunt in salopeta pe undeva... E drept ca mai fac si exceptii. La birou doar stau pe net sau proiectez. Dar ar fi bine de stiut ca multi dintre cei care stau la job la birou, au sau pot avea pasiuni si cunostinte legate de tehnica mult mai serioase decat job-ul unor profesionisti in domeniul tehnicii. Nu totdeauna se potriveste: daca ala sta la birou si face, eu care sunt inconjurat de tehnica (dar nu-s pasionat de ea) sigur fac ceva mai bun ca el. Nu-i vorba de noi, e o discutie pur teoretica. Cu atat mai mult cu cat pentru tine domeniul asta e si pasiune.
Acum n-as vrea sa te supar, dar e exact cum spui in ultima fraza citata mai sus. Avem si noi alte asteptari fata de tine!

Vezi postareaPowermill, la 17 September 2017 - 09:34 AM, a spus:

Sunt constient ca cursele pe X si Y nu sunt asa generoase insa a trebuit sa m-a mutumesc cu materialul cu dimensiunile pe care le-am gasit si eu ramase la jobul meu deoarece toate au fost moka, a trebuit doar sa le prelucrez (de aici si design-ul care a reiesit si care se putea desigur mai bine de atat), iar axa Z intentionat am facut-o mai inalta pt ca vreau sa am cursa suplimentara daca adaug o menghina ori a 4-a axa rotativa.

Toata lumea si-a dat seama ca Z-ul inalt este pentru ceva de pus pe acea masa. Eu am scris pe undeva: "Parerea mea e ca o cursa de 250 pe verticala este aleasa (sau gasita la intamplare din cauza acelui modul) pentru a adapta tot felul de dispozitive de prindere pe masa, dar totul fiind trecut in contul rigiditatii axei Z. " Asta include si menghina sau axa rotativa. Dar si partea cu rigiditatea.

Vezi postareaPowermill, la 17 September 2017 - 09:34 AM, a spus:

Ca offtopic imi cer scuze daca te-am "atins" pe tine sau altcineva cu acea comparatie a stereotipului de birou care invata din executii nereusite, chiar a fost un exemplu pur fictiv...

Nu-ti face probleme, suntem de multa vreme pe net, nu ne suparam chiar daca ar fi motive reale. Nu ne cunoastem si nu avem idei preconcepute. Doar discutam. Nu de putine ori parerile sunt diferite, dar asta nu e motiv de suparare. Chiar si asa, sunt sigur ca multi dintre noi ne incadram bine in vechea vorba: "mergi in sat si dai de veste, vii acasa si faci cum poti".
Ca tot mi-am adus aminte. Daca tot e masa situata ceva mai sus si ai spatiu destul sub ea sa bagi mana pe ici pe colo, parca vad ca prin gaurile alea filetate cu M10, vor trece tot felul de suruburi, de la M10 in jos, pana la M3, cu saibe late in cap, sa poti prinde deasupra ce va fi sa fie... Asta ca sa fac legatura cu proverbul de mai sus. Ia-o ca gluma daca vrei.
Spor la treaba!

PS. Era sa uit. La inceputul topicului te-ai prezentat. Eu n-am facut-o si nici nu gasesti multe despre mine pe forum. Prin urmare, ma numesc Tiron Ovidiu, frec menta prin Bucuresti si am cam jumatate de secol vechime pe Pamant. De mai bine de 1 an nu am facut nimic important pentru altii si nu ma mandresc cu asta. Zilnic regret o secunda, dar depasesc momentul.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 18 September 2017 - 12:04 AM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#35 Useril este offline   steelmind 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 934
  • Inregistrat: 17-December 13
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti
  • Interests:Materie de orice natura, Arhiectura, Design de produs,

Postat 18 September 2017 - 05:07 PM

Acum, dupa ce ti-ai luat botezul Bitex, revin la structura: este firava. N-as insista daca nu spuneai ca precizia conteaza in ce aplicatii vei avea. Lateralele chiar trebuiesc intarite, dar nu cu inca un set de placi puse PARALEL cu cele actuale (adica lipite de ele) ci cu niste gusee PERPENDICULARE. Daca nu ma crezi, trage cu un cantar cu arc/dinamometru de capul de frezare in directia paralela cu portalul in timp ce un comparator este pus perpendicular pe lateralul portalului -tot in directie paralela cu portalul. Probabil vei citi o forta de 30 Newtoni (3 kg) pana cand comparatorul va arata 3 sutimi abatere axiala. Adica forta necesara pentru aschierea lemnului, nicidecum a aluminiului care este de macar 5-6 kg pana cand comparatorul se deplaseaza 2-3 sutimi. Fa testul si vorbim dupa aia.
0

#36 Useril este offline   andreigradu 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 52
  • Inregistrat: 15-May 12
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti, Sector 5
  • Interests:Electronica, mecanica, machete feroviare, fotografia, CNC

Postat 18 September 2017 - 08:25 PM

Intervin si eu ... Felicit proiectul, ca fiecare utilaj construit in Romania, e un plus pentru tara asta.
....
Undeva se discuta de comparatia Laser VS CNC... de la un amic al meu care avea la dispozitie Laser si CNC, la un contract mare de piese pentru modelism a ales CNC.
De ce? ... El zicea ca la Laser se produce ardere si fum pe suprafata si nu se lipesc reperele pentru barci, avioane... etc.
Cand folosea freza se producea o taietura care permitea o lipire optima si modelele nu se rupeau in exploatare...
...
Fiecare e liber sa experimenteze...
....
Un aspect unic printre proiectele hobby din Romania prezentate pe net este realizarea acelor canale in care s-au montat saniile/patinele si ghidajele... E exact cum am vazut pe net in filme la Bosch Rextoth, la prezentarea patinelor si ghidajelor produse de ei...
Pentru acest aspect te felicit !!!
.....
Utilajul tau se poate demonta si remonta de multiple ori si se va aseza identic... asta e marea problema de aliniere pe care o intampina toti constructorii hobby CNC... te poti considera un norocos ca ai acces la astfel de utilaje...
...
Oricare pasionat s-ar duce acum la o firma sa ceara reperele tale cu acele canale ar fii jupuit de toti banii posibili si imposibili...

Aceasta postare a fost editata de andreigradu: 18 September 2017 - 08:28 PM

Vand diverse componente cnc, motoare nema 17, nema 23, suruburi trapezoidale 10x2, 12x3, 16x4, 20x4... 50x8
Prelucrari pe strung suruburi trapezoidale si piulite trapezoidale din poliamida si alama.
e-mail:andrei_gradu@yahoo.com tel: 0773399508
0

#37 Useril este offline   Powermill 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 52
  • Inregistrat: 08-September 17
  • Gender:Male
  • Location:Brasov
  • Interests:progamare CAM, proiectare CAD, constructie freze si strunguri CNC, automatizari, robotica.

Postat 18 September 2017 - 11:03 PM

Vezi postareasteelmind, la 18 September 2017 - 05:07 PM, a spus:

Acum, dupa ce ti-ai luat botezul Bitex, revin la structura: este firava. N-as insista daca nu spuneai ca precizia conteaza in ce aplicatii vei avea. Lateralele chiar trebuiesc intarite, dar nu cu inca un set de placi puse PARALEL cu cele actuale (adica lipite de ele) ci cu niste gusee PERPENDICULARE. Daca nu ma crezi, trage cu un cantar cu arc/dinamometru de capul de frezare in directia paralela cu portalul in timp ce un comparator este pus perpendicular pe lateralul portalului -tot in directie paralela cu portalul. Probabil vei citi o forta de 30 Newtoni (3 kg) pana cand comparatorul va arata 3 sutimi abatere axiala. Adica forta necesara pentru aschierea lemnului, nicidecum a aluminiului care este de macar 5-6 kg pana cand comparatorul se deplaseaza 2-3 sutimi. Fa testul si vorbim dupa aia.

Sunt cam sceptic in cea ce spui tu acolo dar am sa testez si ce mi-ai zis tu, cum ii precizam si lui "elicopter" in spatele lateralelor mai am o traversa de 60mm latime si 30mm grosime ce le leaga perpendicular cum spunei tu mai sus...am sa pun o poza sa-ti faci o idee cum vine. Iti multumesc de idee.
0

#38 Useril este offline   Powermill 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 52
  • Inregistrat: 08-September 17
  • Gender:Male
  • Location:Brasov
  • Interests:progamare CAM, proiectare CAD, constructie freze si strunguri CNC, automatizari, robotica.

Postat 18 September 2017 - 11:22 PM

Vezi postareaandreigradu, la 18 September 2017 - 08:25 PM, a spus:

Intervin si eu ... Felicit proiectul, ca fiecare utilaj construit in Romania, e un plus pentru tara asta.
....
Undeva se discuta de comparatia Laser VS CNC... de la un amic al meu care avea la dispozitie Laser si CNC, la un contract mare de piese pentru modelism a ales CNC.
De ce? ... El zicea ca la Laser se produce ardere si fum pe suprafata si nu se lipesc reperele pentru barci, avioane... etc.
Cand folosea freza se producea o taietura care permitea o lipire optima si modelele nu se rupeau in exploatare...
...
Fiecare e liber sa experimenteze...
....
Un aspect unic printre proiectele hobby din Romania prezentate pe net este realizarea acelor canale in care s-au montat saniile/patinele si ghidajele... E exact cum am vazut pe net in filme la Bosch Rextoth, la prezentarea patinelor si ghidajelor produse de ei...
Pentru acest aspect te felicit !!!
.....
Utilajul tau se poate demonta si remonta de multiple ori si se va aseza identic... asta e marea problema de aliniere pe care o intampina toti constructorii hobby CNC... te poti considera un norocos ca ai acces la astfel de utilaje...
...
Oricare pasionat s-ar duce acum la o firma sa ceara reperele tale cu acele canale ar fii jupuit de toti banii posibili si imposibili...

Salut, iti multumesc pt aprecieri, sincer treaba cu componentele fixate in role rectificate si canale tolerate am facut-o sa nu mai imi pierd timpul cu alinierile si exact cum spui tu daca vreu sa il demontez si apoi sa il montez la loc in alta locatie sa zicem el se va alinia identic sau in (+-0.02). Chiar m-a gandesc sa mai fac un proiect mai mic in care toate coponentele vor fii fixate in canale tolerate si role rectificate iar acel proiect sa vina si drept kit si oricine va dorii sa il cumpere dupa ce il va monta va avea un mini cnc gata aliniat si precis (incomparabil cu pocnitorile chinezesti gen 3040, 6090)....dar aici sa vad ce cumparatori as avea pt acel kit care desigur va fii ceva mai scump decat alea chinezesti, dar asta mai incolo.
Numai bine iti doresc si tie!
0

#39 Useril este offline   bitex 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti, Sector 6

Postat 19 September 2017 - 12:22 AM

Vezi postareaPowermill, la 18 September 2017 - 11:03 PM, a spus:

... cum ii precizam si lui "elicopter" in spatele lateralelor mai am o traversa de 60mm latime si 30mm grosime ce le leaga perpendicular cum spunei tu mai sus...am sa pun o poza sa-ti faci o idee cum vine. Iti multumesc de idee.

Cred ca nu este vorba de traversa de care vorbesti aici, situata in spatele placii axei orizontale (cea scurta din cele doua). Daca nu ma insel, s-ar potrivi bine in peisaj cate o bucatica de material fixata pe fiecare dintre placile laterale care sustin axa orizontala, mobila. Cele de care ziceam eu ca ar fi putut avea patinele la distanta putin mai mare intre ele. Fara sa ma roage nimeni, imi faceam grija de jocurile de prin ghidaje si de eventuale deplasari inainte si inapoi ale axei, dar ceilalti se refera la faptul ca peste anumite acceleratii, axa mobila orizontala (cred ca Y ai botezat-o si tu) va incovoia acele placi laterale. Fenomenul nu apare daca setezi acceleratiile mici, dar in ideea folosirii unui spindle mare si greu, a unor acceleratii pe masura vitezelor posibil de atins, vor aparea deplasari laterale necontrolate. Poate nu mari dar cat sa-ti strice socotelile legate de precizie.

Pe undeva parca l-as contrazice pe steelmind legat de fortele de aschiere. Parerea mea este ca ele nu sunt foarte mari pentru frezele folosite de noi. Nu cred ca o freza de 2-3 mm diametru sau chiar 5 poate suporta o sarcina radiala de 30-50N. Adica nu cred ca poti ridica o masa de 3 kg cu o freza de 3 mm tinuta de coada, sarcina fiind agatata de varful frezei si freza fiind pozitionata orizontal. Prin urmare nici in functionare nu cred ca ea genereaza asemenea forte de aschiere, ca s-ar rupe. Tare as crede ca la mai putin de 10 N deja freza este rupta. N-am studiat tabele ale firmelor, dar cam simt la mana cat de casanta este o freza micuta si ce forta ar rupe-o. Poate gresesc. Dar daca nu gresesc, nu forta de aschiere iti solicita placile laterale ci inertia axelor mobile, adica Y si Z, impreuna cu masa motorului de frezare. La acceleratii mari, inclusiv opriri sau porniri bruste, apar forte mari care iti solicita lateralele. Normal ca nici forta de aschiere nu-i de ignorat, dar parca mai mult conteaza cele 10 kg ale elementelor sustinute. Asta-i parerea mea.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 19 September 2017 - 12:33 AM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#40 Useril este offline   bitex 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti, Sector 6

Postat 19 September 2017 - 12:45 AM

Vezi postareaPowermill, la 18 September 2017 - 11:22 PM, a spus:

... Chiar m-a gandesc sa mai fac un proiect mai mic ... iar acel proiect sa vina si drept kit si oricine va dorii sa il cumpere dupa ce il va monta va avea un mini cnc gata aliniat si precis (incomparabil cu pocnitorile chinezesti gen 3040, 6090)....dar aici sa vad ce cumparatori as avea pt acel kit care desigur va fii ceva mai scump decat alea chinezesti, dar asta mai incolo.

Se potriveste cu ce ziceam mai devreme? "De fapt imi miroase a tentativa de a incepe ceva pe cont propriu."

In orice caz, ramane cum am stabilit.
Tot respectul pentru munca depusa!

PS. Treaba cu lateralele slabe are pentru freza un efect asemanator cu ce se intampla din cauza elasticitatii furtunurilor pentru racire din secventa ASTA, de pe la minutul 1:07, timp de vreo 30 secunde. Acolo-i de la elasticitatea tuburilor, dar la o scara redusa cam la fel face si capul de frezare, la acceleratii mari, daca lateralele sunt slabe. Presupun ca stiai asta.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 19 September 2017 - 12:51 AM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#41 Useril este offline   Powermill 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 52
  • Inregistrat: 08-September 17
  • Gender:Male
  • Location:Brasov
  • Interests:progamare CAM, proiectare CAD, constructie freze si strunguri CNC, automatizari, robotica.

Postat 19 September 2017 - 08:36 AM

Vezi postareabitex, la 19 September 2017 - 12:45 AM, a spus:

Se potriveste cu ce ziceam mai devreme? "De fapt imi miroase a tentativa de a incepe ceva pe cont propriu."

In orice caz, ramane cum am stabilit.
Tot respectul pentru munca depusa!

PS. Treaba cu lateralele slabe are pentru freza un efect asemanator cu ce se intampla din cauza elasticitatii furtunurilor pentru racire din secventa ASTA, de pe la minutul 1:07, timp de vreo 30 secunde. Acolo-i de la elasticitatea tuburilor, dar la o scara redusa cam la fel face si capul de frezare, la acceleratii mari, daca lateralele sunt slabe. Presupun ca stiai asta.

Eeee, asta va fii la sfarsitul anului urmator in cel mai bun caz dupa ce voi pune la punct toate detaliile legate de constructie, materiale, componente, s.a.m.d., vreau sa iasa ceva placut ca design (sexy ca sa te citez), rigid, precis, componente mecanice si electronice de calitate si relativ simplu de asamblat. Dar mai am drum lung pana acolo, intai sa imi corectez micile greseli de executie cu acest proiect si apoi ma arunc la altul.
0

#42 Useril este offline   Powermill 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 52
  • Inregistrat: 08-September 17
  • Gender:Male
  • Location:Brasov
  • Interests:progamare CAM, proiectare CAD, constructie freze si strunguri CNC, automatizari, robotica.

Postat 19 September 2017 - 09:02 AM

Revin cu alte poze si din alte unghiuri, desi pt uni pare ca lateralele ingustate in partea de sus ar fii un punct slab dupa ce am facut mai multe teste si masuratori nu flambeaza mai mult de 0,03mm la o presiune laterala aplicata pe "botul" motorului cand este pe maxim negativ ( Z-220 ), sigura deflectie simtitoare o are chiar montura pe care este asezat motorul (vreo 0.07-0.08) la o presiune mai serioasa. Desigur cu combinatia optima de regimuri de aschiere ( AE/incarcare radiala + AP/incarcare axiala + F/avans de lucru + S/turatie motor ) as putea ocolii deflectia/abaterile si vibratiile dar oricum in viitorul apropiat am de gand sa imi cumpar un motor de frezare japonez (1.5kw-2.2kw) iar la acesta am sa ii fac o montura legata direct de patina actuatorului fara sa o mai inalt sau alte chestii.

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: 20170913_183250_compressed.jpg

0

#43 Useril este offline   Powermill 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 52
  • Inregistrat: 08-September 17
  • Gender:Male
  • Location:Brasov
  • Interests:progamare CAM, proiectare CAD, constructie freze si strunguri CNC, automatizari, robotica.

Postat 19 September 2017 - 09:09 AM

Vezi postareaPowermill, la 19 September 2017 - 09:02 AM, a spus:

Revin cu alte poze si din alte unghiuri, desi pt uni pare ca lateralele ingustate in partea de sus ar fii un punct slab dupa ce am facut mai multe teste si masuratori nu flambeaza mai mult de 0,03mm la o presiune laterala aplicata pe "botul" motorului cand este pe maxim negativ ( Z-220 ), sigura deflectie simtitoare o are chiar montura pe care este asezat motorul (vreo 0.07-0.08) la o presiune mai serioasa. Desigur cu combinatia optima de regimuri de aschiere ( AE/incarcare radiala + AP/incarcare axiala + F/avans de lucru + S/turatie motor ) as putea ocolii deflectia/abaterile si vibratiile dar oricum in viitorul apropiat am de gand sa imi cumpar un motor de frezare japonez (1.5kw-2.2kw) iar la acesta am sa ii fac o montura legata direct de patina actuatorului fara sa o mai inalt sau alte chestii.


poza

poza

poza

poza

poza

poza

poza

poza

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: 20170913_183507_compressed.jpg
  • Imagine atasata: 20170913_183300_compressed.jpg
  • Imagine atasata: 20170913_183552_compressed.jpg
  • Imagine atasata: 20170913_183657_compressed.jpg
  • Imagine atasata: 20170913_183706_compressed.jpg
  • Imagine atasata: 20170919_083852_compressed.jpg
  • Imagine atasata: 20170919_083731_compressed.jpg
  • Imagine atasata: 20170919_084247_compressed.jpg
  • Imagine atasata: 20170913_183802_compressed.jpg

0

#44 Useril este offline   florianmro 

  • Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 422
  • Inregistrat: 10-May 16
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Postat 19 September 2017 - 09:44 AM

Salut si felicitari pentru creatie si executie . Vazand designul masinii mi-am revazut propriile greseli la masina mea (un cnc mic si robust ) . Prin urmare , dpdv al design-ului nota 10 .Dpdv al rezistentei nu ma pot pronunta deoarece nu stiu ce se va lucra pe ea insa rigiditatea va avea de suferit datorata unui brat prea lung la prinderea motorului , dar asta este tributul platit pentru o zona inalta de lucru sub gantry . Apoi poate o distanta mai mare intre patine ar fi fost de preferat . Tot , poate si suruburile sunt prea expuse spanului dar am inteles ca se va construi o bariera perimetrala . Insa cu certitudine un lucru nu ajuta , este vorba de design-ul placilor laterale sub forma literei "S" ,asta la pachet cu sectiunea ingusta in zona de prindere cu placa transversala . Vor aparea forte de torsiune si implicit va genera vibratii in structura iar precizia si rugozitarea suprafetei prelucrate in aluminiu vor avea de suferit .Sunt de preferat placi drepte pe laterale si cat mai scurte cu putinta .Altfel spus ridicarea planului patinelor ,astfel concretizandu-se 2 "ziduri "laterale face mult bine . Mai degraba imi sugreaza ideea de structura pentru plastic si lemn .
Astept si eu postari cu miscare si frezare . Spor in continuare .
P.S.Ce model de bob ai folosit ?

Aceasta postare a fost editata de florianmro: 19 September 2017 - 09:46 AM

0

#45 Useril este offline   znecula 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 845
  • Inregistrat: 03-April 05
  • Gender:Male
  • Location:Iasi

Postat 19 September 2017 - 09:58 AM

Vezi postareaflorianmro, la 19 September 2017 - 09:44 AM, a spus:


P.S.Ce model de bob ai folosit ?

Parca zice pe undeva UC100.
Si se vede si intr-o poza.
Deja vedem leduri aprinse.
Pe cand un filmulet cu masina in actiune?
0

#46 Useril este offline   Powermill 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 52
  • Inregistrat: 08-September 17
  • Gender:Male
  • Location:Brasov
  • Interests:progamare CAM, proiectare CAD, constructie freze si strunguri CNC, automatizari, robotica.

Postat 19 September 2017 - 10:00 AM

Vezi postareaflorianmro, la 19 September 2017 - 09:44 AM, a spus:

Salut si felicitari pentru creatie si executie . Vazand designul masinii mi-am revazut propriile greseli la masina mea (un cnc mic si robust ) . Prin urmare , dpdv al design-ului nota 10 .Dpdv al rezistentei nu ma pot pronunta deoarece nu stiu ce se va lucra pe ea insa rigiditatea va avea de suferit datorata unui brat prea lung la prinderea motorului , dar asta este tributul platit pentru o zona inalta de lucru sub gantry . Apoi poate o distanta mai mare intre patine ar fi fost de preferat . Tot , poate si suruburile sunt prea expuse spanului dar am inteles ca se va construi o bariera perimetrala . Insa cu certitudine un lucru nu ajuta , este vorba de design-ul placilor laterale sub forma literei "S" ,asta la pachet cu sectiunea ingusta in zona de prindere cu placa transversala . Vor aparea forte de torsiune si implicit va genera vibratii in structura iar precizia si rugozitarea suprafetei prelucrate in aluminiu vor avea de suferit .Sunt de preferat placi drepte pe laterale si cat mai scurte cu putinta .Altfel spus ridicarea planului patinelor ,astfel concretizandu-se 2 "ziduri "laterale face mult bine . Mai degraba imi sugreaza ideea de structura pentru plastic si lemn .
Astept si eu postari cu miscare si frezare . Spor in continuare .
P.S.Ce model de bob ai folosit ?

Salut si mersi de aprecieri, cum ziceam si in randurile de mai sus ca acel brat o sa il schimb la achizitionarea unui motor de frezare mai serios iar cu "modelul de bob" nu stiu la ce te referi!?
0

#47 Useril este offline   Powermill 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 52
  • Inregistrat: 08-September 17
  • Gender:Male
  • Location:Brasov
  • Interests:progamare CAM, proiectare CAD, constructie freze si strunguri CNC, automatizari, robotica.

Postat 19 September 2017 - 10:08 AM

Vezi postareaznecula, la 19 September 2017 - 09:58 AM, a spus:

Parca zice pe undeva UC100.
Si se vede si intr-o poza.
Deja vedem leduri aprinse.
Pe cand un filmulet cu masina in actiune?

Pai deocamdata am in lucru la job un set de 10 bride custom de prindere a semifabricatului (din aliaj aluminiu)...si mai vreau sa ii fac si panourile alea laterale din plaxiglas pt protectie ca pe jos am covoare plusate si ma distruge sotia daca ii bag span in ele.
0

#48 Useril este offline   Powermill 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 52
  • Inregistrat: 08-September 17
  • Gender:Male
  • Location:Brasov
  • Interests:progamare CAM, proiectare CAD, constructie freze si strunguri CNC, automatizari, robotica.

Postat 19 September 2017 - 10:13 AM

Vezi postareaPowermill, la 19 September 2017 - 10:00 AM, a spus:

Salut si mersi de aprecieri, cum ziceam si in randurile de mai sus ca acel brat o sa il schimb la achizitionarea unui motor de frezare mai serios iar cu "modelul de bob" nu stiu la ce te referi!?

Daca te referi la motion controler folosesc un UC100 deoarece prefer un pc de ultima generatie cu windows10 pe el cu care fac si CAM/CAD nu vreo antichitate cu xp la 32bit, plus ca asa il pot adapta la orice device cu windows si mach3 pe el.
0

#49 Useril este offline   steelmind 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 934
  • Inregistrat: 17-December 13
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti
  • Interests:Materie de orice natura, Arhiectura, Design de produs,

Postat 19 September 2017 - 10:16 AM

Vezi postareabitex, la 19 September 2017 - 12:22 AM, a spus:


Pe undeva parca l-as contrazice pe steelmind legat de fortele de aschiere. Parerea mea este ca ele nu sunt foarte mari pentru frezele folosite de noi. Nu cred ca o freza de 2-3 mm diametru sau chiar 5 poate suporta o sarcina radiala de 30-50N. Adica nu cred ca poti ridica o masa de 3 kg cu o freza de 3 mm tinuta de coada, sarcina fiind agatata de varful frezei si freza fiind pozitionata orizontal. Prin urmare nici in functionare nu cred ca ea genereaza asemenea forte de aschiere, ca s-ar rupe. Tare as crede ca la mai putin de 10 N deja freza este rupta. N-am studiat tabele ale firmelor, dar cam simt la mana cat de casanta este o freza micuta si ce forta ar rupe-o. Poate gresesc. Dar daca nu gresesc, nu forta de aschiere iti solicita placile laterale ci inertia axelor mobile, adica Y si Z, impreuna cu masa motorului de frezare. La acceleratii mari, inclusiv opriri sau porniri bruste, apar forte mari care iti solicita lateralele. Normal ca nici forta de aschiere nu-i de ignorat, dar parca mai mult conteaza cele 10 kg ale elementelor sustinute. Asta-i parerea mea.


Stii foarte bine ca dimensionarea se face pe diametrul de freza maxim acceptat de motor si pe cuplul maxim de lucru al motorului; asta inseamna probabil freza de 8 in coada si cam 1-1,5 nm la 400 rpm la stepperele lui. Pe lemn se poate astepta sa foloseasca si capete in V pentru anumite secvente de prelucrare, ca atare freza de 2 mm nu este un reper pentru dimensionarea fortei de aschiere. Oricum 2-3 kg forta este forta pe care o opune lemnul in aschiere indiferent daca aschiezi cu freza de 2 sau de 8. Iar balsa am senzatia ca se duce aproape de zona de aluminiu slab, adica aproximativ 5 kg forta.Sigur ca poti depasi cele 5 kg forta cu doc si woc de furnica si feed de melc ca sa poti pastra precizia dimensionala (nu si finish-ul).
0

#50 Useril este offline   steelmind 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 934
  • Inregistrat: 17-December 13
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti
  • Interests:Materie de orice natura, Arhiectura, Design de produs,

Postat 19 September 2017 - 10:29 AM

Vezi postareaPowermill, la 19 September 2017 - 09:02 AM, a spus:

Revin cu alte poze si din alte unghiuri, desi pt uni pare ca lateralele ingustate in partea de sus ar fii un punct slab dupa ce am facut mai multe teste si masuratori nu flambeaza mai mult de 0,03mm la o presiune laterala aplicata pe "botul" motorului cand este pe maxim negativ ( Z-220 ), sigura deflectie simtitoare o are chiar montura pe care este asezat motorul (vreo 0.07-0.08) la o presiune mai serioasa. Desigur cu combinatia optima de regimuri de aschiere ( AE/incarcare radiala + AP/incarcare axiala + F/avans de lucru + S/turatie motor ) as putea ocolii deflectia/abaterile si vibratiile dar oricum in viitorul apropiat am de gand sa imi cumpar un motor de frezare japonez (1.5kw-2.2kw) iar la acesta am sa ii fac o montura legata direct de patina actuatorului fara sa o mai inalt sau alte chestii.


Bro, cu ce forta ai impins/tras ca sa ai acele 3 sutimi deflectie ca sa stii daca este mult sau putin ? Orice barbat adult care are peste 70 kg poate trage cu 1 deget macar vreo 10 kg, asa ca masurarea este ceea ce trebuie. Incearca sa folosesti un dinamometru, e vreo 30 lei bucata si-ti va folosi si-n viitor. (Eventual si la piata cand cumperi mere ☺)
0

#51 Useril este offline   florianmro 

  • Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 422
  • Inregistrat: 10-May 16
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Postat 19 September 2017 - 10:52 AM

Bob este prescurtarea de la breakoutboard , Ai spus ca poate controla pana la 5 axe .La acela se refera intrebarea mea UC100 gasesc ca este un fel de adaptor care ajuta la folosirea unui pc cu os mai contemporan.
0

#52 Useril este offline   bitex 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti, Sector 6

Postat 19 September 2017 - 03:50 PM

Vezi postareasteelmind, la 19 September 2017 - 10:16 AM, a spus:

Stii foarte bine ca dimensionarea se face pe diametrul de freza maxim acceptat de motor si pe cuplul maxim de lucru al motorului; asta inseamna probabil freza de 8 in coada si cam 1-1,5 nm la 400 rpm la stepperele lui. Pe lemn se poate astepta sa foloseasca si capete in V pentru anumite secvente de prelucrare, ca atare freza de 2 mm nu este un reper pentru dimensionarea fortei de aschiere. Oricum 2-3 kg forta este forta pe care o opune lemnul in aschiere indiferent daca aschiezi cu freza de 2 sau de 8. Iar balsa am senzatia ca se duce aproape de zona de aluminiu slab, adica aproximativ 5 kg forta.Sigur ca poti depasi cele 5 kg forta cu doc si woc de furnica si feed de melc ca sa poti pastra precizia dimensionala (nu si finish-ul).


Eu stiu ca ai dreptate, dar el a pomenit de pensete pentru diametre mici: "motor frezare Kress 1050FM (cu pensete de 3,4,6,8)". Sa zicem ca probabil freza de 8 mm ar fi maxim ce poate folosi in mod uzual, desi n-as crede ca ajunge pana acolo. Parca n-as face o proba pe o freza buna, dar forta radiala la o freza deget e cam 0,6-0,8 din forta de aschiere. Nu stiu exact cat e forta de aschiere. Nici nu pot masura nici nu pot face calcule, ca nu merita osteneala. Stiu cum e la aluminiu. Prelucrarile in frezare la lemn sau plastice se fac cu freze de aproximativ 3 mm diametru, cu un singur dinte. Si alea nu rezista la o forta radiala de cat vorbim noi pe aici. Practic le rupi intre degete. Nu mai vorbesc ca finisarile se fac cu freze de 1-1,5 mm diametru si cate o zecime adancime... Cam cum lucreaza tehnicienii dentari tinand micromotorul cu doua degete. Nu-i vorba de kg forta acolo. De aceea inclin sa raman la ideea ca impreciziile se vor datora acceleratiilor mari setate din soft, nu fortelor de aschiere.
Sau poate e cum zici, sunt forte de aschiere mari la freze mari si forte mici la freze mici, dar indiferent de astea, masa elementelor mobile contribuie mult mai mult la impreciziile dimensionale decat fortele de aschiere mari sau mici. Sa fie cum zici tu si sa am dreptate eu. Indiferent daca ai freza de 2 mm sau de 20 in penseta, o masa mare (tot ce-i purtat pe ghidajul axei fixe) oprita brusc, va solicita structura mai tare decat fortele de aschiere. Zic si eu. Sau ca sa fac o completare, nu prea sunt impresionat de masinile care au X mii de mm/min ca viteza in gol, daca stiu ca in realitate la prelucrare vitezele sunt mult mai mici si acceleratiile sunt proportionale pe undeva, si in final masina tot incet merge. Exceptand detaliile legate ce calitatea sculei si de alte mici aspect, orice CNC fie ca-i profesional fie ca-i in regim de amator tot cu aceleasi regimuri maxime va prelucra anumite materiale. Si alea sunt limitate mai mult de scula nu de masina. O sa revin cu explicatii mai tarziu.
Zici ca 2-3 kg forta ar fi ce opune lemnul in aschiere indiferent de freza. Parca as zice ca ce opune lemnul la aschiere cu o freza mica este mult mai putin. Eu zic ca freza de 2 mm nici nu rezista la 20 N forta radiala si nimeni nu merge spre limita cu ea. E doar parerea mea, poate ai dreptate. Dar o sa verific cu un dinamometru la cat se rupe o freza din carbura de 2 mm diametru, solicitata radial. Si abia apoi o sa pot spune ca e pe verificate. Pana atunci, te cred pe cuvant.
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#53 Useril este offline   Powermill 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 52
  • Inregistrat: 08-September 17
  • Gender:Male
  • Location:Brasov
  • Interests:progamare CAM, proiectare CAD, constructie freze si strunguri CNC, automatizari, robotica.

Postat 19 September 2017 - 08:00 PM

Vezi postareasteelmind, la 18 September 2017 - 05:07 PM, a spus:

Acum, dupa ce ti-ai luat botezul Bitex, revin la structura: este firava. N-as insista daca nu spuneai ca precizia conteaza in ce aplicatii vei avea. Lateralele chiar trebuiesc intarite, dar nu cu inca un set de placi puse PARALEL cu cele actuale (adica lipite de ele) ci cu niste gusee PERPENDICULARE. Daca nu ma crezi, trage cu un cantar cu arc/dinamometru de capul de frezare in directia paralela cu portalul in timp ce un comparator este pus perpendicular pe lateralul portalului -tot in directie paralela cu portalul. Probabil vei citi o forta de 30 Newtoni (3 kg) pana cand comparatorul va arata 3 sutimi abatere axiala. Adica forta necesara pentru aschierea lemnului, nicidecum a aluminiului care este de macar 5-6 kg pana cand comparatorul se deplaseaza 2-3 sutimi. Fa testul si vorbim dupa aia.

steelmind o sa am marea rugaminte la tine sa imi schitezi (in paint, corel sau ce vrei tu) pe o poza din cele postate (care crezi tu ca ar fii cea mai pretabila) acele "guse perpendiculare" pt ranforsarea lateralelor. Asta ca sa nu zic mai tarziu ce bine era daca ascultam de "nenea" ala.
Multumesc in avans !!
0

#54 Useril este offline   Powermill 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 52
  • Inregistrat: 08-September 17
  • Gender:Male
  • Location:Brasov
  • Interests:progamare CAM, proiectare CAD, constructie freze si strunguri CNC, automatizari, robotica.

Postat 19 September 2017 - 08:08 PM

Vezi postareaflorianmro, la 19 September 2017 - 10:52 AM, a spus:

Bob este prescurtarea de la breakoutboard , Ai spus ca poate controla pana la 5 axe .

uite modelul de bob : http://cnc-shop.ro/i...&product_id=167
0

#55 Useril este offline   steelmind 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 934
  • Inregistrat: 17-December 13
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti
  • Interests:Materie de orice natura, Arhiectura, Design de produs,

Postat 19 September 2017 - 08:26 PM

Vezi postareabitex, la 19 September 2017 - 03:50 PM, a spus:

Eu stiu ca ai dreptate, dar el a pomenit de pensete pentru diametre mici: "motor frezare Kress 1050FM (cu pensete de 3,4,6,8)". Sa zicem ca probabil freza de 8 mm ar fi maxim ce poate folosi in mod uzual, desi n-as crede ca ajunge pana acolo. Parca n-as face o proba pe o freza buna, dar forta radiala la o freza deget e cam 0,6-0,8 din forta de aschiere. Nu stiu exact cat e forta de aschiere. Nici nu pot masura nici nu pot face calcule, ca nu merita osteneala. Stiu cum e la aluminiu. Prelucrarile in frezare la lemn sau plastice se fac cu freze de aproximativ 3 mm diametru, cu un singur dinte. Si alea nu rezista la o forta radiala de cat vorbim noi pe aici. Practic le rupi intre degete. Nu mai vorbesc ca finisarile se fac cu freze de 1-1,5 mm diametru si cate o zecime adancime... Cam cum lucreaza tehnicienii dentari tinand micromotorul cu doua degete. Nu-i vorba de kg forta acolo. De aceea inclin sa raman la ideea ca impreciziile se vor datora acceleratiilor mari setate din soft, nu fortelor de aschiere.
Sau poate e cum zici, sunt forte de aschiere mari la freze mari si forte mici la freze mici, dar indiferent de astea, masa elementelor mobile contribuie mult mai mult la impreciziile dimensionale decat fortele de aschiere mari sau mici. Sa fie cum zici tu si sa am dreptate eu. Indiferent daca ai freza de 2 mm sau de 20 in penseta, o masa mare (tot ce-i purtat pe ghidajul axei fixe) oprita brusc, va solicita structura mai tare decat fortele de aschiere. Zic si eu. Sau ca sa fac o completare, nu prea sunt impresionat de masinile care au X mii de mm/min ca viteza in gol, daca stiu ca in realitate la prelucrare vitezele sunt mult mai mici si acceleratiile sunt proportionale pe undeva, si in final masina tot incet merge. Exceptand detaliile legate ce calitatea sculei si de alte mici aspect, orice CNC fie ca-i profesional fie ca-i in regim de amator tot cu aceleasi regimuri maxime va prelucra anumite materiale. Si alea sunt limitate mai mult de scula nu de masina. O sa revin cu explicatii mai tarziu.
Zici ca 2-3 kg forta ar fi ce opune lemnul in aschiere indiferent de freza. Parca as zice ca ce opune lemnul la aschiere cu o freza mica este mult mai putin. Eu zic ca freza de 2 mm nici nu rezista la 20 N forta radiala si nimeni nu merge spre limita cu ea. E doar parerea mea, poate ai dreptate. Dar o sa verific cu un dinamometru la cat se rupe o freza din carbura de 2 mm diametru, solicitata radial. Si abia apoi o sa pot spune ca e pe verificate. Pana atunci, te cred pe cuvant.


http://citeseerx.ist...p=rep1&type=pdf
0

#56 Useril este offline   steelmind 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 934
  • Inregistrat: 17-December 13
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti
  • Interests:Materie de orice natura, Arhiectura, Design de produs,

Postat 19 September 2017 - 10:27 PM

Vezi postareaPowermill, la 19 September 2017 - 08:00 PM, a spus:

steelmind o sa am marea rugaminte la tine sa imi schitezi (in paint, corel sau ce vrei tu) pe o poza din cele postate (care crezi tu ca ar fii cea mai pretabila) acele "guse perpendiculare" pt ranforsarea lateralelor. Asta ca sa nu zic mai tarziu ce bine era daca ascultam de "nenea" ala.
Multumesc in avans !!


Sunt 2 variante: cea rapida-un simplu guseu, si cea inginereasca-triangularea. Triangularea este cea mai buna.

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: Varianta rapida.jpg
  • Imagine atasata: Varianta inginereasca.jpg
  • Imagine atasata: Explodat.jpg

0

#57 Useril este offline   florianmro 

  • Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 422
  • Inregistrat: 10-May 16
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Postat 20 September 2017 - 05:55 AM

Vezi postareaPowermill, la 19 September 2017 - 08:08 PM, a spus:


E foarte buna placa , de asemenea in ansamblu e buna in combinatie cu driverele , motoarele si suruburile alese , nu o sa ai probleme cu pierderea pasilor . Sungura problema la placa asta e ca nu are iesire de pwm ca sa comanzi un invertor in tensiune dar pentru motorul cu perii ce-l folosesti pornirea prin acel releu e ok.
0

#58 Useril este offline   Powermill 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 52
  • Inregistrat: 08-September 17
  • Gender:Male
  • Location:Brasov
  • Interests:progamare CAM, proiectare CAD, constructie freze si strunguri CNC, automatizari, robotica.

Postat 20 September 2017 - 04:19 PM

Vezi postareaflorianmro, la 20 September 2017 - 05:55 AM, a spus:

E foarte buna placa , de asemenea in ansamblu e buna in combinatie cu driverele , motoarele si suruburile alese , nu o sa ai probleme cu pierderea pasilor . Sungura problema la placa asta e ca nu are iesire de pwm ca sa comanzi un invertor in tensiune dar pentru motorul cu perii ce-l folosesti pornirea prin acel releu e ok.

Daca m-a crezi a fost o alegere aleatorie in legatura cu bob-ul, motoarele le-am mai vazut la cineva si avea doar recenzii bune despre ele iar cu driverele ...vroiam niste leadshine dar sunt cam scumpe iar astea de la wantai care le am eu zic unii ca fac acelasi lucru. La suruburi si ghidaje trebuia ceva mai profi, mecanica e esentiala pt mine de aceea am ales ghidaje profilate cu patina in locul sbr-urilor iar hiwin nu e chiar de top (precum THK) dar nici codase.
0

#59 Useril este offline   Powermill 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 52
  • Inregistrat: 08-September 17
  • Gender:Male
  • Location:Brasov
  • Interests:progamare CAM, proiectare CAD, constructie freze si strunguri CNC, automatizari, robotica.

Postat 20 September 2017 - 04:28 PM

Vezi postareasteelmind, la 19 September 2017 - 10:27 PM, a spus:

Sunt 2 variante: cea rapida-un simplu guseu, si cea inginereasca-triangularea. Triangularea este cea mai buna.

Iti multumesc de ajutor, o sa aleg ca solutie triangularea de care am sa ma ocup chiar urmatoarele zile dar mai am o intrebare: trebuie neaparat cum ai exemplificat in desen cu profile triunghiulare goale de care vin prinse 2 platbenzi sau (ma gandeam eu) o bara triunghiulara plina cu gauri Km (gaura + lamaj) in capate ce vine prinsa in lateralele cnc-ului (m8 in laterale) pe diagonala ca in schita. iar ca material aluminiu sau otel?
0

#60 Useril este offline   steelmind 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 934
  • Inregistrat: 17-December 13
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti
  • Interests:Materie de orice natura, Arhiectura, Design de produs,

Postat 20 September 2017 - 07:54 PM

Vezi postareaPowermill, la 20 September 2017 - 04:28 PM, a spus:

Iti multumesc de ajutor, o sa aleg ca solutie triangularea de care am sa ma ocup chiar urmatoarele zile dar mai am o intrebare: trebuie neaparat cum ai exemplificat in desen cu profile triunghiulare goale de care vin prinse 2 platbenzi sau (ma gandeam eu) o bara triunghiulara plina cu gauri Km (gaura + lamaj) in capate ce vine prinsa in lateralele cnc-ului (m8 in laterale) pe diagonala ca in schita. iar ca material aluminiu sau otel?


Sectiunea triunghiulara trebuie sa fie cat mai mare posibila, adica cele 2 placi sa fie prinse cat mai aproape de muchiile exterioare ale actualelor laterale. Avand in vedere acest obiectiv, rezulta ca nu trebuie pusa o bara plina. Oricum, rezistenta este data de "carcasa" prismei astfel formate si nu de "plinul" prismei. Teoria din spatele acestui lucru numeste acest fenomen "moment de inertie axiala" sau "second moment of area" in engleza care trebuie inteleasa ca fiind felul in care GEOMETRIA sectiunii prismei se opune fortei de indoire. Exemplul cel mai bun este urmatorul: pui 2 scanduri pe cate 2 caramizi, scandurile avand latimea paralela cu solul. Daca te urci pe ele si vrei sa le traversezi de la un cap la altul, ele se vor indoi ca naiba sub greutatea corpului tau. Dupa care, intorci scandurile pe cant-cu cantul perpendicular pe sol- si le traversezi. Nu se vor indoi. Aceeasi scandura asezata altfel are comportamente diferite, pentru ca in cazul al doilea distanta PE VERTICALA de la centrul scandurii la extremitatea scandurii (cant) este mai mare decat distanta PE VERTICALA de la centrul scandurii pana la extremitatea scandurii in primul caz- atunci cand scandura este paralela cu solul. Ca atare, in cazul tau cu cat distanta de la axul prismei pana la muchiile ei este mai mare, este cu atat mai bine. Aluminiu e ok in cazul tau. Triunghiul l-am desenat gol ca sa nu dai gauri oarbe filetate ci surub+piulita. Poti folosi si un triunghi plin, dar trebuie sa aiba aria cat mai mare posibila.
0

Arata acest topic


  • 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Acest topic e inchis

9 useri citesc topicul
0 membri, 9 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro