Skyspy, la 4 Feb 2006, 23:13, a spus:
Elementul esential care-i lipseste e lonjeronul aripii.
Aia am remarcat si io, de prima data.
Macar i-ar face bine un semilonjeron care sa faca jonctiunea intre fuselaj si cele doua zone in care se prind jambele. Solicitarile de incovoiere nu sunt preluate decat de baghetele de BA si BF. La un "fulguletz" de ala cu motor de cauciuc, ar fi suficient. Dar aici, extrapolarea tre fracuta cu grija.
Io as fi renuntat la eleroane si i-as fi facut diedru. Se pierde realismul dar se castiga (adica pierde!) la greutate si stabilitate. Sau macar as pune un singur servo micro/nano la eleroane.
Musai infoliat.
Musai nervuri mai dese, din balsa de max 1,5mm.
Musai brushless+LiPo.
Poate AXI 2208/34, controler de max 8A, elice 9x3,8.
LiPo 3S 7-800 mAh, nu mai mult.
Musai de pus pe perete, la stocaj, inainte de se face praf la zbor!
Musai de venit la camp cu derbedeii si de luat pulsul.
Musai de facut niste "duble" cu un EZ*, ceva...
Acuma, fara bascalie, ar avea sanse sa zboare, dar numai daca e facut cu maxima grija si pricepere.
Nu prea e bun de debut, asa cum e, parerea mea.
Citeaza
As fi curios totusi sa aflu( poate sint membrii de pe forum care lucreaza in bransa) cam la ce suma s-ar ridica publicarea unei carti de modelism de 100-150 de pagini.
Pai sa estimam:
-tiraj 1000 bucate;
-format A4;
-160 pagini;
-interior offset 90 gr/mp;
-coperta 250 gr/mp, plastifiat mat una fatza;
-interior doar alb/negru (adica fara nici o policromie)
-coperta 1-4 policromie (patru culori);
-coperta 2-3 numai o culoare;
-finisare: brosat in cotor (lipit).
Daca asta ar fi o configuratie minimala, preturile de TIPAR ar fi cam asa (grosso modo):
-hartia 1120 Euro;
-filmele tipografice 620 Euro;
-placile de tipar 180 Euro;
-tiparul 36 ore -> 2600 Euro;
-legatoria 810 Euro.
Total 5330 Euro.
Adica 5,33 Euro/ex.
Fara TVA.
Calculatia de pret este doar estimata si nu cuprinde partea de tehnoredactare a lucrarii (probabil inca o mie-doua de oiro).
Nu am inclus nici un fel de consumabile (cerneala tipografica, solutii de spalare, etc.)
Preturie per exemplar pot scadea spectaculos daca tirajul creste. De la fo zece mii in sus, se schimba substantial povestea.
Se poate ajunge la pret de productie pe la fo 2,6 oiro.
Va las sa analizati...