Modelism - RHC Forum: Electronica DIY pentru planoristi - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Electronica DIY pentru planoristi ....sau sa punem Arduino la treaba

#1 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2308
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 01 November 2017 - 06:45 PM

Incep un topic nou cu cateva gadget-uri pentru planoristi cu utilitate evidenta dar care nu prea sunt disponibile in comert.
Primele doua proiecte la care m-am gandit si care se pot realiza relativ usor sunt:
1. cantar cu calculul automat al centrului de greutate
2. altimetru / logger pentru F3X
Cu ceva modificari minore de hardware si ceva mai mari de software altimetrul se poate transforma in oroduse similare Altis...din acest motiv daca nu va deranjeaza prea mult as numi acest proiect ALTiX (dar principalul motiv este ca A.L.T. sunt initialele numelui meu).
Detalii despre proiecte in postariule ulterioare.
0

#2 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2308
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 01 November 2017 - 07:20 PM

Arduino este o familie de placi de dezvoltare avand la baza procesoarele AVRAtmel . Detalii despre ele gasiti la www.arduino.cc (unde se poate gasi si mediul de dezvoltare / programare).
Ca idee generala circuitele Atmel sunt microcontrollere alimentate la 3.3 V sau 5V (placile de dezvoltare pot avea si stabilizare de tensiune iuntegrata ce permite alimentarea la tensiuni mai mari) ce opereaza la 8 Mhz sau 16 MHz si au un numar de pini I/O analogici si digitali, memorii flash, EEPROM si statice si care se pot cupla la PC printr-o eventuala interfata USB (integrata pe placa sau separata).
Un tabel cu caracteristicile fiecarei placi de dezvoltare gasiti aici: https://www.arduino....roducts/Compare
Chiar daca nu stiti in mod sigur aveti ceva procesoare atmel prin batatura (statii TX, receptoare, ESC, flight controllere).Daca la imprimantele 3D, CNC-uri si taietoare laser am folosit variantele mai mari ale familiei Arduino (Arduino Uno cu procesor Atmel ATmega328P si Arduino Mega 2560 cu procesorATmega2560) care au un fiormat mai "aerisit" ce permite folosirea unor placi de extensie pentru controlul unor motoare pas cu pas si a electronicii de putere (CNCshield si RAMPS) pentru aceste proiecte vom utiliza placi de dezvoltare cat mai mici (mai ales pentru altimetru). Vom folosi placute de dezvoltare Arduino Pro mini, Arduino Nano sau chiar cu ATtiny85.
Pentru citirea starii unor butoane sau comanda unor LED-uri se folosesc pinii digitali. Deasemenea acestia se pot folosi in regim PWM(puse width modulation). Pentru citirea sau setarea unor valori analogice se folosesc pinii analogici.
La prima vedere numarul de pini disponibili in modelele mai mici este insuficient. Smecheria este ca vom folosi transmisii de date pe niste bus-uri specializate: I2C (https://en.wikipedia.org/wiki/I%C2%B2C) si SPI (https://en.wikipedia...l_Interface_Bus). I2C este un bus de date de 2 linii iar SPI este un bus de date de 4 linii, Majoritatea interfetelor care se cupleaza la un Arduino folosesc fie I2C fie SPI (in unele cazuri pot folosi ambele tipuri de comunicatie). Din acest motiv chiar si cele mai "slabe"placi Arduino permit realizarea unor montaje cu functonalitati complexe.

Aceasta postare a fost editata de ender67: 01 November 2017 - 07:20 PM

0

#3 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2308
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 01 November 2017 - 08:27 PM

Cateva detalii despre cantar: 2 traductoare de masa ("load cell") + 2 convertoare A/D pe 24 biti + Arduino + display LCD + ceva piese printate.
Nu e proiectul meu, unele variante le gasiti aici:
https://www.rcgroups...-Scale-geek-way (versiunea finala apare la postul 34).
Schema o gasiti atasata, software-ul si piesele imprimate 3D se gasesc aici:
https://github.com/a...la/CG-scale-mod
Din pacate nu am vazut celule YZC-133 la magazinele on-line din Romania dar sunt destul de ieftine si in general pe stoc la www.banggood.com (uneori se vand cu HX711).
Saptamina asta mi-au sosit (in cutia postala) cele 3 celule (plus circuitele HX711) comandate pe 11 Octombrie si care au costat 11 EUR in total. Pentru proiect aveti nevoie de 2 celule ..hai sa zicem 40 de lei.
Un Arduino 15-20 lei, afisajul inca 20-30 lei (daca iei afisajul separat de circuitul I2C iesi mai ieftin), fire/butoane/rezistenta/conectori/7805 inca 20 lei. Plus ceva piese printate.
Una peste alta ...cam 100 de lei costul materialelor.
Am comandat saptamina asta inca 3 celule, daca nu vor fi rebuturi voi avea piese pentru 3 cantare (probabil 2 le voi scoate la vanzare). Saptamina asta voi avea si restul de piese pentru prototip.

Fisiere atasate


Aceasta postare a fost editata de ender67: 01 November 2017 - 08:28 PM

0

#4 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2308
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 01 November 2017 - 08:43 PM

Principiul de functionare al cantarului e destul de simplu. "Load cell"-ul e de fapt o punte de rezistente ce isi modifica valoarea sub sarcina (greutate). In principiu o celula+HX711 (convertor analog/digital pe 24 de biti) se leaga la Arduino care citeste valorile respective si calculeaza greutatea pe care o afiseaza pe ecranul LCD. Pentru calculul CG avem nevoie si de a doua celula.
Cele 2 celule se gasesc la distante fixe fata de bordul de atac (sa zicem d1 si d2).
Daca cele doua celule masoara greutatile G1 respectiv G2 (deci greutatea totala a modelului este G=G1+G2) iar centrul de greutate este situat la distanta d fata de BA aplicand principiul superpozitiei putem scrie ca
G1*d1+G2*d2=G*d adica d= (G1*d1+G2*d2)/(G1+G2)
Cantarul se calibreaza initial cu niste greutati cunoscute si folosind butoanele( ulterior acestea nu mai sunt necesare).
Destul de ingenios ... si e mult mai usor de folosit decat orice sistem mecanic.
0

#5 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2308
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 01 November 2017 - 09:57 PM

Cateva cuvinte si despre altimetru.
Cea mai simpla configuratie este o placa Arduino care citeste un senzor de presiune. Exista cateva proiecte similare pe net, cautati http://www.openaltimeter.org sau http://www.instructa...ino-altimeter/. Prima are un logger si al doilea proiect are un mini display LED.
Placa Arduino poate fi :
https://www.optimusd...o-pro-mini.html
sau
https://www.optimusd...r-attiny85.html
sau
https://www.optimusd...8p-i-ch340.html
Preturile lor sunt in zona 14-20 lei. Pentru placile fara interfata USB pentru programare mai este nevoie de o interfata de programare.
Ca senzor de presiune se poate folosi:
https://www.optimusd...ric-bmp280.html
Nu va luati dupe ce se spune pe site, modulul ala de presiune nu are convertor 5v-3.3V. Daca electronica din planot e pe 5V vom avea nevoie de un stabilizator 5V-3.3V de tipul asta:
https://www.optimusd...re-de-33-v.html
Daca placa Arduino este pentru 3.3 V se alimenteaza din acest modul si se leaga direct la senzorul de presiune.
Daca placa Arduino este pentru 5V se complica putin treaba pentru ca vom avea nevoie de niste translatoare de nivel bidirectionale de genul:
https://www.optimusd...u-2-canale.html
https://www.optimusd...u-4-canale.html
Astea se interpun intre placa Arduino de 5V si modulul senzor de 3.3 V.
Cam asta e configuratia minimala, prin software citim presiunea & temperatura , calculam inaltimea minima si maxima si le scriem in EPROM. Probabil vom avea nevoie de un buton pe acolo ca un fel de reset si care la apasare sa comande tergerea vechilor valori si trecerea la un nou ciclu de masurare.
Nimic spectaculor pina aici, doar calcule matematice si ceva salvari in EPROM. Ca sa avem acces la valorile de acolo ar trebui sa conectam dispozitivul al calculator ...prea complicat. Si probabil vom avea acces doar la o valoare de maxim.
Putem adauga un display cu LED (ca in proiectul amintit) sau facem o treaba mai serioasa si adaugam un display OLED. astea se interfateaza tot pe I2C sau SPI si pot fi dreptunghiulare sau mai patratoase (ca la Altis). Cu vreo 2-3 butoane putem face o interfata interactiva si sa afisam diverse valori. La proiectul asta folosim cel mai mic display OLED (cel dreptunghiular) ca sa incapa fara probleme in DLG.
Pina acum ne-am ocipat de functia de altimetru ...cum transformam dracia in logger? Pentru ca memoria EEPROM e prea mica avem doua variante de baza: fie adaugam un modul de microSD (care se conecteaza SPI: https://www.optimusd...roSD&results=16) fie un modul EEPROM (care se conecteaza I2C: https://www.optimusd...m-at24c256.html).
Hai sa recapitulam ce bagam pina acum ca materiale si costuri aproximative in lei (rotunjite in sus, ca mai platim si transport la componente): arduino 20 + stabilizator 3.3V 10 lei + senzor presiune 15 lei + display 30 lei + eeprom 10 lei + translatoare 10 lei + butoane 5 lei. Hai ca le-am adus din condei sa fie 100 de lei.
Daca ne iese treba cu altimetrul si loggerul pina la o scula buna pentru F5J mai e un pas mic hardware (conectori de intrare si de iesire pe 3 fire pentru semnalul de motor) dar ceva mai maricel software (se citeste semnalulde comanda al motorului si in functie de valoarea cronometru & altimetru se copiaza sau nu la iesire ...asta mai mananca 2 pini).
Lucrurile par deocamdata abordabile...ce parere aveti?
0

#6 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2308
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 02 November 2017 - 04:24 AM

Un proiect de altimetru cu arduino nano, senzor de presiune BMP180 (fratele mai mic al senzorului pe care il vom folosi) si display OLED 128x64 (fratele mai mare cu interfata SPI al modelului pe care il vom folosi 128x32 cu I2C)
https://keeptronic.w...tiny-altimeter/
https://github.com/b.../tiny-altimeter
O varianta cu stocare pe SDCard:
https://www.thingive...m/thing:1803528
O varinata de memorie FLASH
https://www.optimusd...rie&results=215
memorie FRAM
https://www.optimusd...rie&results=215
...si in final display-ul pe care il am in vedere:
https://www.optimusd...OLED&results=10
TinyAltimeter e facut cu display de suprafata dubla:
https://www.optimusd...OLED&results=10
Prefer varianta mai mica din motive de spatiu in DLG-uri.
0

#7 Useril este offline   renatoa 

  • Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05
  • Gender:Male

Postat 02 November 2017 - 10:01 AM

Poate imi scapa mie ceva datorita citirii in diagonala, dar care e diferenta intre acest cantar si unul de bucatarie, de 30 lei, pe care pun acum modelul ? :unsure:

Relativ la altimetre/vario, ai ratat proiectul meu, e adevarat ca nu e chiar un altimetru de competitie... :)
https://www.rcgroups...81&postcount=57

Inca unul:
http://rcdiy.ca/tara...ipad-or-iphone/

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 02 November 2017 - 10:04 AM

... cu picioarele pe pamant ...
0

#8 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2308
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 02 November 2017 - 11:46 AM

Vezi postarearenatoa, la 02 November 2017 - 10:01 AM, a spus:

Poate imi scapa mie ceva datorita citirii in diagonala, dar care e diferenta intre acest cantar si unul de bucatarie, de 30 lei, pe care pun acum modelul ? :unsure:


O "mica" diferenta:
- o celula de masurare = cantar
- 2 celule de masurare = cantar CU CALCULUL CG
Cantar am si eu (si se gasesc pe toate drumurile cantare chinezesti) .... cantar care sa-mi spuna greutatea SI POZITIA CG cand pun modelul pe el ...asta e ce vreau sa obtin,
Da un ochi aici:
https://www.rcgroups...o=threadgallery
...pe ultima poza: "Weight= 2515.4 g CG = 85.5 mm". Nu ma intereseaza precizia cu zecimale..eu ma multumesc si fara.
Recunosc ca nu m-am uitat dupa proiectele tale de vario...eu voiam sa imi iau un altimetru gata facut dar:
- varianta de la HobbyKing nu mai e disponibila (si nici nu o prea gasesc pe ale site-uri)
- la HyperFlight Altis V4+ e foarte scump (72 euro) plus transport... ca sa fie utilizabil mai dai 13 euro pe tastatura...ajunge la 100 de euro cu transport cred ...si e prea mare pentru ce vreau eu
- Altis Micro e prea simplut si destul de .scump (60 de euro)..ca sa fie utilizabil ai nevoide de display cu butoane (inca 50 de euro)
Eu speram sa fac ceva cam de dimensiunea unei placi Arduino pro mini (3.5 x 2 cm) format cu un sandwich din trei straturi:
baza: placa Arduino+ senzor de presiune
mijloc: stablizator 3.3 v + translator bidirectional + memorie (eeprom sau sdcard)
sus: placa OLED (din poze pare a avea cam 2 x 6 cm)
Plus vreo 2-3 push button amplasate pe lateral sau pe una din suprafete
Senzorul de presiune il pun in continuarea placii arduino ca sa nu fie acoperit. Straturile lipite intre ele cu burete cu dublu adeziv.
Arduino si memoria alimentate pe 5V, senzorul de presiune si ecranul pe 3.3 V. In afara de alimentari senzor & display & memorie au nevoie de cate 2 fire.
Estimez un pachet de dimensiunea unui receptor mic (cam 6 x 2 x 1 cm) si ceva sub 10 g ...sa poata incape bine in orice DLG.
Scopul pricipal e sa fac un altimetru pentru calculul lansarilor la DLG ...daca si cum il transform sa fie bun si la F5J vedem mai incolo.
0

#9 Useril este offline   bitex 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5662
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti, Sector 6

Postat 02 November 2017 - 11:53 AM

Vezi postarearenatoa, la 02 November 2017 - 10:01 AM, a spus:

Poate imi scapa mie ceva datorita citirii in diagonala, dar care e diferenta intre acest cantar si unul de bucatarie, de 30 lei, pe care pun acum modelul ? :unsure:


Buna ziua! Din ce am inteles dar tot citind in viteza, doreste sa faca un sistem cu doua cantare si sa calculeze automat pozitia centrului de greutate. Mai multe probleme vor fi la "constructia mecanica" decat la soft (distanta intre cantare, forma cutitelor sau prismelor pentru sprijinirea modelului... ). Oricum, sistemul este perfect realizabil dar nu stiu daca si vital pentru activitatea de modelism. E drept ca-i vad utilitatea la centrarea initiala a aeromodelului, cand poti muta centrul prin adaugare de masa, fara sa tot omori modelul... Zic si eu.

Indiferent de ce cred eu, primeste clasica urare: spor la treaba!
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#10 Useril este offline   renatoa 

  • Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05
  • Gender:Male

Postat 02 November 2017 - 12:07 PM

Ce ai zice de o placutza ATMega 328P de 30x20x5mm si 2 g? la 5$... parca intra mai bine in DLG, nu ? :)

Display si botoane la bord... sa fim seriosi... ce sens are sa le zbori si pe alea ?

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 02 November 2017 - 12:09 PM

... cu picioarele pe pamant ...
0

#11 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2308
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 02 November 2017 - 01:29 PM

Vezi postarearenatoa, la 02 November 2017 - 12:07 PM, a spus:

Ce ai zice de o placutza ATMega 328P de 30x20x5mm si 2 g? la 5$... parca intra mai bine in DLG, nu ? :)

Display si botoane la bord... sa fim seriosi... ce sens are sa le zbori si pe alea ?

Pai asta aveam in cap ...Arduino nano ala mai mare era pentru cantar cu CG.
Arduino pro mini are 33.3 x 17.6 mm ...hai sa rotunjim la 35x20 mm.
OLED are 33 x 12 mm pentru zona strict de display si 38 x 12 mm incluzind si zona de pini.
Translatorul de nivel are 16 x 16 mm.
Stabilizatorul de 3.3V are 25 x 11 mm
Senzorul de presiune are 20 x 18 mm
Modulul EEPROM are 36 x 12 mm.
Nu stiu exact greutatile...maine cand voi primi pachetul vad exact ce va fi..probabil in jur de 10 hai maxim 15 g.
Dupa ce fac prototipul pe breadboard pun componentele la "slabit" (scos pinii) si le pun in sandwich ...n-ar trebui sa depasesc 20 x 20 x 40 mm sau pe acolo ...poate 20 x 15 x 50 mm.
Iar chestia cu ecranul e esentiala ...altfel dadeam banii pe un Altis Micro si pe ecranul separat si nu aveam bataie de cap. Ce ma intereseaza e sa am un altimetru simplu pentru lansari la sandou si pentru DLG. Fara sa ma complic cu telemetrie (deocamdata), cu transmitere date prin bluetooth sau sa leg dracia la calculator sau altceva. O chestie mica si compacta sa poata sta permanent in model, numai sa ridic capacul, sa apas un buton si sa imi afiseze statisticile ultimului zbor (inaltimea de lansare, inaltimea maxima, durata...poate chiar un sink rate).
Ma gandeam la urmatoarea chestie: la apasarea butonului de start programul incepe sa memoreze date in EEPROM. La terminarea zborului se opreste chestia asta si se memoreaza in EEPROM intern Arduino pina la ce adresa s-au salvat datele in EEPROM-ul extern, Practic in Arduino ai o zona de indecsi catre intrarile de date din memoria principala. Daca fac varianta cu SDcard vor fi fisiere separate. Cand ajungi acasa si legi altimetrul la calculator poti sa vezi si sa faci grafic pentru fiecare lansare. Cam asta e ideea, statistici pe ecran OLED la camp (si un meniu micut sa poti porni / opri inregistrarea & sa schimbi niste parametri & sa vezi statistici de exemplu sink rate) si posibilitati de vizualizare si prelucrari avansate pe computador.
Si faptul ca poate fi scos la 1/5 din pretul unuia comercial conteaza dar mai putin. Si fiind o chestie cu hardware si software open permite sa ii adaug functionalitati suplimentare mai tarziu (F5J, lost model ...chiar si un modul GPS care are 25 x 35 mm plus antena miniaturala ... si in cazul asta pot sa fac o logare de coordonate 3D sa vad mai tarziu si cum a evoluat modelul in spatiu pentru identitificare termice sau alte nebunii, modului GPS e vreo 7 dolari adus din China sau 70 de lei la optimusdigital)..


Aceasta postare a fost editata de ender67: 02 November 2017 - 01:30 PM

0

#12 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2308
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 03 November 2017 - 09:45 AM

Componentele celor doua echipe, in ordinea numerelor de pe tricou (adica de la stanga la dreapta si de sus in jos):
- echipa de seniori (cantar CG): afisaj 1602 cu interfata I2C, Arduino nano, 2 celule de masura cu amplificatoare HX711 (rezerva 7805 nu apare in poza...intra la joc doar daca stabilizatorul din Arduino nu face fata si are nevoie de ajutor)
- echipa de juniori (altimetru): antrenor (nejucator) o interfata USB/UART (asta va fi folosita la programarea initiala si la citirea datelor pe calculator, nu intra in montajul din fuselaj), Arduino pro mini (ar trebui sa fie varianta de 5V), stabilizator 5V-3.3V, display OLED 128x32 pixeli, memorie EEPROM (256 kb ...sau 32kB pentru cei ce stiu sa faca diferenta), translator bidirectional 5v-3.3V, senzor de presiune.
Din componentele din dreapta (cu exceptia celei cu mufa USB) dupa scoaterea pinilor voluminosi se face un sandwich (plus vreo 2-3 butoane si 2-3 mufe de intrare-iesire). Mai inati verificam daca Arduino e varianta de 5V (comandata) sau a fost livrat unul de 3.3 V. Daca e 5 V: arduino si memoria merg pe 5V, display-ul si senzorul merg pe 3.3 V si se conecteaza dupa stabilizator si translatorul de nivel. Daca Arduino e de 3.3 V toate componentele se alimenteaza dupa stabilizator si translatorul de nivel nu mai e necesar.
La nevoie placuta de EEPROM se mai poate scurta cu 1 cm (se taie in dreptul gaurii si se pastreaza numai partea cu circuitul si se fac lipiturile pe traseele decojite - doar 4 fire).
Display-ul e de tip OLED albastru, nu cred ca vor fi probleme de citire la camp in lumina dar are doar 128 x 32 pixeli (cred ca pot afisa 2 randuri de informatii cu fonturi de 12 si 18 pixeli). Oricum nu e are lucru de afista, inaltimea de lansare is cea maxima ma intereseaza si sa pot selecta intr-un meniu START / STOP / ERASE si alte optiuni de genul asta.
Pentru colegii care au mai lucrat cu Arduino: interfata USB/UART e facuta cu chipul CH340G (care se gaseste curent in clonele Arduino chinezesti), are un jumper de selectie 5V sau 3.3 V (asta e bine) dar nu scoate pinul DTR (necesar ptr programare - asta e mai rau). Nu e un show stopper daca stii la ce sa te astepti, fie actionezi la timp butonul de reset de pe arduino cand incepi sa incarci programul fie scoti semnalul DTR de pe pinul 13 al circuitului si il conectezi la Arduino.
Deocamdata am componente pentru 1 cantar si pentru 3 altimetre, sper ca in curand sa soseasca si componentele de la cantarele 2 si 3.

Fisiere atasate


Aceasta postare a fost editata de ender67: 03 November 2017 - 09:49 AM

0

#13 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2308
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 04 November 2017 - 02:16 PM

Cea mai simpla configuratie poate fi facuta cu doar 3 componente: un arduino la 3.3V, display-ul OLED si senzorul de presiune. Nu mai e nevoie de stabilizator 5V-3.3v sau de translatori bidirectionali de nivel.
Si memoria de 32 kB devine optionala: arduino are o zona de 1kB EEPROM. Asta permite 512 masurari de precizie (pe 16 biti) sau 1024 de masurari brute (pe 8 biti...intre 0 si 254 m fara zecimale ..poate pentru DLG o fi de ajuns). Sau ceva intre 512 si 1024 (cam 680) daca facem o impachetare a datelor mai ciudata (un fel de compresie...sau o impachetare pe 12 biti). In orice caz, nu se salveaza mare lucru ca greutate ca memoria aia de 32 kB daca are 1 g sau pe acolo.
Dar poate fi de interes software simplificat, fara nici un buton de control in afara de reset (cel aflat deja pe placa de arduino). Cand se apasa butonul de reset incepe o secventa de masurare / salvare in EEPROM / calcul latitudine lansare si maxim / afisare pe display pina cand se termina memoria de lucru.
Configuratia minimala cu 3 componente (procesor/display/senzor) are cam 6g...probabil vor fi 7-8 g cu conectorul de alimentare si izolatie. Stabilizatorul de tensiune, translatorul si memoria de 32kB mai adauga vreo 3 g. De stabilizator si translator nu mai e nevoie daca se utilizeaza Arduino pe 3.3 V (dar care nu e pe stoc la optimusdigital).
Configuratia de maxima functionalitate / minima greutate (totul pe 3.3 V) are cam 7-8 g cu tot cu conectori.
0

#14 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2308
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 04 November 2017 - 09:24 PM

Progresele zilei de azi pentru proiectul "cantar CG" (mici dar importante):
- am verificat ca Arduino Nano functioneaza si poate fi programat
- am lipit interfata I2C la display-ul LCD 1602
- am testat display-ul cu un program gen "Hello World!"
- n-a mers din prima, a trebuit sa scanez bus-ul I2C sa vad adresa interfetei I2C (sunt mai multe tipuri de interfete, fiecare cu adresa ei) si sa reglez intensitatea luminii / contrastului la display
- am lipit celule la amplificatoare si le-am testat cu programul dat ca exemplu
- am modificat programul pentru cantar pentru localizare romana si l-am incarcat in Arduino
- am comandat un set de greutati de precizie pentru calibrare (nu e foarte scump, cam 50 de lei, daca tot facem un cantar capabil sa masoare zecimea de gram macar sa stim ca e o valoare corecta: https://eu.banggood....Eu-1101835.html)
Urmatorii pasi:
- printarea 3d (carcasa display, piese sustinere)
- asamblare
- calibrare
- teste (acasa / la camp)
Greutatea afisata este NAN pentru ca nu s-a facut calibrarea (si nici nu sunt cuplate ambele celule, mai am nevoie de niste fire mama-mama) si valoarea afisata pentru baterie este cu intrarea in aer (acolo ar trebui sa fie un divizor rezistiv 10:1 intre bateria de 9V si intrarea in Arduino ...astept sa imi soseasca rezistentele comandate plus ceva buaone switch miniaturale).
Deocamdata cam asta e progresul posibil la cantar pina tiparesc piesele si pina sosesc restul de piese comandate.
Maine fac primele teste cu componentele pentru altimetru (aici stau ceva mai bine cu aprovizionarea). Pentru altimetru voi face 2 variante, una pentru "DLG 1S" (cu Arduino la 3.3V) si una normala pentru alimentare la 5V (va fi cu 1-2 grame mai grea). Am comandat si Arduino la 3.3 V si display-uri de 128x64 pixeli (astea le voi folosi la variantele F5J ale altimetrului - cea cu taiere motor la durata / altitudine).

Fisiere atasate


0

#15 Useril este offline   renatoa 

  • Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05
  • Gender:Male

Postat 04 November 2017 - 09:50 PM

Mama lor de greutati, si astea se iau acum de la chinezi... :angry2:
Nu te intrebi ce precizie poate avea o greutate chinezeasca ? :)
... cu picioarele pe pamant ...
0

#16 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2308
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 04 November 2017 - 10:23 PM

Vezi postarearenatoa, la 04 November 2017 - 09:50 PM, a spus:

Mama lor de greutati, si astea se iau acum de la chinezi... :angry2:
Nu te intrebi ce precizie poate avea o greutate chinezeasca ? :)

Ba da, inainte de a cotiza cu 50 de lei la marele popor chinez mi-am pus si eu intrebarea daca merita...si se pare ca da:
https://eu.banggood....ml#tab-t-review
Dupa cum se vede in tabel un cumparator a cantarit greutatile pe o balanta analitica si aici se vad rezultatele.
Lumea se plange de carcasa de plastic de 2 lei si nu de precizie.
Pentru 200 de grame (asa cum am de gand sa le folosesc la calibrare) eroarea e de vreo 5 mg ...sa nu fim mai budhisti decat Dalai Lama.

Fisiere atasate


Aceasta postare a fost editata de ender67: 04 November 2017 - 10:24 PM

0

#17 Useril este offline   bitex 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5662
  • Inregistrat: 02-December 02
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti, Sector 6

Postat 05 November 2017 - 01:20 AM

Felicitari pentru realizare! Eu astept momentul cand constructia cantarului o sa fie gata, sa-l vad ca aspect. Si ma refer la partea mecanica. Mai exista o varianta de traductor, care-ti permite un montaj mai compact. La varianta asta prinzi traductorul de un capat si-l actionezi perpendicular, pe celalalt. O sa-i faci o talpa, e aproape simplu, dar o sa fie de facut prisma pe care sa sprijini modelul. Aia o sa cam incurce ca dimensiuni, dar ai cu ce o face. Ramane problema cu pozitionarea relativa a celor doua traductoare. Probabil va mai fi o complicatie. Sprijini modelul in partea de jos a fuselajului (pe burta lui, in cele doua puncte), softul iti calculeaza pozitia CG-ul fata de unul dintre cantare dar il marchezi pe fuselaj mai usor deasupra. E de facut acolo ceva mecanic, cu o rigla, sau ceva de genul asta. O sa fie fain in principiu, atat timp cat nu ai de schimbat ceva parametri din soft si sa fii nevoit sa o faci prea des. Pana la urma merge tot din butoane... Spor la treaba!
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#18 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2308
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 09 November 2017 - 02:56 PM

O prima varianta facuta cu Arduino nano pe breadboard. Schema simplificata la maxim, folosita iesirea de 3.3 V stabilizata (ar trebui sa tina vreo 30 mA ...Arduino pro mini nu are asa ceva si trebuie sa bag un stabilizator 5v-3.3v), liniile I2C legate direct la Arduino fara translator de nivel (vad ca merge). Cred ca voi face un montaj exact cu tipul asta de Arduino, am o placuta fara pini montati.
Se afiseaza alternativ [temperatura / presiune / atitudine desupra marii) si (altitudine minima / maxima). Am "calibrat" prin software ca sa afiseze o altitudine de 165 m (cat arata wikipedia ca are Ploiestiul), ii voi face calibrarea dupa date GPS,
Asta e cu o varianta de soft gasita pe net, trebuie sa o modific:
- sa afiseze altitudinea realtiva (nu cea absouta deasupra ,marii)
- sa calculeze inaltimea de lansare
- sa screi datele in logger (EEPROM)

Fisiere atasate


0

#19 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2308
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 09 November 2017 - 03:55 PM

Cateva cuvinte despre precizie si "consistenta" datelor (sau cum se falfaie citirilre in timp):
- la prima punere sub tensiune vad A min 165.06 si A max 165.63
- dupa ceva timp intervalul se mareste intre 165.01 si 165.98 (in conditiile in care montajul e pe podea...poate nu e cea mai fericita idee avand in vedere curentii de aer)
- am lipit montajul de tavan A max a ajuns la 168.21
Pare a fi destul de sensibil. nu stiu in ce masura afecteaza variatiile mici de presiune datarate respiratiei (ca sa citesti bine valorile pe display-ul mic printre fire trebuie sa fii destul de aproape, ca sa minimizez efectul respiratiei am montat senzorul de presiune cu fata in jos). Per total cred ca se poate conta pe o precizie poate nu de +/- 0.25 m ca in datasheet dar sigur de +/- 0.5 m ceea ce e arhisuficient pentru ce mi-am propus.
Si acum incepe distractia cu compactarea informatiei pe ecran sa apara doar pe 1/2 din suprafata (display-ul asta e de 128 x 64 pixeli pentru altimetrul F5J, pentru F3K display-ul e 128 x 32) ...sper sa nu am nevoie sa schimb fonturile

Aceasta postare a fost editata de ender67: 09 November 2017 - 03:59 PM

0

#20 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2308
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 09 November 2017 - 04:34 PM

Am modificat programul pentru display-ul OLD 128 x 32 pixeli ...vad ca display-ul asta are pixelii bleu (cel de 128 x 64 avea pixeli albi).
Cu fonturile astea (care sunt cam la limita de jos de vizibilitate fara sa stai cu lupa) pot afisa 3 randuri inghesuite sau 2 mai aerisite.
Voi incerca sa vad daca pot baga un font mai mare si eventual sa utilizez doua fonturi in acelasi timp.

Fisiere atasate


Aceasta postare a fost editata de ender67: 09 November 2017 - 04:35 PM

0

#21 Useril este offline   freefly 

  • Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 292
  • Inregistrat: 04-December 16
  • Gender:Male
  • Location:Tg-Mures
  • Interests:electronica si tot ce zboara :)

Postat 09 November 2017 - 07:30 PM

Salut,
Am si eu un proiect asemanator, sensor telemetrie 3-in-1 : altimetru + termometru (BMP280) si viteza aerului (reala cu tub pitot) cu MPXV5004DP (sensor presiune diferential cu iesire analogica 1-5V) legate la un arduino mini pro 16/5 cu iesire i-BUS pt. telemetrie cu receptor FlySky FS-iA6B.
Modul BMP280 este cu adaptor semnal 3,3/5V + stab. 3,3V + mai are si un senzor de umiditate GY-21P destul de compact.

Spor la mesterit si o seara frumoasa
T-REX 450PRO FBL
OMP M1
T-REX 250 FBL
V911, V977
Piper Cub J-3 By Dululutu
F22 Raptor (depron Restie)
Cessna 400 1,4m (FMS)
EXTRA 330 36" (depron)
F4U-Baby
P40-balsa (RIP)
X4M380L, E010s
0

#22 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2308
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 09 November 2017 - 07:45 PM

Nu are sens sa folosesti BMP280 si un senzor suplimentar de umiditate, Dacia pui BME280 poti citi si umiditatea. Dar sa fie cu E nu cu P ..... majoritatea placutelor au pe parted cu silk screen o bids cu optiune E / P
0

#23 Useril este offline   freefly 

  • Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 292
  • Inregistrat: 04-December 16
  • Gender:Male
  • Location:Tg-Mures
  • Interests:electronica si tot ce zboara :)

Postat 09 November 2017 - 07:52 PM

Sensorul suplimentar de umiditate este inclus in GY-21P, oricum nu o sa-l folosesc nu prea am pentru ce. Imi place gy-21p pentru ca este micut si are adaptare la 5V.
T-REX 450PRO FBL
OMP M1
T-REX 250 FBL
V911, V977
Piper Cub J-3 By Dululutu
F22 Raptor (depron Restie)
Cessna 400 1,4m (FMS)
EXTRA 330 36" (depron)
F4U-Baby
P40-balsa (RIP)
X4M380L, E010s
0

#24 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2308
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 09 November 2017 - 10:16 PM

Vezi postareafreefly, la 09 November 2017 - 07:52 PM, a spus:

Sensorul suplimentar de umiditate este inclus in GY-21P, oricum nu o sa-l folosesc nu prea am pentru ce. Imi place gy-21p pentru ca este micut si are adaptare la 5V.

acum am vazut cand am ajuns acasa ce e GY-21P, practic e un BMP-280 cu senzor suplimentar si translator de nivel incorporat. Si are numai 4 pini pentru I2C. Ce am eu e o chestie care poate fi folosita si I2C si SPI fara tanslator de nivel (dar vad ca merge bine mersi de vreo 7 ore si fara circuit de translare nivel de tensiune).



0

#25 Useril este offline   freefly 

  • Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 292
  • Inregistrat: 04-December 16
  • Gender:Male
  • Location:Tg-Mures
  • Interests:electronica si tot ce zboara :)

Postat 09 November 2017 - 10:33 PM

Vezi postareaender67, la 09 November 2017 - 10:16 PM, a spus:

acum am vazut cand am ajuns acasa ce e GY-21P, practic e un BMP-280 cu senzor suplimentar si translator de nivel incorporat. Si are numai 4 pini pentru I2C. Ce am eu e o chestie care poate fi folosita si I2C si SPI fara tanslator de nivel (dar vad ca merge bine mersi de vreo 7 ore si fara circuit de translare nivel de tensiune).


Ar fi fost mai fain modulul GYBMEP dar nu am gasit cand am facut comanda de pe net.
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1M0ytRVXXXXcDaXXXq6xXFXXXu/BMP280-5V-Digital-Barometric-Pressure-Altitude-Sensor-I2C-SPI-High-Precision-pressure-and-temperature-Sensor-module.jpg_640x640.jpg
T-REX 450PRO FBL
OMP M1
T-REX 250 FBL
V911, V977
Piper Cub J-3 By Dululutu
F22 Raptor (depron Restie)
Cessna 400 1,4m (FMS)
EXTRA 330 36" (depron)
F4U-Baby
P40-balsa (RIP)
X4M380L, E010s
0

#26 Useril este offline   popad 

  • Aeromodelist
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1826
  • Inregistrat: 05-February 09
  • Gender:Male
  • Location:BRASOV
  • Interests:Planoare RC din 2016 - prezent
    Paramotoare RC din 2007 - 2014.

Postat 09 December 2017 - 01:28 PM

Un altimetru simplu cu indicarea altitudinii maxime printr-un singur led (3 cifre afisate secvential). 2.5 grame.

Realizat doar cu Trinket 3V si senzorul MS5611.

Fisier atasat  TrinketAltimeterMS5611_bb.jpg (95.06K)
Number of downloads: 27


Am atasat si fisierul ino arhivat.

Fisier atasat  mi_8932.jpg (319.42K)
Number of downloads: 29

Fisiere atasate


Aterizari fericite !

PopaD
0

#27 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2308
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 09 December 2017 - 03:53 PM

Am mai lucrat putin la proiect, mi-am "sedimentat" ideile atat pe partea de HW cat si SW.
Vor fi cateva variante:
1. ALTiX-DLG: Arduino 3.3V, BMP280, OLED 128x32, EEPROM 256Kb/32KB. Navigarea in meniu se face cu 3 sau 4 butoane.
2. ALTiX-DLG/BT - cu modul blue-tooth
3. ALTiX-F5J: Arduino 5V, BMP280, OLED 128x64, 4 butoane, senzor de curent de maxim 50A, flash de 16Mb/2MB.
4. Optional modul de comunicatie BT (ALTiX-F5J/BT) , real time clock (ALTiX-F5J/RT)...pot fi combinate.
5. ALTiX-GPS - cu modul GPS cu cip ublox NEO6M.
Deocamdata lucrez la partea de DLG si astept componentele pentru F5J/BT/RTC/flash 16Mb/senzor de curent/GPS.
La DLG am terminat parte de logare si lucrez la partea de meniu si prelucrare date (detectie lansare, calcul inaltime lansare si inaltime maxima, detectie aterizare si calcul sink rate).
Pentru DLG logul va contine numai inaltimea (se memoreaza pe 16 biti).
Modulul optional BT va permite folosirea telefonului ca o telecomanda si afisaj (nu va mai fi nevoie de deschiderea canopiei intre zboruri, inainte de lansare se comanda din telefon pornirea logarii, se intrerupe transmisia BT, la aterizare aceasta se reia si se transmit spre telefon datele brute ale zborului si statisticile, se pot afisa pe ecranul telefonului si eventual se face un grafic cu variatia inaltimii in timp).
Pentru F5J se memoreaza in plus curentul, doua tensiuni si o temperatura (poate fi temperatura ambientala data de BMP280 sau o temperatura masurata cu un termistor amplasat pe partea fixa a motorului de exemplu...).
Pentru GPS se memoreaza si coordonatele geografice. Pentru pastrarea compatibiltatii formatelor din log aceste vor fi memorate intr-un log separat (in jumatatea superioara a memoriei flash).
Modului RTC are pe linga logica de ceas si un EEPROM local de 32 Kb/4KB in care pot fi memorate data/ora fiecarui zbor.
Pentru "calibrare" si verificarea rezultatelor am comandat la HobbyKing altimetrul lor si modulul aditional de BT... asta mai mult ca sa ma conving ca electronica mea da rezultate si are functionalitati comparabile cu un model comercial.

Aceasta postare a fost editata de ender67: 09 December 2017 - 03:55 PM

0

#28 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2308
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 11 January 2018 - 08:02 PM

Partea proasta (sau uneori buna) cand comanzi electronice de pe www.banggood.com (si care nu se gasesc in depozitele din Europa) e ca iti "sparge" comanda in subcomenzi din diferite depozite dn China.
Comanda din 7 Decembrie a fost trimisa la 4 depozite, care teoretic au fost expediate in aceeasi zi (7 Dec) si toate apar ca au parasit China pe 15 Decembrie ...dar din ele doar una apare in tracking ca a sosit in Romania (si am si ridicat-o de la posta).
Din pacate asta contine componentele ce ma interesau cel mai putin (ceva arduino si circuite de ceas si interfete Bluetooth) iar chestiile cu adevarat interesante (senzorii de presiune, senzorii de curent de 50 A, GPS-urile, memoriile flash de 16 M, ceva surese de 12V10A pentru imprimantele 3D) s-au pierdut in ceata. Din fericire senzori de presiune mai am cativa, unele componente le pot gasi si local (sau in depozitele din Europa).
Intre timp a ajuns si pachetul dela HobbyKing cu altimetrul miniatural si interfata Bluetooth si am putut sa il studiez mai amanuntit.
Chestia asta (altimetrul HK / pachetele piedute) m-a facut sa reconsider in ultimele zile unele aspecte ale proiectului:
- FARA Bluetooth ... tehnologia asta o fi buna pentru casti wireless dar la transfer de fisiere e mai putin comoda.
- FARA butoane de configurare. Nu sta nimeni pe camp sa butoneze o chestie de 2 x 4 cm ...mai ales daca are degetele inghetate. Pentru nostalgicii butoanelor exista ALTIS ... si ai si posibilitatea sa platesti butoanele separat.
- este necasara totusi o interactiune wireless cu altimertrul...si asta va fi prin WiFi.
- este necesara o afisare sumara a informatiilor ...si asta va fi prin ecranele OLED (permit citirea si in plin soare).
- voi pastra doua forme de baza, cea slim pentru DLG (cu ecran 128x32) si cea standard (cu ecran 128x64).
Mai pe scurt: renuntam la Arduino si trecem la procesoare tip ESP8266 sau ESP32. Astea sunt niste procesoare pe 32 de biti/80 MHz care au aparut acum vreo 3-4 ani si au un modul Wi-fi pe 2.4 GHz si stiva TCP. Practic pot fi folosite in mod "statie" (ca un client de Wi-fi...cum e telefonul) sau access point (ca un router sau ca telefonul in mod hotspot) sau combinat (statie/ acces point). in general placutele sunt miniaturale (sub 2x3 cm) si contin si un modul de memorie flash intre 4M si 32M (in functie de model).
DPDV hardware altimetrul contine:
- o placa ESP-12E (1.6 g)
- un coborator de tensiune 3.3V (1g pentru DLG facut cu LM3117, 2.4 g pentru F5J un switching convertor)
- senzorl de presiune BMP280 (1 g)
- afisajul OLED (2.9 g pentru DLG si 3.7 g pentru F5J).
Total cam 6.3 g pentru DLG si 8.1 g pentru F5j ...in orice caz sub 10 g cu tot cu conectorul de alimentare si fire de conexiune in ambele cazuri.
Tipul de procesor avut in vedere pentru prototip (pe breadboard) este asta:
https://www.optimusd...6-i-ch340g.html
Tipul de procesor pentru seria zero (cu componentele pe care le am acum) este asta:
https://www.optimusd...ifi-esp-12.html
Ca dimensiuni ale montajului final se pot considera dimensiunile ecranelor si o grosime de maxim 1 cm.
In perspectiva am in vedere doua variante mai "integrate" ce au incluse atat interfata seriala cat si ecranul OLED, practic trebuie doar sa lipesti pe spate placuta cu senzorul de presiune si sa lipesti 4 fire:
- pentru DLG
https://www.banggood...-p-1205904.html
- pentru F5J
https://www.banggood...-p-1148119.html
Placutele ESP-12E le am dejam astept maine placa pentru breadboard...si placile combo procesor+OLED din china pina la sfarsitul lunii februarie.
Modulul pentru DLG are cam 20x 50 mm iar cel pentru F5J cam 65x30 mm. Grosimea montajului va fi de maxim 5 mm.
Altimetrele se vor putea monta / lipiin canopia modelelor sau intr-o zona in care nu sunt ecranate.
Pe display vor fi afisate alternativ datele de conectare (retea/parola / IP) si statisticile uitimului zbor (inaltime lansare / inaltime maxima /durata/ viteza ascensionala si descensionala)l
Interactiunea cu altimetrul se va face pe pagina de webpe telefon sau calculator (setaredata&ora, parametri de logare, stergere log, descarcare log, afisare statistici si grafice din log). Tot acolo se poate face si actualizarea de firmware (OTA = Over The Air ...ca la telefoane si tablete).
si un exemplu de ce se poate face cu un procesor de genul asta:
https://www.youtube....h?v=q-erOgA-qdQ
Cam asta e ideea: daca tot m-am apucat sa fac un altimetru macar sa il fac cu o tehnologie de ultima ora si sa poata fi folosit foarte usor. indiferent de varianta constructiva programul va fi unul singur (cu optiuni de compilare pentru ESP8266/ESP-32 si eventual pentru diverse dimensiuni de flash). Poate ulterior voi adauga si posibilitati de telemetrie dar asta nu este o prioritate deocamdata.
0

#29 Useril este offline   ender67 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2308
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 11 January 2018 - 10:22 PM

Cam asa arata componentele discrete pentru cele 2 variante de altimetru (DLG sus SI F5J jos).
Se dezlipesc cu atentie cei 4 pini (2 alimentare si 2 pentru I2C), se insira procesorul / senzorul / afisajul pe 4fire (3.3V/I2C), se leaga iesirea convertorului la 3.3V SI intrarea la conectorul de 5V. Sandwich-ul il facem cu scoci / burete dublu adeziv avand grija sa nu acoperim gaura senzorului.
Nu e foarte complicat .... Mai complicata e programarea. Pentru asta trebue legata placuta la o interfata USB / seriala pe 3.3 V si la vreo 2 rezistente si mini switch-uri.
Partea proasta e can pinii de contact de la ESP-12E sunt distantati la 2 mm si nu la 2.54 mm. Placuta aia alba din stanga ar fi un fel de adaptor pentru breadboard ( cam prost proiectat pentru ca intra in breafboardurile uzuale PE liniile extreme de sus si jos siI ar trebui sa infingi firele SUB placuta) dar va fi folosita la un soclu pentru programare.
Placile celelalte vor avea deja interfata seriala montata, smecheria cu soclul va fi necesara doar ptr placutele din figura. Sub ecranul de tabla are trebui sa fie montata ESP8266 si o memories flash, pe site nu dadeau info despre capacitate, voi vedea la programare ce tip e. Usual 4Mb, poate sa fie pina la 32 Mb ... ar trebui sa fie sufficient pentru program si logul de date.
De asta imi place tehnologia... Cu 4 dolari ai practic un server wireless.
Tot referitor la preturi: la HK au la reducere OrangePi la sub 8 EUR varianta simpl a cu SDCard sau la 16 EUR cea cu flash de 8 GB si wi-fi.... Asta pentru un calculator cu retea / wi-fi / HDMI / 4 USB / microfon / iesire audio / IR si chiar SATA nu e rau de loc.
Scuze ptr typos... Trebuie sa scot autocorectia ca imi modifica textul tastat.

Fisiere atasate


Aceasta postare a fost editata de ender67: 11 January 2018 - 10:25 PM

0

#30 Useril este offline   renatoa 

  • Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05
  • Gender:Male

Postat 12 January 2018 - 09:27 AM

Daca ar fi si in EU... ce fain ar fi...

Ce versiune echivalenta RasPi sunt astea orange ?

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 12 January 2018 - 09:30 AM

... cu picioarele pe pamant ...
0

Arata acest topic


  • 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro