bitex, la 25 October 2017 - 08:32 AM, a spus:
Mai toate patinele au niste protectii impotriva impuritatilor, la capate. Ba mai mult, poti pune si ceva suplimentar daca vrei. Gasesti tot in cataloage fortele de frecare, pentru fiecare caz. Trebuiesc invinse si alea cu ceva. Cand aluneca prea usor parca mi-ar da de gandit. Nu stiu exact ce e acolo.
Arata binisor ca materiale folosite, dar parca asa avea curaj sa spun ca mai era foarte putin pana sa fie OK. Rezolva cu cureaua aia (schimba pasul de 3), vezi de roti de curea potrivite, vezi de reglaje tot pe la curea si foloseste cnc-ul la ce vrei pana te inveti cu problemele. Recupereaza materialele din el si construieste unul fain. Vezi de un coleg prin apropiere cu ceva posibilitati de prelucrare pe o freza sa-ti mai faca niste piese pe unde e nevoie. Sigur ai tot facut teste pana ai ajuns la regimul ala de miscare, dar as zice sa micsorezi putin acceleratia, ca structura nu e cea mai rigida si nu stiu daca duce bine ce ai acolo. Cu alte cuvinte, da-i timp sa ajunga unde trebuie.
E bine sa folosesti scule, dar merge si fara daca iei fiecare axa in parte. N-o sa poti asigura perpendicularitatea usor, dar fiecare axa se regleaza usor. Fixezi un ghidaj, patinele pe sanie pentru acel ghidaj sa fie aliniate (simti la mana cum se deplaseaza simultan dar libere si cum se deplaseaza cand sunt montate) apoi aliniezi ghidajul al doilea dupa primul, folosind dierct patinele lui, ca distantier, sau initial chiar un distantier mecanic. Nu e critica distanta intre ghidaje, e important paralelismul. Patinele de la ghidajul 2 nu trebuie sa le fixezi definitiv pe sanie. Ai de facut cateva curse si cateva reglaje ale lor. De fapt si ale patinelor si ale ghidajului. In final o sa ajungi la cazul in care ghidajul ramane nemiscat si poti considera ca e aliniat binisor. Fara sa verifici cu comparatorul. La ghidaj folosesti ori un surub pe mijloc ori unul la capat. Eu aleg capatul. Dupa aliniere le strangi pe celelalte, treptat. Nu prea ai ce gresi. Ce am zis mai sus e bine sa faci fara curea montata, ca simti la mana totul.
Indiferent ce probleme ai, din filmulet am vazut ca totusi se misca. Adica se misca binisor, ai de la ce pleca. La cate probleme o sa intalnesti, nici n-ai timp sa vezi de detalii. Mereu gasesti sa faci ceva la ea sa mearga mai bine.
Felicitari pentru realizare! Nu stiu ce o sa faci cu masinuta, ca sigur n-o sa faci nimic, dar esti pe calea cea buna. Pun pariu ca nici nu o termini pe asta si o incepi pe a doua. Dau o bere daca pierd.
Spor la treaba!
PS. Ai cam amestecat materialele acolo. Pentru ce urmaresti nu erau necesare ghidaje chiar din alea... Nu conteaza, nu se strica.
Si alta completare: 1N nu este mult ca forta de frecare. La unele se merge si la 10N.
Multumesc pentru sfaturile si incurajarile date!
Daca micsorez acceleratia imi face colturile rotunjite nu inteleg de ce :( pot face ceva setari sa nu se mai abata de la traseu daca are o acceleratie mai mica?
De 2 zile tot reglez la el si parca tot nu se misca cum vreau eu
un ghidaj strans complet si celalalt strans doar intr-un surub aluneca cam cu 20% mai bine fata de cand sunt stranse ambele.Am incercat toate modurile posibile tot degeaba cand strang al doilea ghidaj aluneca mai greu, totusi cu o acceleratie de 700mm/s ajunge si la 15 m/min fara sa vibreze dar imi rotunjeste colturile.
Dupa toate reglajele facute a ramas aceiasi problema la un patrat de 200/200 hasurat din milimetru in milimetru la sfarsit sa intors la ~4.0 in loc de 0.0 asta se intampla pe ambele axe ciudat este ca ambele axe au aceiasi pierdere.O sa pun un buton de homing sa fac mai multe teste, o sa revin cu detalii.