Cateva postari din linkurile de la inceput:
Marinaru, la 17 January 2003 - 08:52 AM, a spus:
...cleiurile nitrocelulozice sunt cele mai indicate pentru incleierea lemnului de balsa (cleiul ago)...exista la firma Graupner UHU HART (sper ca am scris corect).
Aracetul si epoxiul sunt de asemenea bune, dar de regula se folosesc la imbinarile care nu necesita slefuire-finisare (interioare), deoarece la epoxi imbinarea este mai dura si dupa slefuire constati ca ai sapat mai mult in jurul lipiturii iar lipitura ramane ca o cocoasa! Aracetul este de regula elastic si de asemenea nu se poate slefui calitativ. Exista si PVA-uri (aracet) care pot fi slefuite, dar nu stiu care e caracteristica lor principala ca sa poti sa il alegi exact pentru asta. Iti recomand araceturile germane pentru incleiat parchetul si nu cele folosite in zugraveala! Un aracet de calitate trebuie sa devina translucid, incolor dupa reticulizare! De asemenea, aracetul nu este recomandat sa-l folosesti pe suprafete mari de lipire (si subtiri, de regula placari) la lemnul de balsa deoarece il uda si il deformeaza...dar daca n-ai de ales, din lipsa de altceva poate poti sa iei masuri din timp.
Cleiul de oase sau de piele nu prea mai este folosit astazi deoarece este net inferior produselor de pe piata...miroase urat, se foloseste fierbinte...mai poti sa-l folosesti probabil daca intentionezi sa confectionezi "placaj de casa", caz in care aracetul este exclus deoarece ramane in suprafata inchisa si nu se usuca!
Toate acestea sunt parerile mele acumulate de-a lungul timpului si nu spun ca sunt neaparat cele corecte...
ZOD, la 15 Dec 2005, 13:04, a spus:
Marineru... cleiu ago ala din bucatarie sau ala facut acum 10-15 ani e la fel de bun ca Uhu Hart ala sau cu astea facute acum ?
De ce nu?!...din moment ce este acelasi produs de baza: nitroceluloza!!! Ca solventul unuia e mai parfumat decat al altuia sau culoarea e mai deschisa sau mai bruna, sau mata, opaca sau translucida, asta nu schimba cu nimic proprietatea lui principala, cea de adeziv! Raspunsul meu este CATEGORIC DA, are aceleasi calitati ca cel din trecut...probabil ca daca acu omie de ani exista nitroceluloza si acetona, cleiul de atunci era la fel de bun ca cel de azi! Si mai zic: nimeni nu vorbeste de clei ago de acum 15 ani ci de cleiul ago generic, comparat cu restul produselor de pe piatza...! Iar UHU HART se fabrica cel putin de 10-15 ani la randul lui!
dan mitea
Posted 22 August 2008 - 05:55 AM
Dupa cum am promis fac un mic rezumat.
Aliphatic Resin, aracetul nostru cel de toate zilele.
Este rezistent la carburant pana la un punct, dar expunerea prelungita il distruge. Urmele se curata cu apa daca este neintarit si cu acetona daca este uscat.
Se utilizeaza cam peste tot.
Nu se utilizeaza la suprafete neporoase, cele cu solicitari deosebite (tren de aterizare, panoul de foc...), pentru suprafete mari. In acest ultim caz vedeti cum se lamineaza balsa in capitolul respectiv.
Ago.
Rezista la carburant. Se curata cu tiner sau acetona. Se slefuieste usor. Acum a aparut si aracet care se slefuieste. Se poate lipi plastic....dar nu gen polietilena....pe lemn.
Nu se utilizeaza pe suprafete lise si in zonele extrem de solicitate.
Este excelent pentru a "linisti" perii de balsa. Un pic de adeziv in zona cu probleme si se slefuieste perfect dupa 20s de uscare.
Prenadez.
Doar pentru laminat.
CA.
Rezista la carburantul fara nitrometan. Dar nitro il dizolva. Se curata cu acetona sau nitrometan sau cu solutia vanduta special.
Se foloseste pentru a durifica filetele date in lemn, a lipi fibra de sticla sau carbon....dar se va prefera epoxi...., pentru a fixa piese dificil de tinut cu presele....deoarece se intareste imediat....pentru a lipi diferite piese pe lemn....
Nu se foloseste in zone extrem de solicitate, expuse la carburant, plastic transparent...il opacizeaza....,foam. Doar cel special poate lipi foam.
Maine mai incerc.
Baftaaaaaaaaaaaaaaaaaa.