Elicopter, la 10 January 2017 - 04:53 PM, a spus:
Nu inteleg abordarile aste superficiale , posibil cred ca stiu ceva , dar poate ma amagesc .
Buna. Presupun ca la mine se refera mesajul. Nu stiu daca ati observat, cand e sa se discute de constructie, recomand ce este mai bun posibil. Chiar daca ar fi structura din otel, tot spun sa se mearga pe sectiune mai mare si perete mai gros. Preturile materialelor nu difera mult (adica pot fi de la simplu la dublu sau triplu), dar si calitatea este pe masura. Cu toate astea, n-as exagera cu aspectul asta, daca nu e cazul. Fiecare stie ce urmeaza sa prelucreze, dar nu stiu cati isi dau seama ce inseamna o zecimala in plus, ca pret.
Tocmai despre informare incerc sa comentez. Toata lumea insista pe precizie, dar nimeni nu spune nimic despre restul. O masina oricat de precisa, nu va compensa deloc lipsa de experienta sau nestiinta in celelalte de pe langa... Cei care stiu tot ce trebuie, fac tot ce trebuie indiferent de comentariile noastre. Dupa criteriile si prioritatile lor.
Dar aproape toti care solicita ajutor pe forum sunt incepatori si mereu am senzatia ca incercam sa-i ajutam pentru o constructie cat mai performanta si-i lasam cu ideea ca totul s-a rezolvat, masina lucraza singura si perfect. Nu le spune nimeni ca vor avea o masina performanta, probabil scumpa si cam atat, adica un fel de mobilier in coltul atelierului. Multi dintre ei nu au pregatirea tehnica specifica domeniului. Ei doar vor sa faca ceva si spera sa faca mai bine daca utilizeaza un cnc. Dar masina nu e totul.
Ca tot vorbim de lucruri sfinte, ploterul folosit de Murrplastic din gama MVPS (cel mai lung al lor) are ghidajele pe bara rotunda, incastrata doar la capete, de 10 mm diametru, si lungime de 1000 mm. Are glisiere cu rulmenti si transmisie pe curea, motoare nema17. Cu caruciorul pe mijlocul lui, bara se incovoaie aproximativ 1 mm, si daca il apesi usor cu mana obtii o sageata de foarte multi mm. Aproape ca nu-i capabil sa-si deplaseze elementele mobile fara sa le frece de masa. Cu toate astea graveaza cu freza, graveaza laser sau inscriptioneaza cu pen, excelent, printr-un simplu artificiu tehnic. Motorul de gravare e mai scump decat tot ploterul si tot ploterul poate fi ridicat cu 2 degete.
Daca cineva doreste sa obtina acele performante tehnice la acele curse precis primeste din partea noastra recomandarea de ghidaje profilate de minim 15, sau ceva incastrat pe toata lungimea, de suruburi cu bile minim C5 si actionare cu servomotoare. Si sa se adune cateva sute de kg de material in structura, daca se poate... Pun niste link-uri pentru variantele mai scurte, dar intre ele difera doar lungimea, nu si latimea:
1,
2,
3,
4. Practic sunt variatiuni pe aceeasi tema. Stiu ca nu vorbim de plotere aici, dar asta poate grava cu freza si o face cu o precizie suficient de buna. N-as vorbi de abordare superficiala ci de abordarea potrivita pentru aplicatia ceruta. Sau cel putin asta doresc.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 11 January 2017 - 03:09 PM