Mai ai putina rabdare cu cumparatul materialelor. Nu are rost sa te grabesti.
Sincer, nu o sa ai nevoie de o placa arduino acum. Poate nici mai tarziu. Sunt si variante de genul asta, dar parerea mea e sa mergi pe calea aproape clasica. Calculator cu programe pe el, transmisie pe port serial (USB) sau paralel (LPT), o placuta cu conectori ca sa faci legaturile frumos intre fire (se poate si fara ea, in functie de ce urmeaza sa spun) si driverele de motoare. Nu cred ca are rost sa te arunci la servomotoare prea curand. Motoarele pas cu pas isi fac inca bine treaba.
Trebuie sa te documentezi putin. Probabil o sa fie nevoie de 3 sau chiar 4 motoare pas cu pas. Depinde de constructie. Si aici incercam sa ajung. Ori alege ceva de pe net gata facut ca model, ceva care sa-ti placa ori pune pe hartie niste schite cu dimensiuni, curse, si ce mai stii tu ca vrei sa ai.
Abia dupa ce iti faci o idee despre varianta constructiva poti sa te gandesti la materiale mai serios. Acum e prea devreme.
Vor fi poate 4 motoare dar trebuiesc alese in functie de structura si de prelucari. La ce ziceai ca vrei sa faci la inceput, nu trebuiesc exagerat de puternice, dar nici din cele mai mici. Lasa asta mai la urma, motoare se gasesc, se gasesc si dimensiunile lor sa poti face proiectul.
Da, cu punti H am inceput unii dintre noi cate o actionare, dar acum exista variante mult mai ieftine si mai performante. Puntea H nu-ti permite prea multe setari si cum ziceam nu e varianta cea mai ieftina. Nu am testat, dar au aparut niste module minuscule care duc pana pe la 1-2A pe faza, cu micropasire si tot ce mai trebuie si costa exact cat un pachet de tigari. Bineinteles ca se poate si mai bine, dar ajungi sa pleci de pe la 70-80 lei in sus pentru fiecare motor. Nu e o problema, ramane la urma. Sau mai poti gasi driver pentru 3-4 motoare pe aceeasi placa. Sunt OK si alea, chiar folosesc asa ceva, dar iti garantez ca se poate si mai bine si merita sa nu te opresti la varianta asta. Repet, eu am inca asa ceva pe freza mea si functioneaza perfect. Dar am si vreo 5 module de celalalt tip si parca o sa fac o schimbare candva.
Vad ca te-ai gandit la o varianta constructiva pana la urma. Da, parca as lasa pe maitarziu realizarea unei structuri foarte complexe, care sa fie si strung si freza. Fiind la prima masina, ori aloci mai mult timp pana treci direct la ceva performant, ori o iei incetisor, pe bucatele.
As zice sa ramana freza.
Legat de forum, nu te lua dupa aparente. El e format din utilizatorii care il tin in viata. Nu stiu daca e mai bun sau mai rau. Oricum, cauta-ti o perna cat mai moale ca vor urma si suturile in fund. Toate la timpul lor.
NEMA este un standard care printre altele recomanda si niste dimensiuni ale flansei de prindere. O sa auzi de nema 11, 14, 17, 23, nema34 sau altele.
Sunt bune si cele de 1Nm, dar acelasi sfat, ai rabdare pana stabilesti detaliile legate de constructie. Abia la final vezi daca iti ajungea acest cuplu sau e cam putin. Daca ar fi dupa mine parca m-as gandi la mai mult, ca viata trece repede si n-are rost sa o pierzi asteptand o prelucrare.
Nu cumpara acum teava de otel si nici de aluminiu. Starange banii si cumpara dupa ce ai toate ideile clare. Sa le schimbi pe parcurs e un fel de risipa de bani. Sa cumperi mai tarziu ai senzatia ca e risipa de timp. As zice ca mai bine pierzi acum doar timp pana clarifici treburile decat sa pierzi si banii si timpul cu o constructie nepotrivita. Cauta un model de CNC care iti place si posteaza un link.
Daca o tii tot asa cu numele, o sa ai de mers la cate un botez la fiecare postare. Si nu stiu daca ai citit in regulament, noi de la al treilea incepem sa percepem taxe.
Spor la treaba si pune banii la ciorap.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 22 March 2017 - 10:05 PM