steelmind, la 29 January 2017 - 05:27 AM, a spus:
Probabil ca, confuzia ar fi diminuata daca s-ar mentiona ca lead-ul este un pitch cu muschi la dublu sau la triplu si de fapt aceasta definire serveste scopului de a arata ca pitch-ul este maimuta din care se trage lead-ul, motivul fiind ca maimuta "pitch" este deja standardizata si referirea la un standard existent ne fereste de a mai creea un standard si pentru lead. Zic si eu.
Asa zic si eu, dar ei mentioneaza peste tot ca pitch-ul este maimuta din care se trage lead-ul. Prin cataloagele de suruburi gasesti diameter si lead ca notiuni, adica ce stim noi ca e interesant, deplasarea. Si niciodata nu mai este declarat acel pitch din care provine lead-ul. Au si formula prin cataloage. Dar tot in documentatiile lor, la elice care are de regula 2-3-4 pale sau mai multe, pitch-ul este definit exact ca lead-ul. Adica nici macar ei nu respecta aceleasi principii.
La elicea cu 3 pale, intr-un pitch tot de-al lor s-ar mai obtine inca 2 traiectorii ale palelor nemarcate, care teoretic ar trebui sa modifice pasul. Asta nu se intampla nici la ei. Pasul este fix, indiferent de cate inceputuri are geometria. O elice cu 2 pale sau cu 4 pale cu acelasi pitch are acelasi unghi la pale.
Iau un exemplu si incerc sa justific de ce cred ca abordarea lor in a folosi notiunile este gresita.
Construim un surub cu bile sau de orice natura, cu mai multe inceputuri, dar presupun ca ar fi facut prin rectificare, din simplul motiv ca operatiile de realizare ale cailor de rulare ale bilelor pot fi facute si independent, una dupa alta, nu simultan ca la rulare. Aleg arbitrar 2 inceputuri.
Aleg bara potrivita ca diametru si iau arbitrar un diametru de 16mm (in realitate ar trebui sa vorbim de alt diametru, dar sarim peste detalii), si-mi stabilesc un pas mare, sa-mi permita prelucrarea mai multor cai de rulare. Sa zicem ca pas de 20 mm.
Prelucrez un singur canal si sa zicem ca pot lasa surubul asa. Este perfect functional, cu o piulita lunga. Se numeste 1620 chiar daca are o singura cale de rulare.
Rotesc surubul nu cu 180 grade cat ar fi normal pentru a prelucra al doilea inceput, ci cu 90 grade ca asa vreau eu. Prelucrez al doilea canal. Deja devine surub cu doua inceputuri, si nu mai merge ca are pas ci lead de 20. Codul va fi tot 1620. Pasul cat ar fi daca vand surubul asa? OHA pas, ca nu este constant. Prin urmare, notiunea de pas luata la suruburile cu mai multe inceputuri ca fiind distanta dintre prelucrarile consecutive, apropiate adica, nu este corecta pentru a defini un surub, sub nici o forma, deoarece pot avea o deplasare constanta la o rotatie cu pasi diferiti daca-i masuram cum spun ei. Asta imi pare o abordare gresita. Dar ce sunt eu sa comentez cataloagele firmelor care fac suruburi?
Daca e sa revin la o intrebare mai veche, in ipoteza ca ce am descris mai devreme nu se intampla in practica din motive tehnologice, si ca totdeauna pitch-ul se alege egal, rezulta ca lead-ul este multiplu de pitch, functie de numarul de inceputuri. O las ca anglo-saxonii, desi cred ca ei se pricep mai bine la cai.
Deci nu va exista niciodata "
surub de 16mm cu pas de 4 si 20mm pe rotatie cu un singur inceput, surub de 20 cu 4 inceputuri si pas de 4mm si 20mm pe rotatie, si surub de 16 cu pas de 4mm si 5mm/rot. "
Aceasta postare a fost editata de bitex: 29 January 2017 - 03:29 PM