mincof, la 28 January 2017 - 02:37 PM, a spus:
Poti sa ai pas de 4mm cu filet aproape drept, si poti sa ai pas de 4 cu filet inclinat (pentru viteza0.
Sa nu confundam pasul la filet cu dplasarea pe o rotatie.
Daca te uiti la filetul surubului o sa-ti dai seama daca este cu pas de 4mm si face pe o rotatie 5mm avans, sau ai pasul de 4mm si face un avans de 15mm.
Biluta conteaza
La un surub de 1605 inseamna ca avansul pe o rotatie este de 5mm, la unul de 1610, avansul este de 10mm, cu acelasi pas de filet si aceasi biluta, numai ca inclinatia difera
De regula nu-s atat de categoric si mereu spun ca adevarul este relativ.
Aici problema e putin incurcata. La diametrele uzuale pe care le folosim noi de 16 si 20 mm, pasul de 5 mm are aproape aceeasi inclinatie. Este de mai putin de 1 grad pentru cele doua diametre. Deci nu se pune problema de viteza sau forta. La pas de 4 mm diferenta este si mai mica.
Nu confund niciodata pasul surubului cu deplasarea pe o rotatie a piulitei sau a caruciorului din simplul motiv ca sunt totdeauna egale prin definitie. Confuzia apare la filetele cu mai multe inceputuri, unde se masoara deseori distanta intre spirele consecutive (sunt ale inceputurilor diferite), crezand ca ala este pasul.
Daca pasul este de 4, deplasarea piulitei va fi de 4 indiferent daca afara este zi sau noapte, indiferent de diametrul surubului. Eu stiu de unde vine confuzia, dar ma fac ca ploua.
La 1605 si 1610, este aproape cum spui, cu o mica exceptie. Ala de 10 are doua inceputuri. Seamana la aspect cu ala de 5, dar nu-s la fel. Adica spre deosebire de cum afirmi, exceptia este asta: unul are pas de 5 si unul de 10, chiar daca bilele sunt identice si spirele seamana izbitor de bine.
Referitor la cnc, da, am mai sups, am cumparat doua mecanici fara axa Z si am facut din doua unul. Erau mecanici chioare dar noi si am dat undeva pe la 1500 euro pe amandoua. Nu mai stiu exact suma ca nu m-a interesat tare (am mai spus si ca a fost un cadou al nevestei ca sa ma scuteasca de ceva munca) si daca in banii astia am inclus si TVA-ul sau nu, ca nu mai tin minte. O sa revin cu suma exacta ca mai am facturile. O mecanica o folosesc cu toate improvizatiile din lume ca le suporta si pe cealalta o s-o completez cu ce e potrivit. Tot oscilez intre a pune axa mobila la locul ei pe prima structura (dar acum este deja folosita) si sa fac doua Z-uri, sau sa fac doua axe noi pentru cnc-ul ramas incomplet. N
u-i graba, ca momentan lucrez putin.Inclin sa completez integral CNC-ul al doilea, ca pot lucra incet, piesele pe primul.
Vorbim!
PS. pe cel functional am steppere (doua de la doua imprimante vechi HP si unul nou dar micut pe Z) si structura pe care incerc s-o completez are deja motorul original, ala cu frana, de la isel.
Au fost niste prototipuri, erau echipate cu steppere, dar nu mai erau pe structuri cand le-am luat.
Astea ar fi trebuit sa fie pe structura. Am doar unul pana acum. N-as mai investi mult in structura a doua ca am in plan un cnc mult mai micut, dupa cum ma mai laudam fara rost pe undeva...
Aceasta postare a fost editata de bitex: 28 January 2017 - 03:55 PM