Modificare imprimanta Printer -> plotter
#1
Postat 13 January 2006 - 06:39 PM
Se da una bucata imprimanta matriciala perfect functionala.
Se cere modificarea parii hard si soft pt. functionarea ei ca mimiplotter sau miniCNC in 2 axe.
Aveti idei?
Rog amatorii de raspunsuri gen "foarte greu" sau "imposibil" sa se abtina; am nevoie de sfaturi utie, linkuri, documentatii si ce se mai gaseste, nu de "Gigi-contra!
Multumesc anticipat tuturor!
#3
Postat 13 January 2006 - 07:39 PM
http://www.rhc.ro/fo...t/ST/f/8/t/1389
Cineva a facut. Sunt si fotografii.
Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 13 January 2006 - 07:40 PM
#4
Postat 13 January 2006 - 10:04 PM
linkurile sunt cele de la cnc asa ca...daca vrei, ti le dau pe cele care le am eu.
ia legatura cu @bitex, el te poate lamuri si mai bine.
#5
Postat 14 January 2006 - 02:25 PM
Citeaza
Multumesc, am cautat in link, dar nu am gasit nimic...
-------------------------------------------------------------------------
Citeaza
ia legatura cu @bitex, el te poate lamuri si mai bine....
Daca ai niste link-uri, te-as ruga sa ai amabilitatea si sa mi le comunici.
-------------------------------------------------------------------------
Nu cred ca o astfel de modificare este extrem de grea. Imprimantele, in special cele cu ace, dispun de 2 MPP (unul pt. deplasarea longitudinala a hartiei si celalalt pt. deplasarea transversala a capului). Softul imprimantelor permite cateva presetari:
- modul DRAFT/QUALITY, care se traduce prin modificarea turatiilor fiecarui motor, respectiv a raportului vitezelor motoarelor;
- alegerea tipului de font si scalarea lui;
- alegerea latimii marginilor suportului pe care se face imprimarea.
Toate acestea sunt inscrise intr-o memorie PROM, care - la unele imprimante - poate fi extinsa ori inlocuita pentru a permite extinderea optiunilor de setare oferite utilizatorului.
Dificultatea consta in faptul ca cele doua motoare nu functineaza niciodata simultan: cand se realizeaza imprimarea, motorul care actioneaza mecanismul de transport este in repaus (sau, la unele imprimante, alimentarea se face - pentru blocarea deplasarilor accidentale - doar pe una dintre bobine), iar cand se realizeaza avansul hartiei, motorul pentru actionarea mecanismului de transport al capului mentine capul intr-o anumita pozitie.
Pornind de la aceste date cat si de la faptul ca acelasi microcontroler poate fi intalnit si in plottere poduse de firma producatoare a imprimantei (din cele intalnite de mine nici unul nu era tip OTP), presupun ca modificarea datelor din memoria PROM si a programului imprimantei ar putea elimina restrictiile impuse de autorul softului original.
De aici se desprinde concluzia ca am nevoie de cineva:
- f. bun cunoscator al modului in care functioneaza o imprimanta si care sa stie cum trebuie modificat continutul PROM-ului;
- cineva care cunoaste la fel de bine programarea masinilor CNC, pentru idei legate de modificarea softului de comanda.
In extremis, atat imprimantele cat si plotterele sunt tot CNC-uri iar modificarile soft ar trebui sa ofere posibilitatea ca cele doua MPP sa functioneze simultan, cu optiune software de schimbare a sensului de rotatie al motorului pentru actionarea mecanismului de transport a hartiei. In acest mod, MPP-ul poate fi folosit fie pt. transportul hartiei, fie - prin adaptari destul de simple - pt. transportul intregului ansamblu (sasiul imprimantei) pe ghidaje longitudinale in vederea folosirii ei ca masina CNC in 2 axe.
In concluzie, cel putin teoretic, elementele constructive ale imprimantei ar putea fi folosita intr-un procent de peste 80% scopului propus.
Multumesc si astept in continuare idei!
#6
Postat 14 January 2006 - 04:06 PM
Eu ma apucasem sa fac aceasta modificare pentru a grava circuite imprimate.
1. mecanica este slaba si ar fi avut vibratii.
2. la imprimanta mea daca miscam un motor cu un pas cu mana (motorul nealimentat) sania se deplasa ~0,5mm sau chiar mai mult. Inacceptabil de mult oricum. Am discutat problema in acelasi subiect CNC. Ar fi trebuit sa introduc demultiplicare suplimentara....am considerat ca nu merita.
Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 14 January 2006 - 04:06 PM
#7
Postat 14 January 2006 - 05:05 PM
acuma, cnc-ul difera de imprimnata prin soft in primul rand. adica, la imprimanta, ai 2 motoare, care oricum trebuie puse pe alta mecanica(nu poti indoi placuta pe care vine cablajul ca si foaia, la 180 grade, trebe sa deplasezi toata freza, dar asta nu-i greu), apoi, la imprimnata ai comada capului de scris care se realizeaza intr-un fel, iar cea a frezei in alt fel (deep cut, normal cut, traveling), cu alt motor, deci alt soft. apoi, un tip de "desen" stie imprimanta(stie cam de toate), alt tip stie cnc-ul(desen vectorial). deci eu zic ca electronica ar trebui schimbata.
un driver are imprimnata, altul are cnc-ul(la cnc, exista unele softuri care au driverul incorporat, ele generand si godul G).
deci, diferente ar fi destule, deci cum ziceai si tu, CNC-uri sunt amandoua.
Fisiere atasate
-
cnc.rar (1.95K)
Number of downloads: 71
#8
Postat 14 January 2006 - 05:38 PM
Ai de toate acolo. Putin probabil sa mai folosesti electronica si softul din imprimanta, poate doar unele module.
Ai acolo si electronica simpla pentru comanda prin portul paralel.
Uite un plotter care se poate face relativ usor din mecanica de imprimanta cu ace:
http://www.luberth.com/plotter/hpglplotter...er_selbsgebaut/
Partea mecanica ne doare ...
Aceasta postare a fost editata de degetzica: 14 January 2006 - 05:53 PM
#9
Postat 14 January 2006 - 06:14 PM
Citeaza
Aici nu cred ca am inteles ce vroiai sa spui:
Citeaza
Daca este vorba despre deplasarea pe axa Y, miscarea este aproape aceeasi: capul este antrenat de catre motor prin pinion si curea canelata la imprimanta, respectiv prin ax cu bile la CNC, dar ambele sunt miscari discontinue discrete a doua motoare diferite (imprimanta si CNC) cu roluri identice. Diferentele care apar sunt determinate doar de necesitatea corelarii miscarii pe axele X si Y si - evident - a modificarii ei in functie de traiectoria pe care urmeaza sa se inscrie dispozitivul de lucru in pasul imediat urmator.
Daca referirea este la miscarea pe axa Z, lucrurile sunt destul de simple: desi imprimantele matriciale de care dispun sesizeaza prezenta sau absenta capului de imprimare, semnalul corespunzator poate fi simulat extrem de usor (in fond, este vb. doar de un cuplor optic comandat in cc. la unele sau de un microcontact electric la altele, montat pe caseta de fixare a capului, deci de un dispozitiv on/off). Astfel, in locul capului original pot folosi pentru trasare un mecanism cu o comanda simpla care sa-mi pozitioneze instrumentul de inscriptionare/aschiere pe suportul de lucru la inceputul ciclului si sa mi-l ridice la sfarsitul lui (versiunea plotter/cuter) sau acelasi mecanism, cu un alt program de comanda pentru efectuarea gauririi in puncte precis definite.
Aceasta postare a fost editata de mmc: 14 January 2006 - 06:44 PM
#10
Postat 14 January 2006 - 06:42 PM
offtopic
"orice lucru pastrat suficient timp este aruncat la gunoi" si a corolarului sau: "orice lucru aruncat la gunoi se dovedeste extrem de util in momentul in care nu mai poate fi recuperat"!
Este vb. de numarul revistei "Elektur" indicat de tine in ultimul link, revista dupa care acum plang cu vorbe...
ontopic
Circuite de comanda standalone sau de interfata cu calculatorul pt. MPP am realizat in toate modurile (in pas intreg normal, pas intreg pentru cuplu maxim, in semipas) si pentru motoare bipolare si pentru motoare unipolare, atat dupa scheme preluate si aplicate ca atare sau modificate potrivit anumitor nevoi, cat si dupa unele proiectate de mine si ma declar mai mult decat multumit de rezultatele obtinute cu fiecare dintre ele.
Dificultati in aplicatii concrete cu MPP apar in mod inerent: financiare, tehnologice, surse de aprovizionare etc., dar este de datoria noastra sa cautam cai de minimizare a lor. In cele mai multe cazuri satisfactiile finale depasesc cu mult investitiile (bani/timp/nervi), dar asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam la idei aparent insolutionabile (ca cea care face obiectul subiectului pe care l-am deschis).
#11
Postat 14 January 2006 - 06:44 PM
imi pare rau ca nu ti-am dat ceva nou pt tine, astea le am si eu.... :rolleyes:
#12
Postat 14 January 2006 - 08:58 PM
Daca partea mecanica e oarecum clara si electronica ai facut de toate felurile nu vad unde-i problema. Ca idee se poate, e simplu si merita efortul.
E asa cum spui, o sa plimbi mecanica de imprimanta peste masa, ca nu ai de modificat foarte multe din imprimanta.
Dar electronica o sa cam fii nevoit s-o schimbi nu din cauza ca n-ar fi buna aia veche ci din cauza ca trebuie sa folosesti soft specializat pentru cnc-uri. Poti face improvizatii si la ce are imprimanta, dar nu e cea mai buna solutie. Daca in loc sa cobori acul capului cobori freza obtii frezare dar in puncte, exact ca si la scriere. Pentru frezare normala trebuie sa transformi imprimanta in ploter.
Adica un ploter aproape ca nu are nevoie de alta electronica. Dar imprimanta pe post de router nu merge cu aceeasi electronica decat foarte greu si nu stiu cine te poate ajuta pe forum. E simplu de folosit ceva cu jumate de pas si mecanica integrala. Dar as vota pentru sistemul step/dir. ca e mai simplu de gasit soft de comanda.
Si ca soft, ceva de pe net ca tot e facut gata. In locul capului pui o mica freza actionata cu electromagnet (am vazut ca nu ai mentionat ca vrei 3D pentru inceput, dar daca ai electronica pentru 3 motoare nu-i greu de facut ceva mai complicat).
Mai vorbim.
Spor la treaba!
Telefon: 0721 385365
#13
Postat 15 January 2006 - 02:15 AM
Practic nu am facut decat o verificare a raspunsurilor primite pe alte forumuri, iar cele de aici m-au decis sa fac initial un miniCNC "da cappo al fine", in 3 axe, modificabil ulterior intr-unul pe 5, ca in final sa pot realiza "mastodontul" la care visez: suprafata de lucru de 6200 x 2100 mm cu adancimea deplasarii pe Z de 1500 mm!
Pentru cei care fac modelare 3D:
Softurile de proiectare 3D cu care lucrez sunt Rhino, Hull Design si Prolines, care editeaza fiserele direct in format DXF sau si le convertesc in DXF. Ce soft CNC imi sugersati pentru varianta "mini" (care-i musai sa fie free, dar bun) si - intr-o perspectiva pe care o doresc apropiata - pentru "monstrulet", care trebuie sa fie f. bun, nu mai trebuie sa fie free, dar nici sa ma coste mai mult decat masina in sine (adica doar cu putin mai mult decat nimic!)? As prefera solutii soft "inbuilt" care nu necesita un tranaslator extern in cod G.
Aceasta postare a fost editata de mmc: 15 January 2006 - 02:36 AM
#14
Postat 23 January 2006 - 09:27 PM
Necazul apare la programarea masinii, la folosirea softului adecvat pentru CNC. Teoretic oricare programator poate realiza un astfel de program, dar pentru ca el sa interpreteze codurile de lucru oficializate (sa deplaseze capul de lucru pe traiectorii precise si bine definite) si sa poata fi legat de programul de proiectare, trebuie sa cunoasca mai mult decat programare.
In timp ce masinile CNC construite de diferite firme sunt insotite de softurile specifice, una construita "in bucatarie" presupun ca trebuie totusi sa aiba o electronica anume, nu o simpla interfata intre masina si calculator (interfata care de regula este conectata la portul paralel, primeste de la calculator comenzi directie/viteza, respectiv trimite spre el informatii cap de cursa).
Recent am realizat o interfata pentru comanda simultana a 3 MPP, care are urmatoarele posibilitati simultane:
- comanda independenta a vitezei si directie fiecarui motor;
- efectueaza citirea cuantificata a pozitiei curente pe fiecare dintre axe;
- trimite spre iesiri impulsuri modulate in durata in functie alunecari/pierderi de pasi pentru fiecare motor;
- controleaza curentul prin infasurarile fiecarui motor;
- trimite la iesiri impulsuri modulate in durata in functie de curentul absorbit de fiecare motor in parte in vederea folosirii lor de catre programul CNC pentru autoreglarea vitezelor de avans;
- efectueaza reglajul automat al tensiunii de alimentare pentru fiecare motor in parte in functie de curentul instantaneu consumat, in vederea corelarii cuplului acestuia cu contracuplul care a generat anomalia.
Fata de cele descrise, ii rog pe cei care cunosc sa raspunda ce program CNC pot sa folosesc (atat versiuni free cat si licentiate) si eventual ce modificari considera ca trebuie aduse partii hardware.
Mentionez ca in afara unor sumare cunostinte de Assembler pt. microcontrolere PIC, de QBasic si putin Visual Basic, NU CUNOSC PROGRAMARE.
Aceasta postare a fost editata de mmc: 23 January 2006 - 09:32 PM
#15
Postat 23 January 2006 - 10:13 PM
Majoritatea nu au bucla de reactie.
Nici eu nu-s softist si nu stiu multe detalii. Softul face TOTUL si se gaseste de cumparat pe net, la preturi accesibile. MMC, nu ai de ce sa te temi, ca efectiv e o electronica normala, fara multe minunatii. Tot ce trebuie e integrat in circuite.
Din ce spui faci electronici destul de complexe. Important e daca pot functiona in una din cele doua variante (referitor la intrare).
Ca restul se face soft. Absolut totul. Nu am folosit multe programe, dar unul foarte frumos este KCAM, varianta moka o perioada si apoi cam la 95 euro. Dar face banii daca e cazul. Instaleaza si testeaza. E importanta "legatura" cu fisierul facut in soft de grafica si asta se ocupa de tot.
Eventual daca te superi poti incerca un CATIA sau SolidCAM (pentru solidworks). Majoritatea softurilor 3D au modul pentru CNC-uri.
Succes!
Aceasta postare a fost editata de bitex: 23 January 2006 - 10:14 PM
Telefon: 0721 385365
#16
Postat 23 January 2006 - 11:38 PM
A incepe acum sa invat Catia, SolidAM sau chiar AutoCAD este cam tarzior..., dar intrucat unele din programele cu care lucrez au modulul CNC inclus, o sa le verific. Am totusi doua intrebari:
- exceptand valabilitatea, ce limitari are versiunea de test a KCNC fata de cea comerciala?
- spuneai ca majoritatea programelor CNC sunt lipsite de bucla de reactie; ce sistem de autocompensare au, cum controleaza pierederea de pasi cauzata de neomogenitatea materialului pe care-l prelucreaza si toate celelalte anomalii care in final genereaza erori de prelucrare?
#17
Postat 23 January 2006 - 11:46 PM
Nu este nici un fel de control. Totul se face prin alegerea unui regim corect de aschiere, corelat cu mecanica disponibila. Se renunta la viteza in avantajul preciziei.
Tocmai din cauza asta, sper sa ajungem la servomotoare puternice, cu electronica faina, cu bucla de reactie si toate alea pe acolo. Nu e scump, dar e cu DEPINDE...
Aceasta postare a fost editata de bitex: 24 January 2006 - 12:06 AM
Telefon: 0721 385365