Zborul s-a facut in coordonare cu entitatea echivalenta de control zbor. Ambele aripi sunt romanesti.
Existau doua link-uri radio telemetrie care transmiteau in timp real pozitia, viteza precum si atitudinea aripii zburatoare.
De asemenea, de la sol exista un link radio de siguranta care putea sa "distruga" zborul oricand- prin extragerea unei parasute de siguranta.
De asemenea, la bord exista unitatea de control- autopilotul care controla automat zborul si de asemenea putea lua decizia intreruperii in cazul in care anumite conditii dinamice erau atinse (in special legate de acceleratie si viteza descensionala).
Taierea de balon (detasarea) s-a facut prin comanda radio de la sol. De asemenea, autopilotul putea comanda decuplarea daca anumiti parametri erau atinsi si daca de la sol nu venea comanda.
Pentru decuplare existau 3 praguri de siguranta.
Aripa mica are doar scopul de vehicul teste zbor la mare altitudine. Aripa mare poarta un senzor de sondare a atmosferei- preia probe atmosferice pentru analiza chimica ulterioara. Nu este domeniul meu de specializare asa ca nu am sa zic mai multe lucruri despre senzor- nu ma pricep :-)
Tot zborul poate fi programat iar aripa isi poate controla traiectoria. Nu vine necontrolat la sol.
Functie de fonduri avem in plan sa testam cateva zboruri de raza lunga pentru a dovedi raza maxima de acoperire cu un asemenea vehicul aruncat de sus. Dar, utilizand datele de la zborurile anterioare se poate estima ca de la 30 km putem atinge multe sute de kilometri raza de actiune. Totul fara motor.
Borian, la 05 October 2016 - 06:11 PM, a spus:
... de la 35 km si pin' la sol trece si "prin" palierele avioanelor de toate natiile ...
Chiar, cum s-a "reglat" treaba asta ? Aripa = obiect mic, nedetectabil RADAR, ... sau avea transponder ?? Cu ce putere ati realizat legatura si in ce frecventa ? Cit despre culegerea de date meteo ... zborul (doar)planat e suficient pt cerintele unei informari meteo ? ... Ma gindesc la avioanele meteo care zboara in zone de interes si-si mentin pozitia / altitudinea pt anumite masuratori ...
Multumesc,
Felicitari !!
In poze sint doua tipuri de aripi, care e cea Romaneasca ? Sau ce e cu cea rosie, din ultima poza ?
Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 05 October 2016 - 11:45 PM