popad, la 12 October 2016 - 12:40 PM, a spus:
Da, multumesc pentru sugestie si link. Studiez cum fac aripile cei de la F1N, in special japonezii. Fortele la lansare sunt similare.
Am deja balsa pentru aripa si corp, dar am vazut si cum se poate face din polistiren extrudat sau styrodur taiat cu firul cald si apoi ranforsat cu tije si benzi de carbon.
Prima incercare o sa o fac cu polistiren extrudat. Daca profilul va da rezultatele scontate, am sa incerc eventual o aripa din balsa.
La balsa am vazut ca se faceau decupaje in aripa si se infolia pentru a reduce greutatea cat mai mult posibil. Oricum si acolo aripa e rigidizata cu tije de carbon.
Pai nu ai citit cu atentie postul de mai sus: cam poti sa uiti de taiere cu firul cald daca vrei sa obtii un profil bun ... mai ales la o anvergura mica. Nu stiu valorile exacte dar cred ca e un profil cu grosimea cam 6-6.5%. calculeaza cam ce grosime obtii pentru anvergura aripii de whipit. Vezi ca la Aires V2 cred ca a mers la o scalare de 50% fata de un DLG normal (are anvergura peste 75 de cm daca nu ma insel)......daca tii la dimensiunile de Whipit trebuie sa mergi spre 40-42-45%.
In primul rand iti trebuie sa faci template-urile de capat pe CNC ... cine face asa ceva "de mana" si spera sa obtin performanta e foarte optimist
In al doilea rand taierea cu fir cald introduce niste erori foarte mari (chiar daca nu o faci "de mana" si ai o instalatie cu CNC de taiere cu fir cald).
Sa zicem ca ai un profil ideal ... cand faci template-ul trebuie sa compensezi "grosimea"capului de taiere (sa zicem ca e un cilindru). Plus ceva pierderi de material pentru slefuire fina ... ca acel cap de taiere textolit cam lasa aschii in urma.
Dupa aceea trebuie sa estimezi si sa compensezi grosimea firului de taiere ...poti sa masori cu sublerul dar nu e valoarea corecta pentru ca firul cald topeste polistirenul pe cateva zecimi de milimetru in jur. Si aici e o intreaga "arta" cu temperatura firului de taiere, grosimea lui, cat de repede avansezi in material ...cine a mai taiat asa ceva stie ca nu e simplu de loc.
Eu iti recomand sa mergi pe varianta de spuma frezata.
Daca totusi nu ai posibilitatea si vrei sau trebuie sa mergi pe varianta cu taiere la fir cald cred ca e necesar sa gasesti pe cineva cu instalatie automatizata (cu CNC.. cu motoare pas cu pas) si cu ceva cunostinte de CAD ...
Ai nevoie de asta pentru ca dupa prima taiere (sa zicem pe profilul "ideal") trebuie masurat EXACT ce scoate ca grosime instalatia, comparat cu grosimea ideala si facut ajustarile la profil (si iti spun ca asta nu e treaba triviala ..in softurile facute de mine pentru un profil dat eu pot sa il "translatez" spre interior sau exterior cu o anumita distanta pentru a compensa grosimea de taiere sau a d-box-ului ...dar asta nu e o translatie simpla ci se ia bucatica cu bucatica si se calculeaza normala la curba si e o intreaga teorie ...nu mai intru in detalii).
Daca imi dai datele cerute in postul anterior (anvergura si coarda ....si daca vrei si sistemul de prindere) pot sa iti fac modelul 3D si sa iti fac sectiuni in el ca sa obtii template-uri de taiere cu fir cald.
In paranteza fie spus..vezi ca proiectele astea nu lucreaza cu un singur profil ...aripile DLG sunt lucrate cu cateva profile din aceeasi familie si se face o tranzitie lina de la unul la altul...
Indiferent de tehnologia aleasa vei descoperi ca nu e simplu de loc.
Asta daca vrei un profil Synergy2 si nu un profil care sa fie synergy2 doar cu numele...
Daca vrei sa vezi cam ce inseamna o aripa cu Synergy2 "normala" gasesti un proiect complet de matrite si de aripi pe rcgroups aici (colegul OcsiRC a facut matritele):
http://www.rcgroups....d.php?t=2521864
...sau in ce am postat eu:
http://www.rcgroups....071&postcount=5
In principiu poti sa iei matritele si sa le scalezi dupa dorinta....