Numai pentru documentare, poate folosește cuiva în viitor, vă povestesc discuția pe care am avut-o cu autoritățile zilele astea.
Am vrut să import temporar în România, pentru vacanță, câteva quad-uri cu care să mă joc - că de aia e vacanță. După ce am consultat legislația, am ajuns la concluzia că orice aparat zburător trebuie înregistrat, și am încercat să obțin o derogare.
Primul email a fost la AACR, redat mai jos.
Citeaza
> Intenționez să vin în vacanță în România pentru 2 săptămâni, și să aduc și să zbor 3 asemenea aeromodele, două dintre ele modele comerciale și un model construit personal, din piese.
> - Hubsan x4 h107c, de dimensiune 70mm x 70mm, 40g greutate
> - Parrot Bepop2, 280mm x 330 mm, 400g
> - model propriu bazat pe frame-ul F330, 330mm x 330mm, 400g
> Având în vedere dimensiunile mici și capabilitățile reduse de zbor ale modelelor respective, precum și durata scurtă petrecută în România, aș dori o exceptare de la obligativitatea înregistrării lor cu AARC.
> Perioada petrecută în România va fi 12-29 August 2016.
> De asemenea, aș dori să vă sugerez adoptarea unui model de înregistrare asemănător cu Marea Britanie și Olanda, unde modele sub 7kg masă maximă de decolare sunt exceptate de la inregistrare cu autoritatea aeronautică, și sunt supuse restricțiilor de zbor în scopuri de agrement în limite mici.
În răspuns, AACR și-a declinat competența:
Citeaza
> In vederea obtinerii derogarii solicitate va rog s ava adresati Directiei Transport Aerian din cadrul Ministerului Transporturilor (http://mt.gov.ro/web...pre-noi/contact / Relaţii cu publicul - 021.319.61.24, fax - 021.313.88.69)
Drept pentru care am scris la minister, cu același conținut de mai sus.
Ministerul a răspuns (vezi documentul atașat) că nu există cadrul legislativ pentru a obține derogări, dar, interesant, a menționat posibilitatea unui ordin de ministru.
Nu știu care sunt inițiativele curente, dar eu o să încerc să obțin un ordin de ministru pentru derogarea permanenta pentru aeromodelele de mici dimensiuni - poate cu guvernul curent se poate. Nu de alta, dar nu aș vrea să trebuiască să înregistrez orice jucărie.