Zippo, la 28 July 2016 - 07:34 AM, a spus:
Spoilerul este pentru aterizare la punct fix, merita doar daca vrei sa-l prinzi in mana, iar acele grame in plus nu cred ca le vei sesiza.
Din pacate totul pleaca intr-o directie gresita, vad peste toate posturile CAD, CAM, Soft, CNC, KIT.... modelismul unde a disparut ?
"Acele grame in plus" cred ca bat cam spre 50 de grame pentru solutia cu dublu spoiler (cam jumatate de placa de balsa plus doua servo plus doua prelungitoare plus un cablu in Y).
La un model care va avea putin peste greutatea unui DLG. Si 50 de grame in plus la un model de 300 sau 350 de grame parca incepe sa conteze...
Modelismul a cam disparut in kiturile ARF...
Si vrei sau nu vrei peste tot vei gasi chestiile alea de care aminteai ....daca stau si ma gandesc bine aripile alea DLG sunt proiectate de cineva intr-un SOFT CAD si facute din polistiren extrudat taiat dupa niste sabloane facute cu un alt tip de SOFT CAD (posibil chiar pe un CNC cu ajutorul unui al treilea SOFT CAM). Chiar si cel mai "clasic" modelist tot foloseste niste template-uri cu profile scoase de un soft CAD (chiar daca ia profilele calculate pe o pagina de web si el doar le tipareste).
Si nu prea cred ca e o directie gresita .. nu e nimic gresit in faptul ca in loc sa dau zeci-sute-mii de euro pe softuri CAD/CAM am preferat sa imi fac un soft specializat pentru taiere nervuri sau pentru construit matrite (care chiar nu sunt foarte complicate, cel pentru nervuri are cam 400 de linii si cel de matrite are cam 500 de linii de program C++, dintre care 150 -250 de linii sunt comune pentru calculul coordonatelor 3D ale aripii... 150 de linii pentru proiectele simple cu un singur profil si 250 de linii pentru proiectele complexe cu pina la 10 profile aerodinamice distincte).
Si in loc sa mai cumpar niste ARF-uri sau un Pulsar sau Explorer am preferat sa imi fac un CNC pentru taiere cu laser (200 de euro) si o imprimanta 3D (200 de euro) si un CNC de frezat spuma si materiale nemetalice (300 de euro). Cu investitia asta minima cred sa am dotarea ca sa pot sa fac cam orice model imi trece prin cap ... si la preturi minime.
Solutii ieftine exista peste tot. Cineva stramba din nas si spunea de CNC si statii grafice de mii /zeci de mii de euro ... "Creierul" CNC-ului meu e un arduino de 10 euro cu o interfata de motoare pas cu pas de 10 euro si un display de 10 euro care comanda motoare pas cu pas de 10 euro fiecare pe axe de ghidaj care costa cam tot spre 10 euro axa. Piesele cele mai scumpe in CNC-urile alea sunt capul de taiere laser (90 de euro) sau spindle-ul si controlerul de turatie (80+10 euro) sau capul de imprimare 3d (20-30 de euro). Dac anu credeti ca merita investitia...poate va spune colegul OcsiRC cam cat l-au costat setul de matrite pentru DLG. si de fapt...acum 6 luni eram dispus sa investesc banii astia ca sa cumpar si sa aduc in tara un set de matrite pentru un DLG de top (e vorba de Evolution 3 facut de Traian). N-a iesti treaba si am decis sa investesc banii aia sa putem face si noi aceasi chestie aici.