Diverse informatii despre cnc-uri
Postat 31 January 2017 - 01:31 PM
florianmro, la 31 January 2017 - 01:01 PM, a spus:
Pai daca esti strungar si ai un strung care scoate patrat in loc de rotund, atunci este bine sa pleci in vacanta.
In primul rand nu trebuie sa-ti bata universalul (aici tebuie muncit mult, inainte de a te considera strungar), apoi iti rectifici bacuri-le, si dupa acea poti sa zici ca esti strungar.
Totdeauna surubul daca respecti ce am scris mai sus il pui in bac-uri autocentrate.
Postat 31 January 2017 - 01:48 PM
Postat 31 January 2017 - 09:27 PM
Telefon: 0721 385365
Postat 01 February 2017 - 03:31 AM
Postat 01 February 2017 - 08:40 AM
bitex, la 31 January 2017 - 09:27 PM, a spus:
Postat 01 February 2017 - 08:56 AM
Asa ca majoritatea pasionatilor de fiare, prelucreaza doar pentru ei, cand sunt obligati de situatie.
S-a ajuns in situatia ca nu mai este rentabila acea prelucrare si nu o mai face nimeni pentru bani. Asa ca centrata sau descentrata, n-o mai face nimeni. Daca n-ai strungar in localitate, mai adaugi si transportul. Te apuci de fumat, nu alta...
Postat 01 February 2017 - 09:00 AM
bitex, la 31 January 2017 - 09:27 PM, a spus:
Aici sunt 2 situatii ,sunt suruburi roluite si suruburi rectificate . La cele roluite diametrul exterior cu siguranta nu coincide cu diametrul descris de calea de rulare datorita faptului ca materialul este " modelat " . La aceste tipuri de suruburi ,de acord ,centrarea trebuie sa se faca in raport de calea de rulare dar cum ? Ar trebui sa se miste acul comparatorului permanent odata cu rotirea surubului cu alte cuvinte caruciorul strungului trebuie cuplat la avansul automat , valoarea avansului fiind aceeasi cu pasul surubului , exact ca la filetare . La suruburile rectificate misiunea ar trebui sa fie mai simpla datorita tehnologiei de obtinere , teoretic toate suprafetele surubului ,atat calea de rulare cat si diametrul exterior se raporteaza la acelasi centru axial. Din pacate suruburile la care doresc sa fac operatia sunt roluite .
Postat 01 February 2017 - 09:36 AM
florianmro, la 01 February 2017 - 09:00 AM, a spus:
Eu am mers la un strungar adevarat (acum pensionar)care pus ceasul comparator (0.002) pe carutul strungului si palpatorul ceasului la mijlocul caii de rulare.
A pus avansul de filet la 5 mm si a centrat surubul. A durat vreo 20 de minute centrarea.
Uitandu-ma cu atentie in timpul prelucrarii am sesizat o mica bataie la surub (partea exterioara a surubului) si mi-am exprimat indoiala ca prelucrarea va avea succes.
Omul mi-a garantat reusita si a a avut dreptate. Ma uit la surubul aflat acum pe masina si sesizez acea bataie la exterior, dar la piulita totul e ok. Deci omul a avut dreptate.
Am incercat si eu de 2 ori pe strungul meu sa fac operatia dar nu mi-a iesit cu toate ca centarea am scos-o sub 5 microni.
E drept ca eu am facut prelucrare la suruburi sfu chinezesti care sunt facute prin rectificare cred.
Sunt puse pe niste axe Z si surubul nu e sprijinit la capatul opus motorului. Acesta a fost compromisul. Cu sprijin la capatul opus se simtea o scadare la fiecare rotatie.
Nu am un surub realizat prin roluire acum, dar nici nu as mai experimenta ca ma indoiesc de rezultat.
As prefera sa o faca cineva care stie cum si are cu ce.
Aceasta postare a fost editata de znecula: 01 February 2017 - 09:40 AM
Postat 01 February 2017 - 09:42 AM
Postat 02 February 2017 - 08:47 AM
bitex, la 30 January 2017 - 01:18 PM, a spus:
Partea cu switch-ul ar fi in regula pentru situatii particulare. Dar la o forma complexa, un palpator situat langa capul de taiere va intalni tot felul de forme de "relief" care vor duce la deplasarea capului de taiere in sus sau in jos. Sa presupunem ca la taierea unui contur cu un unghi de 90 grade, palpatorul intra in taietura. Softul crede ca acolo tabla este coborata. Si coboara capul, desi nu era nevoie. Sau invers, palpatorul atinge o piesa deja taiata si inclinata, situata langa alta care este in proces de taiere. Cu palpator mecanic ar merge daca s-ar putea stabili (impune) permanent pozitia palpatorului pe tabla. Iau la plesnealau o situatie si anume, sa fie inaintea taieturii. Dar asta inseamna sa-l rotesti. E greu de realizat.
Pe de alta parte, tablele groase vin plane din fabrica. rar sunt exceptii si alea pot fi evitate. Adica mai degraba tai o tabla groasa pozitionata orizontal, sau daca piesele sunt relativ micute, fara THC, decat sa tai o tabla subtire (sa zicem de 3 mm sau chiar mai mica). La astea subtiri ai nevoie si de viteza mai mare, ele se incovoaie mai mult ca altele si din depozit pot veni tensionate sau chiar incovoiate. Stau plane/drepte initial pe masa masinii, dar cand incepi sa le tai isi dau arama pe fata...
Pentru inceput daca nu-i graba mare poti folosi cnc-ul fara thc dar sa fie deja pe drum o comanda pentru unul. Si sa-l poti monta in sistem.
Multa bafta.
Apropo de discutie, de sfaturi si de ajutor, eu am lucrat 3 ani la job pe o plasma facuta de un coleg de-al meu de scoala, tocmai dupa indicatiile date de doi colegi de-ai nostri de forum, si anume znecula si fanefane. Sigur ca vei primi tot sprijinul posibil.
Postat 02 February 2017 - 10:45 AM
Postat 02 February 2017 - 11:08 AM
Cred ca sunt la al 8-lea pe care il montez.
Ieri mi-au ajuns inca 4 buc.
Am incercat si cu planet, si cu alte usb-uri, dar asta pe retea face toti banii.
I-am mai spus lui Balasz sa mai faca un update pe el, si cred ca va fi cel mai practic si cel mai mic.
Daca i se mai pune 5 intrari pe viitor, se va lupta cu unul industrial. Acum are 10, dar ii mai trebuie 5 pentru full-option.
Aceasta postare a fost editata de mincof: 02 February 2017 - 11:09 AM
Postat 02 February 2017 - 11:34 AM
Link; www.cnc-drive.com
Si daca tot cumperi de la ei, cumpara-ti si sistemul de suflat in freza. Este ceva deosebit lucrat la pret de furat.
Aceasta postare a fost editata de mincof: 02 February 2017 - 11:35 AM
Postat 02 February 2017 - 11:35 AM
probabil ca 99% din cnc-urile facute homemade nu ajung la planeitatile dorite. Un tip a facut o chestie: a montat in loc de scula aschietoare o sonda electrica si cu ajutorul unui programel a ridicat o suprafata a intregii mese sub forma unui fisier. Acest fisier l-a incarcat ca si date de etalonare intr-o aplicatie de comanda a cnc-ului (nu mai retin aplicatia). Intrebarea mea este: Mach3 suporta asa ceva? Este o metoda buna de a "rezolva" cumva imperfectiunile masinii?
Postat 02 February 2017 - 11:46 AM
Orice program de actualitate stiu sa faca asta, si iti trebuie o sonda care o pui pe aceasi intrare de masurare a sculei, si ii dai sa scaneze suprafata.
Aceasta postare a fost editata de mincof: 02 February 2017 - 11:46 AM
Postat 02 February 2017 - 12:55 PM
Postat 02 February 2017 - 05:49 PM
Postat 02 February 2017 - 07:06 PM
Daca vrei sa dai gauri pe tabla ondulata, dai gauri. Daca vrei sa faci frezari me materiale cu adaos de material, faci frezari.
Aplicatia nu este facuta in special pentru masinariile cu mesele nerectificate.
Postat 02 February 2017 - 10:29 PM
Postat 31 March 2017 - 06:13 PM
Exista ceva sistem de prindere care sa permita fixarea cu suruburi prin profil, sau doar daca gauresc profilul exterior si filetez profilul interior (aici o sa am dubii in legatura cu precizia pozitiei gaurilor ce trebuie facute prin profilul exterior)
Postat 02 April 2017 - 12:04 PM