stiganas, la 08 May 2016 - 06:20 PM, a spus:
Intrebare: daca tot ai CNC-ul acasa nu poti sa tai cu freza (in loc de laser)?
Pai asta e ...ca e inca "acasa" si nu e "in garaj". Am facut mici teste de miscare cu o varianta de dimensiuni reduse (60x60cm) si astept sa asamblez varianta mare (160x60 cm...utlii cam 132x32 cm) in garaj...pentru ca nu pot sa frezez spuma si balsa in biroul de lucru.
Intre timp progresez pe alt plan... lucrez la o varianta de lucru a programului prezentat in alt topic si care imi scoate direct fisierele .dxf cu nervurile. Cele doua programe au partea de calcul model 3d aripa in comun (pornind de la definitia aripii asa cum este exportata din XFLR5), difera doar outputul:
- xflr2stl scoate modelul 3d al aripii (pentru frezarea core-ului de spuma) si al matritelor male/female pentru extrados si intrados (model female daca se frezeaza in ceva gen corian sau mdf, model male daca se frezeaza in spuma si se toarna matrita cu rasina si filler)
- xflr2dxf scoate desenele in format DXF pentru forma lonjeronului si pentru nervuri distantate la un anumit interval, lonjeronul si nervurile se asambleaza ca un puzzle...
Practic am creat doua programe care automatizeaza executia aripii construita cu balsa (xflr2dxf) sau cu compozit (xflr2stl). Ceva de genul asta cred ca are si profili2 si devFoam mold ..dar al meu e facut sa porneasca de la proiectul XFLR5 si sa automatizeze tot ce se poate.
Partea misto e ca partea de calcul model 3D pentru aripa este foarte precisa, cu 500 de puncte pe un profil, din motive de memorie utilizata si timp de rulare a trebuit sa limitez calculul la sectiuni distantate la 5 mm ...si in consecinta nu pot sa scot nervuri distantate la 3.75 cm de exemplu decat daca fac o interpolare. Asta n-ar fi o problema...deocamdata ma limitez la distante uzuale de 40 sau 50 mm si probabil in curand voi trece de la rezolutia de 5 mm in lungul aripii la una de 2.5 mm. Dar calculul e foarte precis, inclusiv partea de washout ...deci cu o taiere laser de calitate (fara joc cand se infinge nervura in lonjeron) la asamblare aripa va avea washout-ul stabilit in proiectul XFLR5.
In alta ordine de idei ...ar trebui sa cumpar niste freze mai subtiri sau sa vad ce imi da nevasta-mea de la cabinet...in general frezele subtiri sunt pentru taiere PCB si au niste dinti in lateral care s-ar putea sa faca prea multe "franjuri" la taierea balsa. Deocamdata freza pe care o am in spindle e una dreapta, 3 mm, 3 taisuri. Am construit CNC-ul asta pentru frezare in spuma..pentru taiere in balsa mai bag 150-200 de euro si iau o dioda laser de putere...
Aceasta postare a fost editata de ender67: 08 May 2016 - 08:46 PM