Modelism - RHC Forum: rasina transparenta - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

rasina transparenta

#1 Useril este offline   dobilan 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 100
  • Inregistrat: 09-August 04

Postat 26 December 2005 - 01:45 PM

cunoaste cineva vreun tip de rasina epoxy sau poliesterica (sau ceva de genul asta) care sa aiba in stare bruta consistenta laptelui sa spunem astfel incat sa poata fi turnata in piese mici (cativa mm) si sa ramana transparenta? nu e nevoie de rezistenta mecanica sau capacitate de lipire...doar sa fie cat mai fluida inainte de punere in opera si sa ramana transparenta dupa intarire...si sa nu atace plasticul gen polistiren injectat

multumesc

p.s. am vazut ca am gresit cuvantul din titlu dar nu mai am cum sa il repar din edit din cate vad B)

Aceasta postare a fost editata de dobilan: 26 December 2005 - 01:48 PM

0

#2 Useril este offline   Dragut 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2453
  • Inregistrat: 28-February 05

Postat 26 December 2005 - 01:48 PM

poliesterica daca nu ma insel ataca polistirenul ....

Singura varianta ar fi epoxi da nu stiu cum il scoti din matrita! B)
0

#3 Useril este offline   D3xt3r_Jr. 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1284
  • Inregistrat: 15-May 04

Postat 26 December 2005 - 01:55 PM

se da matritape interior cu un strat de ceva unsoare sau cu un start fff fin de latex. latexul din cate stiu ar trebuii apoi sa se ia frumos jos de pe rasina.
dar sunt de cumparat pe unele siteuri de pe dincolo tot felul de dracii care nu lasa sa se lipeasca
Schimbat Nick in Dexter_Jr ca sa resetam numaru de mesaje
0

#4 Useril este offline   dobilan 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 26 December 2005 - 04:22 PM

merci pt sfaturi

problema mea e ca rasina are aproximativ consistenta mierii de albine...si formeaza bule de aer..ceea ce nu e recomandat avand in vedere ca piesele sunt transparente. ma intereseaza ceva mai fluid...sau un diluant pt rasina daca exista asa ceva
0

#5 Useril este offline   D3xt3r_Jr. 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 December 2005 - 04:59 PM

ce vrei sa faci
daca a-i spune poate s-ar gasii si alte solutii
0

#6 Useril este offline   Z-mare 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 594
  • Inregistrat: 25-April 03

Postat 26 December 2005 - 06:38 PM

Rasina chiar de consistenta laptelui nu o sa gasesti B)
Problema cu bulele se rezolva cu o pompa de vid.
0

#7 Useril este offline   dobilan 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 26 December 2005 - 06:40 PM

pai ce vreau sa fac e aparent simplu...geamuri pt machete de avioane....se toarna rasina in golurile lasate de fabricant in kit si se intareste...problema cu rasina obisnuita e ca e prea vascoasa si face bule...e exclus sa le fac prin decupare din plastic pt ca sint minuscule (1.5x2 maximum 2x3mm) si de ordinul zecilor sau sutelor, fiind machete de avioane de pasageri. am incercat diverse substante: lac nitro transparent (ataca polistirenul), lac acrilic (ramane doar o pelicula, daca torn prea mult nu se mai intareste), lac alchidic (idem acrilic), solutie saturata de zahar (nu adera, ies din locas), adeziv transparent acrilic Revell (prea vascos) singurele care se apropie de ceea ce mi-ar trebui sint rasinile din 2 compomente dar ce am gasit pana acum e prea vascos. La 4 geamuri turnate iese unul bun, dar ala merita tot efortul...arata mai bine decat cel furnizat de fabricant (acolo unde ele sunt furnizate)
0

#8 Useril este offline   D3xt3r_Jr. 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 December 2005 - 06:48 PM

prin state erau ceva rasini cu timp de uscare lung si destul de bune. West Systems, East Systems ceva in genu
0

#9 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1501
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 26 December 2005 - 06:59 PM

Aici in vest e de toate numai nu stiu daca se adapteaza la punga romanului.1Kg de rasina epoxy transparenta+intaritor ajunge cam la 40€.Daca iei mai mult poti sa scazi
pretul la 16-17€ pe Kg.Asta de la 20Kg in sus.Ca sa-i micsorezi viscozitatea il poti dilua cu 10% diluant de epoxy nu mai mult si sa-l incalzesti pina pe la 30-40 de grade.
A dracului dom-le cum se extinde si poluarea asta.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
0

#10 Useril este offline   dobilan 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 26 December 2005 - 07:27 PM

In state e o chestie care se cheama Microscale Klear facuta special pt asa ceva, se poate lua si din UK, dar credeam ca intamplator cineva a gasit un substitut, ceva si pe plaiurile noastre ca sa nu trebuiasca sa dau 1000 explicatii la vama ca e material cu "hazard", la ce e bun, etc. Iese cu siguranta mai mult de 40eur/kg ca se vinde la niste sticlute minuscule, si oricum e mai mare daraua decat ocaua cu adusul prin posta sau la purtator. Merci pt sfaturi...mai caut si eu B)
0

#11 Useril este offline   D3xt3r_Jr. 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 December 2005 - 08:43 PM

lac de unghii transparent ai incerat B)
0

#12 Useril este offline   Dragut 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2453
  • Inregistrat: 28-February 05

Postat 26 December 2005 - 09:12 PM

asa spune tata meu:
iei o rigla transparenta...
o faci fisiute cu cuterul (fulgi)
o bagi in acetona
agiti bine pina se dilueaza

Torni intr-o forma facuta din plastelina sau kit de geamuri.

Pompa de vid: compresorul tau de la aerograf montat pe dos! B)

si daca cautai gaseai:
aici

mesajul lui picatot din 10 Jul 2004, 06:56

Aceasta postare a fost editata de Dragut: 26 December 2005 - 09:21 PM

0

#13 Useril este offline   MariusF 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 228
  • Inregistrat: 05-September 05

Postat 26 December 2005 - 09:20 PM

In romania nu vei gasi o rasina care sa nu atace polistirenul. E bine sa ma crezi pe cuvant. Cred totusi ca problema ta este alta, ai explicat ce faci cu ea si deja am o nelamurire. Orice rasina este transparenta atata timp cat nu pui un colorant in ea. Evident exista mai multe calitati dar pentru ce-ti trebuie tie chiar merge orice fel de rasina. Nici macar nu ai nevoie de o matrita in adevaratul sens al cuvantului. Imprimi forma care-ti trebuie si pe o bucata de plastelina, daca vrei, si cu o pensula "vopsesti" cu rasina zona imprimata. Cam asta-ti trebuie si obtii si claritatea dorita. In functie de calitatea rasinii alese o sa ai si claritatea la care visezi. Sunt o ramada de variatiuni pe aceasi tema dar rezultatul este acelasi
0

#14 Useril este offline   dobilan 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 26 December 2005 - 09:57 PM

Pai exact...nu am nevoie de matrita....Cum spuneam torn rasina direct in golurile lasate pt geamuri.
Ca exemplu o macheta la care ma refer

http://www.modellversium.de/kit/artikel.ph...5&origin=sparte

Dupa cum se vede are din fabricatie piesa transparenta doar pentru carlinga..pt geamurile de la cabina pasagerilor planul meu maret era sa le umplu cu un lichid transparent care sa se intareasca in gaurile alea. Pun o banda scotch sau echivalent pe exteriorul fuselajului si torn in geamuri lichidul cu pricina. Pe care nu prea il gasesc deocamdata B)
0

#15 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3218
  • Inregistrat: 11-April 05

Postat 26 December 2005 - 10:20 PM

Poti sa folosesti silicon transparent... daca nu esti prea pretentios... si se si lipeste de plasticu' ala.
40,665 MHz = Ch 50, FM, PPM, Legal
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
0

#16 Useril este offline   Pletila 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 752
  • Inregistrat: 10-April 03

Postat 26 December 2005 - 10:23 PM

Poti sa incerci rasina bicomponenta de la Bison.Cea cu intarire la 24 de ore.Pina se intareste, au timp bulelel sa iasa.Si se usuca si transparent.
Homo Nauticus
0

#17 Useril este offline   old-boy 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 887
  • Inregistrat: 13-June 03

Postat 26 December 2005 - 10:44 PM

In Romania exista rasina care nu ataca polistirenul, iar ca si diluant poti folosi cu succes metanolul.

Aceasta postare a fost editata de old-boy: 26 December 2005 - 10:45 PM

Tot mai bine pe picioare cand te sprijini pe pamant
0

#18 Useril este offline   Z-mare 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 27 December 2005 - 02:48 PM

Dobilan, de ce nu mergi pe calea cea mai simpla? Un mester bun iti poate face niste preducele fie rotunde, fie dreptungiulare cu care apoi decupezi din folie de plastic transparent cite "gemulete" vrei tu.
Revell are o solutie de lipit numita "Contacta Liquid Special" care nu ataca plasticul, viscozitate potrivita, iar dupa uscare lasa o plicula transparenta!
0

#19 Useril este offline   dobilan 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 27 December 2005 - 02:54 PM

Pai problema cu preducelele (am incercat si asta) e ca la dimensiunea de 1.5x2.5 mm sa zicem e foarte greu si migalos de lipit un singur geam...geamul e subtire, prin capilaritate se scurge adezivul in afara, etc. Trebuie asteptat sa se fixeze inainte sa treci la celelalte, etc. daca inmultesc asta cu 80-100 de geamuri e clar ca o las balta oricata rapbdare as avea. daca ar fi acolo 6-8 geamuri ar merge. Am vazut pe internet un elvetian care a folosit preducele...dar pentru mascarea geamurilor nu pt geamuri in sine.
0

#20 Useril este offline   Z-mare 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 27 December 2005 - 03:37 PM

Mai zic o solutie, nu stiu cit este de viabila: degrosezi plasticul cit tine lungimea gemurilor si vi prin interior cu un plastic transparent de lungime mare pe care il lipesti. Daca mai e nevoie, torni nitel lipici din cel pomeit mai sus (Revell)
0

#21 Useril este offline   cartula 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 5
  • Inregistrat: 15-March 03

Postat 27 December 2005 - 05:29 PM

Dobilan, Microscale Klear este un aracet mai de calitate, nimic altceva, care dupa intarire ramane transparent. Foarte bun pentru ceea ce vrei tu, mai ales ca nu ataca absolut nimic (ca doar e aracet). Iti recomand sa cauti un sortiment de aracet (sau "White Glue") pe piata pe la noi care sa ramana cat mai transparent dupa ce se usuca. Am ceva de la Kores, care ramane transparent, dar nu l-am incercat ca substitut. Gasesti pe la librarii, cel 'tehnic' nu prea e bun pentru asa ceva.
Am Kristal Klear-ul de la Microscale, are singurul avantaj ca-i extrem de gros, nu are aceeasi consistenta cu laptele cum crezi tu... Doar ca e alb, aici e singura asemanare.

Rasinile de turnare transparente nu au cum sa te ajute, pentru ca ai spatiu mic si trebuie sa fie totusi destul de groase ca sa ramana in golul geamului pe care vrei sa-l faci. Nu merge sa blochezi pe o fata gaura, pentru ca-i destul de greu sa faci la nivel blocarea, si in plus rasina se va lipi si de materialul cu care acoperi. Plus ca-s destul de pretentioase cele transparente, si dupa cum ti s-a spus, scumpe pentru ce ai tu nevoie.
0

#22 Useril este offline   Dr.Ovi 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 84
  • Inregistrat: 13-November 05

Postat 28 December 2005 - 12:56 AM

incearca la un centru de materiale dentare, se mai folosesc in laboratoarele de tehnica dentara.
0

#23 Useril este offline   dobilan 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 28 December 2005 - 09:58 PM

multumesc la toata lumea pt sugestii:))
de acum ramane sa fac probe
0

#24 Useril este offline   savacs 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 5
  • Inregistrat: 06-January 05

Postat 13 January 2006 - 12:58 AM

Eu folosesc in cu totul alte scopuri o rasina cu timpul de polimerizare de 8-10 ore in functie de temperatura cemarei. Se numeste Envirotex Lite. Eu mi-am comandat din Olanda prin cineva. Da din cate stiu daca sti engleza poti sa-l suni tu pe domnu cutare si iti trimite in RO fara nici o problema. De fapt mie mi-a trimis ala direct in RO, ca au fo ceva probleme la posta in olanda si n-a mai ajuns produsu la asta care mi-a facut comanda.
http://www.lureparts...index.php?cat=8 E ff lichid(nu chiar consistenta laptelui, dar te asigur eu ca intra in toate crapaturile) si in cateva minute ies bulele din el, da cred ca ar fii preferabil sa-ti torni in matrita de silicon si apoi sa-ti pui ferestrele, ca la timpu asta de polimerizare ve-i fi nevoit sa-ti faci ceva ce sa-ti roteasca avionu cam 4-5ore la o rotatie de 6-10 rotatii/minut....
Eu acu mi-am comandat de la un prieten din Malaesia devcon 2ton ii zice asta se intareste in 30 min, e transparent, dar inca nush cat e de lichid, dar rasinile astea daca au timp intra si in cele mai mici fisuri.....
0

#25 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 13 January 2006 - 09:42 AM

eu am observat ca aracetul, in strat subtire, e transparent/mat dupa uscare. nu stiu daca se prinde de polistirenu tau.

poti incerca si alti adezivi/lacuri transparente care zici ca se subtiaza la uscare astfel:
Lipesti o banda de scoci pe exterioru fuselajului. Pui picaturile de lac/rasina in gauri prin interior, lasi sa se usuce. Daca lacu s-a subtiat repeti operatia.
La final dai scociul jos.

Sau deja ai asamblat fuselajul si nu mai ai acces prin interior?

cezar

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 13 January 2006 - 09:44 AM

0

#26 Useril este offline   mmc 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 28
  • Inregistrat: 20-May 04

Postat 13 January 2006 - 06:49 PM

Rasinile poliesterice tip Nestrapol de la Policolor/Olgachim (si omoloagele lor de la alti producatori) pot fi fluidizate in doua moduri:
- marirea continutului de stiren in limitele admise de producator (vezi fisa tehnica);
- marirea timpului de gelifiere prin reducerea rapoartelor rasina/accelerator si rasina/catalizator si preincalzirea preamestecurilor pana la max. 40 grade.

Pentru protectie si demulare, matrita/patrita vor fi tratate cu o pelicula subtire de demulant pasta sau APV pentru demulare.

Later edit: eliminarea bulelor de aer se face prin aplicarea rasinii preincalzite cu o pensula fina.

Nota: componenta de baza din aracet este tot alcoolul polivinilic, care nu ataca polistirenul, iar aderenta lui la polistiren este data numai de golurile din material.

Aceasta postare a fost editata de mmc: 13 January 2006 - 06:57 PM

0

#27 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 24 January 2006 - 08:39 PM

Asta cred ca merge - rasina epoxidica pentru umplut fisuri de 0,1 - 1,0 mm, tre' sa fie destul de fluida:

http://www.isomat.gr..._item.asp?id=55
0

#28 Useril este offline   Aztec 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 200
  • Inregistrat: 20-February 04

Postat 30 January 2006 - 12:35 AM

Niste PET termoformat nu merge?
Tell me and I forget it; show me and I remember; involve me and I understand.
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

3 useri citesc topicul
0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro