bogdan_bacau, la 20 May 2017 - 07:40 PM, a spus:
Am scris foarte clar "Simulari , incercari " cea ce rezulta ca incercam sa aterizez ..."incercari" simulam o aterizare fara flapsuri..doar ca era viteza prea mare si in final am venit cu flapsuri .Acele "ratari" rezulta ca nu eram multumit cum veneam la aterizare si de aceea am mai facut alte incercari.😛😛😛
Ceea ce rezultă că o dai de gard Bogdane. Hai să fim serioși. Pe cine vrei să păcălești ? Pe noi, sau pe tine. Știi bine că simularea se face la oarece înălțime. Aeromodelele cu motoare jet sunt, în esență, modele cu viteză de evoluție mare. Inclusiv viteza la aterizare e mare și nici nu se pune problema ”să încerci”, sau ”să vezi” cum se comportă modelul fără flapsuri. Dacă nu era prevăzut cu ele ... mai ziceam, dar ... .
Ai venit la aterizare cu viteză și ai dat bonturi, te-ai speriat că nu-ți ajunge câmpul (se duce prea departe) și ai ratat. Cred că ai observat că forța pe care ți-o dă un motor cu reacție nu este instantanee, ci se manifestă în oarece timp spre deosebire de motoarele cu elice. La un motor cu elice băgai gaz și ți se agăța pe elice imediat. La ăsta ai văzut că ai stat ceva în limită pe capătul de nord. Motorul cu reacție devine eficient la viteză mare. Pentru asta este construit, ceea ce provoacă oarece probleme deosebite față de un model clasic mai ales la viteze mici.
Aterizarea trebuie s-o faci numai cu flaps și pe ultima parte a pantei de aterizare să mărești unghiul de incidență (ridici nițel botul) și-i dai nițel gaz - doar cât să-i țină nasul sus și să nu intre în limită. Dacă vii cu viteză prea mare și ești aproape paralel cu solul la un moment dat modelul intră în efect de sol, lucru care te păcălește. Îți dă impresia că nu vrea să aterizeze, dar nu mai are destulă viteză pentru a-și crea forța portantă necesară și te surprinde la ratare. Ai ieșit de pe pătură, modelul e în limită și dai cu el de pământ. Mai lipsește o rafală mică de vânt lateral, lucru frecvent acolo și rețeta dezastrului e completă.
Nu trata lucrurile superficial că e păcat. Dacă vrei să vezi ce e efectul de sol și cum se manifestă, fă o căutare pe google pentru ”Ecranoplan”.