ZOD, la 15 Dec 2005, 11:26, a spus:
Esti sigur ca ala e clei ago ? Am mai intrebat si super cleiul ago era o chestie bulgareasca sau era facu acasa din mingii de pingpong si acetona sau diluant si polistiren sau combinatii din astea fantastice.
Si cum fiecare intelege ce vrea io inteleg din fraza asta  "dries so fast on balsa joints its almost like using CA " ... adica e APROAPE ca si cum am folosi CA !!! NU echiar ca CA-ul dar e pe aproape (almost ).
Zod, se pare ca am inteles in sfarsit de unde confuzia ta: nu e vorba de clei de bucatarie sau bulgaresc...se gasea probabil si in Bulgaria, se fabrica la Policor si in Romania (se poate face si in baie, daca ai cu ce, nu numai in bucatarie) si este comercializat in intreaga lume sub diferite denumiri! Acum, probabil, te-am lamurit si ai inteles ca este un produs folosit si in modelism si care se gaseste pe piatza inca in toata lumea...poate chiar si in fabricile romanesti...aplicatii a avut chiar in aviatia reala, in industria incaltamintei (bombeurile de la bocanci se intaresc cu asa ceva, dar probabil ai sa folosesti exemplul meu ca sa sa ironizezi in continuara produsul in discutie) si probabil si in alte domenii necunoscute mie...dar in modelism il gasesti mereu alaturi de balsa!
In ceea ce priveste exemplul tau din limba engleza, eu inteleg din context ca nu calitatea lui e aproape ca cea a CA ci durata de uscare! Ca sa mai raspund la ultima ta intrebare, la care chiar si Valterasu ti-a mai raspuns inainte sa o pui, cleiurile isi au rostul lor, fiecare la locul lui...nu exista un clei panaceu care sa faca treaba tuturor treburilor. Poate ca la aeromodelul exemplificat de tine, CA-ul e bun (dar vezi si descrierea facuta de Yak, referitor la tenacitate), insa nimeni nu poate afirma ca ago sau alti adezivi sunt interzisi sau nu-s buni...si mai mult chiar, aeromodelismul nu se limiteaza la aeromodelul exemplificat de tine! In afara de CA, ago, aracet, epoxiuri, poliesterice, fenolice si mai stiu eu care, mai gasim o multitudine de adezivi despre care nu stim nimic dar care sunt fezabil si in modelism!
Parerea mea...!
Si tot ca o parere personala: evit sa folosesc utilizarea CA la lipirea lemnului de balsa subtire (de la 1.5mm in jos)...transforma local lemnul intr-o masa casanta...isi pierde elasticitatea si se farama ca sticla, nu lipitura ci chiar materialul. Cleiul ago (sau nitrocelulozic, ca sa vorbim geeral de el, nu ca denumire de produs specifica unui fabricant) nu face asa ceva...are insa si nitrocelulozicul un dezavantaj; este inflamabil!!! Aracetul pe balsa? Incovoaie neplacut la udare, se usuca greu, nu se slefuieste bine, dar are calitati bune de aderenta! si asa mai departe!
Zod, sa nu intelegi gresit: eu folsoesc si CA...si inca ceva...din mesajul tau de mai inainte, reiese ca nu ai inteles ca ago sau Uhu Hart e acelasi lucru...si la fel, exemplul dat de "SePoatesiAsa" este tot un clei ago...
Aceasta postare a fost editata de Marinaru: 15 December 2005 - 12:32 PM