Chimia folosita de aceste baterii este Litiu Mangan, o sa le gasiti cautand dupa LiMn, dar mai curand "high drain".
Tehnologia a fost initial prezentata in 2014, dar pe piata in mod masiv sunt practic din aceasta vara.
Interesant ca au trecut neobservate chiar si in forumurile fanaticilor de lanterne, da, exista si asa ceva :) aceste forumuri au produs cea mai completa baza de date de teste ale elementelor LiIon, dar nu au parut interesati de LiMn pana acum. De RC ce sa mai zic, nul cu desavarsire, sub 10 rezultate daca dai o cautare pe rcgroups...
M-a surprins sa constat utilizarea si popularitatea acestor celule intr-un domeniu total anonim si neinteresant pentru mine, dar va avertizez daca veti cauta, ca cele mai multe referinte vor fi gasite in domeniul tigaretelor electronice :)
Acest detaliu ar trebui sa ne furnizeze o informatie importanta... aceasta tehnologie este sigura ! Nu ard, nu explodeaza ! Un prim punct bifat pentru utilizarea RC.
Ca forma sunt cilindrice, formatul cel mai des raspandit este cel avand codificarea 18650, adica 18mm diametru si 65mm lungime, care multi le cunosc drept celule de laptop.
Capacitatile cele mai intalnite la acest format sunt de 2000, 2500 si 3000mAh, aproximativ la acelasi pret, destul de ridicat, ca la orice tehnologie noua, aproximativ 10 Euro per element.
Suma caracteristicilor le plaseaza undeva intre LiPo si LiIon, mostenind de la fiecare cate ceva bun.
- tensiunea maxima, ca si intreg procesul de incarcare, este de 4.2V, ca la LiPo
- se incarca la curenti mai mici ca LiPo, la C/2, adica doua ore, dar mai mari ca LiIon care se incarca in 3-4 ore.
- tensiunea minima safe este mai mica decat la LiPo, se pot descarca pana la 3V fara probleme, iar minima sub care nu se recomanda este 2.5V La acest parametru seamana cel mai mult cu LiFePo4
- Nu au C-rating, ci curent maxim de descarcare, undeva intre 20 si 30A, mult mai bine decat LiIon, care la 4-5A sunt lesinate, dar sub posibilitatile unui LiPo.
Pentru cei care s-au obisnuit sa gandeasca in C-uri, le puteti considera cam la 5-10C.
Totusi, pentru a trage cat mai mult din ele, monitoarele de tensiune ar trebuie ajustate la cel mai mic prag disponibil, 3.2V ideal, cam ca un LiFe. Daca se folosesc pragurile de alarma de la LiPo, la 3.5-3.6V capacitatea livrata va fi substantial mai mica.
De exemplu in testele facute de mine la 6A, deci 2C, imediat dupa pornire test tensiunea pe celula scade la 3.9V, de la 4.1V in gol proaspat incarcata, si daca incetez descarcarea la 3.5V atunci capacitatea livrata a fost de doar 1500mAh.
La o descarcare la 1C, de 3A, pana la 3V, capacitatea livrata a fost de 2700mAh la un element marcat ca 3000mAh.
A facut fata fara probleme sau incalzire la descarcari scurte de 30s la 10A, performanta inca neatinsa de celulele LiIon. De fapt in tot timpul testelor nu s-a incalzit mai mult de 32 grade.
- si, cea mai importanta caracteristica pentr care mi-au intrat in radar, punct forte mostenit de la LiIon, este greutatea redusa, de 45 grame o celula.
Si astfel ajungem la densitatea energetica ridicata a acestor celule, partea de interes principal in RC.
Daca ar fi sa facem o comparatie, acumulatorul cel mai apropiat ar fi acesta, 3000mAh 10C:
http://www.hobbyking..._Lipo_Pack.html
Observati ca un echivalentul format din 3 celule LiMn, avand 3000mAh 4=5C ar avea 135 gr, fata de 195 gr cat are cel de mai sus.
Unde ar fi de interes utilizarea lor in RC? Peste tot unde avem nevoie de greutate mica, capacitate multiplu de 2500mAh, si curenti moderati:
- acumulatoare de receptie 2s, la 90 grame 2500mAh, fata de peste 150g cat are unul NiMh sau LiFe la aceeasi capacitate,
- forma care permite utilizarea in cele mai absurd de subtiri fuselaje de planoare, sau, de ce nu daca tot e sa avem imaginatie, introduse chiar in bratele tubulare de multicopter, brate un pic mai groase totusi, la 18mm diametru interior;
- acumulatoare de propulsie usoare pentru modele mici, cu consum redus pana la 15-20A la varf, sau FPV long range, in structuri 3s2p permit obtinerea de pachete de 5-6000mAh la 270 grame.
- acumulatoare de statie
- ... ce va mai trece prin cap :)
Mai multe despre celulele de care v-am vorbit, si un review ceva mai detaliat tehnic, cu multe poze, gasiti aici:
http://batterybro.co...iew-20a-3000mah
Daca este cineva interesat sa experimenteze cu aceste celule, am un mic stoc din care pot ceda cateva bucati :)
Aceasta postare a fost editata de navigator: 07 December 2015 - 06:58 PM