Modelism - RHC Forum: "Planorul romanesc" - materiale compozite - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Acest topic e inchis

"Planorul romanesc" - materiale compozite ... furnizori, preturi, review-uri, tehnici DIY...

#31 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2308
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 06 December 2015 - 02:26 PM

...si uite cat iese un D-box de lungime 120 cm si latime 5.5 cm - 35 gr ... si ce potential de "contorsionist" are ...

... nici nu e de mirare la cat de subtirel este - 0.3 mm ...

Fisiere atasate

0

#32 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 December 2015 - 02:28 PM

... si uite cum se pliaza pe profil ....
Am facut poza asta la sfarsitul sesiunii de lucru, inainte de a dschide calculatorul ...deci pur si simplu s-a intamplat sa fac acelasi tip de fotografie, e o simpla coincidenta asemanarea cu imaginea lui OcsiRC.

Fisiere atasate

0

#33 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 December 2015 - 02:29 PM

V-a mai ramas vreo bombonica ... ceva acolo..sau ma duc la Kaufland sa imi iau singur o ciocolatica?
Hai cu criticile constructive (ca la laude nu ma prea astept...).

Aceasta postare a fost editata de ender67: 06 December 2015 - 02:30 PM

0

#34 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 December 2015 - 02:38 PM

Prima o fac eu:
- din cauza flexibilitatii la aripile mai mari va trebui sa dublez nervurile la BA. Asta o stiam si a fost deja luata in calcul (cand am taiat ultimele seturi de AG35 9 inchi am taiat si niste "varfuri").
Daca latimea D-box-ului e de 4 cm si distanta intre nervuri e de 3.75 sau 4 cm cred ca e OK.... la distanta de 4.5 cm sau 5 cm trebuie nervuri aditionale care sa sustina D-boxul ca sa iasa un profil cat mai exact.
Iar la latime 5cm, 5.5 cm sau 6 cm nici nu mai vorbesc.
0

#35 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 December 2015 - 04:47 PM

Ce a rezultat dupa taiere:
- 2 buc 120x11 cm
- 2 buc 96x11 cm
- 2 buc 75x11 cm
- 2 buc 50x11 cm
- 2 buc 36x8 cm
- 2 buc 22x7 cm
...adica 8 ml de D-box, numai bune pentru 2 planoare de 3.5 spre 4m.
Cost: materiale sub 200 lei ... si cateva ore de munca.
Trec la carbon, pe care il voi taia pentru d-box de 4 cm latime.
Ar trebui sa iasa cate 2 bucati de lungime 128, 111, 94, 77, 60, 42.5 si 25 cm ... adica mai bine de 10 ml de D-box pentru nervurile de 7 inchi.
0

#36 Useril este offline   SORIN CAIUS 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2103
  • Inregistrat: 02-November 05
  • Interests:Avioane Ultrausoare, Planoare, Aeromodele , Heli

Postat 06 December 2015 - 05:51 PM

Ender 67 tu poti face cum vrei , dar asta nu inseamna ca e si bine.

Aracetul are apa in compozitie si apa aia intra in tesatura fie ca e fibra de sticla, carbon sau kevlar. La impregnarea cu rasina umezeala din tesatura nu se mi impregneaza bine si e mult mai putin rezistenta si mai grea ca tre sa-i dai mai multa rasina.

In plus la postul 25 de exemplu se vede ca ai deranjat firele tesaturii, ceea ce nu e bine, in plus tesatura daca nu e tesuta la 45 de grade trebuie sa o pui tu la 45 de grade , rezistenta creste de 2 ori daca firele din urzeala si beteala sunt dispuse la 45 de grade.

Corect si mai bine nu se poate, este sa decupezi din hartie conturul ceva mai mare al piesei pe care vrei sa o executi dai cu spray fixativ sau celalat recomandat in acest topic , apoi rulezi peste sulul de tesatura pe care o ai si asa nu se mai deranjeaza orienterea firelor din urzeala si beteala. Apoi impregnezi cu rasina cu rolul sau chiar cu pensula dar cu atentie la fire, lasi 3-5 minute sa patrunda bine rasina in material, apoi pui servetele de bucatarie si cu un rol de burete absorbi surplusul de rasina.

Dupa asta asezi materialul cu tot cu hartie in matrita si il culci fromos peste tot, hartia trebuie sa fie deasupra ca sa o poti lua jos cu atentie asa ca sa nu se dezlipeasca materialul de pe matrita, sau ce foloseti tu pe post de matrita.

Alta solutie mai buna nu este , cum am spus la inceput, poti face cum vrei dar rezultatul nu va fi mai bun, ci mai mult ca sigur mai rau. Nu eu am inventat metoda asta , altii, eu am descoperit-o ulterior, nu citind pe net ci gandind cum as putea face ca sa iasa cel mai bine.Asa am descoperit ce au inventat altii mai devreme.

Hai ca am scris un roman.

Ciao Sorin

Aceasta postare a fost editata de SORIN CAIUS: 06 December 2015 - 05:53 PM

0

#37 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 December 2015 - 06:12 PM

As vrea sa fac eu la 45 de grade...dar bucata livrata ar 83x120 m. Teoretic iese cam la 36 de grade.
Tesatura a venit la pachet FOARTE deranjata ...am facut cateva poze de lucru cu testura de carbon la care lucrez deja. In poza apare dupa ce a fost ARANJATA cu foarte mare grija.

Aracetul (adica polyvinil acetat) polimerizeaza si el. Nu am pus aracet din prima ci dupa ce m-am uitat pe net la cateva studii stiintifice cu polimerizarea CNT (carbon nano tubes) in PVAc.
Apa se evapora la polimerizare ...nu am trecut la faza cu rasina decat dupa ce am fost sigur ca toata apa s-a evaporat si araccetul e intarit ...se puteau observa foarte usor urmele de aracet intarit de pe margine.
Ca sa repet: asta e o metoda low cost (adica FARA calapod sau matrita, FARA vacuum sau balon cu presiune) de facut D-Box-uri usor si rapid.
Nu contest ca exista metode mai precise ... dar sunt mari consumatoare de timp / materiale / SDV-uri.
Asta e metoda mea de facut 10 ml de D-box-uri pentru orice profil in 4 ore cu un cost de 200 de lei.
Stii cum era butada aia ... ca la orice produs trei calitati (de exemplu "usor", "rezistent", "ieftin") nu le poti obtine concomitent pe toate trei ... eu numesc mai in gluma mai in serios criteriul asta "2 din 3" sau "3 din 5".
Pentru ce am eu nevoie rezultatul este "good enough".
0

#38 Useril este offline   Travel Air 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1225
  • Inregistrat: 26-September 12
  • Interests:Zbor

Postat 06 December 2015 - 06:23 PM

Hai sa scriu si eu o poveste, n-am fost pe aici ultimele 2 zile, am fost pus la treaba de colonel, pardon de sotie :)

Fisier atasat  20151206_175555.jpg (219.05K)
Number of downloads: 27

Si cum eram cu pistolul de hot glue in mana, ma suna Ender si incepe sa-mi spuna c-a facut, ca iese, ca-i misto, ma incanta maxim si pe mine, incepem sa planuim la telefon.
Gata iese un planor de 4 metri :yahoo: , deci iau fusul de la Vali si restul de la el :yahoo:

Si apoi intru aici si vad aracetul amestecat cu rasina :angry:
Vad toate "criticile", sunt de acord cu ele si incep sa-mi amintesc ca nu stiu ce firma lipeste carbonul cu aracet la lonjeron, ca eu am lipit cu alifatic platbanda de balsa...
Hai ca poate nu-i asa de rau. Hai ca merita incercat la greutatea si la pretul asta.
Hai sa facem unul si sa-l zburam, sa vedem ce iese.
Poate ca dupa ce se usuca, aracetul ala nu mai are asa multa apa care sa slabeasca rasina.
E un hobby, tre sa incercam totul si omul asta asa face :drinks:
Bogdan Floria

bogdan.floria@aeromodelism.ro
bogdanfloria@gmail.com
0757110983

"Norocul astepta tacut stiind viitorul"
0

#39 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 06 December 2015 - 06:24 PM

Ce nu imi este clar... de ce numesti dbox-uri niste fasii drepte de semifabricat? care par cam moi daca le pui pe nervuri asa usor ... :unsure:

Pai dbox-urile cu care zici ca ai avut contact pana acum sunt beton, curbura din BA pe latime de vreo 2cm este definitva, nu o mai modifici cum iti place... le poti folosi pe post de rigle, inclusiv pentru dat la palma :) si vor lasa niste linii rosii foarte dureroase... :)
Daca nu este asa un dbox, ci il asezi cu degetele pe nervuri, cum vrei sa asigure efortul la torsiune ? :unsure: pai atunci e mai buna balsa de 1mm... cu sau fara colant imitatie carbon :(

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 06 December 2015 - 06:28 PM

... cu picioarele pe pamant ...
0

#40 Useril este offline   OcsiRC 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 567
  • Inregistrat: 16-April 14

Postat 06 December 2015 - 06:26 PM

Vezi postareaender67, la 06 December 2015 - 02:28 PM, a spus:

... si uite cum se pliaza pe profil ....
Am facut poza asta la sfarsitul sesiunii de lucru, inainte de a dschide calculatorul ...deci pur si simplu s-a intamplat sa fac acelasi tip de fotografie, e o simpla coincidenta asemanarea cu imaginea lui OcsiRC.

ender ... nu prea pare sa se plieze pe profil... cel putin asa pare...

In opinia mea totul se rezuma la doi factori :

- gradul de multumire
- pragul de exigenta

Daca esti multumit de ce ai facut ..felicitari ... si sa te bucuri de realizari si sa le folosesti cu sanatate ...dar..daca crezi ca poti mai mult , si mai bine .. trebuie sa mai faci incercari , pana la urma, tot o matrita o sa iti aduca alinarea .. parerea mea subiectiva ....

Dupa cum spuneam .. multumire si exigenta ... restul e poveste !

p.s in spiritul sarbatorilor .. uite bombonelele sau ciocolata FELICITARI !
p.s. sunt tare curios ...cam cat timp , metriii liniari o sa tai cu tu tesatura de carbon / kevlar cu Bosh-ul cu disc .... :rolleyes:
0

#41 Useril este offline   Travel Air 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 December 2015 - 06:33 PM

Vezi postarearenatoa, la 06 December 2015 - 06:24 PM, a spus:

Ce nu imi este clar... de ce numesti dbox-uri niste fasii drepte de semifabricat? care par cam moi daca le pui pe nervuri asa usor ... :unsure:

Pai dbox-urile cu care zici ca ai avut contact pana acum sunt beton, curbura din BA pe latime de vreo 2cm este definitva, nu o mai modifici cum iti place... le poti folosi pe post de rigle, inclusiv pentru dat la palma :) si vor lasa niste linii rosii foarte dureroase... :)
Daca nu este asa un dbox, ci il asezi cu degetele pe nervuri, cum vrei sa asigure efortul la torsiune ? :unsure: pai atunci e mai buna balsa de 1mm... cu sau fara colant imitatie carbon :(

Asta se rezolva usor la montaj. Pensulam cu rasina zona curburii de la BA si apoi lipim pe nervuri :)
Bogdan Floria

bogdanfloria@gmail.com
0757110983

0

#42 Useril este offline   SORIN CAIUS 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2103
  • Inregistrat: 02-November 05
  • Interests:Avioane Ultrausoare, Planoare, Aeromodele , Heli

Postat 06 December 2015 - 06:46 PM

In principiu un D box din carbon kevlar facut ca lumea , dintr-un singur strat polimerizat, cum trebuie fara apa, cu rasina suficienta nici prea multa nici prea putina nu il curbezi cum vrei pe nervuri de balsa.

Asta e o chestie care trebuie sa dea de gandit.In plus la orice profil raza bordului de atac este cea mai importanta.

Parerea mea e ca pentru fiecare profil in parte, atat ca marime cat si ca forma trebuie o matrita , eu sunt mai tipicar si asa am fost invatat de mic, la clubul de aeromodele , cat mai precis totul.

Nu poti face performanta cu improvizatii , vrei performanta lucreaza cum scrie la carte, nu mai e nimic de inventat in domeniul asta cam de multisor,si fuseratiile se razbuna la zbor pe camp ,asa zicea domnul Lacatis fie iertat unul din primii mei instructori la aeromodele. Si are dreptate si post mortem . Io care fac mai mult avioane 1-1 am bagt bine la cap asta.Si pana acum nici un avion construit de mine nu a avut probleme si am facut o gramada incepand de prin 1995.

Ciao Sorin
0

#43 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 December 2015 - 07:04 PM

Vezi postarearenatoa, la 06 December 2015 - 06:24 PM, a spus:

Ideea mea era sa le mulez pe profil...iar la sfarsit pot sa ii mai dau unn strat de rasina de 24 de ore ca sa ii asigur rigiditatea,
Si stii foarte bine ca rezistenta la torsiune nu e data numai de D-box...pot sa torsionez fara probleme D-box-urile de la CLM-Pro ...e data de tot ansamblul d-b0x - nervura - lonjeron - matisare...

0

#44 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 December 2015 - 07:20 PM

Vezi postareaOcsiRC, la 06 December 2015 - 06:26 PM, a spus:

ender ... nu prea pare sa se plieze pe profil... cel putin asa pare...
p.s. sunt tare curios ...cam cat timp , metriii liniari o sa tai cu tu tesatura de carbon / kevlar cu Bosh-ul cu disc .... :rolleyes:

Eu sustin ca se muleaza perfect ... uite cea mai mica nervura din kiturile mele, cu coarda de 10 cm, poza facuta din lateral, cu blitz, rezolutie mare sa se vada toate detaliile.... vezi vreo problema acolo?
Daca nu esti convins... le lipesc rapid pe nervura cu CA si fac fotografii cu o sursa de lumina in spate ...in afara faptului ca sunt defocalizate vezi vreo geana de lumina pe acolo?
Boschul cu disc are auto-sharp cu lama de carbura... nu e nici o problema ...
Si taierea am facut-o si cu foarfeca normala....

Fisiere atasate

0

#45 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 December 2015 - 07:22 PM

...tesatura de carbon asa cum vine din pachet....
...si dupa aliniere ...

Fisiere atasate

0

#46 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 December 2015 - 07:24 PM

...si planeizare cu un trafalet XXL (asta e modelul oficial folosit de patriarhie la sfintit biserici)....

Fisiere atasate

Aceasta postare a fost editata de ender67: 06 December 2015 - 07:24 PM

0

#47 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 December 2015 - 07:25 PM

- si dupa ce am aplicat rasina cu trafaletul mai mic.
Acum asteptam...fara bere, ca am baut-o inainte http://www.rhcforum.ro/public/style_emoticons/default/drinks.gif, ma duc sa imi pun un ouzo....

Fisiere atasate

0

#48 Useril este offline   Travel Air 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 December 2015 - 07:36 PM

Aoleo, lasa Uzo, mai da cu trafaletul c-au ramas cute :drinks:
Bogdan Floria

bogdanfloria@gmail.com
0757110983

0

#49 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 December 2015 - 07:43 PM

Vezi postareaTravel Air, la 06 December 2015 - 07:36 PM, a spus:

Aoleo, lasa Uzo, mai da cu trafaletul c-au ramas cute :drinks:

Asta e pentru ca am dat direct cu rasina diluata fara aracet...
Diluantul trece prin tipla si o despirnde de placa ... asa s-a intamplat si la kevlar-carbon (dar acolo isi facea treaba aracetul). Acolo nu era o problema ca au iesit suprafetele foarte plane...
Daca asta de carbon iese mai valurita decat cea de kevlar-carbon ...atunci am avut dreptate cu partea de aracet....
Din cand in cand ii mai dau in cap cu cate o roluire cu "Sf. Danutz" (trafaletul mare...).
Sa vedem ce iese ....

0

#50 Useril este offline   LaserCut 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 289
  • Inregistrat: 08-November 12

Postat 06 December 2015 - 08:14 PM

Nu ma pricep deloc la compozite, dar de ce nu ai folosit geamul in loc de ploicarbonatul celular?
0

#51 Useril este offline   Travel Air 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 December 2015 - 08:18 PM

Vezi postareaLaserCut, la 06 December 2015 - 08:14 PM, a spus:

Nu ma pricep deloc la compozite, dar de ce nu ai folosit geamul in loc de ploicarbonatul celular?

Gand la gand...
Si cand spuneai diluant, ma gandeam la alcool izpropilic...nu tehnic, nu altceva :unsure:
Bogdan Floria

bogdanfloria@gmail.com
0757110983

0

#52 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 December 2015 - 08:39 PM

Asta avem...cu asta defilam. Nu gaseam pe nimeni sa imi taie un geam de 1x1.4 m sambata dupa amiaza ...si era greu de manevrat. Placa asta de policarbonat de 25 de lei e exact ce trebuie.
Si apropo de "defilare" ...sa va prezint preferatele mele, 2 seturi de d-box pentru F1C aduse din Ungaria (tipul asta a fost folosit de Ionut din Galati la planorul pe care l-a vandut lui stiganas si a ajuns la mine.
Un set are 2 bucati de 76-77 cm (latime 5 cm la un capat si 4 cm la celalat) si 2 bucati de 56-57 cm (latime 4 cu 2.5 cm) si costa 50 de euro.
Pentru 2 seturi am platit cam 126 de euro (100 d-box, 15 euro transport colet ajus prin posta romana, cam 11 euro costul transferului banilor) si a durat 2 saptamini de cand am plasat comanda pina cand am ridicat coletul.
Iese cam 105-110 lei pe metru de D-box.
Dupa cum se vede estetic sunt IREPROSABILE ...dar n-au nici un profilbine conturat (in afara de un cant cu "personalitate").
In prospect zicea ceva de 10.5 gr "ala micu" si 21 g "ala mare" ...mie cantarul meu de 20 de lei imi arata 62 de grame pe set.
Daca mai vrea cineva asa ceva astept un PM...ca ma bate gandul sa mai comand vreo 2 seturi.

Fisiere atasate

0

#53 Useril este offline   ionutz_csu galati 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 338
  • Inregistrat: 15-October 07

Postat 07 December 2015 - 09:54 AM

Vezi postareaender67, la 06 December 2015 - 08:39 PM, a spus:

Asta avem...cu asta defilam. Nu gaseam pe nimeni sa imi taie un geam de 1x1.4 m sambata dupa amiaza ...si era greu de manevrat. Placa asta de policarbonat de 25 de lei e exact ce trebuie.
Si apropo de "defilare" ...sa va prezint preferatele mele, 2 seturi de d-box pentru F1C aduse din Ungaria (tipul asta a fost folosit de Ionut din Galati la planorul pe care l-a vandut lui stiganas si a ajuns la mine.
Un set are 2 bucati de 76-77 cm (latime 5 cm la un capat si 4 cm la celalat) si 2 bucati de 56-57 cm (latime 4 cu 2.5 cm) si costa 50 de euro.
Pentru 2 seturi am platit cam 126 de euro (100 d-box, 15 euro transport colet ajus prin posta romana, cam 11 euro costul transferului banilor) si a durat 2 saptamini de cand am plasat comanda pina cand am ridicat coletul.
Iese cam 105-110 lei pe metru de D-box.
Dupa cum se vede estetic sunt IREPROSABILE ...dar n-au nici un profilbine conturat (in afara de un cant cu "personalitate").
In prospect zicea ceva de 10.5 gr "ala micu" si 21 g "ala mare" ...mie cantarul meu de 20 de lei imi arata 62 de grame pe set.
Daca mai vrea cineva asa ceva astept un PM...ca ma bate gandul sa mai comand vreo 2 seturi.

salut, cred ca o sa ai ceva bataii de cap, sa lipesti aceea platbanda pe nervuri. Cand am facut d-boxuri eu am procedat asa: mi-am facut un pozitiv de lemn, am turnat un negativ de fibra si gata matrita.Cand fac d-boxuri , pun pe o folie subtire(am folosit folia care se indeparteaza de pe solarfilm, oricum se arunca)o bucata de carbon taiata la dimensiuni, o impregnez cu rasina, scot surplusul de rasina,si asez pe modelul de lemn cu folia in exterior.Trag cun un card de la bordul de atac spre baza sa scot aerul si rasina suplimentara.Pun negativul peste si la vidat

Fisiere atasate

0

#54 Useril este offline   ionutz_csu galati 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 338
  • Inregistrat: 15-October 07

Postat 07 December 2015 - 09:57 AM

dimensiuni

cele lungi 700x55
cele scurte 550x55
carbon 93g

Fisiere atasate

0

#55 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 07 December 2015 - 10:13 AM

Vezi postareaZippo, la 05 December 2015 - 10:15 PM, a spus:

...Iti trebuie un sac de vidat haine, un compresor ordinar de frigider...

Un aspirator nu trage suficient de tare ?, ca in prospect sacii de haine cu aspiratorul sunt aratati ca se videaza... :unsure:

Ce saci sunt buni penntru o aripa de 1m, ca dimensiune ?

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 07 December 2015 - 10:18 AM

0

#56 Useril este offline   fly 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3415
  • Inregistrat: 09-November 08
  • Interests:Jeturi ,f3j ,f5j

Postat 07 December 2015 - 10:18 AM

Nu trage suficient am incercat si eu si acum il fac cu un compresor de frigider
0

#57 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 07 December 2015 - 10:19 AM

Vad ca totusi sunt lati... 110x80cm, deci o gramada de spatiu inutil care trebuie mentinut vidat degeaba... :unsure: ar trebui saci de vidat ciorapi :D
0

#58 Useril este offline   fly 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 07 December 2015 - 10:21 AM

.....

......

Fisiere atasate

0

#59 Useril este offline   fly 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 07 December 2015 - 10:23 AM

Dupa ce sunt vidati au un capac care se poate inchide si tine vid pana a doua zi (mai verificati din cand in cand si daca mai pierde se mai trage ) de unde cumpar eu un set de 5 saci 40 ron ,nu mi se pare mult !
0

#60 Useril este offline   fly 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 07 December 2015 - 10:26 AM

http://www.sacividat.ro
0

Arata acest topic