OcsiRC, la 06 October 2015 - 02:23 PM, a spus:
Ca un mare fan al modelelor lui Seledkin , iti amintesc ca Pulsarul Pro 2500 ( P2K5 ) are dublu diedru , 2 x 2 grade in planul central - 4 grade plus 2 x 5 grade la capete ....
Atasez schita .....
Corect ... are intr-adevar dublu diedru. Stiam asta, voiam doar sa simplific nitel lucrurile la constructia segmentului central.
In paranteza fie spus nu postasem nimic de cum aproximez sau calculez unghiurile diedru (asteptam primele comentarii legate de raportul intre lungimile segmentelor) dar cred ca pot sa dau detalii acum.
"Algoritmul" amintit in postul anterior pentru gasirea dimensiunilor era:
- desenez un cerc sa zicem cu o raza egala cu 1
- il scalez pe axa x cu un factor de 16 (devine astfel o elipsa alungita cu dimensiunile pe x si y de 32 si 2)
- elipsa asta nu ma ajuta prea mult pentru ca partea dinspre BF trebuie sa fie de 3 ori mai mare pe axa y
- mai desenez inca o elipsa, de data asta scalata cu factor de 3 pe axa y
- combin partea superioara dintr-o elipsa (BA) si partea inferioara din cealalta (BF) ca sa obtin aripa eliptica ideala (de anvergura 32)
- incep sa fac "taieturile de aur": tai putin din varfuri (ca sa obtin anvergura mai uzuala de 30) apoi fac sectiunile conform dimensiunilor aproximatie din postul de mai sus
- unesc punctele unde am obtinut taieturile
- sterg elipsele si scalez totul astfel incat sa avem coarda de 20 si anvergura de 300
- masor distantele ca sa gasesc dimensiunile nervurilor
In felul asta am obtinut o combinatie de aripi trapezoidale care aproximeaza destul de bine o aripa eliptica.
Daca se aplica reteta asta se obtin cifrele pe care le-am pus "mai in concluzie" in postul anterior.
Pentru gasirea unor unghiuri "estetice" la diedru / diedre se poate aplica aceasi smecherie: zicem ca vederea din fata ar trebui sa aproximeze partea de jos a unei elipse, facem taieturile si vedem ce iese.
Toata smecheria e sa gasesti factorul de alungire/scalare a elipsei. Putem alege de exemplu o elipsa care sa aiba ca dimensiuni pe cele doua axe x si y anvergura si coarda.
Daca aplic reteta asta la P2k5 in QCAd imi ies unghirile fata de orizontala de 1 grad si 7 grade (fata de valorile lui Seledkin de 2 grade si 7 grade.... unghiul ala de 5 grade din plan este fata de segmentul central nu fata de orizontala). Destul de aproape de valorile lui...plus ca mie QCAd nu imi afiseaza zecimale la unghiuiri.
Nu am pretentia ca metoda asta scoate niste unghiuri "beton", optime pentru planare sau chestii de genul asta....poti obtine doar niste unghiuri care "arata bine". Si macar e un punct de pornire.
Aceasta postare a fost editata de ender67: 06 October 2015 - 03:18 PM