DLG - One piece fuselage Un nou proiect pentru 2016
Postat 05 October 2015 - 07:32 AM
Principala piesa din plan este realizarea matritei pentru fuselaj dintr-o singura bucata insa de data aceasta respectand cateva caracteristici importante:
- suportul aripei pe pozitiv dupa un model dummy exact cu profilul Zone V2, unghi atac 6,5 grade, incidenta 1 grad
- profil oval, design optimizat si suprafata glosy
- matrita turnata din gelcoat cu filler aluminiu, epoxy, fibra sticla si filler mineral
- prindere ampenaj pe pylon, matritat separat
Aripa va fi identica insa mai usoara si rezistenta, coada scurtata si ampenaje usoare.
Foto pe parcursul proiectului, deocamdata lucrez la pozitiv.
Postat 05 October 2015 - 08:24 PM
Zippo, la 05 October 2015 - 07:32 AM, a spus:
Principala piesa din plan este realizarea matritei pentru fuselaj dintr-o singura bucata insa de data aceasta respectand cateva caracteristici importante:
- suportul aripei pe pozitiv dupa un model dummy exact cu profilul Zone V2, unghi atac 6,5 grade, incidenta 1 grad
- matrita turnata din gelcoat cu filler aluminiu, epoxy, fibra sticla si filler mineral
Aripa va fi identica insa mai usoara si rezistenta, coada scurtata si ampenaje usoare.
Postat 05 October 2015 - 08:37 PM
Gand la gand ....
Poate te gandesti la un " pylon" si pentru aripa ... iti dau maine poze cu " prototipul " ...nu era " targetat" pe 2015 /2016 ... am avut inspiratie urmarind constructorii din est ...
Sigur te gandeai la diedru ... sau .. ?
Scuze de dubla postare .. am epuizat timpul de editare :angry:
Postat 06 October 2015 - 07:34 AM
Pentru aripa voi merge pe varianta clasica cu piulite in fuselaj, dar sunt curios cum este si cea cu pylon..
Cel mai dificil a fost sa setez incidenta, am aliniat drept cu ampenajul +1 grad, oricum nu este asa critic deoarece se poate corecta din pylon-ul ampenajului.
Urmeaza masuratori, finisaje, masuratori, polish etc....
Postat 06 October 2015 - 05:19 PM
Zippo, la 06 October 2015 - 07:34 AM, a spus:
Pentru aripa voi merge pe varianta clasica cu piulite in fuselaj, dar sunt curios cum este si cea cu pylon..
Ideia nu imi apartine .. e o postare ghidusa pe rcgroups unde am lecturat foarte multe din posturile celor mai harnici si cu mult mai multa experienta , mai jos imagini :
Fisiere atasate
-
Fuselaj + suport aripa.jpg (85.18K)
Number of downloads: 64 -
Fuselaj+ suport aripa 2.jpg (138.12K)
Number of downloads: 61 -
Fuselaj+suport aripa 3.jpg (138.35K)
Number of downloads: 66
Postat 06 October 2015 - 05:25 PM
Fisiere atasate
-
%22Pylon%22 aripa.jpg (94.42K)
Number of downloads: 84 -
%22Pylon%22 ampenaj.jpg (98.22K)
Number of downloads: 89 -
Fuselaj 1.jpg (94.06K)
Number of downloads: 89 -
Fuselaj 2.jpg (97.97K)
Number of downloads: 85 -
42 g ;).jpg (93.92K)
Number of downloads: 102
Postat 06 October 2015 - 06:56 PM
Totusi prefer varianta clasica, imi place mai mult linia fuselajului si deja e "too late", pozitivul este aproape gata.
Foarte fain lucrat fuselajul.
Postat 08 October 2015 - 06:55 PM
Sper sa-mi iasa matrita vara bule, primul strat va fi Gelcoat O-Paste cu filler aluminiu.
1.jpg (75.31K)
Number of downloads: 108 2.jpg (40.79K)
Number of downloads: 111 3.jpg (82.83K)
Number of downloads: 98 4.jpg (62.27K)
Number of downloads: 110
Postat 09 October 2015 - 07:22 AM
Pentru a scapa de bule, am sa aplic 2-3 straturi subtiri cu pensula, pana la gelifiere si cu aer cald intre straturi pentru a expanda orice bula.
Nu cred ca voi turna totul deodata sa nu am tensiuni interne de la epoxy, cred ca 2 straturi pe zi sunt suficiente.
Voi aplica toti pasii din acest post de pe RCG.
Postat 09 October 2015 - 10:10 AM
Zippo, la 09 October 2015 - 07:22 AM, a spus:
Uite o sugestie , am fost foarte rezervat cand am incercat-o…dar crede-ma e viabila si cu rezultate incantatoare , lampa cu gaz gasesti la o gramada de furnizori iar butelia de gaz …o sa te tine mult si bine !
Fisiere atasate
-
%22Prajit%22 gelcoat matrita.jpg (201.49K)
Number of downloads: 62
Postat 09 October 2015 - 10:16 AM
Ciao Sorin
Postat 09 October 2015 - 10:25 AM
Zippo, la 09 October 2015 - 07:22 AM, a spus:
Am lucrat cu gelcoat cu filer metalic ( fier , cu aluminiu nici nu mi-a trecut prin minte ) de la BT , e prea tarziu sa renunti daca l-ai si receptionat deja … e intradevar rigida suprafata “ copiata” dar nu are luciu deloc … o sa constati ... si se lustruieste dificil si cu rezultate .. sa le numesc aproape satisfacatoare , pentru ca mai am din a 2 cutie continui sa o folosesc pentru matrite mici .
Cele mai bune rezultate le-am obtinut cu gelcoat-ul asta ,iese luciu oglinda din prima { am itrebat multi utilizatori si 90 % dintre ei l-au recomandat ) , nu mai ai nevoie de lustruire , aplicata in 2 straturi poti eliminat sansa de bule iar o “ prajeala “ cu lampa de gaz garanteaza succes 100 % .
Gelcoatul cu filer metalic.. nu s-a bucurat de “ tratament “ termic dar nici nu cred ca e o ideie buna … iti strang pumnii , pozitivul arata perfect !
Postat 09 October 2015 - 10:41 AM
Fisiere atasate
-
image.jpeg (489.47K)
Number of downloads: 55
Postat 09 October 2015 - 10:42 AM
Fisiere atasate
-
image.jpeg (487.65K)
Number of downloads: 57
Postat 09 October 2015 - 11:26 AM
Voi face un mic test pe o bucata de sticla, sa vad ce suprafata iese.
Gaurile pentru ghidaj le voi da in prima jumatate dupa decofrare, urmand sa introduc bolturile metalice si apoi torn a doua jumatate cu ele in gauri (cerate inainte). Procedez corect?
La primele matrite a fost mai usor sa le dau la final, cu o freza verticala, aici nu cred cava merge la fel.
Aceasta postare a fost editata de Zippo: 09 October 2015 - 11:28 AM
Postat 09 October 2015 - 12:17 PM
Zippo, la 09 October 2015 - 11:26 AM, a spus:
Depinde cu ce vrei sa “ umpli” matrita , daca vei folosi nisip + epoxi ( ar fi recomandat , dat fiind ca probabil ti-ai propus sa folosesti “ balonare “ la ansamblarea jumatatilor , deci ai nevoie de rigiditate , e o solutie ieftina si rapida ) - gaurirea ulterioara o sa-ti provoace dureri de cap si cateva burghie /freze tocite plus gauri ovalizate si descentrate … deci musai ghidajele puse inainte .
Poti folosi pentru umplere “ graunte “ de polistiren neexpandate ..dar atunci e recomandabil sa “ingropi “ in semimatrite cate un cadru de teava patrata ..imi pare mai complicat decat varianta cu nisip mixat cu epoxi … alte costuri si timp pentru integrare …
E alegerea ta ... timpul tau ... eu sunt fan de plastilina epoxidica :pardon:
Postat 09 October 2015 - 12:20 PM
Apoi pun cu rasina vinilesterica de matrite 2 straturi de stratimat de 250 gr/m2 sau primul de 125 gr/m2 si al doilea de 250gr/m2.
Apoi dau gaurile si fixez bucsele de strangere , dupa care pun 4 straturi de stratimat cu rasina de matrite OPTIMOLD care are coeficienti de contractie reduse.
La cealalta jumatate fixez conurile de ghidaj, apoi dau cu gelcoat si mai departe ca la prima jumatate.
Dupa 12-24 de ore de intarire bag matrita in cuptor la 90-110 de grade, treptat de la 50 de grade cateva ore (5-6) crescand cu 10 grade dupa acest interval, pana la temperatura maxima la care vreau sa ajung,pentru a o tempera asta daca cu matrita respectiva se fac piese care se polimerizeaza la cald 50-80 grade. La piese care se intaresc la temperatura camerei nu e necesara coacerea matritei in cuptor.
Mentinez ca am lucrat si cu rasina epoxy cu pulbere de aluminiu care se toarna direct, fara fibra, dar aceste matrite nu se pot polisa satisfacator dupa parerea mea.In plus rasina e foarte scumpa si dup mine nu merita investitia pentru cateva piese.
In plus modelul nu il polisez doar il slefuiesc cu smirghel pana la 2000. Daca polisez modelul sunt sanse sa iasa suprafata matritei coaja de portocala . Oricum matrita se slefuieste pana la smirghel de 2000 sau chiar 3000 si se poliseaza deci lucru in plus aiurea.
Voi faceti cum vreti.
Ciao Sorin
Postat 09 October 2015 - 12:26 PM
Ciao Sorin
Aceasta postare a fost editata de SORIN CAIUS: 09 October 2015 - 12:27 PM
Postat 09 October 2015 - 01:06 PM
Rasinile le am luate, merg cu ele de acum, nu am incotro. (5Kg NEUKADUR - Rasina EP 202, Intaritor T3 si 1Kg NEUKADUR Gel Coat O-Paste Alu)
De acord cu suprafata coaja de portocala, asa am patit la primele.. si nu intelegeam de ce.
Am nisip foarte fin de la fabrica de sticla.
Postat 09 October 2015 - 01:14 PM
Eu intr-o luna ma apuc sa fac matrite pentru un planor complect compozit ,aripile cu airex ,3,3 m aprox ,abea astept sa am prima piesa!
Mult succes ! Sunt cu ochii pe tine sa vad cum si ce faci ! Ma ajutat mult combinatia cu fixativ si asa am reusit sa scot matritele cat mai lucioase !
Postat 09 October 2015 - 01:43 PM
Investitiile sunt mari sa merg pe matrite CNC.
Ma bucur ca ti-a fost de folos, dar sa stii ca fixativul care este inlocuitor de PVA il poti folosi doar la decofrarea pozitivului (sa fii sigur ca-ti iese matrita), in rest pentru turnat modele poti folosi doar ceara.
Eu am Meguiar's Mirror Glaze Proffesional Paste Wax, si iese oglinda tot fara PVA.
Dezavantajul la fixativ pe model este ca trebuie sa-l speli.
Postat 09 October 2015 - 02:10 PM
Postat 12 October 2015 - 02:19 PM
Urmeaza sa fac cofrajul si ma gandeam ca in loc de bolturi sa pun doua baghete semi-rotunde , care vor avea si rol de a capta rasina in exces ca in imagine.
Pe varianta cu bolturi nu gasesc nimic sa ma multumeasca si de facut ceva la strung nu prea ma incanta ideea momentan... singura optiune e sa folosesc tuburi de Al de 10mm.
mold.jpg (56.36K)
Number of downloads: 9
Postat 12 October 2015 - 02:40 PM
Fuselajul pe care Zippo la pus in postul 8 este foarte practic si usor de facut. As pune aripa direct pe fuselaj fara pilon.
Daca tot vrei sa faci pilon sint foarte curioos sa vad cum ai rezolvat mularea si intarirea structurii din jurul pilonului.
Postat 12 October 2015 - 07:32 PM
DSC_0278.jpg (179.82K)
Number of downloads: 62 DSC_0285.jpg (175.32K)
Number of downloads: 63
DSC_0287.jpg (201.38K)
Number of downloads: 66
Postat 12 October 2015 - 08:20 PM
Spor la mesterit !!si luciu in matrita !!
Postat 12 October 2015 - 08:42 PM
Peste gelcoat primul strat e obligatoriu un stratimat de 225gr/m2 sau chiar de 125 gr/m2 . Eu pun 2 straturi de 225 sau 2 de 125 si unul de 225.
Altfel s-ar putea sa se vada putin textura tesaturii pe gelcoat.Daca pui tesatura direct peste gelcoat adica.
Rasina trebuie incalzita inainte de folosire pe la 22-24 de grade sa fie fluida.
Ciao Sorin
Aceasta postare a fost editata de SORIN CAIUS: 12 October 2015 - 08:43 PM
Postat 13 October 2015 - 11:53 AM
F2B, la 12 October 2015 - 02:40 PM, a spus:
,,,,
Daca tot vrei sa faci pilon sint foarte curioos sa vad cum ai rezolvat mularea si intarirea structurii din jurul pilonului.
Foarte multi constructori utilizeaza fuselaj " clasic " tocmai pentru ca e mai usor de executat , dar mai sunt si cei prefera fuselajele cu aripa /ampenajul pe pilon , putin mai " lucrativ " din punct de vedere al executiei , dar motivant in ce priveste aerodinamica si " coborarea" CG sub aripa , lucru care asigura o mai buna " asezare" in viraje .
Cat priveste constructia .. o fac in 2 pasi , intai execut pilonii separat - lipesc piulitele si apoi introduc un miez slefuit de spuma samd... - , apoi il asez in matrita peste tesatura imbibata in care execut decupaje in locurile unde se face " trecerea " pentru pilonul aripi respectiv al ampenajului .
Nu am probleme de aliniere deoarece am "ridicat" matrita de pe pozitivul cu piloni si apoi am facut un set de matrite pentru piloni , putin mai mult de lucru dar cu rezultate " dragute " .
Intarirea de care esti interesat o rezolv aplicand peste " interiorul "pilonului de aripa astfel pozitionat o bucata de tesatura acoperitoare pentru decupare protejand astfel si balonul de riscul de gaurire ...dupa cum spuneam , un pic mai " lucrativ "
O sa postez poze cu executia dupa ce voi termina de modificat pozitivul , in sensul ca " boom-ul " trece printr-o operatie cosmetica , ii modific sectiunea circulara intr-una ovala cu orientare orizontala - diametrul mare pe orizontala :rolleyes: o sa obtin un plus de rezistenta si o mai usoara " inchidere " a jumatatilor .....