Modelism - RHC Forum: Sfaturi, indrumari - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

Sfaturi, indrumari Poate vreun PRO sa ma ajute...

#1 Useril este offline   Koon 

• Nou venit
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 6
  • Inregistrat: 12-October 05

Postat 12 October 2005 - 09:03 AM

Sunt din Bv si m-am apucat relativ recent de navomodelism(cca 1 an). Am nevoie de ceva sfaturi in legatura cu fabricarea tunurilor pt. galioane. Siturile date de voi m-au ajutat oarecum, dar nu am inteles ce materiale se folosesc pentru obtinerea matritelor ( e cam greu de tradus un termen tehnic din franceza ) si mai ales cum finisez tunurile astea ? Verde de bronz=?? ce-i asta? V-as mai ruga daca aveti idee de un distribuitor SERIOS de la care-as putea cumpara lemn si placaj de balsa, eventual de tei, ceva pinze circulare cu Dext=100 mm (sau ceva pe acolo sa-mi fac un circular micut), materialele necesare pt. tunuri (acrilati, cauciuc + ce-o mai fi nevoie). Daca stiti vreun magazin in BV sau apropiere ar fi super, eu nu am descoperit asa ceva in oras. Multumesc!
0

#2 Useril este offline   patric 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 95
  • Inregistrat: 23-August 05

Postat 13 October 2005 - 03:42 PM

Salut Koon,
Eu am facut tunurile prin strunjire din OL, le-am brunat si le-am "lustruit" cu peria de sarma rotativa. Au iesit foarte bine.
Panze de circular am gasit in bazar, cele mai nici de 125mm cu gaura pentru ax de 22,5 mm si dantura cu carburi metalice, diferite variante. Pentru taieturi mai fine, am modificat freze pentru metale, injumatatindu-le numarul de dinti.
0

#3 Useril este offline   nasa 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 387
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 29 October 2005 - 02:19 AM

Materialele din care se fac matritele pentru tunuri e o rasina speciala si al naibii de scumpa, am vazut la cineva din occident asa ceva, eu am turnat tunuri prin metoda clasica din Al, si a mers super- am invatat meserie de la un batranel, cu nisip foarte fin si dupa ce ai luat forma pui praf de talc ca sa iti iasa suprafata fina, dupa care o prinzi pe strung si il lustruiesti.
Prin strunjire e cel mai elegant mod, eu personal le fac din Alama pe care o lustruiesc pana straluceste dupa care dau cu o solutie de imbatranit si iese super.
Iar a treia solutie sa cumperi gata facute, mie personal nu imi plac, suntde doua feluri si aici , turnate sau strunjite, diferenta de pret e mare.
Eu am facut faculta in Bv si era pe langa colina o firma cu un tip care era campion national a aeromodele, tipul acesta aducea materiale din germania de la Graupner daca nu ma insel, o firma de cauciucuri era asta, din alea de firma (acum 6-7 ani), sau alta solutie duta la d-nul POP profu de navo de la Palatul Copiilor si vorbeste cu el, stie sigur de unde isi aduce materialele :))))
Bafta!

Aceasta postare a fost editata de nasa: 29 October 2005 - 02:20 AM

0

#4 Useril este offline   patric 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 95
  • Inregistrat: 23-August 05

Postat 29 October 2005 - 08:10 AM

Nasa, ce solutie pentru imbatranit folosesti?
0

#5 Useril este offline   Crios 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 616
  • Inregistrat: 08-September 03

Postat 29 October 2005 - 08:41 AM

patric, la 29 Oct 2005, 08:10, a spus:

Nasa, ce solutie pentru imbatranit folosesti?

Daca este alama sau bronz poti folosi otet.

http://www.cristimarin.ro/galerie/tunuri/img1.jpg
http://www.cristimarin.ro/galerie/tunuri/img2.jpg

Bafta!
0

#6 Useril este offline   barcuta 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 180
  • Inregistrat: 03-January 05

Postat 30 October 2005 - 01:38 AM

sal
ca si cei mai dinainte metoda ceea mai clasica este strunjirea, dar tr sa detii un strung de lemn pt ca acesta este mai mic si nu poti accidenta usor.

mai poti incerca si la Metro sau ce mai aveti pe acolo unde poti gasi scule [motorase care au in cap si freza] care le poti folosi la strunjirea din lemn si apoi sa le dai cu bronz
sau dupa obtinerea uni tun prin ce metoda doresti poti face matrita din ........... am un lapsus dar daca te duci la magazinele de uz dentar poti intreba ca vrei sa faci matrita la anume ceva si nu sti ce material sa folosesti. de acolo poti sati procuri si freze de care doresti pt sculpturi si multe alte instrumente pt navomodele

ceea ce tiam recomandat eu tr sa ai in vedere calitatea pt ce/cine lucrezi sau daca se merita banii investiti

parerea mea este sa incepi sa iti formezi mana prin sprunjire si dupa aceea poti sa inventezi si tu mau nulte si mai eficiente metode de constructie a tunurilor sau a diferitelor piese
bafta tuturor
0

#7 Useril este offline   Koon 

• Nou venit
  • Pip

Postat 31 October 2005 - 09:40 AM

nasa, la 29 Oct 2005, 02:19, a spus:

Iar a treia solutie sa cumperi gata facute, mie personal nu imi plac, suntde doua feluri si aici , turnate sau strunjite, diferenta de pret e mare.

Multumesc pt. sfaturi tuturor, o sa iau in considerare posibilitatea de a le turna (deocamdata imi bat capul sa fac un strung). Nu vreau sa le cumpar fiindca deja aportul personal scade cu fiecare piesa pe care o cumperi in loc sa o fabrici; mai poti spune ca esti modelist cand iei totul dea gata si doar le potrivesti?
0

#8 Useril este offline   Pacific 231.000 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 712
  • Inregistrat: 23-March 04

Postat 31 October 2005 - 10:10 AM

Corpul principal facut prin strunjire mi se pare una dintre cele mai bune solutii, avand in vedere ca este o piesa circulara.
Cum asamblati piesa (piesele) cilindrice care leaga tunul de afet? Caci banuiesc ca acele 2 piese se realizeaza separat si dupa aceea le asa asamblati.
Realitatea e chiar in fata...dar adevarul este dincolo de noi!
0

#9 Useril este offline   Crios 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 31 October 2005 - 10:14 AM

Koon, la 31 Oct 2005, 09:40, a spus:

.... mai poti spune ca esti modelist cand iei totul dea gata si doar le potrivesti?

Intr-o zi vei avea o revelatie surprinzatoare. Eu iti doresc totusi sa n-o ai.
Intrebarea mi-am pus-o si eu cu ani in urma doar ca intre timp am descoperit ca ocidentalii aia nu-s asa tampiti cand pun la vanzare piese, subansamble si kituri.
Ce sa zic? Sa dea Dumnezeu ca toata viata ta sa ai suficient timp liber ca sa poti face numai machete de la 0.
Bafta!
0

#10 Useril este offline   Crios 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 31 October 2005 - 10:42 AM

Pacific 231.000, la 31 Oct 2005, 10:10, a spus:

Cum asamblati piesa (piesele) cilindrice care leaga tunul de afet? Caci banuiesc ca acele 2 piese se realizeaza separat si dupa aceea le asa asamblati.

Asta este cea mai simpla problema. Dai pur si simplu o gaura in teava tunului si introduci in ea o sarma din acelasi material cu teva si fireste la acelasi diametru cu gaura.
Partea mai complicata este tot teava tunului, teava pe care in unele cazuri erau niste ornamente (uneori destul de alambicate) care trebuiesc facute separat si aplicate pe teava.
Bafta!
0

#11 Useril este offline   Pacific 231.000 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 31 October 2005 - 11:59 AM

Multumesc pentru informatie.

Chestia cu ornamentele alambicate este specifica Antichitatii intr-o oarecare masura si Evului Mediu intr-o masura mai mare . Pe masura ce ne apropiem de secolul XIX, ornamentele scad.
Nu mai stiu care corabie s-a scufundat datorita ornamentelor foarte multe (parca asa am vazut intr-un reportaj pe Discovery).
0

#12 Useril este offline   Crios 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 31 October 2005 - 12:29 PM

Nu ma refeream la ornamentele de pe corabie ci la cele de pe teava tunului care apareau uneori in zona darii focului. Astea nu se pot face nici prin stunjire nici prin frezare ci doar prin gravare.
Daca iau un caz fericit unde nava avea doar 24 de tunuri si pe aceste tunuri exista acel ornament de care vorbesc, singura solutie este sa se faca un singur tun care sa fie folosit de "master" si celelalte sa fie turnate. Cea mai simpla solutie este matrita din silicon si tunurile turnate din rasina, finisate si vopsite in functie de culoarea materialului din care erau facute in original.
Bafta!
0

#13 Useril este offline   nasa 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 31 October 2005 - 01:26 PM

Imi pare sincer rau ca abia azi am reusit sa vad discutia dintre voi, pana acum nu am reusit sa deschid pagina cu completari.
La tunurile respective care sunt ornamentate, eu pur si simplu croiesc din tabla de alama subtire de 0.3mm (functie de plan)si numai daca ornamentul respectiv nu e in relief si il aplic pe tun, bineinteles dupa ce il slefuiesc, ca sa am aceiasi nuanta si sa nu se vada diferenta de material.
Totusi daca ai posibilitati si poti sa faci din turnare atunci e mai autentuc, se respecta vechea tehnologie.
O sa pun saptamana viitoare poze cu tunurile de la BERBICE-American Scooner.

Aceasta postare a fost editata de nasa: 31 October 2005 - 02:44 PM

0

#14 Useril este offline   nasa 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 31 October 2005 - 01:35 PM

Koon, la 31 Oct 2005, 09:40, a spus:

(deocamdata imi bat capul sa fac un strung). Nu vreau sa le cumpar fiindca deja aportul personal scade cu fiecare piesa pe care o cumperi in loc sa o fabrici; mai poti spune ca esti modelist cand iei totul dea gata si doar le potrivesti?

Din experienta mea de pana acuma iti spun un lucru - timpul de realizare al modelului se scurteaza cu pana la 50%. Aici poti castiga foarte mult timp la detaliile modelului, si studierea planurilor; din KITURI sa sti ca poti scoate modele superbe, doar sa sti sa citesti planurile.
Cat despre strung iti recomand sa meri sa cauti unul cu BATIUL gata facut ( chestia aia masiva pe care se plimba carucioarele) si eventual sa il imbunatatesti.
Mai bine cumpara unul in rate de la Practiker sau Metro.
Spun asta deoarece eu am unul facut de mine si tatal meu. Am deja experienta realizarii unui strung, si a durat aproape 2 ani pana sa il facem, cu baza de materiale destul de bunicica. E mai complex decat crezi dumneata. :D
0

#15 Useril este offline   Pacific 231.000 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 31 October 2005 - 02:47 PM

@Nasa
Planurile de la Berbice le ai in format electronic?
Daca da mi le poti da si mie te rog (rentizaharia@yahoo.com)? Pot da la schimb ceva daca esti interesat numai sa spui ce.
0

#16 Useril este offline   Koon 

• Nou venit
  • Pip

Postat 31 October 2005 - 03:53 PM

Crios, la 31 Oct 2005, 10:14, a spus:

... doar ca intre timp am descoperit ca ocidentalii aia nu-s asa tampiti cand pun la vanzare piese, subansamble si kituri.

Nici vorba ca ar fi tampiti, uneori chiar iti este de ajutor sa gasesti piesele gata facute mai ales ca faci mare economie de timp...Vorbeam despre sentimentul placut care il incerci pe durata constructiei unui model si mai ales atunci cand l-ai terminat si te bucuri ca ai surmontat problemele de care te-ai lovit pe parcurs. Asta cred ca e important...Eu am construit pina acum un aeroglisor de Dunare(static) si dupa ce a fost gata parca nu mai avea aceeasi importanta ca la inceput, in timp a devenit un "ceva" care e in casa si pe care din cind in cind, il mai sterg de praf...

Succes mai departe!
0

#17 Useril este offline   Dan 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1065
  • Inregistrat: 02-May 03
  • Interests:navomodelism ,airsoft ,etc.

Postat 31 October 2005 - 06:49 PM

Pacific 231.000, la 31 Oct 2005, 11:59, a spus:

Nu mai stiu care corabie s-a scufundat datorita ornamentelor foarte multe (parca asa am vazut intr-un reportaj pe Discovery).

cred ca e vorba de wasa.bafta
Lucrurile nu sunt greu de facut. Greu este sa te pui in pozitia de a le face."- C.Brancusi
user vechi:stamy
0

#18 Useril este offline   nasa 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 01 November 2005 - 09:59 AM

E necesar sa fac o mica specificatie si anume aceea ca metoda de confectionare a ornamentelor de tun de care ziceam mai devreme merge numai daca acestea sunt plane si nu in RELIEF - aceasta necesita ori gravura ori turnare in forma finala,asa cum a spus Crios.

PATRIK- eu am primit o pasta verde de lustruit tunurile, nu stiu cum se numeste, stiu ca e folosita foarte mult la inox, da un luciu grozav.

PACIFIC 231.000 - le am pe format de hartie, niste planuri unguresti, in format electronic am doar poze , iti fac o copie dupa plan ca nu e mare. Scrie-mi pe adresa de mail si se rezolva.
:)

Aceasta postare a fost editata de nasa: 01 November 2005 - 10:03 AM

0

#19 Useril este offline   boddy 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 15
  • Inregistrat: 12-November 05

Postat 16 November 2005 - 10:59 PM

Salut, ma numesc Bogdan si sunt din Bucuresti. M-am apucat recent de modelism, si as vrea sa va intreb daca puteti sa-mi spuneti niste link-uri referitoare la metodele e fabricatie a modelelor din lemn. Recent m-am apucat de o salupa pompier dupa planurile gasite intr-un TEHNIUM mai vechi (singura problema este ca o construiesc din carton). O sa postez si niste poze pe parcurs. Deci... LINK-URI PLS. multumesc
0

#20 Useril este offline   Pacific 231.000 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 17 November 2005 - 09:30 AM

Fii te rog mai explicit.
Nave din lemn pot fi dintr-o bucata din lemn cioplit, sau din osatura din lemn iar bordajul din balsa, baghete, carton etc.
Link-uri?
Mergi in sectiunea link-uri, uita-te pe planurile modelelor de epoca de pe Shipmodeling si o sa-ti faci o idee.
La noi in tara, cele mai renumite (parerea mea) sunt cartile lui Cristian Craciunoiu. Mie mi-au cazut in mana vreao 2 (Navomodelims pioneresc si Navomodele vechi nave romanesti). A II-a dupa parerea mea este mai buna plus ca are si planuri la sfarsit. Eu am avut-o pe prima cand eram copil dar nu o mai am. Pe a II-a o am din pacate fara planuri, dar nu-i bai ca de-a lungul timpului planurile din carte au fost date in revista Modelism.
Daca nu esti a-tehnic si daca mai stii si ceva rusa pot sa-ti dau niste fisiere pdf de unde poti intelege multe (sunt de fapt niste carti scanate). Conditia cu rusa nu este obligatorie daca stii sa citesti niste desene.
Lasa un e-mail si iti dau fisierele cu pricina.
0

#21 Useril este offline   boddy 

• Incepator
  • PipPip

Postat 17 November 2005 - 03:06 PM

Pai nu prea le am cu sculptura asa ca probabil o sa ma bazez pe osatura din lemn. Eu am mai avut niste tentative dar nu prea mi-au iesit (am incercat sa fac spargatorul de gheata "Mantuirea"), tot cu osatura de lemn dar pana la urma planurile navei s-au contrazis cu ce facusem eu si nu prea a iesit nimic.
Stiu sa citesc planuri ca imi place sa desenez in creion (schite).
Oricum multumesc pentru sfaturi si o sa incerc sa caut macar una din cartile alea.
Adresa mea de e-mail este: shobbo_yo@yahoo.com
Merci mult!
0

#22 Useril este offline   nasa 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 18 November 2005 - 08:54 AM

Pacific 231.000, te rog daca se poate sa imi trimiti si mie acele carti, cat despre modelele de lemn, corabii in speta pot si eu sa te ajut cu ceva informatii, doar sa imi spui exact ce vrei sa faci.
Mai e o chestie, RAR se gaseste un plan (mai ales a lui Mr. Craciunoiu ) sa bata cu realitatea, eu le corectez de regula.
Planurile perfecte, bune costa de la cateva zeci de euro la cateva sute, si asta depinde de complexitate.
0

#23 Useril este offline   boddy 

• Incepator
  • PipPip

Postat 18 November 2005 - 11:43 AM

Pai, zilele astea, ma chinui cu o salupa pompier dintr-un Modelism mai vechi; dar am facut coastele din carton si spatiul dintre coaste l-am umplut cu poliester. Problema e ca eu vreau sa trec la modele mai complicate (din lemn).
Eu caut ceva care sa ma indrume pas cu pas in crearea unui model din lemn, ca eu practic m-am apucat pe nv de construirea modelelor.
Deci daca poti sa ma ajuti cu link-uri sau fisiere (texte, pdf etc.) adresa mea este shobbo_yo@yahoo.com.
Multumesc!
0

#24 Useril este offline   nasa 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 18 November 2005 - 10:50 PM

intra pe discutia despre linjuri, acolo o sa gasesti ce ai nevoie, absolut tot.
Stima,
Sorin
0

#25 Useril este offline   boddy 

• Incepator
  • PipPip

Postat 20 November 2005 - 02:27 PM

Am intrat si pe linkuri si mi-am luat planuri pentru nave mai simple dar n-am gasit ce vroiam eu. Eu caut ceva care sa ma ajute sa construiesc o nava de la inceput pana la sfarsit (si crearea osaturii si lipirea si invelirea etc.). Oricum merci pentru sfat.
0

#26 Useril este offline   nasa 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 20 November 2005 - 05:53 PM

O sa gasesti daca cauti mai mult, dar concret pas cu pas nimeni nu o sa iti arate.
Iti dau un sfat in acest caz, alege un model si incepe sa il construiesti
deschide o discutie pe forum si noi o sa te ajutam.
Se poate discuta ceva clar doar la modul concret, deoarece sunt diferite trucuri si smecherii specifice fiecarei constructii.
Stima,
Sorin
0

#27 Useril este offline   Pacific 231.000 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 21 November 2005 - 08:47 AM

@nasa
Da-mi te rog e-mail-ul tau ca sa-ti dau alea. Stiu ca am mai corespondat, dar din pacate am sters mesajul de la tine.
@boddy
Din pacate ai ghinion ca unele site-uri pe care le-am dat acolo s-au inchis.
Eu, iau cand dau peste ele tot ce se poate lua.
Astfel, am luat de pe un site fisiere pdf in care iti arata cum un navomodelist spaniol (Ricard Llorens daca nu ma insel) a construit o goeleta - goleta de velacho Halcon. Ti-ar fi fost de folos acest site.

Aceasta postare a fost editata de Pacific 231.000: 21 November 2005 - 08:59 AM

0

#28 Useril este offline   boddy 

• Incepator
  • PipPip

Postat 21 November 2005 - 01:44 PM

Da ceva de genul asta cautam; sa vad cum se construieste. Daca poti sa-mi trimiti si mie fisierele alea sau sa-mi dai link-ul, multumesc mult!
0

#29 Useril este offline   Pacific 231.000 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 22 November 2005 - 08:18 AM

@boddy
revin cu cererea mea sa imi dai e-mail-ul ca sa-ti pot trimite ceea ce iti doresti.
Link-ul de care iti spuneam se pare ca nu mai este activ.
@nasa
Sper sa nu te superi pe mine, dar am sa-ti dau ceea ce am promis cand am ambele adrese pentru a face upload-ul o singura data.
Am sa va dau manualele pdf si ceea ce am eu despre goeleta Halcon.
PS Stiu ca in general nu sunt probleme cu casutele de e-mail dar este bine sa aveti ceva spatiu (macar vreo 30 MB) ca sa va pot da ceea ce vreau.
0

#30 Useril este offline   boddy 

• Incepator
  • PipPip

Postat 22 November 2005 - 11:57 AM

Adresa mea este shobbo_yo@yahoo.com
0

Arata acest topic

• 2 Pagini +