NU ma supar asa usor. Ideea e ca folosesc exact aceasi energie ca sa iti explic in PM sau sa pun public in topic. Dezavantajul PM e ca poate zic o prostie si nu e renato sa imi dea un sut sa ma aduca pe calea cea dreapta :).
Cel 4 tipuri pe care le-am folosit sunt:
- balama facuta cu folie (similar cu cea cu scoci lipit pe intrados si extrados)...cea mai simpla de realizat, rezista bine, e destul de estetica dar e pentru "lenesi"
- balama facuta cu folie in X (daca te uiti pe topice poate gasesti o explicatie mai detaliata...se iau doua baghete alaturate si se lipesc fisii de folie /scoci alternativ stanga jos-dreapta sus / stanga sus -dreapta jos ).. se face mai greu dar are o mare mobilitate (+/- 90 grade)
- balama facuta "clasic" ...vezi ca am intr-un topic o poza cu un stabilizator vertical facut cu o astfel de balama; se ia un tub de plastic sau carbon de grosime 3 sau 4 mm si se taie in bucati de lungime medie (3,4 sau 5 cm de exmplu); bucatile se lipesc alternativ aliniate pe cele doua baghete (prima bucata pe bagheta din stanga, urmatoare pe dreapta si alternezi); axul de rotatie e facut cu un fir de nylon mai gros sau tija sau tub de carbon (cu diamentrul exterior mai mic putin decat cel interior al primului tub). E ceva mai laborioasa metoda dar e eficienta (poti avea mobilitate +/- 90 de grade).
- metoda pe care o folosesc acum e cu balama textila. Poti gasi ceva explicatii si pe www.charlesriverrc.org (BubbleDancer al lu Drela) dar eu folosesc ceva mai simplu.
Balamalele "light" sau inguste: doua baghete de balsa 2x5mm, pozitionate vertical, distantate intre ele la 2 mm sa zicem(temporar folosesti 2 platbande de carbon 1x4 au 1x5 mm). Peste ele lipesc o panglica textila de latime 6 mm luata de la mercerie. Adezivul folosit nu este critic, caam ce ai prin trusa (am folosit si o mesa de adeziv pentru tivuri luata de la mercerie, am folosit si aracet, in ultima vreme folosesc un adeziv gen prenadez transparent cum e Bison sau Uhu Hart). NU folosi CA pentru ca se impregneaza in panglica si devine prea rigida. Pentru flapsuri se pune cu partea testila in jos: asa ai mobilitate de vreo 10 grade in sus si de 90 de grade in jos. Toata grosimea balamalei e de 6 mm, daca vrei "farmacie" la profil mai dai un pic cu rindeaua sa fie in panta dar nu se intampa nimic rau daca lasi baghetele asa cum sunt.
Balamalele mai late le fac similar: ca "substrat" iau 2 baghete 2x5 mm puse ORIZONTAL si distantate intre ele cu 1.5 sau 2 mm. Pentru asta pun pe planseta un scoci de hartie cu lipiciul in sus, pun pe el o tija de carbon sau teava de carbon sau alama de 1.5 sau 2 mm, pun baghetele de o parte si de alta. Lipesc o panglica de latime 12 mm (depinde ce gasesti, sunt unele mai fine stravezii sau unele mai groase...depiinde daca vrei o balama mai finuta sau una mai de heavy duty) cu adeziv. Dupa ce am lipit panglica deasupra mai pun o tija de distantiere, si inca doua baghete. Daca vrei sa faci balamaua pentru un stabilizator orizontal pui deasupra doua baghete 2x5 mm. Pentru flapsuri sau eleroane pun doua baghete diferite (de exmplu 3x5 si 5x5 sau ceva de genul asta). Ideea e ca inaltimea totala (nu uita de baghetele de "substrat" de grosime 2 mm) sa iti permita profilarea (cu rindeaua de balsa, sau cu slefuitorul) conform profilului nervurii in zona de decupare pentru balama. In general pentru flapsuri pun tija de distantiere de 2 mm (asta imi permite o cursa in jos de 90 de grade) daca e un eleron folosesc distantier de 1.5 mm. Daca nu e de ajuns cursa fac o tesire la 45 de grade a muchiilor din interior (cele dinpre partea textila) cu rindeaua de balsa sau cu un cutit Exacto.
Daca nu ai snur sau panglica de mercerie poti folosi o fasie de pinza (de preferat un material mai gros de la un stor sau chir materila folosit la umbrele).
O ultima sugestie: pentru evitarea torsiunii suprafetei de comanda e bine sa folosesti urmatoarea smecherie: in bucatica de nervura triunghiulara (capatul nervurii) dai o gaura de 3 mm tangenta la latura mica pe mijloc (practic nervura pentru eleron sau flaps e un tringhi dreptunghic cu latura mica de vreo 4-5-6 mm si cea mare de vreo 3-4-5 cm...). In gaura respectiva pui un tub de aluminiu sau carbon cu diametrul de 3 mm (eu am folosit si tije de fag de 3 mm luate de la Hornbach). Practic poti monta flapsul sau eleronul pe planseta pe tubul sau tija de 3 mm (la BF eu folosesc platbanda de carbon de 3x1 sau 4x1 sau chair 3x0.5 mm) si apoi sa lipesti totul pe balamaua deja montata la resturile de nervuri.
Balamalele textiel se fac foarte usor si au cele mai bune rezultate: rezistenta, mobilitate, aspect. In paranteza fie spus, eu credeam ca ma pricep la facut balamale (facusem deja prin primele 3 metode) pina mi-a picat in mina un Pulsar nou. Daca n-ai vazut balamalele perfecte de Pulsar, distantate perfect, elastice (de zici ca poti sa canti la dramba la stabilizatorul ala)....atunci n-ai vazut inca nimic. Nu zic virgula ca balamelele mele textile au calitatea de la Pulsar (mai am de lucrat la aspectul ala de elasticitate, sa ii dau un bobarnac si suprafata de control sa oscileze) ... dar macar functional si estetic sunt pe aproape.
Asta e aproape tot ce stiuin materie de balamale, multumesc daca ai avut rabdarea sa citesti. Sper sa fac un topic dedicat in curand (saptamina asta).
Aceasta postare a fost editata de ender67: 09 July 2015 - 10:54 PM