bogdan.motrici, la 06 May 2015 - 10:30 PM, a spus:
Pe forumurile din afara se discuta si off-topic la greu fara sa se enerveze careva. E normal sa fie si offtopic uneori, nu avem ce face.
Forumul RHC este unul misto si dragut, acum ceva ani era cu adevarat interesant, chiar se discuta despre aeromodele, acum doar cativa oameni mai posteaza intr-adevar/raspund si ajuta pe cei care cauta raspunsuri, in rest, e can can mult din pacate. Pe forumurile mari din afara oamenii pur si simplu fac discutii din orice si dezvolta de aflii tot felul de lucruri.
PS> Nu stiu ce ai vrut sa spui prin Z si S la filozofie dar cert este ca vorbim de acelasi cuvant, in trecut se folosea cu Z, acum cu S - scuze ca intervin aici dar sunt absolvent de filozofie :).
Da poate e normal sa se mai discute si putin off topic, dar cand vezi ca cineva raspunde cu o propozitie si dupa aia scrie un mini roman, asta nu mai ok. Si sunt din ce in ce mai multi cei carora le place sa scrie 1-2 pagini fara a atinge subiectul
P.S
Z si S sunt puse la deruta (sau nu) tocmai pt.ca cineva sa nu ma intrebe sau eventual sa ma acuze ca am scris gresit (cam cum ai facut si tu...:pardon: )
Si ca sa-ti dau un subiect de comentat...:unsure:
Filozof” sau “filosof”? In timp ce in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane (DEX) cuvantul original „filosof-oafa” face doar trimitere la „filozof”, potrivit Dictionarului Ortografic Ortoepic si Morfologic (DOOM) al Limbii Romane, editia 2005, atat varianta “filosof”, cat si cea de “filozof” sunt considerate corecte. Numai ca filosofii nu sunt de acord cu lingvistii, pledand doar pentru scrierea cuvantului cu “s”, in acest fel pastrandu-se etimologia termenului preluat in limba romana, acum cateva sute de ani, din greaca moderna.
Academicianul Alexandru Graur explica faptul ca, odata cu influenta apuseana, s-a raspandit
pronuntarea cuvantului filosof cu “z”, la fel ca in limbile franceza sau germana. Aceasta s-a generalizat si a dus, in limba romana, la scrierea cu “z”, care a fost impusa multa vreme de norme. Asa se explica si faptul ca in DEX 1998 apare termenul
“filozof-oafa” si derivatele acestuia “filozofa, filozofala, filozofare, filozofic, filozoficeste, filozofie" etc, iar forma “filosof-oafa” (unde se face trimiterea la “filozof-oafa”) este consemnata ca posibila, tolerabila.
Filosofii sunt, insa, de alta parere. Ei isi argumenteaza opinia prin faptul ca termenul “filosof” este format din
grecescul “philos” ce inseamna “iubitor” si “sophia” ce se traduce prin intelepciune, cuvantul “filosofie” avand intelesul de “iubire de intelepciune”, iar daca se pastreaza scrierea cu “z”, partea a doua a cuvantului “zophos” ar avea sensul in greceste de “intuneric” (filozofie - iubire de intuneric?)
Ultima editie a DOOM da, insa,
libertatea de a alege intre cei doi termeni, ambele forme fiind considerate corecte, insa recomandabila este prima varianta, cea cu “s”. Prin urmare, potrivit noilor norme,
este indicat sa scriem “filosof, filosofie, filosofic, filosofare etc”.
P.S.S
Uite un post care este "mic copil" (la dimensiunea lui ma refer) pe langa ce gasim in alte topice si care nu au treaba cu subiectul ba mai degraba as spune ca se filosofeaza...:drinks: