Modelism - RHC Forum: DLG Zone V2 - Un nou proiect - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 7 Pagini +
  • « Prima
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

DLG Zone V2 - Un nou proiect From scratch

#91 Useril este offline   OcsiRC 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 567
  • Inregistrat: 16-April 14

Postat 05 August 2015 - 03:13 PM

Am o fereastra mica ... timpul cel mai mare inamic ... profit sa postez realizarile de ieri , am reusit sa slefuiesc " miezul " , trimat bordul de fuga ,lipit lonjeroanele - de 1,5 mm :pardon: pentru ca sunt " ascultator " -apoi am chituit si slefuit imperfectiunile generate de decuparea " canalelor " si imbinarile panourilor .... alta peocupare de " chinez batran " :rofl:

Fisiere atasate

0

#92 Useril este offline   OcsiRC 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 05 August 2015 - 03:21 PM

Asa arata rezultatul ... pare ca nu voi putea scoate aripa sub 120-130 g , ramane de vazut ... adeziv + tije de carbon + chit ... semiaripa " cheala " la 26 g ...speram sa o scot mai usora . Mai vine o gramada de dublu adeziv + tesatura pentru fatetat + roving-ul si tesatura pentru bordul de atac , tesatura pentru dublat flaperoanele ... si apoi un hectar de tesatura cu disser pentru inchis aripa .... :unsure:

Fisiere atasate

0

#93 Useril este offline   mvpricop 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1424
  • Inregistrat: 08-February 06

Postat 05 August 2015 - 07:02 PM

Carbon mesh au la R-G - 25 si 45 g/mp.

La ce folositi banda dublu adeziva?
M-a pus pacatul sa fixez pe spuma cu banda adeziva de hartie in petece mici diverse elemente de carbon (talpi lonjeron) si la teste a cedat exact de pe la hartiute.

Carbonul unidirectional de 30g/mp de la R-G nu e rau si e chiar ieftin. In principiu se poate acoperi complet aripa cu un strat intr-un sens pe o fata si invers cealalta fata, fara sa se lase cu torsiuni.
Si cu niste benzi STT ca talpi se pot scoate aripi ieftine, complet in carbon, fara sa se munceasca la carbon mesh.

Fisiere atasate

Cu sau fara de motor,
Io le zbor pentru popor!

Schaum vor dem Mund,
Und Papier fuer der Fund!
0

#94 Useril este offline   OcsiRC 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 05 August 2015 - 08:57 PM

Vezi postareamvpricop, la 05 August 2015 - 07:02 PM, a spus:

La ce folositi banda dublu adeziva?

Il folosesc ca sa fixez diferite tesaturi sau tesaturi + roving in zonele de rezistenta sau de " ansamblare " a aripii , exemplu bordul de atac sau la fatetarea decuparilor flaperoanelor ...

Vezi postareamvpricop, la 05 August 2015 - 07:02 PM, a spus:

Carbonul unidirectional de 30g/mp de la R-G nu e rau si e chiar ieftin. In principiu se poate acoperi complet aripa cu un strat intr-un sens pe o fata si invers cealalta fata, fara sa se lase cu torsiuni.

Am sa-ti dau doar trei motive pentru care nu am sa folosesc unidirectional la constructia acestei aripi :

1. - Unidirectionalul se lamineaza urat fara un suport de tesatura de sticla ...asta se vede si din imaginea atasata de tine :(

2. Folosit in varianta indicata de tine ... adica fara al suprapune pe fiecare fata la 30-45 grade ... nu ofera nici o garantie de rezistenta , unidirectionalul are o rezistenta insignifianta la solicitarile paralele cu fibra sau la unghiuri mici .. deci se recomanda suprapunerea care duce la o crestere impresionanta de rezistenta ... a se vedea spead tow-ul pe care Vladimir l-a facut celebru ... deci 2 x 30 g/m2 unde ajungem .. sa nu uitam ca nu e cel mai usor material ...

3. In ce priveste " setea " de rasina , carbonul ocupa locul 2 la mica distanta de kevlar si foarte departe de sticla ... asta il recomanda acolo unde e nevoie de rezistenta ... si apoi sa nu uitam ca daca nu vorbim de tesatura ... e deosebit de casant

Am vreo 3 m2 de uni de 30g/m2 si ceva mai multa tesatura de 40 g/m2 - de carbon - dar raportul de cost m-a facut sa optez pt varianta prezentata in posturile mele

E vorba de o aripa de test , executata in conditii de hobby ...dar pe care vreau sa o fac ingrijita , fidela la proiectul de profil si contur si nu in ultimul rand ...usoara .. ramane de vazut cum o sa-mi iasa ...
0

#95 Useril este offline   mvpricop 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 August 2015 - 09:37 PM

In poza se vede ca e la 45 grade pe extrados si pe cuvant e la -45 pe intrados.
Suprafata intra-adevar nu e foarte neteda. Trebuia sa pun invers carbonul, cu reteaua de fire anti-desprindere pe exterior. Cel putin era mai bine lipit.

2x30g/mp carbune cantareste la fel cu 2x30g/mp sticla. Ca intra mai multa rasina, asta este...
S-ar putea totusi sa se merite.
Cu sau fara de motor,
Io le zbor pentru popor!

Schaum vor dem Mund,
0

#96 Useril este offline   OcsiRC 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 07 August 2015 - 09:29 AM

Cu siguranta este o solutie meritorie .... dar , dupa cum spuneam , ca sa laminezi " plan " ai nevoie de un strat de tesatura de sticla de macar 35g/m2 in care sa " presezi " risturile de fixare - in felul asta nu vor iesi in evidenta si nu vor denatura profilul , in plus v-a adera fara probleme la suprafata . Revenind la greutate , suprapunand doua straturi de unidirectional de 30 g/m2 la 30-45 grade plus tesatura de sticla de 35g/m2 ajungem la 95g/m2 doar tesatura .... solutia asta nu o consider potrivita cu " filozofia " aripii in lucru...

In varianta in care as opta pentru o varianta de aripa full carbon , alegerea ar fii cea de mai jos ....

Fisiere atasate

Aceasta postare a fost editata de OcsiRC: 07 August 2015 - 09:29 AM

0

#97 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2314
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 07 August 2015 - 10:04 AM

Stiu ca materialul de mai jos e prea greu ("si nu se potriveste cu filozofia aripii") dar imi inchipui ca se poate lucra foarte usor si cu rezultate bune (daca nu le aveti cu germana apelati la gogu' traducatoru'):
https://www.lindinge...hiebefest-koepe
Un textreme de 80 g/mp cu termoadeziv , lipit pe aripa cu fierul de infoliat si peste care dai un strat de epoxi diluat ...mi se pare foarte usor de facut si cu rezultate bune (inclusiv o estetica de exceptie).
0

#98 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 07 August 2015 - 10:17 AM

Asa cumperi tesatura gata facuta la 40g/mp... ce a postat Iosif mai sus este "panza de paianjen", are 15g/mp ;)
Link-ul duce la o tesatura prepreg de 160g/mp, care poate o fi buna pentru planoare mari... sau fuselaje... sau parci... nu la ce vorbim aici. Si referirea la fier acolo, cata germana stie gogu, nu se refera la o intindere gen folie de infoliat cu siguranta.

Cu fierul de calcat pe spuma... sa dai matale, si apoi sa ne spui ce "spume" a facut :)

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 07 August 2015 - 10:20 AM

... cu picioarele pe pamant ...
0

#99 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 07 August 2015 - 11:09 AM

Daca citesti cu atentie raspunsul meu vei remarca cateva lucruri:
- ca nu se aplica solutia la aripa de fata (din spuma)
- am spus din start ca 160 g/mp e prea greu (si am spus in continuare ceva de textreme)
- am afirmat ca o lipire pe suprafata (nu neaparat cu fierul de infoliere) urmata de o pensulare cu epoxi diluat pare a fi usor de facut
De fapt ma gandeam la o tehnologie foarte simpla care se poate aplica la tot felul de aripi:
- in cazul de fata o tesatura de carbon cat mai fina dar rezistenta lipita / pozitionata pe suprafata cu un adeziv (ceva spray gen 3M 77 sau ceva pensulat gen PVA dar care sa nu atace suprafata) si care sa iti permita un timp de lucru suficient ca sa "asezi" tesatura pe suprafata ) urmata apoi de o pensulare cu epoxi
- materialul din link se preteaza daca vrei sa faci niste aripi de planor de peste 3 m dar foarte rezistente: eu as folosi in afara de lonjeronul principal (grinda in I, platbanda de carbon cu chesoane de balsa sau spuma) si lonjeroane secundare si tertiare (platbanda de carbon de 0.5 mm plasate din 5 in 5 cm) placat cu balsa de 1 mm si totul acoperit cu tesatura de carbon (si aici poate interveni termolipirea) si epoxi.
Stiu ca am dat cu topicul de gard cu sugestia mea....voiam doar sa propun o metoda alternativa si care pare mai usoara de facut si nu necesita atatea "accesorii" si consum de materiale si timp.
Personal pentru DLG de 1.5 m (sau mini DLG de 1m) am in cap 2 alternative la aripile de spuma:
- ceva gen Evolution W al lui Traian dar facut mai economic (placajul de 0.4 mm e scump rau.. si ma gandesc sa il inlocuiesc cu balsa de 1 mm cu folie de laminat hartia deasupra)... am pregatit placile de balsa lamintae de cateva luni dar le-am pus deoparte ca nu am avut chef sa desenez "de mana" planurile aripii si nici sa tiparesc la imprimanta hartie A4 si sa le lipesc samd samd ...am pus totul pe "hold" si astept sa vina concediul
- am cumparat din Ungaria doua seturi de D-boxuri foarte fine, vezi dimensiunile nj docul atasat; un set vreau sa il folosesc la urechide planor gen Pulsar (profil AG) iar cu un setas vrea sa fac doua DLG-uri (normal de 1.5m si mini de 1 m...daca te utit in desen vezi ca d-box-urile sunt cam de 75 cm si 55 cm) cu profil Zone V2, constructie "clasica modernizata" (aka balsa cu carbon) si infoliere cu folie de laminat hartie.
Per total sper sa iasa destul de usor (un set de D-box-uri adica 2 de 70+cm si doua de 50+ cm) cantareste cam 62 g

Fisiere atasate

• Fisier atasat  photo.jpg (68.48K)
    Number of downloads: 48

0

#100 Useril este offline   OcsiRC 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 07 August 2015 - 11:55 AM

Vezi postareaender67, la 07 August 2015 - 10:04 AM, a spus:

...
imi inchipui ca se poate lucra foarte usor si cu rezultate bune
...
cu termoadeziv , lipit pe aripa cu fierul de infoliat si peste care dai un strat de epoxi diluat

Nu prea merge ender… toata tevatura asta cu “ miez de spuma “ e gandita pentru ca orice hobbyst sa-si poata confectiona o aripa cu parametrii apropiati de cea pe care doar una laminata in matrita o poate oferi .
Pentru asta e foarte importanta fidelitatea profilului - nu tocmai usor de obtinut prin taierea panourilor cu fir cald - grupa mare foloseste frezare CNC din herex , care e pusa apoi in matrita… - asamblarea , rigidizarea ,slefuirea ei …. toate astea ca sa incerci sa fii cat mai aproape de “ proiect “ si apoi sa o “ invelesti “ cu oarisce tesatura laminata pe o folie de transfer - film de poliester - sau pompos numita mylar de DuPont - pentru premianti - cerata bine si lustruita in mai multe etape , eventual vopsita , pe care apoi sa o “ lipesti “ cat mai curat pe “ miez-ul “ mult muncit si sa speri la o suprafata “ oglinda” fara “ valuri “.
In cazul unei aripi de DLG , care are profil si grosime foarte mica , munca asta tine mai mult de “ chirurgie “ decat de modelism … dar daca unora le iese , musai trebuie sa-mi reuseasca si mie, sau oricui …
Nu poti folosi decat adezivi si chituri dedicate care nu “ rod “ spuma , iar de aplicare termica … e greu de vorbit … mai ales in cazul polistirenului extrudat .. ca sa nu mai vorbim de stress- ul provocat de o “ depresiune “ prea mare in sacul de vidat …. adica grija pentru fidelitatea profilului si conturului se poate diminua in mare masura de o gramada de factori - nu in ultimul rand de tipul si straturile de tesaturi alese …
Una peste alta … poti obtine o aripa “ frumoasa si usoara "cu caracteristici aerodinamica apropiate de a unei scanduri … desigur si scandura zboara … dar nu pluteste !!! :pardon:
0

#101 Useril este offline   OcsiRC 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 07 August 2015 - 12:08 PM

Vezi postareaender67, la 07 August 2015 - 11:09 AM, a spus:

...
De fapt ma gandeam la o tehnologie foarte simpla care se poate aplica la tot felul de aripi:
...

Hmm ... pana am redactat si verificat postul anterior , am omis sa-l citesc pe al tau .
Dupa cum am descris in cateva propozitii mai sus , procedurile sunt testate si verificate ... adica functionale nu exagerat de complicate dar minutioase in cazul aripilor de DLG .
Poti incerca realizarea unui proiect " propriu " si poti incerca sa-i aduci imbunatatiri tehnologice .... dar daca iti doresti satisfactii garantate ... nu e rau sa construiesti in prima faza unul care e curent construit si demonstrat zboara OK .

Desigur decizia iti apartine , este documentatie si informatie garla pt Zone 2 ...
0

#102 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 07 August 2015 - 12:41 PM

Vezi postareaOcsiRC, la 07 August 2015 - 12:08 PM, a spus:

Hmm ... pana am redactat si verificat postul anterior , am omis sa-l citesc pe al tau .
Dupa cum am descris in cateva propozitii mai sus , procedurile sunt testate si verificate ... adica functionale nu exagerat de complicate dar minutioase in cazul aripilor de DLG .
Poti incerca realizarea unui proiect " propriu " si poti incerca sa-i aduci imbunatatiri tehnologice .... dar daca iti doresti satisfactii garantate ... nu e rau sa construiesti in prima faza unul care e curent construit si demonstrat zboara OK .

Desigur decizia iti apartine , este documentatie si informatie garla pt Zone 2 ...

Pai asta era si scopul meu, o aripa "fina" de DLG cu D-box de carbon usor (la 1.5 m D-box-urile cantaresc 41 g, la 1 m cantaresc 21 g, grosime D-box 0.25 mm... chestie nu doar pe hartie, ambele seturi de la ungur au avut pe cantarul meu EXACT 124 g) , balsa de 2 mm "capacita" cu carbon strip de 0.2 mm (eventual si "capacita" in lateral cu folie de laminat pentru marirea rigiditatii dar fara cresterea prea mult in greutate), platbanda de carbon de 0.5 mm, folie laminare ... toate cu dimensiuni / grosimi / greutati cunoscute. Balsa de 2 mm taiata cu laser la Lasercut (deci stiu cat e "grosimea"/kerf-ul taieturii de laser). Eu sper ca tehnologia balsa / carbon taiata la laser si lucrata ingrijit poate asigura o precizie a profilului comparabila cu miez de spuma taiat CNC, slefuit, si "capacit" cu diverse compozite.
Deocamdata astept cu nerabdare concediul (sau mai bine zis intoarcerea din prima parte a concediului, ca intru in concediu saptamina viitoare) ca sa am timp sa proiectez nervurile pentru taiere laser. Cand ajung acasa seara asta poate fac o estimare a greutatilor sa vad la cat ma pot astepta sa iasa aripile. Si sa vad daca am ceva fuselaje potrivite pentru asa ceva, la cat e de subtire o aripa Zone V2 trebuie servo-uri pentru "slim wing" sau o solutie sa le bagi in fuselaj dar in cazul asta iti trebuie un eleron / flaperon care sa reziste la torsiune.
Nu zic ca nu e buna tehnologia pe care o incerci, zic doar ca inca nu trebuie aruncata la gunoi chestia cu balsa / carbon. Si Traian a simtit nevoia de ceva "lemnisoare" dupa modelul Evolution si a scos Evolution W.
Asta e, inca nu am access la un CNC pentru taiat spuma.
In alta ordine de idei, vedeti ca s-au ieftinit semnificativ DLG-urile de compozit de la HK.

0

#103 Useril este offline   F2B 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 921
  • Inregistrat: 30-November 11

Postat 07 August 2015 - 04:46 PM

Vezi postareaOcsiRC, la 07 August 2015 - 09:29 AM, a spus:

Cu siguranta este o solutie meritorie .... dar , dupa cum spuneam , ca sa laminezi " plan " ai nevoie de un strat de tesatura de sticla de macar 35g/m2 in care sa " presezi " risturile de fixare - in felul asta nu vor iesi in evidenta si nu vor denatura profilul , in plus v-a adera fara probleme la suprafata . Revenind la greutate , suprapunand doua straturi de unidirectional de 30 g/m2 la 30-45 grade plus tesatura de sticla de 35g/m2 ajungem la 95g/m2 doar tesatura .... solutia asta nu o consider potrivita cu " filozofia " aripii in lucru...

In varianta in care as opta pentru o varianta de aripa full carbon , alegerea ar fii cea de mai jos ....

Numarul da straturi care la propui sint foarte multe si foarte grele. Eu nu as foloasi la fibra de sticla de loc.

Daca ai acces la tesatura Uni ca in poza de 30g/M2 atunci se poate face o aripa super misto.
Pune un strat care se duce de la bordu de atac la bordu de fuga si adauga in fata ca un D-box alt strat de carbon. Deci practic doua straturi in fata, si unu continu care acopera toata aripa. Binenteles trebuie si intarituri unde pui lama de lansare si la baza aripii.
Daca ai acelasi still de carbon ca in poza dar de 40g/M2 trebuie numai un strat care acopera toata aripa.
0

#104 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 07 August 2015 - 07:23 PM

Proba cantarului: 150 g (nu, e pe bune si fara nici un fel de manareala).
Ce avem pe cantar:
- un set de nervuri pentru urechi de planor (40 de nervuri AG35 ..Zone V2 e mai finut si deci greutatea va fi si mai mica) ...... 20 g
- o bagheta de balsa 0.5x15x100 cm (cu asta aproximam lonjeroanele, fie dintr-o bucata fie facute cu chesoane) ..................10 g
- 10 bucati platbanda carbon 3x0.5x750 mm (pentru lonjeroane principale, secundare, terte si BF si alte carbonase).............20 g
- 2 bucati de folie laminare duble format A3 (sa zicem ca le aproximam la 30x40 cm, cred ca acopera o aripa de 24 dmp) ...48 g
- 2 bucati D-box ................................................................................................................................................................................................41 g
- 1.6 metri de "balama textila" (prezentata in alt topic) ..............................................................................................................................11 g
Nu am pus pe cantar 2 bucati de teava de carbon de 3 mm x 750 mm (bare antitorsiune la eleroane..3 grame fiecare) ...........6 g
si adeziv CA .......... ......................4 g
Sa zicem 160 de grame la un set de aripi de DLG (cu materiale puse la discretie si fara o selectie prea atenta la greutate). E mult? E putin? Cea mai grea aripa din cele 3 era de 130 g.
Din materialele de mai sus se pot scadea:
- cel putin 5 grame la nervuri (poate chiar spre 10g ... 20 de nervuri AG35 pe semiaripa sunt din "alt film", sigur scadem la greutate)
- chesoanele daca le facem cu "spuma de calcaie" in mod sigur mai scadem 5 g (si daca le facem din balsa tot intra mai putin material decat in bara aia)
- putem scadea 5-10 g si de la platbanda de carbon folosita (nu cred ca folosesc 5 bucati platbanda la semiaripa)
- mai putem scadea 5-10 grame sau chiar spre 20 g daca folosim folie normala sau o folie de laminat mai subtire (de exmplu folia "grea" de 65 gr/mp ar trebui sa fie cam 30 g).
Si deja am ajuns in zona 120-130 de grame ... asta e, nu e aripa de 100 de grame dar si rezistenta poate fi mult mai buna.
Ca termen de comparatie, aripile de la Apollo DLG de la HK refacute cu folie laminat hartie au 192 de grame :(. Dar eu nu il folosesc ca DLG ci cu lansare hi-start.
Oricum zona interesanta de redus greutatea nu e la aripa care se pozitioneaza in jurul centrului de greutate ci la boom si ampenaje.
Dar per total un planor DLG in jur de 300 g (echipat) pentru o suprafata de 24 dmp da o incarcare alara de 12.5 gr/dmp ...nu e mare smecherie, la Trotter (tot de 1.5 m anvergura) am scos 10 gr/dmp cu D-box-uri mult mai groase si mai grele si cu lonjeron de brad (dar fara suprafete de comanda la aripi). Cele mai usoare aripi mi-au iesit la 1 gram pe cm de aripa (dar cu D-boxuri groase + lonjeron de brad + nervuri distantate le 3 cm + spuma de constructii in D-box). Si asta era prima aripa construita vreodata ... cu ce am invatat in ultimele luni si cu materiale atent selectionate sigur pot sa scot 0.8 gr/cml de aripa (mai ales ca e gen "tapered", nu e cu sectiune constanta).
Dar deja am poluat prea mult cu "rumegus de balsa" topicul asta de compozite....

Fisiere atasate

Aceasta postare a fost editata de ender67: 07 August 2015 - 07:23 PM

0

#105 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1077
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 07 August 2015 - 09:40 PM

Fisier atasat  DSC_8852.jpg (377.95K)
Number of downloads: 119

Fisier atasat  DSC_8814.jpg (107.3K)
Number of downloads: 112

Fisier atasat  DSC_8817.jpg (50.75K)
Number of downloads: 91

Fisier atasat  DSC_8820.jpg (29.84K)
Number of downloads: 115
0

#106 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 07 August 2015 - 09:42 PM

Am postat si cateva poze cu modelul, zboara foarte fain, stabil , vitezoman cand trebuie si ca un fulg la aterizare.

Singura problema pe care o vad, in viraje pierde rapid inaltime, ce setari fac la eleroane?? mixez si profundor?

Aceasta postare a fost editata de Zippo: 07 August 2015 - 09:42 PM

0

#107 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 07 August 2015 - 10:49 PM

Eu "mixez" din mana, mi se pare ca e primul lucru care se invata, compensarea pierderii de altitudine in viraj, nu cred ca un mixaj pe statie poate rezolva asta, depinde de vant, cat de strans e virajul si multe altele.
Incearca sa virezi mai mult din coada, lasa eleroanele doar pentru level.
0

#108 Useril este offline   mvpricop 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 07 August 2015 - 11:12 PM

Sa nu fie diedrul prea mic la aripa.
Bracajul diferential mai trebuie lucrat, in afara de mixaj.
Cu sau fara de motor,
Io le zbor pentru popor!

Schaum vor dem Mund,
0

#109 Useril este offline   Travel Air 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1225
  • Inregistrat: 26-September 12
  • Interests:Zbor

Postat 07 August 2015 - 11:31 PM

D-apoi eu unul, beneficiar de pod si ampenaje de la Zippo, prefer constructia clasica de aripa Manta, eventual cu carbon si spuma "de calcaie" pe post de lonjeroane si respectiv cheson.

In definitiv, totul depinde de instinctul si "talentul" de a gasi termica, ca are 3 kg sau 0.3 kg :rofl:

Inca n-am scapat de invidia traita la mare, fata de pescarusii care fiind niste purcei grasi cu anv de 1m, gaseau ori termica ori curenti de panta oriunde 8)
Bogdan Floria

bogdan.floria@aeromodelism.ro
bogdanfloria@gmail.com
0757110983

"Norocul astepta tacut stiind viitorul"
0

#110 Useril este offline   OcsiRC 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 07 August 2015 - 11:46 PM

Incearca urmatorii pasi :

1. verifica comportamentul in picaj controlat ..daca e OK , ai raspuns in ce priveste pozitionarea centrului de greutate...usor de bot .. implica glisaj , greu de bot ... te paste derapaj
2. executa viraj larg , doar din directie, observi cum " se aseaza " adica derapeaza sau gliseaza ... " strange " virajul pana la limita angajarii ... daca pare corect ...pasul 3 .. daca nu ... ai o problema cu pozitia 0 a eleroanelor... posibil torsiune sau diferenta de actionare ...
3. viraj executat in urmatoarele conditii : intai inclini usor din eleroane apoi un pic de directie ...daca aici se " infunda " ..situatia e generata de diferenta de bracare a eleroanelor... corecteaza din " diferential " !
La diedrul de 5,5 - 6 grade nu ai nevoie de mai mult de 5-8 grade sa-i spunem " in sus " vs 3-5 grade " in jos " ... e posibil sa ai aici o problema de setare .... si vezi ca ... mai uzuala e mixarea cu directia decat cu profundorul !
Verifica pe unde se manifesta greseala ... clar toate astea sunt valabile in conditi de vant constante ... la anvergura atat de mica si viteza ..relativ mare , principala regula e pozitia 0 a flaperoanelor ... pune corectie pe un slider .... ai in plus control in termica !

Da de veste cum ai rezolvat...e posibil sa avem situatii similare ... cine stie :pardon:
0

#111 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 August 2015 - 07:13 AM

Pricop ai observat bine, unghiul diedru e un pic mai mic fata de ceea ce trebuia... practic am masurat 15cm de la capatul planului insa din cauza ca aripa statea pe o folie cu bule cand am lipit-o, a iesit 14 cm. Normal trebuia sa ma incadrez intre 15-17 cm.

Pierd din stabilitate si castig la finete insa problema trebuie sa o rezolv cumva. Diferential nu am setat la eleroane.

OcsiRC , am sa verific cele scrise si le corectez pe camp.

Renatoa, din directie e mai ok, dar virajele nu ies stranse.
0

#112 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 August 2015 - 08:08 AM

Colegii mei ar zice sa imi vezi "drift-urile" :D
Dar nu cu dlg... de fapt cu un singur planor din 3 imi ies, si ala are coada V. Si numai pe vant peste 15 la ora
0

#113 Useril este offline   OcsiRC 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 08 August 2015 - 10:22 AM

Zippo ... ai nimerit-o fix la 5 grade ... de diedru vorbim , deci nu e moarte de om ... asta nu iti induce infundare .
Pentru 6 grade capatul trebuie sa fie la 170 mm ...

Fisiere atasate

0

#114 Useril este offline   OcsiRC 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 10 August 2015 - 05:09 PM

Realizari de weekend ... aripa pregatita , flaperoane decupate si fatetate , BA “ armat “ , dublarile pt flaperoane “ croite “ …maine vine vopseaua , cu putin timp si implicare miercuri pot sa o “inchid “ :yahoo:

Fisiere atasate

0

#115 Useril este offline   OcsiRC 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 10 August 2015 - 05:13 PM

Si pentru ca aminteam de munca minutioasa … mai jos capatul flaperonului fatetat ... poate fac pofta si altora :good:

Fisiere atasate

0

#116 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 August 2015 - 05:31 PM

backfocus :p
0

#117 Useril este offline   F2B 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 921
  • Inregistrat: 30-November 11

Postat 24 August 2015 - 03:40 PM

Si ce s-a mai intimplat? S-a terminat povestea?
0

#118 Useril este offline   OcsiRC 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 27 August 2015 - 09:39 AM

Vezi postareaF2B, la 24 August 2015 - 03:40 PM, a spus:

Si ce s-a mai intimplat? S-a terminat povestea?

" Povestea " e fara de sfarsit ... am inghetat " proiectul " din acuta lipsa de timp , asta dupa ce am vopsit si " spalat " in doua randuri seturile de mylar .. nu mi-a placut cum au iesit ...experienta mea in utilizarea vopselei in tub - spay - lasa de dorit , utilizez un pistol de retus de obicei ... dar tin sa uitilizez acelasi tip de vopsea " fosforescenta " pe care Zippo a utilizat-o la ampenaje si pe care a fost saritor -multumesc ! - si mi-a procurat si mie un set !
Totul e pregatit pentru vacumare .. mi-am rezervat weekendul pentru aceasta etapa .. o sa postez relultatele ....

Fisiere atasate

0

#119 Useril este offline   OcsiRC 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 30 August 2015 - 09:40 AM

Asa cum mi-am propus , in weekend am lucrat la aripa … am revopsit foile de mylar si am vacumat prima semiaripa .
Precum tot hobby-stul lipsit de experienta in domeniul DLG - promit sa m-a consult de acum inainte - mi-am propus sa fac o aripa “ rigida” care sa reziste la antranamente - e primul meu model din clasa asta , urmare peste partea vopsita am laminat suplimentar fata de proiectul initial inca un strat de tesatura de sticla de 18g/m2 si am intarit zona de imbinare si capete cu putin “ spread tow “ .

Fisiere atasate

0

#120 Useril este offline   OcsiRC 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 30 August 2015 - 09:48 AM

Partea incantatoare , suprafata e “ oglinda” fara valuri , profilul a iesit perfect , neafectat de vacumare …

Fisiere atasate

0

Arata acest topic

• 7 Pagini +
  • « Prima
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou