Sper sa nu fiu singur si sa continuam impreuna lucrul la planor.
Nu am pretentia (sunt doar un incepator entuziast) sa proiectez un planor de top. Pot sa ajut pe ici pe colo, dar sunt sigur ca impreuna avem cunostintele si indeminarea necesare ca sa iasa treaba. Chiar daca sunt incepator in modelism, am 20+ de ani in spate de experienta in proiectare asistata de calculator (e drept ca de profil electric...dar asta mi-a permis sa ma acomodez usor cu diverse tipuri de programe de proiectare asistata ...sunt inginer de calculatoare, si am si cativa ani de cercetare si predare la facultate programare/retele/proiectare asistata) plus manager de proiect si IT manager.
Si am ajuns la urmatoarele concluzii:
1. Trebuie stabilita echipa, inventariat "competentele" si stabilit managerul de proiect. Competente necesare si roluri (o persoana poate avea mai multe roluri):
a. managerul de proiect -"seful"
b. "arhitectul" sau "proiectantul" => cunostinte necesare de XFoil / XFLR5
c. "pregatirea productiei" - cel ce pregateste partea de executie - cunostinte necesare de CAD
d. "omul cu compozitele"
e. "builder-ul"
f. "zburatorul"
2. Trebuie stabilit obiectul proiectului. Aici e mai greu, ca unii au asteptari diferite de la planor. Daca nu esti in echipa si nu contribui... nu cred ca e o idee buna sa astepti sa iti faca altcineva munca.
Din discutiile anterioare au iesit cateva idei pe care putem sa le consideram ca o baza de pornire:
- ne intereseaza un planor de 2-3 m (cu precizarea ca punctul maxim de interes a fost pentru 2.5 m ..din considerente practice)
- tehnologie destul de moderna: fuselaj din compozit, D-box de tesatura de carbon sau carbon-kevlar, nervuri de balsa cu carbon strip, lonjeron cu fibra de carbon, bord de fuga cu platbanda de carbon)
- sa poate fi utilizat si ca planor pur, si cu motorizare electrica; la partea de planor pur interesul a fost mai mult pentru hand-launch sau hi-start si mai putin pentru troliu
- sa poata fi demontat usor
- foloseasca un profil modern (AG35..MH32 ..mai putin s4083 sau altele).
Chiar daca topicul vechi a fost inchis proiectul a continuat mai in underground...prin discutii personale. Eu m-am implicat mai mult in partea 1c ... si ar cam fi timpul sa va arat rezultatele.
In fotografia atasata aveti un short kit proaspat scos de sub laser. Numele de cod e X2A20C ... nu radeti ca e cu schepsis .. si exista o explicatie:
- "X" : e un kit de planor de uz general (adica poate fi folosit pentru ambele solutii constructive: cu coasta nesectionata + shear web sau lonjeron nesectionat + nervura sectionata). Ca idee, daca voi scoate un short kit specific pentru fiecare solutie constructiva trebuie sa gasesc un prefix ajutator pentru fiecare. Sugestii?
- "2" : clasa 2-3 m (adica piesele din kit pot fi folosite pentru construit planoare intre 2 si 3 m anvergura)
- "A": profil AG (AG35 in cazul de fata)
-"20": coarda segmentului central (sau coarda maxima) e de 20 cm
- "C": D-box din compozit (tesatura de carbon sau carbon-kevlar).
Acum ca v-am explicat...daca va zic X3M25B ... va prindeti ca e un kit general de planor 3m+ cu coarda 25 profil MH32 si placat cu balsa ?
O explicatie simpla e ca acest kit se doreste a fi un fel de Lego pentru construit cam ORICE planor de 2-3 m cu profil AG35. Hai sa va explic cum am ajuns la solutia asta.
Din ce am gasit pe piata ("piata" fiind croatii de la CLM-Pro) D-box-urile de compozit sunt limitate la lungime de 95 cm si latime de 5 cm. O alta limitare (personala de data asta) a fost de coarda maxim 20 cm (am vreo 9 back-pack-uri de glidere de la HK.. si sunt superbe dar au marele dezavantaj ca la o coarda de 21 cm te chinui sa bagi aripa in ea.. iar la 22 cm poti sa renunti deja). Iar "target"- ul de proiectare a fost un planor de 2.5 m ... dar cu obiectiv secundar un domeniu de 2-3 m (prin scalarea undirectionala ...marirea anvergurii aripii).
Ce avem in setul "Lego": 4 placi de balsa 2x100x500 mm ce contin:
- 20 nervuri profil AG35 de 20 cm (primele 2 placi de sus, partea stanga pe 30 cm)
- 2 seturi de cate 20 de nervuri AG35 descrescator de la 20 cm la 10.5 cm (un set e pe placile de sus in partea dreapta, al doilea e pe placa trei in partea dreapta)
- 4 seturi de capace de servo (placa 3 in stanga)
- 2 seturi de ampenaje (orizontal cel cu gauri si vertical cel cu linii, plus elemente de rezistenta) ...un set este de rezerva
Cum au fost realizate nervurile:
- am obtinut cu un mic program specializat din fisierul ag35.dat un desen AG35.dxf
- nervura a fost scalata pentru 20 cm, si am facut ceva modificari cosmetice si functionale (degajare pentru D-box de carbon de 5 cm, gravare cu 3 linii vertical zona lonjeronului, taiere cu 2 linii orizontale zona platbandei de carbon de la lonjeron, decupare fanta de tras cablu servo, gravare zona de flaps).
- template-ul de nervura a fost scalat descrescator (cu factori 0.975 ... 0.95 ...0.925 ..0.9 ... samd) pentru a obtine setul de nervuri descrescatoare (din 0.5 in 0.5 cm)
- nervurile rezultate au fost amplasate pe placa manual pentru optimizare (nu pentru economie de material, dar ideea e sa fie un set cat mai mare de nervuri).
Nervurile din segmentul central au toate facuta degajare pentru tragerea firelor de servo, nervurile din seturile laterale au doar primele 10. Zona de flapsuri sau eleroane: au fost doar gravate (practic poti sa iti faci planor fara suprafete de control, doar cu eleroane, doar cu flapsuri, sau eleroane+flapsuri).
Cum se pot obtine planoare de diverse dimensiuni? Simplu: prin 2 metode:
a. fie pastrezi fixa distanta intre nervuri (sa zicem 4...sau 5 cm) si folosesti doar o parte din nervurile din kit
b. fie folosesti toate nervurile din kit.. si jonglezi cu distanta intre nervuri.
Practic cred ca se vor aplica ambele metode. Sa luam cateva example:
1. ce se poate obtine cu nervurile din kit daca folosim distanta intre nervuri de 5 cm: un segment central de 95 cm (suna cunoscut?) si doua segmente laterale de 95 cm (avem tot 20 de nervuri...deci 19 intervale) .. total 285 cm. Daca se folosesc shear web-uri de exact 5 cm se adauga grosimea nervurilor de 60x2mm=12 cm, plus niste varfuri profilate si obtinem planorul de 3 m.
2. ce se poate obtine cu shear web de 4 cm: 19 intervale x 3 segmente x 4 cm + 12 cm = 240 cm.
3. Vreau un planor cu segmentul central de 80 cm si segmentele laterale de 60 cm. Aici treaba e mai flexibila, poti sa bagi si alte variabile (de exemplu distanta intre nervuri de 5 cm). Segmentul central ar avea 16 intervale, ar trebui 17 nervuri, practic putem folosi nervura 18 pentru dublarea nervurii centrale si nervurilor 19 si 20 pentru dublarea nervurilor de capete). Sa zicem ca mai bag si o alta constrangere: vreau ca nervura finala sa fie de 12 cm. Atunci folosim doar 17 nervuri , rezulta o distanta intre nervuri de 60/16=3.75 cm...daca ni se pare ca e prea mica distanta montam nervurile din doua in doua si marim distanta la 7.5 cm.
Cam asta e. Sugestii? Critica constructiva? Ma intereseaza in primul rand:
- sunteti interesati de asa ceva?
- merita facute kiturile pentru solutii constructive specifice ...sau kitul asta general (cu taiat liniile orizontale pentru platbanda de carbon si gravat zona de lonjeron) e destul de bun?
- vreti kituri mai mari de 3 m?
- vreti coarda mai mare de 20 cm?
- vreti si alte profile (MH32, S4083)?
- vreti si kit pentru constructie clasica (D-box facut cu balsa de 1 mm ... in cazul asta trebuie sa modific adancimea pentru placare si sa mut lonjeronul in zona de maxima inaltime a profilului...).
Sper ca nu v-am plictisit prea tare. Recunosc faptul ca textul e prea lung ... si pe unii sigur v-am pierdut pe parcurs. Dar sper ca cel putin unora v-am trezit interesul.
Fisiere atasate
-
X2A20C.jpg (291.3K)
Number of downloads: 102
Aceasta postare a fost editata de ender67: 04 March 2015 - 03:53 AM