Postat 04 February 2015 - 07:19 PM
Salutare!
E buna ideia de a folosi doua diode, cate una pe fiecare ramura pentru ca este mai sigur.
Dar apare o problema semnificativa: daca pun o dioda pe ramura BEC extern, acolo am o cadere de tensiune semnificativa pe dioda si tocamai acolo am un curent mai mare, ceea ce rezulta ca voi avea o disipare de putere semnificativa pe dioda, putere care se absoarbe suplimentar din BEC extern.
Daca am o putere suplimentara trasa din BEC extern, asta va duce la o solicitare suplimentare si o frecventa mai mare a unui rateu din partea lui.
Daca este un BEC care are o sursa in comutatie de tip Buck, atunci daca se strica, cel mult iti lasa sa treaca toata tensiunea din baterie la iesire, sau pur si simplu se intrerupe alimentarea furnizata de el.
Defectarea diodei din Buck este foarte rara si nu cred ca e cazul sa fie luata in seama.
Deci eu prefer sa nu folosesc o dioda pe iesirea BEC extern pentru a nu supraincarca aceasta sursa si a nu pierde putere(facand un calcul va reiesi ca are o valoare semnficativa la cati amperi mananca un servo) si tensiune pe acea dioda(caci o dioda Schottky este foarte rapida, dar nu neaparat si o cadere de tensiune la saturatie mica pe jonctiune si din 7.2V mai raman cu diferenta).
Aici intaresc ca vorbesc de folosirea a doua BEC-uri care lucreaza concurent, unul extern si unul din ESC, pentru a nu lasa niciodata servoul nealimentat in timpul unei curse sau solicitari crescute. Idea principala este de a nu anula BEC-ul din ESC, ci a-l folosi ca BEC de rezerva.
Nu am afirmat ca toate servourile HV sunt la fel, ci ca daca scrie pe servo, de exemplu, tensiune nominala de 7.4V si maxim 9V, asta inseamna ca acest servo va da ce e mai bun la tensiunea nominala si rezista pana la tensiunea maxima, dar va fii solicitat mai mult decat a fost proiectat pentru o functionare de durata.
A se face diferenta intre tensiunea nominala si tensiunea maxima! Acesti parametri pot diferi de la servo la servo, in funtie de specificatiile lui.
Daca tot mi s-a cerut sa detaliez putin ce am afirmat, atunci o fac cu placere.
Un servo care este proiectat sa lucreze la o tensiune nominala, motorul va debita puterea nominala tot in jurul aceste tensiuni si stresul dezvoltat de acesta asupra rotilor zimtate.
Aici se iau in calcul curentii aplicati pe motor, curentul de puls, cuplul sustinut, cuplul instantaneu, inertiile partilor in miscare si un parametru foarte important: constanta de timp a buclei de reactie a regulatorului pentru pozitia bratului(aceasta ramane constanta de aici inainte).
Daca se creste tensiunea de alimentare, vor creste curentii aplicati de durata, de puls, cuplul sustinut, cuplul instantaneu, influentele inertiilor partilor in miscare si scade timpul de reglare a buclei de reactie, in raport cu constanta buclei de reactie(de aici sunt si zvacniturile de care vorbesc cei care se plang de comportamantul servoului HV alimentat la o tensiune apropiata de cea maxima).
Nu ma intind prea mult, caci intentia mea nu este sa "invat" pe careva, ci doar sa-mi ofer putin din experienta mea celor interesati.
Daca totusi cineva vrea sa explic mai in detaliu chestiunile astea, pot povesti cu alte ocazii, ca sa nu fac risipa de spatiu aici in topic.
Numai bine si mult spor!
Tekno SCT410.3
Team Associated SC5M
Losi Rock Rey
HB-HPI D216