Hai sa va mai zic ceva povesti despre realizarea nervurilor AG35 de 250 mm.
Sa calculam in primul rand de cate nervuri avem nevoie: avem un segment central de 95 cm,si punem distanta intre nervuri de 5 cm. Nu facem calcule detaliate de rezistenta, doar aruncam o privire pe planurile avute in colectie:
- la Allegro la o semiaripa de 1m sunt 16 intervale aproximativ egale => 6 cm
- La Bubble Dancer la o semiraripa de 1.5 m sunt 20 de intervale aproximativ egale => 7 cm
- la Pulsar de 2m sunt 20 de intervale => 5 cm
- la Pulsar de 2.5m sunt 25 de intervale => 5 cm
Pulsar-ul e cel mai apropiat ca tehnologie (lonjeron dintr-o bucata si nervuri sectionate) asa ca ramane distanta de 5 cm. e si foarte usor de calculat si de pozitionat pe plan.
Revenim la segmentul nostru central, la 95 cm vom avea nevoie de 20 de nervuri distantate la 5 cm. 20 de bucati ar fi minim, mai putem lua in calcul inca 2 nervuri suplimentare in zona centrala si 2 pe lateral (pentru cresterea rezistentei). Hai sa zicem 24 - asta ar fi numai segmentul central, probabil ca vom mai avea nevoie de 2 sau 4 nervuri de acelasi tip pentru segmentele care se imbina cu segmentul central).
Am vazut ca AG35 are o inaltime de 8.72% din coarda, deci un 21.8 mm pentru coarda de 250 mm. Mi-ar fi placut sa fie sub 20 mm ca sa se incadreze perfect sub o inaltime de 20 mm (asa am fi putut scoate 20 de nervuri pe placa de balsa de 10x100 cm) dar eroarea e cam mare si avem vreo 2 solutii la indemina:
a. scalarea pe axa verticala
b. scalarea pe axa orizintala si verticala.
Hai sa vedem care e mai buna dpdv practic.
Probabil ca vom face lonjeronul din balsa de 5x20 mm, "capacit" cu carbon (5x1 daca vrem sa fie mai rezistent, 5x0.5 daca nu avem cerinte deosebite de rezistenta)
peste care se pune matisarea cu kevlar si D-box-ul de compozit. D-box-ul de compozit e cam 0.3-0.4 mm- si nu fac asta ca sa imi iasa la condei, ci asa i-a iesit lui Renato la subler. Si intr-adevar iese si la "condei": 20 +2x0.1 (adeziv) + 2x0.5 (platbanda)+ 2x0.3 (D-box) + 2x0.1 (kevlar), plus ceva folie ne aduce cam in zona de 22 mm.
Fara nici un fel de modificari materialele pe care le bagam in zona lonjeronului au grosimea profilului AG35 "pur"...asta e bine.
Daca aplicam solutia a (adica facem o scalare numai pe verticala, cu un profil "slim" al nervurii de 8% ca sa ne incadram in dreptunghi de balsa de 20x250 mm si nu de 25x250 mm) ...atunci trebuie sa facem si o corectie la materialele de la lonjeron, dam cu rindeaua de balsa si aducem profilul de balsa spre 5x18 mm. In paranteza fie spus nu trebuie sa ne scandalizam prea tare ca modificam profilul. Daca cititi despre Bird of Time puteti afla ca la dezvoltarea BoT Dave Thornburg a facut vreo 13 variante constructive din care cea mai "slim" era la 8%, dar pentru ca nu a vazut experimental diferente de caracteristici de zbor a revenit si a publicat planurile cu 9% doar pe considerente de rezistenta. La noi rezistenta nu prea e data de nervura asa ca putem folosi linistiti un AG35 modificat de 8%.
Hai sa vedem ce inseamna solutia b (scalare si pe orizontala si pe verticala). Ar fi frumos ca in loc sa incadrez o nervura intr-un bloc de balsa de 25x250 mm (si deci sa obtin 4 blocuri pe verticala x 4 blocuri pe orizontala = 16 nervuri pe placa de 10x100 cm) sa incadrez 2 nervuri intr-un bloc de 25x333 mm (total 4x3x2=24 de nervuri, a doua nervura este obtinuta din prima prin rotire 180 si translatare astfel incat marginea orizontala sa fie pozitionata la inaltimea de 25 mm iar varful profilului sa fie in extrema dreapta a blocului de lungime 333 mm).
Cu parere de rau ... chestia asta nu merge. Nu cu profil AG35 "curat" pentru coarda de 250 mm."Cocoasa" cu punctele de inflexiune de 45%-65%-85% se suprapune cu cocoasa celuilalt profil. As putea sa modific putin inaltimea cocoasei (si atunci ajung la profilul "slim" de la pct a) ... sau sa scalez profilul cu acelasi factor pe ambele axe (asta e solutia B). Din ce m-am jucat in QCAd o scalare la 95% pe ambele axe imi rezolva problema.
Veti zice ca prea aproximez mult, si 5% incepe sa conteze si iese din limitele stabilite anterior. Eu zic sa stam linistiti pentru ca:
- pe verticala asta inseamna cam 1-1.1 mm ... asta inseamana de fapt "anveloparea" cu adeziv+Dbox / carbon+strip + folie pe suprafata inferioara si superioara a nervurii
- pe orizontala asta inseamna cam 12 mm ... hai sa vedem cum construim aripa:
= la BF mai adaugam o platbanda de 4x1 sau 5x1 mm
= nervura de balsa o taiem/sectionam sa zicem la 42 mm de BA si acolo intercalam lonjeronul de balsa de 5 mm
= intre BA al nervurii si BA al aripii este o diferenta de cel putin 2-3 mm, data de profilul de compozit (care este FOARTE rigid la varf)
Ceea ce incerc sa zic aici in prea multe cuvinte e ca pentru AG35 cu coarda de 25 cm profilul "pur" poate fi aproximat prin scalare la 95% si "anvelopare" cu compozite.
Hai sa vedem cum facem PRACTIC nervurile astea doar cu tehnologie uzuala:
- placa de 10 x 100 cm o taiem cat mai precis in blocuri de 25 x 333 mm - eu folosesc la taiere o rigla de aluminu si un cutter circular, dar merge si un cutter normal (trebuie sa fiti atenti sa nu zdrobiti fibra la taierea perpendicular pe fibra si sa faceti taierea precis de-a lungul fibrei)
- masuram cat mai precis 26 de cm fata de coltul stanga-jos si aceasi distanta fata de coltul dreapta-sus si taiem cat mai precis pe diagonala (taierea cu cutter-ul circular fara sa apasam prea tare si cu rabdare da rezultate foarte bune); ); dimensiunea asta de 26 cm nu e chiar critica dar trebuie sa fie distante egale stanga/dreapta (sa fie aceasi distanta si cand intoarcem nervura cu 180 de grade); cu 26 de cm obtinem zona liniara intre 65%-85% si ne asigura o marja de eroare de 0.5 mm la "cocoasa" maxima si mult mai mari la capete si la profil maxim.
- slefuim / planeizam nervurile pe latura scurta de 25 mm
- punem nervurile intr-o "menghina de mana" / "clamp tool" de 100 sau 150 mm fara sa strangem prea tare, si avem grija sa le aliniem la latura de 25 mm (alinierea se face pe tija de metal a menghinei); daca avem putem pune 2 sabloane de hartie sau plastic sau placaj la extremitati (eu folosesc profilul template AG35 de 9.5 inch din fisierele de la Bubble Dancer, tiparit la laser, laminat in plastic si taiat cu foarfeca)
- probabil vor fi diferente de taiere de 0.5 - 1 mm pe inaltime si de pina la 5 mm pe lungime (diagonalele sunt mai greu de taiat)
- nu e nici o problema, modul cum am taiat ne asigura o marja de 1 mm in zona "cocoasei" 65%-85%si de aprox 1 cm la capat (fata de profilul teoretic scalat 95%).
- intoarcem profilele si planeizam cu rindeaua de balsa / cutter si / sau eventual slefuim latura lunga .. de obicei eu nu folosesc smirghel ci fac totul din rindeaua de balsa...se poate si cu o lama mai lunga de cutter
- intoarcem profilele si planeizam latura scurta orizonatala, si apoi diagonala
- cu un cutter bun ajustam lungimea nervurilor sa fie egale, pe urma daca este nevoie mai lucram la planeitatea diagonalei.
- In momentul asta ar trebui sa avem nervuri gen trapez drept si cu diagonala care sa aproximeze unghiul profilului AG35 in zona de "cocoasa" maxima (65%-85); asta se poate verifica fata de profilul teoretic si daca mai sunt ceva diferente punem rindeaua la lucru.
- cel mai usor e de obtinut este inaltimea profilului : lucram cu rindeaua pe latura scurta a trapezului pina obtinem inaltimea dorita (ceva in jur de 21 mm; ca sa fiu mai precis ne trebuie un 21.8 mm pentru un profil de 100% si 20.7 mm pentru profil scalat 95%, deci ptem zice ca 21 mm e OK).
- urmatoarea zona pe care o atacam e BF, teoretic un profil scalat la 95% ar trebui sa se termine intr-un punct pe la 24 cm si sa aiba o inaltime sub 1 mm pe la 23.5 cm
- urmatoarea zona liniara pe care o lucram este 45%-65%; 45% din 24 cm e cam 11 cm fata de BA si aici ar trebui sa avem cam 18 mm
- am terminat cu partile liniare , trebuie sa atacam partile curbe; inaltimea maxima a profilului se obtine in jur de 65 mm fata de BA, iar BA are varful cam la 7 mm
Cam asta ar fi procedura PRACTICA de facut 24 de bucati nervuri "aproape" AG35 cu coarda "aproape" 250mm dintr-o placa de balsa de 2x100x1000 mm.
Aceasta postare a fost editata de ender67: 13 January 2015 - 05:54 PM