"Greble" din-astea facea si bunicul (e drept ca nu din balsa ca nu pea se gasea pe atunci) ... dar nu stia sa faca D-box-uri din compozit .. asta am invatat eu ieri si alaltaieri.
Ce vedeti in poza: doua seturi de D-boxuri pentru Trotter. Hai sa va explic de ce doua.
Am pus sambata seara la lipit un set de D-box-uri (cu "greblele" din setul original de Trotter) .. pentru ca aveam mult de lucru si epoxy-ul de 10 minute se intarea prea rapid si mi-era si lene sa fac de cel de 24 de ore (la ala de 10 minute proportia e de 1:1, merge si ochiometric, la cel de 24 de ora proportia e de 1:3, trebuie dozaj cu seringa), era si prea tarziu am zis sa le lipesc cu Uhu Hart (stiu, greseala de incepator, nu dati cu parul...)...dar in final asta m-a salvat (ca eram prea comod). Lipesc D-box-urile, le matisez in jurul unei baghete ca sa apese pe lonjeron sa stea fixe, si ma duc la culcare. Dimineata dupa cafeluta m-am trezit urgent: sa imi dau palme nu alta cand am vazut ca cele lungi (de 60 si de 30 cm) erau torsionate! Pina la urma am gasit si explicatia: in functie de cat de strans ai matisat D-Box-ul si cat de bine ai facut nodurile la capete poti sa ai niste diferente de tensiune in firul de matisare care in timp pot sa duca la torsionare. Prima lectie invatata: dupa ce ai pus D-box-urile la lipit stai cu "geana"pe ele sa nu se torsioneze si sa iei masuri corective.
Ofticat rau ca nu am fost atent dau sa verific daca macar sunt rezistente la indoire si torsionare ... si am a doua surpriza : intr-un colt in care adezivul nu a fost asa cum trebuie aud un trosnet mic! Hopa...O fi Uhu Hart bun pentru lemn dar pe suprafata interna a D-box-ului nu adera bine (asta m-a salvat). Are suprafata rizuri de la tesatura de carbon si de sticla, adera Uhu Hart ... dar nu definitiv (la nevoie se poate scoate).
Cafeaua incepuse sa isi faca efectul, incep sa gandesc profund ce adeziv sa folosesc in loc de Uhu Hart. Epoxi era solutia corecta, dar inca mi-era frica de partea de torsionare si epoxi-ul mi se parea o solutie prea "definitiva" .. asa ca am zis sa incerc altceva. Una dintre problemele potentiale mi se parea faptul ca la un lonjeron mai "solid" (adica capacit cu carbon si matisat cu ceva, macrame sau kevlar) suprafetele de contact sunt "valurite" si iti trebuie un adeziv de "umplere" (da, stiu, bun epoxi,dar deocamdata nu...). CA ar fi fost bun (nu pentru valurire dar macar adera bine la compozit .... dar iar era o solutie prea "definitiva") si nu aveam chef de vapori de CA dis de dimineata. Ma gandeam deja la adezivi gen aracet sau alifatic.. dar nu aveam incredere cum adera pe compozit. Aveam o sticluta de adeziv poliuretanic monocomponent Bison si ma apucasem sa o caut ... cand privirea mi-a cazut pe un tub de "construction foam" ce statea stingher, intr-un colt. Si atunci mi-a picat fisa: ce-ar fi daca...?
Stiam de anul trecut de ce e in stare spuma asta (ca sa ma exprim plastic e ca un fel de Hulk al adezivului poliuretanic) .. si la prima vedere aveam numai avantaje: in mod sigur adera si pe lemn si pe compozit (de fapt adera cam pe orice), "umple" bine volumul (asa de bine ca m-am convins mai tarziu de ce in stare sa faca), e usoara si la nevoie se poate scoate. Plus ca in loc de adeziune pe sufrafata mica obtii o adeziune pe TOATA suprafata (aplicat bine spuma umple tot volumul disponibil si face adeziune pe toata suprafata de compozit, balsa si lonjeron) si la "nevoie" absoarbe bine si socurile. Dupa ce imi vine ideea asta "creata" pun mina pe tub, ii trag un fir de "frisca" in interiorul D-boxului, pun "grebla" de "rezerva" (era una de 30 cm), "clamp"-uiesc si il las la uscat. Pe tub zicea ceva de 1 ora ... eu zic sa il las 2 ore sa fiu mai sigur (plus ca nu stiam cat de bine se usca in spatiu inchis in compozit) si trecui cu entuziasm la curatat D-box-urile vechi sa vedem ce se mai poate salva ...
Pai s-a salvat cam tot, am bagat o lama de briceag si am desprins compozitul de balsa, asa cum ma asteptam Uhu Hart era mult mai amorezat de balsa decat de compozit . Bineinteles ca erau urme consistente de adeziv si pe compozit si pe balsa...dar cu lama briceagului si cu infinita rabdare le-am salvat.
Intre timp se uscase si primul test cu spuma, bineinteles ca daduse pe afara (dar asta nu ma deranja), stiam ca pe lemn adera bine dar se poate indeparta mecanic si apoi slefui, ma interesa cum scot petele de pe compozit. Foarte usor, desi adera bine se poate indeparta cu lama briceagului (sau mai bine cu dosul lamei), e ceva de munca dar nu lasa nici o urma. Si surpriza: D-box-ul era perfect, netorsionat, rezistent, in orice caz mult mai bun decat prima incercare. Spuma umpluse bine "celula", daca apasam intre nervuri compozitul nu mai flexa... Ce sa mai povestesc, din greseala descoperisem adezivul perfect pentru lipit "greblele" in D-box-urile de compozit. Hai sa vedem cum merge treaba la D-box-ul de 60 cm.
Nu aveam destule clame asa ca l-am pus cu spuma si matisat in jurul unei baghete (era o tija hexagonala de 60 cm de la o jaluzea veche) si de data asta am vazut cum apare torsionarea cu ochii mei. Am luat masuri corective: am "torsionat" in sens invers...si ca sa fiu mai sigur am scos matisarea si pe linga clamele disponibile am "imprumutat" din carligele de rufe.
Si uite asa mi-am petrecut toata duminica, am lipit D-boxurile cu "construction foam" (mai putin cele de 15 cm, ca mi s-a terminat spuma sau nu mai vrea sa iasa din tub..). A fost interesant la unul din d-box-urile de 30 cm: compozitul era bineinteles D-grade, se vedea pe suprafata de gelcoat o gramada de pori. Ei bine, dupa ce am pus spuma, "grebla" si am clampuit bine totul porii aia au devenit toti niste "izvoare" de spuma .. asa m-am convins ca daca ai aplicat destula spuma la inceput se va umple complet spatiul intre D-box si lonjeron.
Daca vreti sa aplicati metoda cu spuma (eu in mod sigur voi proceda asa la urmatoarele D-box-uri) nu uitati sa:
- lucrati pe o suprafata de unica folosinta (ziar, plastic, folie pentru zugravit)... nu uitati de aspectul "Hulk" al spumei (un adeziv "scapat de sub control")
- purtati niste manusi de protectie (de cauciuc sau de plastic) ... din entuziasm eu am uitat de chestia asta si mi-am petrecut o gramada de timp indepartand mecanic spuma de pe maini ... aracetul, prenadez, ago, CA sunt mici copii pe linga spuma poliuretanica in privinta efectului asupra mainilor
- aplicati generos "frisca" in D-box ... ar trebui sa fiti ingrijorat daca spuma nu iese pe afara decat daca iese (stiu ca e contra intuitiv) .. daca nu iese inseamna ca nu a umplut tot spatiul si nu veti avea adeziune intre compozit si lonjeron (dar in mod sigur veti avea adeziune intre compozit si suprafetele de balsa ... doar ca nu totala).
Si uite asa am "compozificat" al doilea set pe care intentionam sa il fac "clasic" (placat cu balsa). Pe de o parte imi parea rau ... pe de alta parte ma bucuram ca gasisem solutia. Si atunci mi-a venit a doua ideea buna: ce-ar fi daca as folosi as folosi al doilea set de D-box-uri pentru Rookie? Numai ca in cazul asta nu va mai fi planor de "incepator" .. nu cu D-boxuri din compozit si profil S4083. Aripa nu va mai fi din trei bucati ci din doua: o semiaripa va fi formata din segment de 60+30+15, deci o anvergura de 210 sau 220 daca mai adaug un varf. Cel mai simplu e sa folosesc nervurile de 17-18 cm cu profil S4083 pe care le am deja. Ca sa va faceti o idee: luati aripa de Trotter, eliminati segmentul media si varful dintr-o parte .. si obtineti o semi-aripa de Rookie.
Ma astept ca sa fac o aripa in jur de 125 g "goala" (fara eleron sau flaps), spre 100g daca lucrez foarte atent si spre 150 g cu "accesorii". La o suprafata de 35 dmp pot obtine cam 12 g/dmp, ceea ce nu ar fi rau pentru un "incepator".
Am uitat sa va dau datele de "dieta":
- D-box-urile de 60 cm: 51 g / 53 g (kit-ul de Trotter / cel facut manual)
- D-box-urile de 30 cm: 20 & 22 / 19 & 21 g
- D-box-urile de 15 cm: 5 & 5 / 7 & 8 gr
Diferentele de greutate sunt date de doi factori: kitul de Trooter e facut cu balsa de 1.5 mm si al meu cu 2 mm ... si exista diferente semnificative de greutate intre compozitele de la D-boxuri (in functie de grosimea materialului aplicat). Sa nu uitam ca am lucrat cu compozite B-grade (si dupa cum remarca si renatoa i s-au parut unele cam rigide, cam multa "carne" pe ele). Dar acum ca D-boxurile sunt gata nu am nici o problema sa le amestec si sa le imperechez astfel incat sa am greutati aproape egale pe aripi. Doar ca nu ma apuc de asta acum, mai intai voi mai face un D-box de 60 cm pentru a doua semi-aripa de Rookie, ca sa pot sa le aleg optim pentru aripa de Trotter si cele doua semi-aripi de Rookie.
Si acum, boieri Dvs., marea intrebare : sa las aripile de Rookie mai pentru un "incepator" (fara flapsuri sau eleroane) sau sa il fac "full house"? Sau macar cu eleroane? Daca il las gol...as putea sa ii schimb numele in ROdion, in cinstea a doi mari performeri: unul e Radian ... si pe al doilea il las pe Renato sa va zica cine e ... ca e doar din Banie.