Am facut atunci 2 seturi de aripi trapezoidale, constructie clasiaca, impanzite complet cu balsa .
Un set era cu profil Eppler 211, ca atunci nu de mult inventase dr. Eppler conceptul denumit azi Camber si Reflex.Aripa avea pe tot bordul de fuga eleroane si flapsuri care ar fi fost actionate cu un mixer mecanic asa incat sa se obtina efectul de Camber si Reflex si bineinteles lucrau si eleroanele independent dar mergeau in jos si ca flapsuri la vreo 45 de grade pt. aterizare.
In plus mai avea si niste frane aerodinamice (doar pe extrados) de tip Hutter ca la planoarele IS 28 B2.
Am facut atunci pentru fuselaj, un model din lemn de fag, 2 jumatati stanga si dreapta si urma sa fac matrita, dar nu am putut procura rasina si in final am abandonat totul dupa vreo 2-3 ani .
De anul trecut m-am tot invartit pe langa modelul de fuselaj sa-l finisez si sa fac o matrita pe el sau nu.M-am hotarat dupa ce am cumparat de pe ebay un fuselaj si neamtul nu a vrut sa-l trimita in Romania.
Fuselajul a fost inspirat de un model de F3B , Stiar Special, dar care era mai mic pe la 2 metri anvergura.
Pe vremea aia aveam o statie Start 5 productie DDR si ca sa incapa in fuselaj a trebuit sa-l fac mai mare, asa ca am desenat receptorul cu amplificatoarele de servo pe planseta de desen si am desenat fuselajul astfel incat sa incapa tot, dar sa fie si cat mai aerodinamic.
Pana la urma prin martie aprilie printre alte lucruri am finalizat modelul si am facut matrita fuselajului.
Primul fuselaj l-am facut din stratimat si rasina poliesterica sa vad cum iese, a fost bine si am facut apoi un fuselaj cu gelcoat, tesatura de 80, 160, 280 ceva roving si epoxi.
A iesit bine si al doilea fuselaj ,270 de grame cu ampenaj vertical, are si deriva si directie si 1356 mm lungime, pentru planoare pe la 2,7-3 m.Fara directie are 250 de grame.
E rezistent, dar as putea sa mai dau jos vreo 20 poate 30 de grame fara sa ii afectez rezistenta.
La al doilea fuselaj am folosit un balon din polietilena facut de mine din saci de gunoi menajer. Am facut un sablon si am asezat o hartie lucioasa (de calc) pe masa, 2 folii de polietilena,alta hartie lucioasa (de calc) peste si am decupat cu ciocanul de lipit.Hartia se pune ca sa nu se lipeasca balonul rezultat de masa de sablon sau pe ciocanul de lipit.
Am facut vreo 5 baloane pana mi-au reusit trebuie sa nimeresti dimensiunea cat mai exact.
Sa fie putin mai mare astfel incat cand se umfla sa sprijine pe peretii matritei dar sa nu stea presiunea in lipitura facuta cu coicanul deci sa nu intinda materialul ca un balon din silicon de exemplu.
Am probat in matrita goala fara fibra si am umflat pana la 60 PSI, cam 4,2 bari si a tinut fara probleme.
Presiunea 60 PSI era tinuta in balon de un robinet inchis si polimerizarea s-a facut in cuptor la 50 de grade Celsius
Mai vreau sa fac 2 piese suplimentare care sa le montez in matrita, in asa fel incat sa pot face aripa din 3 bucati plan central, care sa potriveasca pe fuselaj deasupra si cele 2 urechi sau scotand piesele sa fac 2 aripi stanga si dreapta care se imbina la fuselaj cu teava de carbon sau cu lamela de dural etc. sunt mai multe metode.
Pun o poza cu modelul de la care am pornit, si in continuare voi pune si alte poze dupa ce le prelucrez si micsorez.
Inca nu sunt hotarat cu aripa cum sa o fac ca forma , profil si metoda de constructie.
CIMG1459.jpg (205.43K)
Number of downloads: 286
CIMG1460.jpg (211.38K)
Number of downloads: 292
Aceasta postare a fost editata de SORIN CAIUS: 09 June 2013 - 08:07 PM