Modelism - RHC Forum: De ce aripa zburatoare? - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

De ce aripa zburatoare? Aripa zburatoare , avantaje si dezavantaje

#1 Useril este offline   AlexC 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 204
  • Inregistrat: 12-June 14

Postat 15 September 2014 - 10:20 PM

Va salut,
nu am mai zburat o "aripa zburatoare".

Care sunt avantajele si care sunt dezavantajele unei zburatoare lipsite de fuselaj si tot ceea ce implica prezenta fuselajului ? :)

Aceasta postare a fost editata de AlexC: 15 September 2014 - 10:22 PM

0

#2 Useril este offline   GigiGL 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2107
  • Inregistrat: 10-March 11
  • Interests:Aero

Postat 15 September 2014 - 11:09 PM

Vezi postareaAlexC, la 15 September 2014 - 10:20 PM, a spus:

Va salut,

Care sunt avantajele si care sunt dezavantajele unei zburatoare lipsite de fuselaj si tot ceea ce implica prezenta fuselajului ? :)

Eu am avut doua, manufacturate. M-am distrat bine cu ele si le-am folosit preponderent ca motoplanoare, pentru relaxare, cu eficienta mult mai mica decat a unui planor consacrat, doar in termice puternice si cu tractiune in reprize, dar si la combat, sau pur si simplu fugareala nebuneasca pe cer.
Avantaje: Ieftina, usor de construit din materiale ieftine, accesibile si cu echipare economica: receptor, doua servouri mici comandate mixat din statie, grup propulsor de cele mai multe ori electric, dar e posibil si termic.
Sectiunea aripii o face sa fie mai buna la planare daca are profil asimetric ca la Zagi, sau la viteza cand aripa are profil semi sau simetric ca la Assasin, doua exemple mai cunoscute. Ultima categorie se preteaza bine la combat aerian, pentru distractie si adrenalina.
Ca dezavantaj, intr-adevar lipsa ampenajelor o face mai instabila, lucru deranjant in anumite moduri de exploatare ( exemplu FPV ) dar pentru ca si riscul de a o pierde sau deteriora este mare, este preferata de multe ori.
O alta problema este ruperea frecventa a elicei si chiar a axului motorului la aterizari, de regula aripa neavand tren de aterizare iar posesorii nu o echipeaza cu elice plianta din motive de pret. Eu ii plantasem winglete duble pe capete si la grupul propulsor foloseam motor cu KV mare si elice mica. Wingletele ii mareau stabilitatea si protejau elicea la aterizari.
Nici echilibrarea si trimarea ei nu este chiar usoara, avand nevoie de ceva pricepere, rabdare si nu in ultimul rand noroc. Daca scapa cu bine de primele lansari cand nu stii in ce fel se va comporta si o poti distruge imediat, dupa aceea poate avea viata lunga si te poate distra bine.

Aceasta postare a fost editata de GigiGL: 15 September 2014 - 11:12 PM

Gigi Sterian
Rascal 1940mm fs.61 nitro
Rascal 120 DLE 30
U Can Do .46 nitro .52, 2T
Beaver 1520
Maule 1500
Helios 2545
... Taranis X9D plus / ACCST / AFHDS
0

#3 Useril este offline   AlexC 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 15 September 2014 - 11:27 PM

Multumesc GigiGL :good: pentru impartasirea experientei tale si pentru lucrurile noi pe care le aflu citind ceea ce ai scris. Am vazut ca sunt foarte multi pasionati de aripile zburatoare si nu gaseam o explicatie stiind ca acestea au totusi dezavantaje. Ma gandeam care sunt avantajele. Voi avea o prima tangenta cu "aripa zburatoare" fara motorizare in curand. Voi vedea si eu cu aceasta ocazie cam ce inseamna asta ( pe simulator am vazut ca nu am probleme la zborul unei aripi).

Vezi postareaGigiGL, la 15 September 2014 - 11:09 PM, a spus:

Dezavantaje : eficienta mult mai mica decat a unui planor consacrat

Avantaje: Ieftina, usor de construit din materiale ieftine, accesibile si cu echipare economica: receptor, doua servouri mici comandate mixat din statie, grup propulsor de cele mai multe ori electric, dar e posibil si termic.
Sectiunea aripii o face sa fie mai buna la planare daca are profil asimetric ca la Zagi, sau la viteza cand aripa are profil semi sau simetric ca la Assasin, doua exemple mai cunoscute. Ultima categorie se preteaza bine la combat aerian, pentru distractie si adrenalina.

Dezavantaj, intr-adevar lipsa ampenajelor o face mai instabila, lucru deranjant in anumite moduri de exploatare ( exemplu FPV ) dar pentru ca si riscul de a o pierde sau deteriora este mare, este preferata de multe ori.

Dezavantaj O alta problema este ruperea frecventa a elicei si chiar a axului motorului la aterizari, de regula aripa neavand tren de aterizare iar posesorii nu o echipeaza cu elice plianta din motive de pret. Eu ii plantasem winglete duble pe capete si la grupul propulsor foloseam motor cu KV mare si elice mica. Wingletele ii mareau stabilitatea si protejau elicea la aterizari.
Nici echilibrarea si trimarea ei nu este chiar usoara, avand nevoie de ceva pricepere, rabdare si nu in ultimul rand noroc. Daca scapa cu bine de primele lansari cand nu stii in ce fel se va comporta si o poti distruge imediat, dupa aceea poate avea viata lunga si te poate distra bine.

Aceasta postare a fost editata de AlexC: 15 September 2014 - 11:32 PM

0

#4 Useril este offline   Voran 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 255
  • Inregistrat: 16-April 09

Postat 15 September 2014 - 11:56 PM

.

Aceasta postare a fost editata de Voran: 15 September 2014 - 11:59 PM

0

#5 Useril este offline   AlexC 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 16 September 2014 - 01:58 AM

Am gasit si aici o discutie referitoare la "Are flying wings good gliders?"
http://www.rcgroups....d.php?t=2040182
0

#6 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 16 September 2014 - 07:30 AM

Pot fi facute sa planeze bine, dar e o stiinta mai mare ca la un planor.

La FPV motivul preferintei este spatiul enorm oferit de o aripa, pentru aceia care isi inchipuie ca FPV nu se poate fara sa incarce oratania cu tot felul de prostii, inclusiv catelul, sau sa puna pe o aripa de 2m 3 baterii de 5000, ceeace pe un planor nu prea se poate face... Partea trista e ca fac asta ca sa zboare nici o ora, ceeace cu un planor adevarat poate fi posibil fara sa consumi curent deloc.

Si intradevar, sunt mai rezistente la tavaleala, la cat de carnoase sunt... si la impact lovesc pamantul cu o suprafata mai mare decat un avion obisnuit distribuind socul mai bine in intreaga structura.

Atentie insa sa nu o zbori lent, pana nu ii gasesti CG optim, la stall face mult mai urat ca alta zburatoare, intra intr-o spirala ca o frunza cazuta toamna din copac, din care nu prea mai ai timp sa o scoti.
... cu picioarele pe pamant ...
0

#7 Useril este offline   Flying Buddha 

• 3D Freestyle
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1429
  • Inregistrat: 19-December 13
  • Interests:Aeromodelism

Postat 16 September 2014 - 01:29 PM

Vezi postareaAlexC, la 15 September 2014 - 10:20 PM, a spus:

Va salut,

Eu zbor aripa facuta de Dululutu si recomand cu mare caldura daca vrei una sa apelezi cu incredere la el. Eu personal nu gasesc minusuri chiar mai multe plusuri decat la un avion clasic, o poti zbura si pe vant destul de maricel, cu el din spate si motor maxim este absolut senzatie, adrenalina la maxim. Face cu usurinta acrobatiile clasice, usor de transportat, poti sa dai cu ea de pamant si nu are nimic, evident, nu la 100 km/h :), zbor avioane din Martie anul acesta si cand am zburat aripa dupa 3 zboruri eram deja expert pe ea, te iarta la greseli si un incepator cu usurinta se obisnuieste cu ea. Ai marele avantaj ca nu trebuie sa te stresezi prea tare la aterizare, nu am rupt elicea niciodata pana acum si evident crash-ul daca il faci chiar si la viteza mare nu este la fel ca la avion, nu prea are ce sa se rupa nasol ca sa nu fie reparabil, putin lipici si gata. Ai pus bateria si gata de zbor. Ia una si o sa vezi ce misto este, ca si senzatie e peste multe avioane.
Cheers,
Bogdan
0

#8 Useril este offline   AlexC 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 16 September 2014 - 06:42 PM

Vezi postarearenatoa, la 16 September 2014 - 07:30 AM, a spus:

Pot fi facute sa planeze bine, dar e o stiinta mai mare ca la un planor.
Atentie insa sa nu o zbori lent, pana nu ii gasesti CG optim, la stall face mult mai urat ca alta zburatoare, intra intr-o spirala ca o frunza cazuta toamna din copac, din care nu prea mai ai timp sa o scoti.

Vezi postareabogdan.motrici, la 16 September 2014 - 01:29 PM, a spus:

Eu zbor aripa facuta de Dululutu si recomand cu mare caldura daca vrei una sa apelezi cu incredere la el. Eu personal nu gasesc minusuri chiar mai multe plusuri decat la un avion clasic, o poti zbura si pe vant destul de maricel, cu el din spate si motor maxim este absolut senzatie, adrenalina la maxim. Face cu usurinta acrobatiile clasice, usor de transportat, poti sa dai cu ea de pamant si nu are nimic, evident, nu la 100 km/h :), zbor avioane din Martie anul acesta si cand am zburat aripa dupa 3 zboruri eram deja expert pe ea, te iarta la greseli si un incepator cu usurinta se obisnuieste cu ea. Ai marele avantaj ca nu trebuie sa te stresezi prea tare la aterizare, nu am rupt elicea niciodata pana acum si evident crash-ul daca il faci chiar si la viteza mare nu este la fel ca la avion, nu prea are ce sa se rupa nasol ca sa nu fie reparabil, putin lipici si gata. Ai pus bateria si gata de zbor. Ia una si o sa vezi ce misto este, ca si senzatie e peste multe avioane.
Cheers,
Bogdan

Va multumesc tuturor pentru impartasirea experientei pe care ati avut-o cu aripile zburatoare.
Astept sa-mi soseasca prima aripa nemotorizata ( planor) de la HK, despre care printre altele, am vazut ca se spune ca ar avea o incarcare gata de zbor, de 6.6 g / dm2

Aceasta postare a fost editata de AlexC: 16 September 2014 - 06:44 PM

0

#9 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 September 2014 - 06:52 PM

Aaaa... aia de balsa gen alula... pai uita de tot ce scriseram aici :)

Nu stiu cum iti va zbura acel model de la HK, dar genul asta cu coada centrala are alta dinamica decat o aripa V !
Plus ca ARE fuselaj, asa ca ai ce rupe... :(

Pentru cine nu s-a prins de ce vorbim, iaca aici:
http://www.hobbyking...Warehouse_.html

Cu siguranta nu seamana cu ce intelegeam noi mai sus prin aripi. Poate zburatorii de Alula... acolo trebuia intrebat
0

#10 Useril este offline   dululutu 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1476
  • Inregistrat: 14-July 09

Postat 16 September 2014 - 06:58 PM

dupa o ora de aruncat pun pariu ca nici lingura la gura nu o mai poti ridica
si trebuie sa ai panta pentru asa ceva. zic , ca nu scrie de unde esti
0

#11 Useril este offline   AlexC 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 16 September 2014 - 07:10 PM

:) Voi vedea si eu cu aceasta ocazie, nu am mai zburat asa ceva pana acum. Nu am panta si din ce am vazut , se spune ca modelul asta nici nu prea poti sa-l trimiti prea sus prin lansare "Dlg".
Interesanta treaba asta cu lansarea "dlg" Habar nu am cum este mai mult decat ce am vazut pe youtube. :) Ar trebui sa inventam o lansare si mai eficienta pentru modelul precum Bird-ul de la HK

Aceasta postare a fost editata de AlexC: 16 September 2014 - 07:13 PM

0

#12 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 September 2014 - 07:17 PM

s-a inventat = zgarci
0

#13 Useril este offline   AlexC 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 16 September 2014 - 07:22 PM

Mai mult decat atat,pentru lansare ,am in cap folosirea unui fel de lansator :))) ,este posibil sa nu fac nici o imbunatatire pentru lansare ci doar o tampenie :) dar pentru ca am vazut ca nu a mai folosit nimeni asa ceva :) voi testa ca sa ma conving Unu care nu a lansat niciodata pana sacum DLG vrea sa imbunatateasca metoda de aruncare DLG :)))
Vreau sa maresc cu mult " angular momentum-ul" la lansarea de tip "dlg" Poate voi rupe rapid si modelul :) cu ce mi-a venit in cap sa folosesc dar voi folosi si voi vedea rezultatul.

Aceasta postare a fost editata de AlexC: 16 September 2014 - 07:26 PM

0

#14 Useril este offline   drdream 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 614
  • Inregistrat: 29-October 13
  • Interests:Tot ce zboara

Postat 16 September 2014 - 10:04 PM

eu sunt mort dupa aripi, am toate marimile , si desi zbor si avioane si multiroatoare si heli, tot aripile imi par cel mai fun. fac un zgomot turate la maxim de zici ca ai cel mai tare benzinar;)
0

#15 Useril este offline   AlexC 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 16 September 2014 - 10:14 PM

Vezi postareadrdream, la 16 September 2014 - 10:04 PM, a spus:

eu sunt mort dupa aripi, am toate marimile , si desi zbor si avioane si multiroatoare si heli, tot aripile imi par cel mai fun. fac un zgomot turate la maxim de zici ca ai cel mai tare benzinar;)

Traiasca aripile zburatoare si cu fus(z)elaj si fara fus(z)elaj. :)
http://scri.ro/fusel...zelaj-2605.html

Aceasta postare a fost editata de AlexC: 16 September 2014 - 10:17 PM

0

#16 Useril este offline   drdream 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 16 September 2014 - 10:41 PM

esti din B?daca da sau ai drum hai odata la cet sa zbori o aripa adevarata marca dululutu
0

#17 Useril este offline   AlexC 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 16 September 2014 - 10:49 PM

Multumesc pentru invitatie, sunt in Bucuresti in cea mai mare parte a timpului. Deja remarc ca "Dululutu" este un brand de top in randul flying wingurilor made in Romania :)

Aceasta postare a fost editata de AlexC: 16 September 2014 - 10:50 PM

0

#18 Useril este offline   drdream 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 16 September 2014 - 10:50 PM

Vezi postareaAlexC, la 16 September 2014 - 10:49 PM, a spus:

Multumesc pentru invitatie, sunt in Bucuresti in cea mai mare parte a timpului. Deja remarc ca "Dululutu" este un brand de top in randul flying wingurilor made in Romania :)

pai te asteptam sambata la cet vest sa zbori o aripa.
0

#19 Useril este offline   Travel Air 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1225
  • Inregistrat: 26-September 12
  • Interests:Zbor

Postat 17 September 2014 - 10:50 AM

Eu am luat vara asta o Alula made by Dulu si o am in portbagaj tot timpul(1200mm). Zboara foarte stabil - de asta mi-era foarte frica si cu elice plianta n-am avut nici un fel de probleme la aterizare.

Prima lansare intr-adevar e foarte importanta, eu am facut-o intr-un lan de grau :o si bine am facut ca in 5 metri s-a infipt in pamant...n-am avut timp nici sa trag de stick d-apoi sa o trimez. Dupa aia a fost o placere si la zburat si la planat.
Bogdan Floria

bogdan.floria@aeromodelism.ro
bogdanfloria@gmail.com
0757110983

"Norocul astepta tacut stiind viitorul"
0

#20 Useril este offline   AlexC 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 17 September 2014 - 12:05 PM

Multumesc, drdream. In functie de pogram, anunt , las PM inainte, daca ajung acolo.

"Eu am luat vara asta o Alula made by Dulu si o am in portbagaj tot timpul(1200mm). Zboara foarte stabil - de asta mi-era foarte frica si cu elice plianta n-am avut nici un fel de probleme la aterizare."
:good:

Aceasta postare a fost editata de AlexC: 17 September 2014 - 12:07 PM

0

#21 Useril este offline   AlexC 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 17 September 2014 - 05:54 PM

Vezi postarearenatoa, la 16 September 2014 - 07:17 PM, a spus:

s-a inventat = zgarci

http://www.rhcforum....la/page__st__30
Asta da lansare.
S-a dus aproximativ 80-90 metri la cea mai buna lansare.Asta e solutia cea mai buna .....E bine , caci nu se mai depune praful pe Alula mea de azi inainte

https://www.youtube....h?v=OS7_9_suTgA

Aceasta postare a fost editata de AlexC: 17 September 2014 - 05:59 PM

0

#22 Useril este offline   AlexC 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 18 September 2014 - 01:50 AM

Vezi postarearenatoa, la 16 September 2014 - 07:17 PM, a spus:

s-a inventat = zgarci

Am aflat ca sunt 3 categorii, nu stiam. Hi Start, Up Start si Zip Start.

"A Hi Start is a bungee launch system with approximately 100' of bungee and 400' of light line attached to it.
An Up Start is similar, but with 50' of tubing and 150' of light line attached to it.
A Zip Start is best for smaller gliders. It uses about 10' of tubing and 25' of line. It will give about the same height as a really good hand launch (with a lot less effort!)
http://ginnylee.hubp...ch-an-RC-Glider

Aceasta postare a fost editata de AlexC: 18 September 2014 - 01:51 AM

0

#23 Useril este offline   AlexC 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 18 September 2014 - 03:53 PM

Azi mi-a sosit Bird-ul de la HK. Am gasit prin cutiile de la modelele vechi un sandou nou-nout, pe care intentionez cu aceasta ocazie sa-l inaugurez cat de curand ( astept sa-mi mai soseasca si micro Frsky Rx si ceva mini-Lipo)
Sandoul este de la un planor cu anvergura de 1.8 ( Robbe Silence ) nu a fost folosit dar are o vechime de vreo 10 ani :) Pentru ca tot il am il voi incerca.
Daca ma va incanta lansarea la "zgarci" voi comanda de pe HK zgarciul. Intentionez mai degraba sa setez lungimile corespunzatoare ( pentru zgarci + guta de 0.4) pentru un High Start.

Aceasta postare a fost editata de AlexC: 18 September 2014 - 03:57 PM

0

#24 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 18 September 2014 - 04:05 PM

Nu te prosti... la asemenea model sa intinzi 100m de fir pe camp e ameteala.
Ia 10m din cel rosu, mai subtire, si 50m de 0.4, si ajunge. Cauciucul il intinzi maxim la 30m de 3x, ca mai mult iti rupe modelul.
Ca idee, cu doua rosii de 10m in paralel eu lansez planor de 1200 grame la 60-70m.

Verifica-l intai pe ala de la Robbe sa nu fie cauciucul copt.

Daca spuneai, receptor micro aveam eu.
0

#25 Useril este offline   AlexC 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 18 September 2014 - 04:51 PM

Vezi postarearenatoa, la 18 September 2014 - 04:05 PM, a spus:

Nu te prosti... la asemenea model sa intinzi 100m de fir pe camp e ameteala.
Ia 10m din cel rosu, mai subtire, si 50m de 0.4, si ajunge. Cauciucul il intinzi maxim la 30m de 3x, ca mai mult iti rupe modelul.
Ca idee, cu doua rosii de 10m in paralel eu lansez planor de 1200 grame la 60-70m.

Verifica-l intai pe ala de la Robbe sa nu fie cauciucul copt.

Daca spuneai, receptor micro aveam eu.

Multumesc ! :)
Voi vedea cum sta treaba cu cel de la Robbe si astept sa intre pe stoc in Eu, zgarciul rosu de la HK . Pentru aripa de 100 grame :) si 800 mm anvergura, voi folosi 10 metri ( cauciucul rosu) + 50 metri guta 0.4 dupa cum m-ai sfatuit. Sfaturi pentru care iti multumesc. Nu am nici o experienta cu lansarile nemotorizate dar ma incanta ideea.
Cam asta va fi zona in care trebuie sa atasez carligul. Daca vreau High start ( urcare) sau Up start, am inteles ca trebuie sa am carligul apropiat de centrul de greutate. Cu cat se pune carligul mai in fata ( fata de CG) am inteles ca se intra in zona pentru Zip Start.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: HK Wing.jpg
  • Imagine atasata: 2.JPG

Aceasta postare a fost editata de AlexC: 18 September 2014 - 04:55 PM

0

#26 Useril este offline   AlexC 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 18 September 2014 - 05:01 PM

Nu o data mi s-a incurcat guta care nu avea o lungime mai mare de cativa metri la undite. Imi dau seama ce m-ar putea asteapta acum cand 50 de metri de guta vor "pica din cer" si se vor "aseza" dupa cum vor :)

Aceasta postare a fost editata de AlexC: 18 September 2014 - 05:05 PM

0

#27 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 18 September 2014 - 05:12 PM

Parasuta, sau macar o panglica, ajuta mult sa cada un pic mai drept... si la detasarea de carlig.
0

#28 Useril este offline   AlexC 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 18 September 2014 - 10:44 PM

Acesta este setul nou-nout de la Robbe care a stat depozitat in cutia planorului Silence. Rola cu zgarci, rola cu guta de 100 metri ( 0,5 mm) , panglica si tija metalica pentru fixare la sol. Desi are cam 10 ani vechime, am tras de cauciuc, ( am intins cam de 6x lungimea unei bucati de 2 cm. ) pare ca si scos din fabrica, nu are nici o " fisura" si nu are nici o tendinta sa crape desi l-am intins la maxim posibil.
Imagine atasata: Hi Start.jpg

Aceasta postare a fost editata de AlexC: 18 September 2014 - 10:48 PM

0

#29 Useril este offline   casper20 

• Lifetime Beginner
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3622
  • Inregistrat: 09-June 07

Postat 18 September 2014 - 11:00 PM

Daca a stat la intuneric in cutie nu are nimica zgarciul, el la lumina se coace.
Eu am zgarci de prin '97-98 de cand faceam micromodele si este inca bun, l-am tinut la intuneric.
Prabusirea este o aterizare necontrolata..................sau nu?

FPV is not a crime!

Hitec Optic 6 Spectra 35MHz sinteza
FrSky 2.4GHz modul
Easy Glider BL
FW 190 A8
P 51D Mustang
IAR 80
ME 163

Tel: 0741-931.767
0

#30 Useril este offline   AlexC 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 18 September 2014 - 11:14 PM

Vezi postareacasper20, la 18 September 2014 - 11:00 PM, a spus:

Daca a stat la intuneric in cutie nu are nimica zgarciul, el la lumina se coace.
Eu am zgarci de prin '97-98 de cand faceam micromodele si este inca bun, l-am tinut la intuneric.

Intocmai! asa a stat. Undeva prin pod, in cutie, la intuneric . Dupa 10 ani, arata ca scos din fabrica.

Aceasta postare a fost editata de AlexC: 18 September 2014 - 11:15 PM

0

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

18 useri citesc topicul
0 membri, 18 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro