Exact la treaba asta am ajuns si eu azi. Dupa ce am trimis niste mailuri sa aflu oferte de pret pentru roti dintate si curele, mi-am amintit ca si rotile se aleg cu cap. Sarim peste partea cu momentul de transmis, cu alegerea tipului si latimii curelei... Cred ca trebuie plecat de la ce micropasiri iti ofera controlerul si ce stii ca o sa setezi in functie de mecanica. Pentru transmisie pe surub, o micropasire de 1/2 sau 1/4 (la limita 1/8 ) ar fi rezonabila, cu atat mai mult cu cat urmeaza si un reductor. La mai mult nu cred ca e cazul sa mergi. Mai toti folosim motoare supradimensionate din start, deci nu-i problema de cuplu. Majoritatea suruburilor au pas de 5 sau 10 mm pentru ce facem noi. De exemplu, un surub cu pas de 5 nu se impaca bine cu un raport de transmitere de 1:3 (luat ca iesire pe intrare). Si nici unul cu pas de 10 mm.
Vreo 20 de minute in metrou am tot facut calcule sa verific si am ajuns la concluzia ca un raport rezonabil intre cele doua roti ar fi de 1:2, eventual 1:2,5 sau daca gabaritul permite si ies si restul socotelilor legate de viteza, poate 1:4.
Dar in nici un caz 1:3 ca da cu virgula... Si zic de raportul turatiilor iesire/intrare. Apoi trebuie cautat in cataloage si vazut ce numere de dinti gasesti de cumparat sa ai raportul dorit. Latimea curelei si pasul ar rezulta din calcule, dar de regula 15 mm sau 25 mm sunt suficienti. De multe ori lungimea axului motorului te limiteaza la 15 mm. Tot din auzite de la cei mai experimentati, ar fi potrivite curelele HTD. Cele AT sunt mai "zgomotoase". Este o formula destul de stufoasa pentru calculul lungimii curelei in functie de diametrele rotilor si distanta intre axe, dar cel mai simplu e sa faci in soft de grafica rotile si tangentele la ele folosind diametrele primitivelor din cataloage, sa afli lungimea totala si sa rotunjesti la ce ai in catalog.
Partea buna este ca indiferent de ce alegi, roata mica de pe motor de tip HTD este pana in 2 euro, aia mare pe la 6 euro si cureaua tot cam 6.
PS. Pentru axa transversala am surub cu pas de 5 mm si o sa cumpar roti HTD pentru curea de 15 mm latime, cu 16 si 40 dinti. Asta inseamna 1:2,5 si o sa folosesc micropasire de 1/2 sau 1/4. Pentru un motor cu 200 pasi nativ, si micropasire 1/2 inseamna 400 pasi pe rotatie. Daca intervine reductorul de 1:2,5 inseamna ca am 1000 pasi pentru o rotatie a surubului si e usor de setat in Mach3. Daca gresesc pe undeva, mi-ar prinde bine o corectare, pana nu e prea tarziu!
Multam fain.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 03 September 2014 - 08:15 PM