Modelism - RHC Forum: centrale eoliene - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 8 Pagini +
  • « Prima
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Ultima »

centrale eoliene aincercat cineva sa faca una mare?

#91 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 08 December 2006 - 02:38 PM

Kaboom, la 8 Dec 2006, 14:31, a spus:

Cine imi poate explica si mie, asa ca pentru necunoscatori, cam cat curent poti obtine cu o eoliana gen Windwandler montata pe acoperis?

Putin rau. Trebuie pusa mult deasupra acoperisului, pe un stalp separat. Aia de la Windwandler nu mi se pare inspirata... e mica. Foloseste una normala, cat se poate de mare.

Cel mai important e sa afli care e resursa eoliana la tine... daca ai media vantului de 3m/sec va produce de 8 ori mai putini kwh fata de un loc in care media vantului e de 6 m/sec.

----
Ca sa fiu mai clar foloseste formula asta:
suprafata_expusa_de_rotor * (viteza_vantului la_puterea 3) * densitatea_aerului * eficienta_rotorului / 2

In care:

suprafata_expusa_de_rotor - in metri patrati - este pi * (raza_rotorului la_puterea 2) in cazul rotoarelor tip elice

viteza_vantului - in metri pe secunda

densitatea_aerului - in f. de temperatura si altitudine variaza intre 1 si 1,3 kg/metru_cub. Aerul este mai greu cand e mai rece si mai usor la altitudine mai mare.

eficienta_rotorului - nu poate depasi 0,59 (cel putin asta-i teoria existenta). Turbinele alea mari au eficienta pe undeva in jur de 0,40 ; cele micute de se pun pe langa casa, undeva intre 0,2 si 0,35

cezar

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 08 December 2006 - 02:55 PM

0

#92 Useril este offline   Lucris 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 15
  • Inregistrat: 30-November 06

Postat 08 December 2006 - 03:08 PM

Problema mare este ca, spre deosebire de varianta din film care este primara, de data aceasta palele, la mijloc, pentru varianta de 5kW, au o latime de 55mm. Grosimea in acel loc este de 6mm. Datorita turatiei foarte mari la viteze mari ale vantului, palele trebuie sa taie usor aerul. Forta centrifuga este mare iar vectorul total al fortelor (vant + forta centrifuga) impinge pala spre spate sub un unghi de 37 grade fata de directia axului. De aceea am fost nevoit sa apelez la kevlar... Rezistenta palei este deosebit de ridicata iar greutatea finala/pala este de 1,950kg. Lungimea desfasurata a unei pale (fara partea de prindere) este de 1987mm.
Pentru a putea demara usor, generatorul intra progresiv in sarcina. Amintesc ca generatorul este de tip multidisc. Discurile cu bobine intra rand pe rand in sarcina, progresiv cu cresterea turatiei.
Sper sa pot avea o colaborare cu Institutul ICPE din Bucuresti pentru a pune la punct partea electrica de comanda. Sincer, nu imi place sa folosesc tehnica din import atat timp cat o realiza in tara. Este usor sa importi, dar mai greu sa convingi oamenii ca se poate realiza ceva concret si fiabil si la noi in tara. Deh, am si eu fixurile mele de proiectant, fapt pentru care imi cer iertare daca deranjez pe cineva...

Pentru Kaboom:

Conform graficului de putere afisat de cei de la Winwandler, la o viteza a vantului de 10m/s (36km/h), centrala da 500W, iar la o viteza de 12m/s (43,2km/h), obtii 1000W. Puterea de 3000W apare undeva pe la viteza de 20m/s (72km/h).
0

#93 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 08 December 2006 - 03:28 PM

55mm coarda profilului... suna ok. Chiar ma miram cat este de "solida"

Totusi cred ca poti incerca cu una-doua bare de carbon (sticla sau otel) trecute prin centrul profilului, care sa fie dintr-o spuma usoara si relativ moale.

--
Nu merge sa pui un generator normal si sa fii multumit cu performanta la viteze mici?

Toate sofisticariile te intarzie..

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 08 December 2006 - 03:50 PM

0

#94 Useril este offline   Lucris 

• Incepator
  • PipPip

Postat 08 December 2006 - 06:24 PM

Initial asa am vrut sa fac palele. Insa, asta merge la o singura unitate de lucru. Daca este vorba de productie de serie, atunci trebuie ravizuita aproape total tehnologia, deoarece pretul de cost trebuie mentinut scazut. Varianta optima este sa ai o matrita. Iar aici, lucrurile se complica. Forma palei este greu de realizat chiar si pe utilaje CNC sofisticate (de exemplu, MAZAK). O alta varianta ar fi realizarea unei singura pale etalon, imbracarea ei in fibra desticla si realizarea unei matrite, tot din fibra de sticla, dupa modelul palei etalon. La aceasta ultima varianta am ramas eu.

Generatorul pentru tipul acesta de centrale este multidisc. O varianta a lui se poate vedea la adresa
http://www.windkraftusa.com/
Generatorul este cat se poate de normal si este singurul, de care am eu stiinta, care merge la turatii sub 200 rot/min, legat direct la axul turbinei.
Nici mie nu imi place sa ma complic, insa standardele internationale de siguranta sunt deosebit de dure cand este vorba de turbinele eoliene.
O astfel de turbina trebuie sa se comporte normal si iarna, cand are palele incarcate neuniform cu gheata. Ce s-ar intampla da ar bate un crivat cu o tarie de 70-80 km/h, iar palele ar avea gheata pe ele? Iti dai seama ce rezistenta trebuie sa aiba palele? Conform standarde, o pala trebuie sa reziste - vara - la un vant de 160 km/h, iar iarna la o sarcina asemanatoare.
Evident, nu am unde sa incerc turbina pentru aceste conditii, asa ca am proiectat-o si executat-o ca sa reziste cel putin teoretic la aceste valori ale sarcinii.
0

#95 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1501
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 08 December 2006 - 07:41 PM

Ce profil are pala simetric sau asimetric?E cam nasol sa faci o matriza asa in spirala mai ales ca pala este si subtire.Nu s-ar putea prelucra mai bine din ceva platbanda
si indoi pe o matrita?Magandesc la duraluminiu ca se apropie de rezistenta otelului.
A dracului dom-le cum se extinde si poluarea asta.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
0

#96 Useril este offline   Lucris 

• Incepator
  • PipPip

Postat 08 December 2006 - 09:48 PM

Pala este asimetrica. Profilul este NACA 4412 usor modificat. Principala problema este reprezentata de faptul ca o pala, privita din fata, are doua extradosuri si doua intradosuri. Daca de la capatul frontal pana la mijloc este o pala "normala", de la jumatate spre capatul din spate trebuie pastrata baza sectiunii ca sa fie identica cu prima jumatate. M-am gandit sa folosesc pentru o pala, doua pale de aluminiu clasice, prinse la varfuri si torsionate dupa curba necesara. Am gasit palele respective la adresa:
http://www.hydrogena...dekitsalum.html
Insa, deocamdata sunt multumit de ce am facut. Ramane ca, in timp, sa vad ce mai pot perfectiona.

Acum sa ne concentram pe problemele celorlalti colegi de pe forum, care doresc sa faca centrale clasice.
Nu mi se pare prea corect sa monopolizez discutiile cu centrala facuta de mine.
0

#97 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 December 2006 - 11:05 PM

Decat sa dai atat amar de bani pe o pala atunci mai bine-l faci din compozit.Daca gasesti un sponzor te pot ajuta cu materiale si un pic de know-how.
Cu 250$ faci o pala din aramid-carbon gata de folosire.
0

#98 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 09 December 2006 - 12:37 AM

Am vazut unii ca testeaza cu masina.... un pick-up, cu un suport era prinsa turbina deasupra si in fata cabinei.
Poate nu reusesti s-o scoti in afara turbulentei, dar macar vezi cum se comporta in vant puternic si turbulent.

In plus, oricat ar fi de rezistent rotorul tot iti trebuie ceva care s-o domoleasca la vant puternic, altfel necesita supradimensionarea turnului de sustinere.
0

#99 Useril este offline   Lucris 

• Incepator
  • PipPip

Postat 09 December 2006 - 04:53 PM

Salut!

Un sistem destul de sigur de franare este franarea electromagnetica. Acest lucru se poate realiza numai pe generatoare multidisc, in sensul ca unul sau mai multe discuri pot fi trecute, electronic, pe frana. Asta inseamna un sistem electric putin mai complex, dar perfect realizabil. Am discutat si aceasta posibilitate, cu un electronist. Sper sa o pot realiza pana la mijlocul lui ianuarie.
Se exclude scoaterea turbinei din vant, nu ca tehnic nu s-ar putea, dar solicitarea palelor va fi pe alta directie decat cea proiectata pentru maxima rezistenta, respectiv aproape perpendicular pe axul turbinei.
0

#100 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 14 December 2006 - 12:36 AM

Am citit pe cateva forumuri de roata spiralata cum ii zic ei la Windwandler.Cica ar fi o sharlatanie toata treaba.E produsa in Noua Zeelanda si incearca sa o vanda in Europa prin firma aceea germana.Dar pana acum nu e nici o instalatie in functiune sa-i poata sa faca niste masuratori.
Ex:
Suprafata elicei 0,83mp
puterea vantului la aceasta suprafata cu viteza de 12m/s este de 275W
La Windwandler-1000W
Adica scoti mai multa energie decat exista in vant adica randament 364%
Lucris tu ce rezultate practice ai obtinut cu instalatia ta?

Un windwandler vertical gasit la www.turby.nl
De fapt e un rotor Darrieus putin torsionat.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1166049396.jpg

Aceasta postare a fost editata de Skyspy: 14 December 2006 - 12:42 AM

0

#101 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 14 December 2006 - 12:40 AM

O unitate de generator 500W (2x250W la 24V) cu reductor, arbore si doua lagare la 174€.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1166049616.jpg

0

#102 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 14 December 2006 - 01:29 AM

Torsiunea aia la darrieus si la windwandler e pentru atenuarea vibratiilor.
La Darrieus cu palele drepte pala din aval trece la un moment dat prin turbulenta palei din amonte, se variaza brusc portanta.
Cand sunt inclinate palele practic si "umbra" turbionara e oblica a.i. pala din spate o traverseaza treptat, nu pe toata o data si nu se mai produc vibratii cu frecventa 3xRPM, lucru important la o morisca ce se vrea montata pe cladiri.

Windwandler difera fundamental de turbina lui Lucris - windwandler e un darrieus rasucit si culcat, pe cand la Lucris vantul bate de-a lungul axei... practic sunt doua elici amplasate la o oarecare distanta pe acelasi ax si palelor indoite a.i. sa se uneasca varful palei elicii din spate cu cel al elicii din fata...
Puterea pretinsa de Lucris cred ca-i si mai mare decat la Windwandler, pentru ca a reusit sa produca un fenomen nou in domeniul generatoarelor eoliene - un vortex (tornada) orizontal care se creaza pe axul turbinei si trage aerul prin rotor la viteza mult mai mare decat viteza efectiva a vantului.

Turby cred ca e o treaba mult mai serioasa decat Windwandler, macar are o suprafata de vreo 5 metri patrati, pale subtiri (turatie mai mare). Dar e cam scump..

Taticul Darrieus-urilor inclinate e un rus Gorlov, care a scos si eficienta foarte buna din ele, dar principalele aplicatii serioase sunt la centrale hidro imersate.. pentru a exploata curenti maritimi, mareici, etc.. - mai rar la eoliene.
0

#103 Useril este offline   kno3 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1081
  • Interests:Motoare cu aburi, vapoare etc

Postat 14 December 2006 - 12:29 PM

Skyspy, la 13 Dec 2006, 23:36, a spus:

Am citit pe cateva forumuri de roata spiralata cum ii zic ei la Windwandler.Cica ar fi o sharlatanie toata treaba.E produsa in Noua Zeelanda si incearca sa o vanda in Europa prin firma aceea germana.Dar pana acum nu e nici o instalatie in functiune sa-i poata sa faca niste masuratori.
Ex:
Suprafata elicei 0,83mp
puterea vantului la aceasta suprafata cu viteza de 12m/s este de 275W
La Windwandler-1000W
Adica scoti mai multa energie decat exista in vant adica randament 364%
Lucris tu ce rezultate practice ai obtinut cu instalatia ta?

Un windwandler vertical gasit la www.turby.nl
De fapt e un rotor Darrieus putin torsionat.

Ai niste linkuri la discutiile respective? Sa vedem si noi ce argumen´te au oamenii.
0

#104 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 14 December 2006 - 04:20 PM

Argumentele le-am dat eu mai devreme.

Energia maxima pe care poate s-o dea o centrala eoliana cu suprafata S la viteza vantului V este

0.59 * S * V ^ 3 * ro / 2

Unde
* = semnul inmultirii
ro = densitatea aerului, in functie de temp, altitudine, umiditate variaza undeva intre 1 kg/m3 si 1.27 kg/m3
V ^ 3 = viteza la puterea 3
0.59 = limita calculata de Betz reprezentand eficienta maxima teoretica a unei centrale eoliene (maxim 59%). In moristile de dimensiuni mici rareori se ajunge insa la 30%

Deci avem:
- suprafata data de 0.83 metri patrati cat are windwandler
- viteza vantului de 12m/sec ( care la puterea 3 inseama 12 * 12 * 12 = 1728 )

Rezulta:
0.30 * 0.83 * 1728 * 1.25 / 2 = 262 de watt.

Depinde cum alegi parametrii eficienta si densitatea aerului, dar 30% conversie la electric (se pierd cel putin 8-15 procente in generatorul electric) e deja multisor pentru o centrala asa mica.

Chiar daca centrala ar functiona la limita maxima teoretica de eficienta de 59% (centralele alea uriase ating maxim 40-45%) ar produce sub 500 de watt la 12m/sec.
Iar ei pretind ca reusesc sa obtina 1000.

cezar

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 14 December 2006 - 04:21 PM

0

#105 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 14 December 2006 - 07:42 PM

Kaboom, la 14 Dec 2006, 12:29, a spus:

Ai niste linkuri la discutiile respective? Sa vedem si noi ce argumen´te au oamenii.

Am dar ce folos ca-s in germana :)
0

#106 Useril este offline   kno3 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 14 December 2006 - 09:38 PM

Da-le tu asa in germana cum sunt.
0

#107 Useril este offline   kno3 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 14 December 2006 - 09:41 PM

ctotth, la 14 Dec 2006, 15:20, a spus:

...
Chiar daca centrala ar functiona la limita maxima teoretica de eficienta de 59% (centralele alea uriase ating maxim 40-45%) ar produce sub 500 de watt la 12m/sec.
Iar ei pretind ca reusesc sa obtina 1000.

cezar

Interesant. Ori e pcaleala, ori e vreo inovatie la mijloc. Mie insa imi placea cum arata Windwandler :)
0

#108 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 14 December 2006 - 10:46 PM

www.kleinwindanlagen.de, pe "forum"

Pai sa puna Lucris niste poze cu dracia sa ne dam si noi seama in ce consta inovatia fata de windwandler.Atat am inteles ca are 3 pale ale caror unghi de atac variaza.

Aceasta postare a fost editata de Skyspy: 14 December 2006 - 10:51 PM

0

#109 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 14 December 2006 - 10:57 PM

Skyspy, la 14 Dec 2006, 22:46, a spus:

www.kleinwindanlagen.de, pe "forum"

Pai sa puna Lucris niste poze cu dracia sa ne dam si noi seama in ce consta inovatia fata de windwandler.Atat am inteles ca are 3 pale ale caror unghi de atac variaza.

Am eu doua poze si un filmulet cu o versiune care zice ca-i mai veche.... daca nu-l deranjeaza pot sa le pun. Filmul cred ca mi-l refuza forumul, da pozele cred ca trec.
0

#110 Useril este offline   kno3 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 14 December 2006 - 10:59 PM

Skyspy: Merci

Aceasta postare a fost editata de Kaboom: 14 December 2006 - 11:02 PM

0

#111 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 December 2006 - 12:17 AM

Pentru cei care stau in jurul Bucurestiului si vor sa-si puna eoliana io zic sa facem un mic calcul de rentabilitate.Daca se merita sau nu.
Luam in calcul o viteza medie a vantului de 4m/s pe an.
La aceasta viteza puterea efectiva care se poate genera cu o eoliana cu randament bun e de ~ 14W/mp de elice.La o eoliana de 4m diametru si ~12mp suprafata
puterea generata e de 12x14=168W.Pe zi se genereaza 168x24=4,032kW.Pe an 4x365=1460kW.In zece ani cat tin zice-se bateriile 14600kW.

Astia 14600kW costa la renel daca se dubleaza pretul in zece ani si ajunge la 0,6 bani pe kW 8760lei=2500€

Stiu ca numai 6 baterii long life de 2V si 1000A costa 2200€ plus eoliana plus invertoarele si alte accesorii .Cred ca in tottal trece de 4-5000€.Si atunci ma intreb mai merita sa te complici daca tot nu reusesti sa amortizezi cheltuielile de investitii.

Am facut niste calcule empirice si nu stiu daca am dreptate sau nu dar astept comentarii si contraargumente.Dar nu contraargumente ecologice ci matematice si tehnice
negru pe alb.
0

#112 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 15 December 2006 - 01:38 AM

Criteriul matematico-economic, orice-ai face, nu e singurul care conteaza. Cine nu crede sa-si intrebe sotia sau partenera cum justifica matematico-economic ultima pereche de incaltari achizitionata.

Sunt unii oameni care viseaza o viata in care sa rupa cat mai multe legaturi "ombilicale" si sa simta macar psihologic - ca-si pot asigura un trai decent prin putere proprie. Probabil e o dambla, asa cum altii au damblaua sa-si asambleze Cobra din kit ;-) .

Sau daca am ajuns la masini - asa cum unii vor o masina care sa reprezinte un anumit statut - o masina care sa spuna lumii "asta sunt eu", la fel poate fi si optiunea pentru asa-zisa independenta energetica..

Pe multi ii incearca si revolta - "sa le dau cu tifla hotilor de la romgaz si renel, cheltui oricat dar nu le dau lor banii"

Apoi e argumentul sigurantei - unii isi cumpara pistol, in anticiparea unor situatii extreme, din aceleasi considerente altii poate-si iau cogenerator pe ulei si banc de baterii. Apoi se gandesc la ierni grele, uragane ca prin America sau o criza in fosta uniune sovietica de taie aia gazu'

Multe vanzari sunt justificate de argumentul "gadgetizarii" - asa cum o masina scumpa vine dotata cu genti de aliaj, climatronic si sistem de navigatie, asa si o casa care sare de sute de mii de euro, pai se cade sa-i pui super izolatie fara sa-i trantesti doua-trei fotovoltaice cat de mici si o morisca de vreo 10k ?

Apoi sunt hobistii, care vor sa-si demonstreze ca sunt in stare sa realizeze prin forte proprii ceva care le afecteaza direct modul de viata, nu numai jucarii.

Si in final "ecologistii" care vin cu justificari morale, dar nu insist pe ei ca nu e voie ;-)

-------------------

Ok, astea sunt argumente de "marketing". Uneori se gasesc si cateva argumente matematico-economice.

Unul important este pretul terenului - cine cauta teren pentru casa este limitat in optiuni de locurile unde exista perspectiva accesului la utilitati cu cheltuieli "rezonabile". Aceasta ii si ridica pretul foarte mult. Poate ca "terenul de vis" pe care sa-si ridice "casa de vis" nu are acces la utilitati, desi costa numai 5 EUR/m2 nu 50 .
In cazul asta - in care pretul la teren scade cu zeci de mii de euro iar bransarea fie e imposibila fie costa exact zecile de mii care le castigi la teren, se justifca cu varf si indesat.

Deocamdata cred ca e un caz destul de rar, la noi sunt putini care vor sa "se rupa" de vecini, sa-si ia un teren mare intr-un loc pustiu... dar cred ca multi din cei ce cauta casa inca nici nu le pica fisa ca datorita resurselor alternative exista aceasta posibilitate sa-si ia teren ieftin de casa tocmai in varful dealului unde e perspectiva atat de frumoasa.

-----
Apoi - viitorul energetic mi se pare foarte neclar. Prin EU si la noi in ultimii 2-3 ani gazele au crescut cu vreo 60-80%, curentul inca nu, dar nu prea se stie ce va fi chiar in viitorul apropiat - situatia se poate schimba brusc si dramatic in cateva locuri "calde" pe pamant si atunci... multi isi zic, la naiba, imi iau un sistem minimal, care sa-mi dea macar 40-60 kwh/luna, cu care se poate supravietui decent... poate va trebui sa astept vantu sau soarele ca sa-mi spal rufele si sa ma spal pe cap cu apa calda, dar e mult mai bine decat zero.

O polita de asigurare e "castigatoare" numai pentru casa de asigurari - tu faci pariu ca o sa-ti ia casa foc si-o sa te calce trenul, asigurarile pariaza ca din contra o sa scapati si ca vor ramane ei cu banii.
Iar daca pierzi pariul inseamna ca a fost totul in regula.

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 15 December 2006 - 01:45 AM

0

#113 Useril este offline   mishu_g 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 541
  • Inregistrat: 22-November 06

Postat 15 December 2006 - 05:26 PM

felicitari clotth pentru pledoaria ta :D
si eu sunt de aceeasi parere

De fapt, eu vroiam sa va intreb daca a fost cineva curios sa incerce (pentru rotoare eoliene foarte mici) sa folosesca pentru generatorul de curent motorul de antrenare a cabestanului din videocasetofoane.Motoarele cu pricina se gasesc din belsug si este relativ usor sa fie adaptate mai multe pentru un generator multidisc.
Personal am facut ceva teste si par destul de incurajatoare, urmeaza sa imi fac un mic banc de proba unde sa pot masura cat mai exact tensiunea si curentul functie de turatia de antrenare. (pe post de motor ele au o turatie destul de mica) la o tensiune de alimentare de 12-15V.

Vreo idee ????
0

#114 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 December 2006 - 06:00 PM

In afara de argumentul cu terenul nu vad alta logica care sa-ti impuna sa-ti axezi viitorul energetic pe alternative.Desigur unul ca Becali nu s-ar uita la 20-30 de mii de
euro sa-si puna fotovoltaice dar o face din snobism ca sa para original.In schimb unul care invarte leul de doua ori pana-l da la ala conteaza fiecare ban.

La cei mai multi e entuziasmul de inceput de a crede intr-o pseudo independenta energetica.Se mai adauga la aceasta si publicitatea pompoasa facute de firmele axate
pe aceasta ramura care promit marea cu sare.Insa ele omit totdeauna sa spuna detaliile importante in ce priveste randamentul raportat la pretul de cost.

@ctotth-daca ai citit pe forumul de la mangus.ro cand unul l-a contrazis pe seful firmei care e si admin pe forum ca dece sa mai faci biodiesel cand in Germania masinile merg la fel de bine cu ulei vegetal a luat-o prima data cu ecologia cica miroase foarte urat gazele de esapament de la o masina din aia ca pana la urma sa se certe daca
a vazut ca nu mai are contraargumente.

In vest kw/h costa cam 16-18 centi.In Ro cam 10-11 centi.Concernele energetice stiu ca nu pot scumpi la nesfarsit pretul ca atunci omul de rand va cauta o solutie de compromis ca sa iasa mai ieftin(vezi centralele cogenerative).

Dupa o statistica facuta in Germania s-a constatat ca daca s-ar cultiva pe toata suprafata arabila din tara numai rapita si tara ar fi impanzita cu centrale eoliene consumul energetic al tarii ar fi acoperit in proportie de 45%.Dupa cum am mai zis in alt thread alternativele nu sunt o solutie din iesirea din criza energetica.E adevarat
ca ar ajuta foarte mult economia unei tarii ca o mare parte a populatiei sa investeasca si in alternative.

Ca sa reduci din chitanta de la renel si romgaz poate chiar pana la jumatate acolo da se preteaza energiile altenative si regenerabile.Ca sa dau un exemplu simplu
luand apa calda menajera si de incalzit unde se duc cam 70% din energia unei case.Vara poti incalzi apa cu colectoare home-made iar iarna de la un generator eolian
sa cuplezi direct o rezistenta la un boiler mare care va incalzi apa cand e vant cand nu cu sistem clasic lemne,gaz,curent.Deci sa elimini subansamblele scumpe care fac
nerentabile o astfel de instalatie.Eu sunt un adept al metodei DIY pentru faptul ca prin natura muncii pe care o prestez schimb des locurile demunca si am ocazia sa lucrez la multe firme intr-o perioada scurta.In 8 ani de cand prestez aceasta munca am fost la cel putin 30 de firme.Si aici vezi adevarata fata a lucrurilor.Adica asamblezi un produs finit lipesti pe el eticheta Siemens si pretul a devenit exorbitant.Si cand te uiti la subansamble made in china,made in czech republic ,made in hungary made
in ucraina s.am.d.Deci cam asa e si cu energia alternativa firmele romanesti importa poate 99% din produse ca e usor sa stai in birou sa pui 20-25% adaos comercial si sa
astepti un fraier sa vina sa-i vinzi pontul.E adevarat ca sunt produse pe care nu le poate produce industria romanaeasca de exemplu fotovoltaicele dar majoritatea
s-ar putea produce in tara.

Aceasta postare a fost editata de Skyspy: 15 December 2006 - 06:23 PM

0

#115 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 15 December 2006 - 10:47 PM

Nu conteaza ca alternativele nu pot asigura decat 10% sau 40% din consumul actual ci daca vor putea oferi un mod de viata decent atunci cand vom fi fortati sa pretuim energia la adevarata sa valoare.
------

Legat de DIY - iti dau dreptate - e modul cel mai ieftin (uneori chiar rentabil) de a avea energie alternativa. Importatorii si producatorii au nevoie de adaosuri mari, iar asta mareste pretul solutiilor de fabrica.

Chiar ma intrebam daca nu ar avea mai mult succes o activitate de consultanta in resurse alternative, care sa lamureasca pe cei interesati care-s avantajele si dezavantajele unei astfel de demers, a.i. sa decida in cunostiinta de cauza cum sa-si foloseasca banii si timpul.
Sau ceva de genul unui atelier DIY in care oamenii inchiriaza scule, spatiu, materiale si asistenta invatand sa-si construiasca singuri propria morisca sau propriul panou de apa calda. S-ar putea intalni cei interesati sa se ajute reciproc cu instalarea sau cu procurarea componentelor, mai putin de castiguri spectaculoase.

Castigul ar fi nu in mai putini centi per kilowat ci intr-un mod interesant de a face ceva util in timpul liber. Asa cum altii cheltuie cu lectii de dans sau se inscriu in cluburi de Ikebana.

------
Bransarea la electricitate, discutand cu unii vecinii, am aflat ca sare de mia de euro. Daca vreau si gaze, nu mai zic. Daca e sa facem comparatia corect "alternativ" vs. "clasic" trebuie sa punem in balanta si investitia deloc neglijabila in bransare la curent si la gaze - cel putin pentru cineva care vrea sa isi construiasca o casa.

cezar
0

#116 Useril este offline   Lucris 

• Incepator
  • PipPip

Postat 16 December 2006 - 04:10 AM

Salut!

Imi pare rau ca nu am putut raspunde mai rapid. Am de lucru enorm... Stiti cum este la sfarsit de an..
Din pacate, habar nu am cum sa pun o poza aici ca sa vedeti centrala. Am atasat poza la caseta Fisiere atasate, dar mai mult nu stiu cum sa fac... :D
Daca cineva stie cum se face, trimit pozele prin e-mail si sa le puna el... Imi cer iertare pentru nepricepere...
Poza atasata este a unui model foarte simplu, ale carui pale sunt facute din policarbonat armat cu fibra de sticla. Palele sunt simple foi late de 400mm si lungi de 2000mm. Ciudat este ca si in aceasta forma, turbina se invarte foarte rapid. Nu am constatat functionari anormale sau vibratii. Sincer, cred ca voi apela la profesorii din Politehnica pentru determinarea fenomenologiilor de functionare ale acestei turbine. Este jenant, dar nici eu, dupa aproape patru ani de lucrat la ea (asta insemnand mai multe modele si un prototip aflat la acum omologare), nu am reusit sa determin corect ecuatiile de putere... Am constatat ca merge bine, am masurat-o, am facut teste cu ea, dar determinarea stiintifica a legilor dupa care merge, nu am reusit sa o duc la bun sfarsit...
Mai mare rasul...
Ce am mai constatat la acest model simplu: vortexul este cu aproximativ 0,5m mai mare in diametru (decat diametrul sferei determinate de pale) in fata turbinei, si cam cu 20-30cm mai mic (decat diametrul sferei determinate de pale) la spatele palelor.
Apoi: viteza curentului de aer la iesire este mai mare cu 21...45% decat la intrare, in functie de viteza vantului.
La testele cu fum: aerul din exteriorul palelor este absorbit de acestea, pe aprox. 90% din lungimea palelor, introdus in interiorul spatiului de lucru si refulat cu putere in spatele turbinei. Privit de la o distanta de cativa metri, la testul cu fum se poate observa clar vortexul, daca sunt minim patru surse de fum, amplasate la 1,5m in fata palelor.

Varianta aceasta chiar este foarte ieftina si usor de facut.

Legat de ideeal DIY, sustin si eu ideea ca este mult mai bine sa se dezvolte acest principiu, mai ales ca, din cate vad eu, ne putem ajuta cu mult folos unii pe altii.

Apropo.. Sar de la un subiect la altul... Am vazut pe net un film despre un inventator (Stanley Meyer) care a facut o masina ce mergea cu apa. Un fel de electroliza ceva mai sofisticata. Omul a fost otravit la un restaurant, la ceva vreme dupa ce a refuzat o colaborare cu Pentagonul...
Interesant este ca modelul de electroliza nu il inventase el, ci un australian cu pseudonimul "Joe". Acesta din urma s-a ferit sa isi dezvaluie identitatea de frica asasinatului... Pana acum se pare ca a avut dreptate...
Ce ma intriga este ca fizica cunoscuta nu este incalcata! Si ma mai intriga faptul ca se pare ca acest fenomen mai ciudat de electroliza pune in evidenta un alt tip de energie, necunoscuta (marelui public) pana acum. La o cautare mai profunda, am descoperit ca in forurile inalt stiintifice, se poarta discutii foarte serioase privind metodele de punere in evidenta a acestei forme de energie, precum si relizarea de aparate care sa o masoare. Din cate am citit, matematic era decoperita de mult, dar nu exista ceva palpabil, in planul fizic (ca efect, ma refer).
Adresa clipului este:
http://www.youtube.com/watch?v=4kcq6_RTqc4...20energy%20free
0

#117 Useril este offline   kno3 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 December 2006 - 12:01 PM

Ia uite ce-am gasit eu despre dl. Meyer la Wikipedia. Citez:

"Stanley Meyer was later successfully sued by disgruntled investors, to whom he sold "dealerships". He was convicted of "gross and egregious fraud" by an Ohio court in 1990 after the vehicle failed to work during a required demonstration of the water-fueled car .[2]

In its findings, the court found that the centerpiece of the car, his water fuel cell, was a conventional electrolysis device. Meyer was ordered to repay the investors $25,000.[2]"

Sursa: http://en.wikipedia....Water_fuel_cell
0

#118 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 16 December 2006 - 11:38 PM

salut,

Uite pozele care le-am primit in vara de la Lucris. E o versiune mai veche, asta mai noua inteleg ca are coarda la mijloc mult mai mica (50mm).

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1166305131.jpg

0

#119 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 16 December 2006 - 11:40 PM

Si a doua...

Am si un film cu turbina din imagine invartindu-se in vant, dar nu prea are loc aici.
Lucris, trebuie sa ai imagini mai mici de 100k, altfel nu le inghite forumul.

L.E. scuze, in film e alta morisca asemanatoare cu asta, ceva mai inguste palele.

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1166305257.jpg

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 16 December 2006 - 11:44 PM

0

#120 Useril este offline   10 bete 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 43
  • Inregistrat: 13-July 06

Postat 29 December 2006 - 02:28 PM

salutare,

daca chiar exista suficienti doritori pentru turbina pot face o matrita.
in principiu am nevoie de o pala de dimensiunea dorita si preferabil perfecta ca realizare.
pasul doi va fi sa o tai felii precum salamul , scanez fiecare felie, obtin negativul si o pot da la un amic ce are un amic cu cnc.
fiecare felie va fi materializata intr-o mica matrita .
matritele le ansamblam usor.
ma gindeam la executarea ulterioara a palelor prin injectare in matrita pe un schelet din doua fire metalice

daca sint doritori sint gata sa incep
numai bine
0

Arata acest topic

• 8 Pagini +
  • « Prima
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Ultima »