Criteriul matematico-economic, orice-ai face, nu e singurul care conteaza. Cine nu crede sa-si intrebe sotia sau partenera cum justifica matematico-economic ultima pereche de incaltari achizitionata.
Sunt unii oameni care viseaza o viata in care sa rupa cat mai multe legaturi "ombilicale" si sa simta macar psihologic - ca-si pot asigura un trai decent prin putere proprie. Probabil e o dambla, asa cum altii au damblaua sa-si asambleze Cobra din kit ;-) .
Sau daca am ajuns la masini - asa cum unii vor o masina care sa reprezinte un anumit statut - o masina care sa spuna lumii "asta sunt eu", la fel poate fi si optiunea pentru asa-zisa independenta energetica..
Pe multi ii incearca si revolta - "sa le dau cu tifla hotilor de la romgaz si renel, cheltui
oricat dar nu le dau
lor banii"
Apoi e argumentul sigurantei - unii isi cumpara pistol, in anticiparea unor situatii extreme, din aceleasi considerente altii poate-si iau cogenerator pe ulei si banc de baterii. Apoi se gandesc la ierni grele, uragane ca prin America sau o criza in fosta uniune sovietica de taie aia gazu'
Multe vanzari sunt justificate de argumentul "gadgetizarii" - asa cum o masina scumpa vine dotata cu genti de aliaj, climatronic si sistem de navigatie, asa si o casa care sare de sute de mii de euro, pai se cade sa-i pui super izolatie fara sa-i trantesti doua-trei fotovoltaice cat de mici si o morisca de vreo 10k ?
Apoi sunt hobistii, care vor sa-si demonstreze ca sunt in stare sa realizeze prin forte proprii ceva care le afecteaza direct modul de viata, nu numai jucarii.
Si in final "ecologistii" care vin cu justificari morale, dar nu insist pe ei ca nu e voie ;-)
-------------------
Ok, astea sunt argumente de "marketing". Uneori se gasesc si cateva argumente matematico-economice.
Unul important este pretul terenului - cine cauta teren pentru casa este limitat in optiuni de locurile unde exista perspectiva accesului la utilitati cu cheltuieli "rezonabile". Aceasta ii si ridica pretul foarte mult. Poate ca "terenul de vis" pe care sa-si ridice "casa de vis" nu are acces la utilitati, desi costa numai 5 EUR/m2 nu 50 .
In cazul asta - in care pretul la teren scade cu zeci de mii de euro iar bransarea fie e imposibila fie costa exact zecile de mii care le castigi la teren, se justifca cu varf si indesat.
Deocamdata cred ca e un caz destul de rar, la noi sunt putini care vor sa "se rupa" de vecini, sa-si ia un teren mare intr-un loc pustiu... dar cred ca multi din cei ce cauta casa inca nici nu le pica fisa ca datorita resurselor alternative exista aceasta posibilitate sa-si ia teren ieftin de casa tocmai in varful dealului unde e perspectiva atat de frumoasa.
-----
Apoi - viitorul energetic mi se pare foarte neclar. Prin EU si la noi in ultimii 2-3 ani gazele au crescut cu vreo 60-80%, curentul inca nu, dar nu prea se stie ce va fi chiar in viitorul apropiat - situatia se poate schimba brusc si dramatic in cateva locuri "calde" pe pamant si atunci... multi isi zic, la naiba, imi iau un sistem minimal, care sa-mi dea macar 40-60 kwh/luna, cu care se poate supravietui decent... poate va trebui sa astept vantu sau soarele ca sa-mi spal rufele si sa ma spal pe cap cu apa calda, dar e mult mai bine decat zero.
O polita de asigurare e "castigatoare" numai pentru casa de asigurari - tu faci pariu ca o sa-ti ia casa foc si-o sa te calce trenul, asigurarile pariaza ca din contra o sa scapati si ca vor ramane ei cu banii.
Iar daca pierzi pariul inseamna ca a fost totul in regula.
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 15 December 2006 - 01:45 AM