centrale eoliene aincercat cineva sa faca una mare?
#69
Postat 01 December 2006 - 04:09 AM
Scuze pentru intarziere!
Mishu_g, iti pot trimite pe mail un program de calcul al palelor si o documentatie de realizare a unui generator cu flux axial, identic cu cel realizat de Piggott. Daca vrei, iti pot trimite si desenele de executie ale generatorului, facute de mine, in AutoCad. Am doua variante de generatoare; unul de 500W si unul de 2kW.
Iti trimit si adresele a doua firme americane care comercializeaza pale. Poti alege pale din lemn, din fibra de carbon sau din aluminiu. Asta in cazul in care consideri ca nu poti realiza practic palele.
http://www.hydrogena.../bladekits.html
http://eduhosting.or...pics/wghmb.html
Partea de prindere a palelor este mai delicata, dar si pentru asa ceva exista documentatie.
Am gasit si un site chinezesc de unde se pot cumpara generatoare gata facute, la un pret modic:
http://www.ginlong.com/wind-turbine-pmg-pm...-alternator.htm
Ramane sa alegi ce crezi de buna cuviinta...
Adresa mea de e-mail este cristianvlungu@yahoo.com
#70
Postat 01 December 2006 - 05:42 PM
Cum ai facut sisemul de protectie in caz de furtuna prin rabaterea elicei la orizontala sau punere in pas drapel?
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
#71
Postat 01 December 2006 - 10:13 PM
Iti multumesc pentru amabilitate !
Ma intereseaza toata documentatia pe care mi-o poti oferii.
Avand o oarecare experienta in modelism, avand de asemenea prieteni cu experienta cred ca va fi interesant de experimentat constructia palelor in regie proprie.
Tiam trimis acest mesaj si pe E-mail.
adresa mea este mihai.grozav@rdslink.ro
Merci
#72
Postat 02 December 2006 - 04:23 PM
Skyspy, eu am luat direct legatura cu chinezii, iar pretul pentru generatorul GL-PMG-1800 este de 290USD, fara transport.
Nu mi se pare mare, deoarece generatorul este bine proiectat si executat.
Pentru protectia in caz de furtuna, am preferat sa nu ma complic si sa folosesc modelul dat de Hugh Piggott. Eu am tinut legatura cu Hugh pe toata durata constructiei, ceea ce va indem pe toti sa o faceti. Este un om extraordinar de binevoitor si gata de ajutor pentru oricine face ceva concret. Nu stiu cum face, dar gaseste timp sa raspunda tuturor celor care ii cer sfaturi...
Deci, protectie dupa modelul lui Hugh. Este chiar foarte ieftin sa faci asa ceva, mai ales daca ai si ceva indemanare tehnica si un loc unde sa mesteresti. Sfatul meu este sa nu te complici cu miscarile palelor. Nu ca nu se poate realiza, dar nu se justifica munca. Scopul este sa faci ceva durabil si eficient. Atat timp cat palele sunt scoase din vant la viteze ale vantului de peste 60 km/h, nu ai de ce sa te ingrijorezi. Dificil va fi sa realizezi ancorarea, care trebuie sa fie FOARTE bine facuta. In rest, conditiile de montaj specifice.
#73
Postat 05 December 2006 - 08:25 PM
Lucris, bun venit si mersi de informatii. Generatorul ala oare merge pus ca motor direct-drive la o bicicleta mai solida?
mishu_g - cauta cartile lui Hugh Pigot sau sapa prin forumuri - de exemplu http://www.fieldlines.com/
SkySpy - ai ceva legatura cu Airbag care si-a facut panou solar ? E si el roman in Austria.
Cel mai popular sistem de protectie la vant puternic, pentru eolienele mici e cu intoarcerea intregului rotor perpendicular pe directia vantului. Pentru DIY e considerat mai simplu si mai de incredere.
.........
Un sistem simplu de pus palele in drapel ar fi interesant... cred ca ar merge ceva bazat pe forta portanta.. rotorul sa culiseze fata-spate pe axul de rotatie si un arc in spate care il preseaza inainte.. Cand forta vantului in rotor depaseste o valoare arcul cedeaza, rotorul se misca inapoi si un inel fix e atins (apasat) de pale care astfel isi modifica unghiul .
Partea frumoasa e ca rotorul continua sa se roteasca si produce cuplu sporit, dar scad forta axiala (thrust) si viteza de rotatie.
cezar
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 05 December 2006 - 08:27 PM
#74
Postat 05 December 2006 - 10:01 PM
Multumesc de urare, Ctotth!
mishu_g, am spus ca am deja documentatia... Am si trimis-o prin e-mail... Am mai spus, va pot da documentatia pe care o am (si nu este putina). Nimic nu ma incanta mai mult decat niste oameni care chiar fac ceva concret. Iar daca pot ajuta, o fac cu draga inima.
Sunteti rari, oameni buni. Rari... Prea rari...
In ce priveste sistemul de franare, am mai spus, am folosit sistemul lui Hugh. Insa, si ce propune ctotth este viabil. Doar ca este (poate) mai pretentios la executie, mai ales arcul, care trebuie bine dimensionat si bine tarat. Ideea este frumoasa.
Numai bine!
#75
Postat 05 December 2006 - 11:55 PM
Vezi ca pentru biciclete am gasit eu ceva mai bun, e la tehnice la ala care cauta motor de randament mare.
Aceasta postare a fost editata de Skyspy: 05 December 2006 - 11:57 PM
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
#76
Postat 06 December 2006 - 12:05 AM
Clotth: Pentru protectia la viteze mari ale vantului dar si pe post de regulator de turatie se poate folosi un sistem centrifugal.Acest sistem este cunoscut inca de pe vremea motoarelor cu aburi si functioneaza perfect (in conditii de amator trebuie experimentat un pic mai mult dar ... asta este sarea si piperul).in principiu, cle 2 sau 3 greutati sunt dispuse radial pe arborele elicei prin intermediul unui sistem pantograf echilibrat de un resort.In momentul in care turatia creste, greutatile se indeparteaza de arbore si prin intermediul unei parghii modifica pasul elicei.
Eu am experimentat ceva asemanator pe vremea cand eram in liceu (inainte de '89 cand era o datorie patriotica economisirea energiei :mellow: ) pe un rotor eolian cilindric compus din 4 sferturi de cilindru care la viteze mari ale vantului se inchideau si formau un cilindru (ideea nu imi apartine, ea este preluata de undeva ... cred tehnium)
#77
Postat 06 December 2006 - 12:09 PM
Am vazut anul asta pe valea buzaului (mai sus de lacul Siriu) o astfel de aratare abandonata. Dupa cum arata era facuta tot pe vremea raposatului (promotia celor trei R).
Sunt convins ca datorita dimensiunilor sale (cam 1 m inaltime, 0.8 diametru) si amplasarii - pe fundul vaii, intre munti - butoiul a dezamagit profund.. Daca le-ar fi venit ideea sa-l mute in apa repede a Buzaului ce curgea la 10 metri mai incolo, altfel ar fi fost rezultatele.
-------------
Lucris, pe tine cred ca te stiu de pe la mangus.ro, cu un rotor sferic ciudat rau, care pare ca sfideaza Betz-ul. Poti da rezultatele unor teste pe rotorul respectiv?
-------------
SkySpy, mersi de info - motorul ala cred ca l-am vazut si eu pe ebay-ul nemtesc. Singura buba care i-o gasesc e ca nu-i direct drive, si mai pierde din putere prin reductor.
Acu sunt cu capul in motoare stirling de temperatura joasa... poate revin cu detalii daca ies din ceatza..
#79
Postat 07 December 2006 - 03:26 AM
Turbina nu are sistem de franare. Din aceasta cauza, la viteze mari ale vantului (peste 70km/h) depaseste usor 1500 rot/min. Pana acum, turatia cea mai mare masurata de mine, a fost in jurul a 1800 rot/min. Din fericire, forma palelor ii confera o rezistenta deosebita. Palele sunt ranforsate cu fibra de sticla si kevlar.
#80
Postat 07 December 2006 - 04:05 PM
Lucris, la 7 Dec 2006, 03:26, a spus:
Turbina nu are sistem de franare. Din aceasta cauza, la viteze mari ale vantului (peste 70km/h) depaseste usor 1500 rot/min. Pana acum, turatia cea mai mare masurata de mine, a fost in jurul a 1800 rot/min. Din fericire, forma palelor ii confera o rezistenta deosebita. Palele sunt ranforsate cu fibra de sticla si kevlar.
Salut,
Trebuie s-o vinzi neaparat... Dupa Betz (max 59% eficienta) vantul care traverseaza un cerc de 1.2m diametru la 8.1 metri pe secunda poate oferi cel mult vreo 220 de watt (cam de 22-25 de ori mai putin).
Practic zici ca are echivalentul unei turbine normale cu diametru de cel putin 4-5 ori mai mare... Mie mi se pare incredibil, nu pot intelege cum aerul care trece la doi metri de un rotor de 1.2 metri poate sa-i cedeze energie, dar daca e adevarat ai dat lovitura, nu atat cu performanta la viteze mari ci prin ce poti "stoarce" la viteze mici.
cezar
P.S. Ca sa cedeze atata putere, practic aerul trebuie sa intre si sa iasa din turbina cu viteza mai mare decat viteza ambianta a vantului...
Doar daca s-ar crea in spatele turbinei o mica tornada (orientata orizontal, nu vertical) care sa soarba aer cu mare viteza prin turbina... Hmm... nu stiu ce sa cred, chiar e posibil asa ceva?
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 07 December 2006 - 04:22 PM
#81
Postat 07 December 2006 - 05:12 PM
Si totusi, asa este!
Totul tine de forma palelor. Palele sunt proiectate sa formeze in interiorul sferei o anume acumulare masica a aerului, aer care este expulzat apoi cu o viteza MAI MARE decat viteza de intrare! Practic se formeaza un vortex in fata si in spatele turbinei. Nu se mai formeaza in fata palelor acea masa tampon intalnita la centralele clasice. In acest fel, turbina poate demara la o viteza a aerului de 1m/s, iar viteza periferica a palelor (TSP) este mai mare decat in mod normal, tocmai datorita acelui vortex. Mi-a luat un an sa inteleg bine modul de lucru si inca doi ani sa reusesc sa fac fizic acea forma complexa, desi, in aparenta este foarte simpla... Principiul de functionare este asemanator celui al statoreactorului.
Iar de vandut, nu am intalnit doritori pentru productie. Personal, nu am fondurile necesare demararii unei asemenea afaceri, desi stiu foarte bine cat este de profitabila, mai ales ca pretul acestei turbine se ridica (cu tot cu partea electrica) undeva in jurul a max. 3500E. Am incercat si pe la banci, insa, cu toate buletinele de masuratori, am primit raspunsuri (politicoase) de refuz...
Am incercat si cu Ministerul Cercetarii... Dar mai usor este sa obtii cetatenia chineza (sau oricare alta) decat sa obtii o forma oarecare de ajutor de la oamenii Statului, mai ales daca ai un proiect viabil. Dar, ce sa fac daca nu am pile si nu sunt un membru marcant intr-un partid anume...
Mai astept. Poate apare ceva concret...
#82
Postat 07 December 2006 - 08:12 PM
Daca o pot vedea la lucru, ca e adevarata, cred ca ar fi multa lume interesata. Mai ales daca scoate ceva util in jurul a 3m/sec - nici nu e nevoie de 5 kW - si 100 de watt daca ar scoate la 3m/sec si 1.2 metri diametru, este de luat in serios in considerare.
Ai incercat sa o faci cunoscuta in alta parte decat aici? de ex. pe la http://tech.groups.y.../awea-wind-home sau http://www.fieldlines.com/section/wind ?
Hugh Pigot ce zice de ea?
#85
Postat 08 December 2006 - 12:46 PM
Din nefericire, sunt foarte putini oameni care au posibilitatea si disponibilitatea sa produca o centrala eoliana. Sunt multi care o privesc, putini care inteleg si (din nefericire) si mai putini care chiar pot si vor sa faca ceva concret. Am multa experienta in acest tip de probleme. Noutatile ii sperie destul de mult pe oameni, iar daca respectivul produs nu poarta o marca de prestigiu, apare un puternic sentiment de neincredere...
Voi incerca sa o prezint la o manifestare de tipul TIB.
Lui Hugh i-a placut foarte mult si chiar s-a implicat serios in a pune bazele unei metodologii de calcul, deoarece nu exista asa ceva. De aceea a durat atat de mult sa se determine matematic forma si efectul generat al unei pale.
Pentru Skyspy:
Turbina doar seamana cu un Darrieus cu axul orizontal. Palele au la baza curba lui Moebius, iar sectiunile variaza in mod continuu pe toata lungimea unei pale.
Ideea mi-a venit vazand creatia celor de la Windwandler.
www.windwandler.de
Am modificat curba palelor, sectiunile si numarul lor. A mea are trei pale.
Din nefericire, nu am reusit (din motive financiare) sa realizez si un generator mai... delicat. Insa, in viitorul apropiat, sper sa pot rezolva si acest subiect.
#88
Postat 08 December 2006 - 01:45 PM
#89
Postat 08 December 2006 - 02:27 PM
Seamana cu Darrieus numai ca axa de rotatie e paralela cu vantul nu perpendicular ca la un Darrieus. Palele pare ca sunt rasucite a.i. sa creeze incidenta.
Eu zic ca daca o arati ca merge in parametrii astia nu se poate sa nu gasesti investitor. Avand in vedere forma ciudata as incerca s-o fac intr-o tehnologie cat mai simpla... Nu cred ca-i nevoie de kevlar si minuni din astea.. Forma ii permite sa reziste si cu o teava pe centrul profilului, in lungu palei. Pala poate fi din EPP (spuma de polipropilena) ca poti sa o indoi si s-o torsionezi cat vrei.
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 08 December 2006 - 02:35 PM
#90
Postat 08 December 2006 - 02:31 PM
#91
Postat 08 December 2006 - 02:38 PM
Kaboom, la 8 Dec 2006, 14:31, a spus:
Putin rau. Trebuie pusa mult deasupra acoperisului, pe un stalp separat. Aia de la Windwandler nu mi se pare inspirata... e mica. Foloseste una normala, cat se poate de mare.
Cel mai important e sa afli care e resursa eoliana la tine... daca ai media vantului de 3m/sec va produce de 8 ori mai putini kwh fata de un loc in care media vantului e de 6 m/sec.
----
Ca sa fiu mai clar foloseste formula asta:
suprafata_expusa_de_rotor * (viteza_vantului la_puterea 3) * densitatea_aerului * eficienta_rotorului / 2
In care:
suprafata_expusa_de_rotor - in metri patrati - este pi * (raza_rotorului la_puterea 2) in cazul rotoarelor tip elice
viteza_vantului - in metri pe secunda
densitatea_aerului - in f. de temperatura si altitudine variaza intre 1 si 1,3 kg/metru_cub. Aerul este mai greu cand e mai rece si mai usor la altitudine mai mare.
eficienta_rotorului - nu poate depasi 0,59 (cel putin asta-i teoria existenta). Turbinele alea mari au eficienta pe undeva in jur de 0,40 ; cele micute de se pun pe langa casa, undeva intre 0,2 si 0,35
cezar
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 08 December 2006 - 02:55 PM
#92
Postat 08 December 2006 - 03:08 PM
Pentru a putea demara usor, generatorul intra progresiv in sarcina. Amintesc ca generatorul este de tip multidisc. Discurile cu bobine intra rand pe rand in sarcina, progresiv cu cresterea turatiei.
Sper sa pot avea o colaborare cu Institutul ICPE din Bucuresti pentru a pune la punct partea electrica de comanda. Sincer, nu imi place sa folosesc tehnica din import atat timp cat o realiza in tara. Este usor sa importi, dar mai greu sa convingi oamenii ca se poate realiza ceva concret si fiabil si la noi in tara. Deh, am si eu fixurile mele de proiectant, fapt pentru care imi cer iertare daca deranjez pe cineva...
Pentru Kaboom:
Conform graficului de putere afisat de cei de la Winwandler, la o viteza a vantului de 10m/s (36km/h), centrala da 500W, iar la o viteza de 12m/s (43,2km/h), obtii 1000W. Puterea de 3000W apare undeva pe la viteza de 20m/s (72km/h).
#93
Postat 08 December 2006 - 03:28 PM
Totusi cred ca poti incerca cu una-doua bare de carbon (sticla sau otel) trecute prin centrul profilului, care sa fie dintr-o spuma usoara si relativ moale.
--
Nu merge sa pui un generator normal si sa fii multumit cu performanta la viteze mici?
Toate sofisticariile te intarzie..
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 08 December 2006 - 03:50 PM
#94
Postat 08 December 2006 - 06:24 PM
Generatorul pentru tipul acesta de centrale este multidisc. O varianta a lui se poate vedea la adresa
http://www.windkraftusa.com/
Generatorul este cat se poate de normal si este singurul, de care am eu stiinta, care merge la turatii sub 200 rot/min, legat direct la axul turbinei.
Nici mie nu imi place sa ma complic, insa standardele internationale de siguranta sunt deosebit de dure cand este vorba de turbinele eoliene.
O astfel de turbina trebuie sa se comporte normal si iarna, cand are palele incarcate neuniform cu gheata. Ce s-ar intampla da ar bate un crivat cu o tarie de 70-80 km/h, iar palele ar avea gheata pe ele? Iti dai seama ce rezistenta trebuie sa aiba palele? Conform standarde, o pala trebuie sa reziste - vara - la un vant de 160 km/h, iar iarna la o sarcina asemanatoare.
Evident, nu am unde sa incerc turbina pentru aceste conditii, asa ca am proiectat-o si executat-o ca sa reziste cel putin teoretic la aceste valori ale sarcinii.
#95
Postat 08 December 2006 - 07:41 PM
si indoi pe o matrita?Magandesc la duraluminiu ca se apropie de rezistenta otelului.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
#96
Postat 08 December 2006 - 09:48 PM
http://www.hydrogena...dekitsalum.html
Insa, deocamdata sunt multumit de ce am facut. Ramane ca, in timp, sa vad ce mai pot perfectiona.
Acum sa ne concentram pe problemele celorlalti colegi de pe forum, care doresc sa faca centrale clasice.
Nu mi se pare prea corect sa monopolizez discutiile cu centrala facuta de mine.
#97
Postat 08 December 2006 - 11:05 PM
Cu 250$ faci o pala din aramid-carbon gata de folosire.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
#98
Postat 09 December 2006 - 12:37 AM
Poate nu reusesti s-o scoti in afara turbulentei, dar macar vezi cum se comporta in vant puternic si turbulent.
In plus, oricat ar fi de rezistent rotorul tot iti trebuie ceva care s-o domoleasca la vant puternic, altfel necesita supradimensionarea turnului de sustinere.