centrale eoliene aincercat cineva sa faca una mare?
Postat 04 November 2008 - 08:29 AM
Problema unei instalatii mici autonome (eoliana sau hidro) o reprezinta stabilitatea frecventei. Frecventa, e direct proportionala cu turatia , formula pt. determinarea ei fiind: n(rot/min)= f(Hz)*60/p unde p este numarul de perechi de poli ai generatorului. La generatoarele asincrone mai apare si alunecarea nominala (turatia de sincronism e mai mica decat cea calculata cu o valoare proportionala cu sarcina).
Pt. eoliene, un rotor vertical cilindric de 1m diametru si 1m inaltime, la un vant de 30km/h asigura cam 500-700 w in functie de calitatea executiei.
Cand o zbura A.R.C.A.! © 2010 All rights reserved.
Postat 04 November 2008 - 08:53 AM
N-am fost prea riguros in precizarea dimensiunii generatorului ca nu gaseam nici un fel de pret si orice aflam, era bun ca pret orientativ. Un alt motiv ar fi ca am acces la un curs de apa in capatul gradinii si cum nu stiu mare lucru de dimensionare pentru hidro am luat ceva la modul general, acoperitor.
O sa citesc tot ce gasesc inclusiv ce-i pe paginile pentru care ai pus link-uri. O parte le-am citit, am mai primit niste fisiere pe care le tot "rasfoiesc". Sper sa nu ma opresc doar la a discuta. Abia incepand de la anul pe vremea asta (cel mai devreme) m-ar interesa sa realizez ceva legat de energie alternativa. Momentan nu-i cazul.
O sa ma multumesc si cu centrala de 1-2kW, fara discutie! Nu ma arunc la ce nu imi permit, cu atat mai mult cu cat acolo am curent electric si trebuie facut calcul serios daca macar imi amortizez investitia sau in cat timp.
Stiam doar de varianta cu doua discuri dar am intuit ca nu-i cea mai buna solutie. Am presupus ca 3 discuri ar fi OK dar banuiam ca bobinele sunt dispuse pe cele exterioare. Oricum, mai am de invatat pana sa comand magnetii. Eu ma gandeam la cei de aici: http://www.magnet4less.com/product_info.ph...products_id=457 dar s-ar parea ca teste pot face si cu forma paralelipipedica. Caut ceva mai aproape de noi, dar forma din link mi-ar face cu ochiul.
Multam fain pentru informatii!
Telefon: 0721 385365
Postat 04 November 2008 - 11:58 AM
MLGore, la Nov 4 2008, 08:29 AM, a spus:
Pt. eoliene, un rotor vertical cilindric de 1m diametru si 1m inaltime, la un vant de 30km/h asigura cam 500-700 w in functie de calitatea executiei.
La 30 km/h si un metru patrat sectiune o turbina cu eficienta maxima teoretic va extrage 214 watt. Cum turbinele savonius scot sub 1/3 din acest maxim teoretic puterea obtinuta va fi pana in 70 de watt. E nevoie de vant dublu (60km/h) pentru a obtine 500 watt.
Turbine tip Lenz http://www.windstuff...m/main/vawt.htm vor extrage mai mult, poate 100-150 watt la 1mp sectiune si 30km/h.
Pe langa eficienta verticalele au si alte dezavantaje fata de elicile cu ax orizontal
1. Elicea foloseste mult mai putin material pentru a acoperi un disc cu aceasi arie transversala. E mult mai usoara
2. Turatia elicii va fi cam de 5-7 ori mai mare la acelasi diametru. Puterea ce poate fi extrasa dintr-o anumita cantitate de magneti si cupru dintr-un generator electric creste proportional cu patratul turatiei deci elicea poate folosi un generator mai ieftin si mai usor pentru aceasi putere.
3. Exista un mecanism simplu pentru a intoarce discul elicei cu "dunga" la vant pentru a evita avariile in caz de furtuna. Practic poate fi facuta sa "se ascunda" din fata vantului. Elicile mari cu pas variabil pun palele in drapel. O turbina verticala "plina" nu prea are cum sa apeleze astfel de mecanisme de protectie.
Deci chiar daca eficienta verticalei ar fi la fel de buna, ar necesita mult mai mult material pentru constructie (si un turn care s-o sustina pe masura), cat si un generator mai voluminos.
Postat 04 November 2008 - 02:33 PM
MLGore, la Nov 4 2008, 08:29 AM, a spus:
Sper ca nu ma insel, dar aceste generatoare functioneaza doar legate la retea. Nu stiu daca electrica poate fi convinsa sa-si reduca facturile sau chiar sa plateasca daca tu ''pompezi'' in sistem.
Postat 04 November 2008 - 07:28 PM
Eu va propun urmatorul scenariu:
Centrala eoliana, solara....ce vreti voi care alimenteaza direct calorifere electrice. Diferenta de caldura necesara o supliniti conventional. Asa iese ieftin, nu va mai pasa de frecventa, tensiunea poate varia in plaje mari....etc.
Daca este prea multa caldura (viscol mare in cazul centralei eoliene) mai aerisiti si voi casa.
Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 04 November 2008 - 07:30 PM
Postat 04 November 2008 - 08:11 PM
dan_mitea, la Nov 4 2008, 07:28 PM, a spus:
Centrala eoliana, solara....ce vreti voi care alimenteaza direct calorifere electrice. Diferenta de caldura necesara o supliniti conventional. Asa iese ieftin, nu va mai pasa de frecventa, tensiunea poate varia in plaje mari....etc.
Daca este prea multa caldura (viscol mare in cazul centralei eoliene) mai aerisiti si voi casa.
Bine zis!
tel.0724686263
Postat 04 November 2008 - 10:42 PM
dan_mitea, la Nov 4 2008, 08:28 PM, a spus:
"-Ce faci d-nle, stai in toiul iernii cu usa deschisa, stii cat te costa incalzirea?
-Io-mi permit, eoliana d-nle, eoliana"
Postat 06 November 2008 - 12:16 AM
dan_mitea, la Nov 4 2008, 07:28 PM, a spus:
Centrala eoliana, solara....ce vreti voi care alimenteaza direct calorifere electrice. Diferenta de caldura necesara o supliniti conventional.
...
Nu se merita costul. Un sistem neconventional care sa dea electricitate de 100 kwh/luna poate duce spre 10000 de euro. E drept ca sunt si baterii si invertoare, controlere de incarcare, dar nu astea sunt neaparat partea scumpa. Incalzirea necesita pe putin de 10 ori pe atata si asta intr-o casa cu eficienta apropiata de cea a caselor pasive.
Eficienta creste prin folosirea pompelor de caldura, dar costul creste corespunzator, nici la electronica nu se poate renunta prea usor.
Cel mai rentabil e sa izolezi bine casa, a.i. sa necesite foarte putin combustibil. O casa care poate fi incalzita cu 1000 kwh/luna inseamna de vreo 200 RON electric la tarif de noapte si mai putin cu gaze, lemne.
Postat 06 November 2008 - 12:48 AM
Si eu merg tot pe ideea de a folosi ceva eolian sau hidro doar ca sursa suplimentara. Nu doresc sa incalzesc o casa doar din asa ceva. Pe timpul iernii lumea la tara se retarge in cateva incaperi in care poate fi asigurat un oarece confort, fara mare efort.
Eu ma gandeam la un atelier, o camera in care sa se poata lucra binisor si iarna. Pe langa focul cu lemne sau incalzirea electrica de la retea sa mearga si un supliment din hidro sau eolian.
Vara, un rezervor cu apa poate fi mentinut cald folosind soarele fara nici o problema. Dar iarna e mai greu cu soarele, de aceea cred ca ceva combinat, sau in cel mai rau caz doar eolian, ar fi tentant de folosit. Si tot raman la ideea mea fixa de a face calcule precise. Daca investitia nu merita a fi facuta, pai nu merita si cam asta e... Cel putin cu preturile actuale.
Accept ideea ca tot ce discutam despre energie neconventionala este valabil dupa o izolare pefrecta a cladirii, altfel e inutil totul...
Postat 06 November 2008 - 01:57 PM
Cel mai ieftin (si cel mai bun raport caldura/pret) panou solar e sa inchizi peretele/fatada sudica cu folie de sera (protejata la UV) pe un cadru de lemn, care sa lase 10-20cm intre perete si folie.
In spatiul ala pui perdele de hartie neagra cutata, sau 3 straturi de plasa de tantari neagra.
In rest nu mai trebuie decat un sistem de ventilare care sa bage aerul din casa pe jos in "panou" si sa-l ia de sus sa-l sufle inapoi in casa (sau atelierul/hambarul/grajdul care vrei sa-l incalzesti).
Uite un exemplu care e si mai simplu, fara perdele (peretele rosu e inchis la culoare) : http://web.axilar.ne...nCorie/sse1.jpg http://web.axilar.ne...nCorie/sse2.jpg
Daca lasi spatiu si mai mare intre perete si folie chiar ai o mica sera atasata, sa ai un supliment de patrunjel, salata, castraveti si rosii proaspete.
Eficienta nu e poate cea mai buna (dar totusi in jur de 50%). Avand in vedere ca mai mult conteaza sa fie suprafata de colectare foarte mare la un pret cat mai scazut, "panoul" cu folie e imbatabil. Daca nu tii folia decat in sezonul rece poate sa reziste vreo 5 ierni (producatorii promit 36 luni), dupa care o poti inlocui la vreo 2 RON / mp.
Sisteme in aceasi idee, unele putin mai elaborate, durabile (si poate ceva mai aratoase caci folosesc "geam" de policarbonat in loc de folie) vezi aici:
http://builditsolar.com/Projects/SpaceHeat...arn_project.htm
http://www.motherearthnews.com/Modern-Home...More-Every.aspx
http://builditsolar.com/Projects/SpaceHeat...op%20heater.pdf
O lista lunga cu diverse sisteme solare DIY pentru incalzirea spatiului:
http://builditsolar.com/Projects/SpaceHeat...ace_Heating.htm
-----------------------
Un simplu calcul: un panou pe un perete de 6 m lungime si 2,5 m inaltime (15mp) poate colecta si 30 kwh intr-o zi insorita de iarna.
Un panou solar fotovoltaic care sa capteze aceasi energie (sub forma electrica e drept) ar trebui sa aibe o suprafata de 3 ori mai mare. Si va costa poate de 100 de ori mai mult.
In zona campiei de sud o eoliana de 3,2m diametru esti norocos daca produce 30kwh pe luna, poate dublu in lunile cu crivat.. Si e din nou, mult mai scumpa. decat doi metri patrati de policarbonat + sipci + plasa neagra care vor capta tot atata sau poate mai multa caldura.
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 06 November 2008 - 02:10 PM
Postat 06 November 2008 - 02:26 PM
Postat 06 November 2008 - 02:40 PM
ctotth, la Nov 6 2008, 01:57 PM, a spus:
...
vreau sa spun ca-i mai ieftin panoul vertical cu aer cald decat panourile fotovoltaice sau cele pentru apa calda.
O instalatie comerciala de colectare a apei calde, la 10mp suprafata de colectare poate sa sara de 4000 de euro, colectand cam aceasi caldura ca si "panoul" din folie de 16mp.
Alte avantaje ale panourilor montate direct pe perete vertical, fata de panourile montate pe acoperis:
- iarna soarele coboara aproape de orizont, unghiul de incidenta pe panoul vertical e doar cu vreo 20-30 grade sub optim(de 90 de grade)
- nu se depune praful sau zapada
- totusi sunt usor accesibile daca e nevoie sa fie curatate, demontate sau reparate.
- cand e zapada performanta lor creste cu 10-15% datorita reflexiei puternice a luminii in zapada de la sol
- nu le sparge grindina
- cu streasina suficienta pot fi facute a.i vara sa stea in umbra, sa nu incalzeasca daca nu e nevoie (considerand ca nu-s demontate pe timpul verii)
- ridica izolarea termica a peretelui pe care se monteaza, scazand pierderile (remember epidemia de balcoane inchise pe vremea lu ceasca)
Principalul dezavantaj este ca e nevoie sa existe un perete sudic insorit, care sa nu fie umbrit iarna. Pe acoperis sunt mai multe sanse sa gasesti soare.
Un alt dezavantaj poate fi nevasta (da, revenim la nevasta!) care s-ar putea sa nu te mai incalzeasca noaptea daca-i pui (citez) "pocitania aia de folie pe casa". (avand in vedere ca un om - mai precis femeie - produce cam 2kwh de caldura pe zi, dpdv strict energetic panoul e mai performant)
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 06 November 2008 - 02:54 PM
Postat 09 November 2008 - 02:43 PM
Foloseste magneti sector de cerc (wedge)
Postat 13 November 2008 - 11:37 AM
De fapt, tot ce e la 45° beneficiaza de aceste date.
Luna – ora 12-12:30 ___ Elevaţie ( grade )
21 ianuarie ________24,7°
21 februrarie_______33,9°
21 martie__________44,7°
21 aprilie__________56,4°
21 mai____________64,8°
21 iunie___________68,4°
21 iulie____________65,6°
21 august _________57,4°
21 septembrie______45,8°
21 octombrie_______34,5°
21 noiembrie_______25°
21 decembrie_______21,5°
Postat 14 November 2008 - 02:07 PM
Poate o muta un admin la topicul cu Energia - aici este despre centrale eoliene ( http://www.rhc.ro/fo...showtopic=10145 )
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 14 November 2008 - 02:15 PM
Postat 14 November 2008 - 02:17 PM
am si io o intrebare daca poate sa m'ajute careva....Exista undeva un grafic, harti, tabele, etc..... ceva cu vitezele medii anuale ale vanturilor in anumite regiuni ale tarii asteia? Asa sa stiu daca merita facut ceva morischca de vant in zona Arad.
numa' bine celu
Postat 14 November 2008 - 07:29 PM
Nu dau si Arad, in schimb poti sa plangi privind viteza vantului (adica lipsa sa) la Cluj si Timisoara.
Daca nu te deprima suficient tabelele fa ceva micut, de 0,5 metri diametru in varf de undita de 6-7m, cu ceva logger... sa masori concret. Poate-poate locul tau e special si merge. Chiar daca afli ca nu e bun locul tau, poti sa vinzi instalatia mai departe la altii care ca si tine sunt nehotarati si vor sa afle resursa concreta a locului lor. .
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 14 November 2008 - 07:31 PM
Postat 07 January 2009 - 07:54 AM
Charly, la Sep 21 2005, 02:47 PM, a spus:
NU intelegi ca NU merge la eoliana ?
Vitezele vinturilor sunt mici in general !
Motoarele pentru eoliene sunt multipol ( 12-24 magneti ) si merg la turatii mici.
Nu se pun multiplicatoare sau demultiplicatoare de turatie !!! Este direct drive !
Pentru un raport bun ai o elice cu trei pale a 3m fiecare.
7000 sau 3500 rot la o asemenea elice este .....DINAMITA !
Ce-i drept au inceput sa apara si pe la noi ceva tornade :) dar...totusi...
Pe asta lasa-l la barca !
Dupa ce o sa-mi vina magnetii si incep constructia o sa-ti dau MI
Bafta
Salut la toata lumea!
Perfect adevarat si ,evident de acord.
Si un pic de rationament elementar :sint multe tari care s-au apucat mai de mult de treaba asta si care cred eu, ca au rezolvat problema aceasta,a se vedea Olanda,Germania,etc,etc.
Aceasta postare a fost editata de dan_pescaru: 07 January 2009 - 08:05 AM
Postat 07 January 2009 - 11:02 AM
sint foarte puternici, au si o forma care ar permite montarea lor pe un disc
http://www.theworksh...hdgen/hdgen.htm
http://www.reuk.co.uk/Hard-Disk-Drive-Magn...nd-Turbines.htm
http://www.fieldline...9/24/152446/359
si ca o demonstratie despre "cit poate" un astfel de magnet:
http://www.youtube.c...h?v=F1mclGcBj3k
Postat 07 January 2009 - 11:26 AM
Si m-a mai deranjat faptul ca sun polarizati aiurea, magnetii aia nu sunt de fapt uniformi ca polarizare. Au doua zone pe ei si nu stiu daca asa trebuie sa fie intr-un generator. La teste facute in viteza obtii ceva curent electric, dar nu cred ca e ce trebuie. Cele care sunt cate 2 pe o placuta si 4 in HDD sunt prea subtiri, desi ca forma sunt cele mai potrivite. Poate pentru joaca o sa incerc ceva, in limita timpului.
Ma gandeam la o solutie care poate fi aplicata industrial, ulterior. Adica o sursa sigura, constanta, de magneti standardizati, dupa care sa poti face un proiect.
Multumesc pentru raspuns! Nu trec usor peste magnetii din HDD-uri sau motoarele brushless mari!
Postat 19 December 2010 - 03:34 PM
Aceasta postare a fost editata de bitex: 07 February 2011 - 11:24 PM
Postat 04 February 2011 - 03:54 AM
Spor la treaba!
Nu ca nu punem si noi link-uri spre magazine de genul asta, dar nu o facem considerandu-i pe ceilalti fraieri. Placute sau nu, sunt niste reguli care trebuiesc respectate.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 04 February 2011 - 04:02 AM
Postat 07 February 2011 - 01:10 PM
bitex, la Feb 4 2011, 03:54 AM, a spus:
Spor la treaba!
Nu ca nu punem si noi link-uri spre magazine de genul asta, dar nu o facem considerandu-i pe ceilalti fraieri. Placute sau nu, sunt niste reguli care trebuiesc respectate.
Oricum, imi place cum arata noul link!.. :rolleyes:
--------------------
Locuri de munca - Angajari - Companii: myFirstJob.ro
Publicitate aproape gratuita: tag-uri.ro
Postat 07 February 2011 - 11:00 PM
Postat 07 February 2011 - 11:23 PM
Am curatat link-ul, este activ. Intra pe el si vezi daca poti conecta doua generatoare din alea la o eoliana. Cam acelasi stil de interventie si in celalalt subiect, cu masina de gaurit...