centrale eoliene aincercat cineva sa faca una mare?
Postat 28 September 2007 - 12:42 AM
frana este actionata de un servomecanism de tip winch, capul fiind modeificat, am facut unul la strung de diametru mai mic, micsorand bratul fortei, am putut actiona cu o forta mai mare pe maneta de frana.
frana este pentru siguranta, dar si pentru a mari sarcina(pentru perioade scurte de timp) , simuland un generator mai mare.
Imagini atasate
Aceasta postare a fost editata de rent_rc: 28 September 2007 - 12:47 AM
Postat 28 September 2007 - 12:57 AM
Citeaza
deocamdata suntem la inceputul experimentelor, urmeaza sa experimentam cu mai multe tipuri de pale de diferite diametre, dar pana acum rezultatele obtinute sunt mai bune decat cele ale unor turbine eoliene importate de prin china, sau la mana a2-a din germania, (la aceleasi dimensiuni) pentru ca nu folosim reductor de turatie, si am eliminat o mare parte din pierderi.
rezultate mai concrete in curand :rolleyes:
Postat 01 October 2007 - 05:29 PM
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
Postat 09 October 2007 - 05:45 PM
Skyspy, la 1 Oct 2007, 17:29, a spus:
cred ca deocamdata doar experimenteaza in tunel diverse profile la diverse incidente. Cred ca butucul permite fixarea unghiului de incidenta la diverse valori dar nu pare unul care s-ar modifica in zbor.
-----
Legat de performante versus alte turbine -
1. in tunel e posibil sa se obtina coeficienti de performanta mai ridicati decat in aer liber, mai ales daca diametrul elicii se apropie de diametrul tunelului.
2. performanta cu reductor vs fara reductor - evident ca fara reductor e mai eficient, intrebarile sunt:
- ati imbunatatit si aerodinamica?
- generatorul vostru fara reductor cum se compara la pret/fiabilitate cu celelalte?
-----
Postat 10 October 2007 - 12:29 PM
Caci daca ramane libera e mare riscul ca la prima avarie de servo sa nu ai frana la nevoie.
O metoda obisnuita de franare la multe turbine mici este si punerea in scurt-circuit a iesirilor generatorului. Poti folosi un senzor de supra-curent in nacela pentru a activa frana mecanica si astfel nu mai ai nevoie de comanda separata - cand vrei sa franezi morisca doar scurtcircuitezi sau micsorezi rezistenta de sarcina - astfel frana electromagnetica va fi dublata de cea mecanica.
O alta problema e fiabilitatea - modelistii se "joaca" cel mult cateva ore pe saptamana cu servo-urile lor, pe cand o eoliana functioneaza si 24x7 - care e durata de viata estimata a unui astfel de dispozitiv? cat de bun ramane dupa 10 ani de temperaturi excesive, ploaie, ceata, viscol, inghet? Se justifica un mecanism redundant, cu doua servou-ri? Se poate detecta defectarea unuia din ele pentru inlocuire?
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 10 October 2007 - 12:36 PM
Postat 10 October 2007 - 08:22 PM
Am si eu o curiozitate - in caz ca generatorul e in gol (cuplu zero) forta axiala tinde spre maxim sau spre minim? Adica fara generator elicea se comporta ca o parasuta sau ca o "gaura"?
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 10 October 2007 - 08:26 PM
Postat 12 October 2007 - 06:30 PM
Ma gandeam la un sistem oarecum "elastic" de punere in drapel a palei, actionat de forta portanta. In ce situatii e mai sigur sau mai simplu decat plierea intregului rotor ramane de vazut.
Senzorii de forta axiala, de cuplu si turatie erau indicati in una din pozele puse de rent_rc
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 12 October 2007 - 06:31 PM
Postat 12 October 2007 - 06:50 PM
ctotth, la 12 Oct 2007, 18:30, a spus:
Ma gandeam la un sistem oarecum "elastic" de punere in drapel a palei, actionat de forta portanta. In ce situatii e mai sigur sau mai simplu decat plierea intregului rotor ramane de vazut.
Senzorii de forta axiala, de cuplu si turatie erau indicati in una din pozele puse de rent_rc
La elici de avioane sunt niste solutii consacrate: simpla sau dubla actionare hidraulica, pentru pas.
La aia dubla ai un piston hidraulic, cu presiune pe ambele fete si un distribuitor cilindric cu sertarase face treaba. La alea cu simpla actionare, ai pistonul si presiune pe o singura fata. Contra fortei respective, actioneaza acele contragreutati cu care centrifuga are un dialog continuu..... La unele avioane contragreutatile la scaderea turatiei duc elicea in drapel, la altele invers.
Aceasta postare a fost editata de INCAS: 26 October 2007 - 04:10 PM
Io le zbor pentru popor!
Schaum vor dem Mund,
Und Papier fuer der Fund!
Postat 17 October 2007 - 10:21 AM
Vreau si eu sa fac o pompa de apa eoliana. Am gasit tot felul de idei pe net, dar planuri (simple)...ioc. Am de scos apa de la vreo 7-8m adancime.
Multumesc anticipat de idei.
Dragi bikeri, ingrijiti-va sanatatea! Cineva are nevoie de organele voastre.
Postat 17 October 2007 - 10:38 AM
BogdanStancu, la 17 Oct 2007, 10:21, a spus:
Vreau si eu sa fac o pompa de apa eoliana. Am gasit tot felul de idei pe net, dar planuri (simple)...ioc. Am de scos apa de la vreo 7-8m adancime.
E la noi un project care se ocupa exact de chestia asta. Dar personajul shaf di project cu pricina e ciudat..... E d'asta cu reductoare si transmisii. Daca se doreste, se poate vorbi cu d-lui. Il cheama Nila Ion. Se suna la 434 00 83 si se cere la telefon :D :D Ura!
Io le zbor pentru popor!
Schaum vor dem Mund,
Und Papier fuer der Fund!
Postat 17 October 2007 - 11:51 AM
BogdanStancu, la 17 Oct 2007, 10:21, a spus:
Bogdan de cati litri pe zi ai nevoie? Unde? (in camp liber sau la o casa fara electricitate?) - intreb ca pe la noi, ce nu este cat-de-cat protejat/supravegheat, dispare. Cat timp/bani esti dispus sa cheltui?
Sunt unele probleme cu folosirea vantului pentru pomparea apei (irigatii sau uz casnic)
- vara cand e nevoie de mai multa apa vanturile pe la noi sunt cele mai slabe. I
- in restul anului vantul e mai puternic dar nu prea mai ai nevoie de apa - daca investesti in varianta electrica - eoliana, acumulatori, pompa - vei obtine mult mai multa energie utila pe parcursul anului.
- te poti astepta la zile in sir de pauza eoliana - ori n-ai nevoie de apa zilnic ori ai nevoie de un rezervor corespunzator
- locul in care e fantana e posibil sa fie cel mai prost amplasament pentru o eoliana (inca un atu' pentru varianta electrica)
cu un panou solar + pompa (fara acumulator) - se obtine o cantitate zilnica predictibila si constanta de apa, cu maxim de debit exact atunci cand e nevoie - in arsita verii. Costul depinde de cantitatea necesara - s-ar putea sa nu fie mult mai mare decat al unei eoliene cu pompare mecanica.
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 17 October 2007 - 11:55 AM
Postat 18 October 2007 - 11:26 AM
@ Ctotth
Bugetul trebuie sa fie minim, nu pot sa estimez acum nici macar un ordin de marime. Sincer, nu m-as baga in complicatii cu panouri solare, baterii si alte trufandale tentante pentru unii din vecini.
Alternativa e sa trag un fir de 50m si sa cumpar o pompa submersibila (plus costurile energiei electrice).
Intentia mea (ca si cantitate de apa) e sa asigur apa unei livezi infiintate de cca 1000mp. Am posibilitatea sa pun rezervoare de 1mc sau 3mc in care sa se pompeze atunci cand e vant, urmand ca udarea s-o fac cand vrea muschiu'.
Ca protectie, cred ca e suficient, cam atat cat a fost si bancorexu. In orice caz, acolo va fi gard (sper electric, sa-si mai incarce bateriile si conlocuitorii, daca au mancarimi).
Ca sa fie poza si mai intunecata, da, in locul ala nu ma pot lauda ca sunt vanturi constante, dar odata cu existenta vasului tampon, cred ca se rezolva. Unde mai pun si ceva obstacole la cca 20m de posibila amplasare (case, copaci).
Aceasta postare a fost editata de BogdanStancu: 18 October 2007 - 11:29 AM
Postat 18 October 2007 - 01:28 PM
Postat 19 October 2007 - 02:03 PM
Vezi si povestea asta The man who farms water
50 de metri de cablu mi se par mai ieftin si mai simplu. Consumul electric nu-i asa important, cu 1 kwh scoti mii de litri. Numai sa permita fantana, caci la seceta poate sa sece sau sa-i scada serios debitul.
cezar
Postat 22 October 2007 - 08:18 AM
ctotth, la 19 Oct 2007, 14:03, a spus:
gresit!...mai ales ca asta e o livada nou infiintata si e a mea, nu a CAP-ului...
da, dar inca nu am atata material; pe de alta parte, acel material, dupa ceva vreme, devine compost.