Modelism - RHC Forum: centrale eoliene - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

  • 8 Pagini +
  • « Prima
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Ultima »

centrale eoliene aincercat cineva sa faca una mare?

#121 Useril este offline   Lucris 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15
  • Inregistrat: 30-November 06

Postat 05 January 2007 - 06:39 PM

La multi ani!

Cer iertare pentru intarziere, dar am fost foarte prins cu niste probleme.... Se mai intampla...
Acum:
Pentru 10 bete: Ideea de matrita am avut-o si eu, insa daca se face din metal, la cat de mare este pala, va cantari enorm, chiar daca este facuta din bucati si asamblate intre ele. Un alt aspect este legat de CNC. Din cate stiu eu, un astfel de agregat poate primi desenul direct din AutoCAD, fara sa mai fie necesara executia fizica a palei urmata de felierea ei si scanarea 3D. Oricum, scanarea implica tot valori digitale binare... Eu am vazut un CNC MAZAK care lucreaza direct cu AutoCAD-ul, insa nu am acces la el...
M-am gandit sa apelez la colegii de pe acest forum pentru ceva idei despre realizarea unei matrite din fibra de sticla, din doua bucati, care sa fie facuta urmand tiparul unei pale standard. Teoretic s-ar putea face, insa nu stiu UNDE sa o fac... Ce parere aveti? Va intreb deoarece aveti mult mai multa experienta in modelism decat mine. Nu stapanesc nici macar la nivel minim acceptabil indemanarea in a folosi fibra de sticla. De ce doresc sa fac aceasta matrita? Deoarece este mult mai usor sa fac cele trei pale identice in acest mod, decat sa ma chinui mult timp cu trei pale facute individual... Mie unul imi ajunge chinul realizarii unei asemenea pale.
Si ca vorbim de matrite din fibra de sticla, am vazut undeva pe net (o sa caut din nou, poate gasesc acel site) ca un american face pale clasice de turbine folosind astfel de matrite.

Pentru ctotth: Voi incerca sa fac pozele la dimensiuni mai mici.
0

#122 Useril este offline   Daktari 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 95
  • Inregistrat: 23-December 03

Postat 14 January 2007 - 02:59 AM

WOOOOWWW !

Si eu care cautam ca prostu' specialisti prin alta parte... erau toti aici sub nasul meu.
Am citit cu atentie tot ce ati scris aici. Sunt multe de invatat si ma bucur ca am de la cine.
In primul rand vreau sa va uitati la asta si sa-mi spuneti ce credeti:
OARE SA FIE ADEVARAT ?
Energia de punct zero ma preocupa de mult timp, si cred ca ea este cheia independentei energetice "off grid" dar oare sa se intample chiar acum ? Ceea ce spun irlandezii astia este perfect plauzibil, si anumite materiale, mai ales magnetii permanenti sunt "robinetul" infipt in marea de energie din subspatiu, iar ei trebuie sa fie cheia spre "energia ieftina si inepuizabila"

Dar sa revin cu picioarele pe pamant. M-am gandit si eu la o turbina eoliana, nu pentru a incarca baterii scumpe si ineficiente ci pentru a preincalzi sau chiar incalzi apa pe timpul lunilor mai reci. Cred in punctul de vedere al lui ctotth care era de acord ca o turbina eoliana destul de mare produsa in varianta DIY , care poate incalzi o rezistenta electrica este o varianta destul de bun simt si eficienta din punct de vedere material. Sa obtii curent electric de inalta calitate cu care sa functioneze aparatele din casa este destul de costisitor si dificil cu o eoliana (invertoare, baterii, etc.) iar de panouri fotovoltaice sa nu mai vorbim! Sunt extrem de scumpe, ineficiente si nu vor returna niciodata cata energie s-a consumat la constructia lor. Intr-un loc izolat pot fi singura posibilitate alaturi de eoliana si baterii, dar intotdeauna solutia va fi extrem de scumpa.
Cand ma uit la preturile eolienelor de fabrica nu pot sa cred decat ca sunt facute ca sa iti iei gandul de la ele!
Solutiile lui Hugh Spigott sunt grozave, bine documentate si si-au dovedit functionalitatea. Materialele nu sunt atat de scumpe si inafara de magnetii de nyobium se gasesc la noi. Cred ca o varianta de 3000 W este un echilibru ideal intre ce imi trebuie mie si problemele constructiei si amplasamentului. Una de 5000 W ar fi si mai buna, dar cred ca ar complica prea mult lucrurile.


Am luat o bucata de pamant de 5500 mp (2E/mp) la 10 km de Baia Mare si vreau sa-mi fac o casa din busteni acolo, super izolata si (aproape) independenta energetic. (de aproximativ 160 mp). Iernile sunt destul de lungi la noi si necesarul energetic pentru incalzire si apa calda este destul de mare.
Primul si primul lucru care trebuie facut dupa parerea mea, in drumul spre independenta energetica este sa faci in asa fel incat sa pierzi cat mai putina energie. Aici vine izolatia, ERMETIZAREA casei (foarte important, pentru ca aerul cald fuge foarte repede cum gaseste o crapatura in structura casei. Ermetizarea implica si existenta unui sistem de ventilatie cu recuperarea caldurii din aerul viciat (sunt pompe de caldura care extrag caldura din aerul viciat si o redau aerului proaspat sau incalzesc apa cu ea). Doar apoi vine producerea de caldura pentru incalzire si apa calda. Am facut niste calcule pentru a afla care metoda de incalzire este mai ieftina. Am calculat pretul KWH de caldura obtinut din mai multe surse. (fara a include investitiile initiale). Iata ce mi-a iesit: gaz metan: 0.120 ron ; electricitate ( tarif monom cu defalcare pe intervale orare de la 22 la 7) = 0.146 ron ; lemn umiditate 20%: 0.040 ron (inclusiv taierea lemnului necesar) ; peleti : 0.120 ron porumb: maxim 0.110 ron brichete: 0.120 ron. Pompa de caldura sol apa cu COP 4: 0.036 ron (numai noaptea) sau 0.065 ron (tarif normal). Desi teava de gaz trece pe la poarta am zis ca in ruptul capului nu-mi pun gaz. Chiar ca s-ar duce autonomia de rapa. Curentul l-am pus deja anul trecut si m-a costat incredibil de putin, datorita faptului ca mi-a trebuit un singur stalp.
M-am gandit ca la inceput, pentru un an cea mai buna metoda ar fi o incalzire clasica, cu calorifere si ventiloconvectoare alimentate dintr-un boiler tip tanc in tanc, cu rezistenta electrica de 6kw si inca doua serpentine, una pentru panouri solare iar alta pentru un viitor cazan pe lemne/peleti/porumb sau o pompa de caldura. Boilerul de 500 l va juca si rol de acumulator de caldura. Panourile solare bine dimensionate pot oferi apa calda in proportie de 60-70 % pe an. Acestea se vor amortiza in maxim 3 ani. In regiunea noastra nu se justifica folosirea panourilor solare si iarna, asa ca voi lua din cele mai ieftine si mai putin complicate. (NU cu tuburi vidate). In primul an incalzirea va fi strict electrica prin rezistenta boilerului. Astfel voi sti mai sigur necesarul de energie pe an si pot dimensiona cazanul pentru lemn/peleti mai bine.
O varianta este si grupul co-generator de care ati povestit si care pare foarte interesant, mai ales ca poate fi construit dintr-un motor diesel mai vechi si sa mearga cu ulei de floarea soarelui. Dar deocamdata nu am toate cifrele, pentru a stabili o cota de eficienta corecta. Are cineva idee unde as putea gasi documentatie pentru asa ceva ?

@ lucris:
Proiectul turbinei tale eoliene este foarte interesant, dar constructia pare prea complicata pentru un amator, daca nu o mai simplifici putin. Pierde foarte mult din eficienta daca palele nu le faci profilate ci doar plate ? Iar daca sunt plate sunt mai eficiente sau nu decat un rotor clasic ( ca al lui Spigott de exemplu) ? Oricum, daca cifrele pe care le dai sunt corecte atunci chiar ca ai dat lovitura si Betz poate sa-si roada unghiile. Se spune ca unde se termina matematica incepe credinta (nu neaparat in divinitate) si istoria este plina de surprize "stiintifice". Asa incat mi-a placut cand ai spus ca habar nu ai de unde ies acele masuratori care frizeaza bunul simt stiintific. Important este sa crezi in ele si sa-ti dezvolti inventia.
"All great truths begin as blasphemies" - George Bernard Shaw (citat de site-ul Steorn)
Doctoru de oase, voi sa nu le rupeti, chiar daca el le coase !
0

#123 Useril este offline   ctotth 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 23 January 2007 - 03:47 PM

Salut Daktari,

Vad ca te-ai documentat cu preturile la diverse tipuri de energie, poti sa dai exact preturile si puterile calorice ale combustibililor respectivi? (gaz, porumb, rumegus, lemne, brichete, peleti, etc..)

-----

Despre zero point energy se poate spune ca deocamdata energia extrasa (fara tagada) este zero.

-----

Cu centrala eoliana pentru incalzire e mai dificil. Kilowatii aia nominali sunt dati pentru viteze mari ale vantului si variaza cu cubul valorii vitezei. Adica daca la 10 metri pe secunda (36km/h) scoate 3200 watt, la 5m/sec va da de 8 ori mai putin, adica 400 - chiar daca centrala e data ca fiind de 3 kwatt.

In Bucuresti de exemplu vantul a atins 10 metri pe secunda intr-o singura zi in multe luni - acum cu furtuna aia de prin europa..

E mult mai sigur ca in primul an, cand oricum ai destula bataie de cap cu constructia casei, sa-ti pui unul micut, de 1 metru, doar ca sa vezi ce poate scoate la dimensiunea asta si sa extrapolezi cat e nevoie sa fie mai mare unul care sa-ti ajunga.

Cel mai sigur e sa investesti in izolatie ca lumea si atunci o soba pe lemne cu consum redus care sa incalzeasca si apa intr-un rezervor s-ar putea sa fie suficienta. Iarna cand oricum trebuie sa incalzesti spatiul, partea din energie necesara pentru apa calda contribuie mai putin la costul total, mai ales daca ai un recuperator de caldura pe scurgerea apai si astfel multa caldura din apa ramane "inauntru".

cezar

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 23 January 2007 - 03:54 PM

0

#124 Useril este offline   Daktari 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 95
  • Inregistrat: 23-December 03

Postat 27 January 2007 - 09:42 PM

@ ctotth...

Valorile puterilor calorice ale diferitilor combustibili variaza putin in functie de diferite surse. Iata cateva:
gaz metan : 35000-37700 kj/ m3 = 1.1 ron
porumb (12 % umiditate): 16200 kj/kg = 0.5 ron/kg
lemne (variabil cu umiditatea): 15000-18500 kj/kg = 90 ron/m3 densitate: 800-900 kg/m3
peleti: 18000-20 000 kj/kg = 70-100 euro/tona
brichete: 19000-19500 kj/kg = 50-60 euro/tona

Bineinteles, arderea acestora se face cu randamente diferite, de aceea preturile calculate/ kwh pot fi variabile.
Doctoru de oase, voi sa nu le rupeti, chiar daca el le coase !
0

#125 Useril este offline   ctotth 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 28 January 2007 - 05:52 PM

Daktari, mersi de informatii. Nu stiu celelalte dar porumbul la noi a crescut cu vreo 50% in ultimul an.
0

#126 Useril este offline   Daktari 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 95
  • Inregistrat: 23-December 03

Postat 28 January 2007 - 08:35 PM

ctotth...

Pretul la porumb l-am luat de pe net, de la oferte... era si mai putin, 0.25-0.30 ron, dar in cantitati foarte mari.
Pret destul de bun il are si srotul de floarea soarelui, care nu stiu ce putere calorica are, dar trebuie sa fie mare, datorita uleiului din componenta si mai ales grasimilor solide reziduale. Am sa mai caut. Pot sa fac si un experiment. Sa-i cumpar tatalui meu 100 kg de srot si sa-l pun sa faca focul cu el. Poate astfel sa faca o comparatie cu lemnul, macar aproximativa.
Oricum ideea mea este sa pun la lucru cele 10 ha de pamant arabil pe care le-am mostenit de curand. Ar fi doar interesant de aflat cat m-ar costa sa obtin o recolta de porumb de pe ele. Ce am putut afla este ca productia la hectar este de 2000-3000 kg porumb boabe. Asta ar insemna cel putin 20 t de porumb boabe. O tona ar ajunge 30-50 zile la necesarul energetic al unei case de 150 mp izolate bine. Mai mult, daca as avea o presa de brichetat, ciocalaii si cocenii uscati ar fi aur curat, dat fiind ca ei se usuca singuri. Macinati si brichetati ar fi grozavi pentru ars. Autonomie ! Pare o gluma, dar treaba ar putea fii realista. Ce zici ?
La fel, daca ar fi sa pun floarea soarelui atunci ar veni si uleiul, bun de pus in masina si generator, srotul pentru ars in centrala si plantele de brichetat. Cool, nu-i asa ? Asta da autonomie! :) ... Trebuie doar facut un calcul... Sa nu credeti ca-s bolund...
AAAA... s-ar ivi o mica problema... soarecii si sobolanii... :)

Aceasta postare a fost editata de Daktari: 28 January 2007 - 08:47 PM

Doctoru de oase, voi sa nu le rupeti, chiar daca el le coase !
0

#127 Useril este offline   ctotth 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 29 January 2007 - 12:50 AM

Interesant ce spui. Cu 10 hectare poti visa a face multe dar e bine sa te decizi ce vrei de fapt - sa-ti rezolvi problema incalzirii ori sa faci o afacere. Daca doar vrei sa te incalzesti nu cred ca ai nevoie de bataie de cap cu agricultura pe zece de hectare si toata investitia in echipamentul corespunzator.

Putem continua pe subiectul celalalt, cu alternative energetice ecologice, aici era totusi vorba de eolian. Despre afaceri agro-energetice nu stiu daca parerea mea conteaza mai mult ca a unui chibit de fotbal ca nu prea ma pricep la afaceri. Incerc totusi sa-mi dau cu parerea pe MI, aici e in plus.
0

#128 Useril este offline   Cornelius 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 41
  • Inregistrat: 27-April 07

Postat 09 May 2007 - 04:34 PM

Ce se intampla domnilor?? Moare acest subiect? Lucris, ce se mai intampla cu minunata ta idee?
0

#129 Useril este offline   Lucris 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15
  • Inregistrat: 30-November 06

Postat 11 May 2007 - 01:44 AM

Hristos a inviat!

Cer iertare pentru absenta mai indelungata... Se mai intampla, mai ales cand este foarte mult de lucru....
Pentru Cornelius: Sper ca turbina sa prinda viata asa cum trebuie si sa o introduc, cu ajutorul lui Dumnezeu, in productia de serie. Am intalnit niste oameni deosebiti alaturi decare exista premiza productiei de serie. Sper ca preturile sa fie mult mai mici decat ale unei turbine clasice de putere echivalenta.
Pentru Daktari: Turbina are un randament superior datorita trecerii din planul 2D in planul 3D.
Ideea nu este inventata de mine, ci am vazut-o prima data la cei de la Windkraftusa. Eu am schimbat formele axelor palelor si profilele aerodinamice ale palelor. Practic am cu totul alte pale. Din ce am remarcat eu, acestea au un randament deosebit. Intre timp am diversificat tipurile de pale.
Nu sunt un tip absurd si sa declar ca sunt un geniu... Cunosc eu unul numit "Geniul Carpatilor" care a ajuns la Ghencea...
Palele pot fi perfectionate mult mai mult decat am putut eu sa o fac, dar pentru asta trebuie sa existe ceva fonduri si timp.
Betz a tinut cont de randament NUMAI in planul 2D. Pentru amatorii de calcule, este interesant de calculat randamentul atunci cand se folosesc pale 3D.
Mai nou, au aparut niste olandezi cu o turbina sferica ce foloseste efectul Venturi. Japonezii au facut si ei ceva asemanator. Precum vad eu, inseamna ca ideea unei turbine sferice este buna si poate fi dezvoltata serios.
0

#130 Useril este offline   Cornelius 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 41
  • Inregistrat: 27-April 07

Postat 19 May 2007 - 11:32 AM

Felicitari Lucris! Trage tare si tine-te si cu dintii. Personal sunt "chinuit" cu construirea a doua CeEo, una cu elice cealalta Savonius .
0

#131 Useril este offline   Cornelius 

  • Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 41
  • Inregistrat: 27-April 07

Postat 20 May 2007 - 07:49 PM

Daktari,pt. magneti nyobium,umbland pe net am dat peste Euromagnet SRL din Romania ,adresa lor:www.euromagnet.net .Au catalog cu dimensiuni si preturi.
0

#132 Useril este offline   rent_rc 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 91
  • Inregistrat: 25-September 07

Postat 28 September 2007 - 12:31 AM

Din experimentele efectuate in sufleria subsonica de la INCAS:
generatorul este facut la institutul xxx

Aceasta postare a fost editata de rent_rc: 26 October 2007 - 07:04 PM

0

#133 Useril este offline   rent_rc 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 91
  • Inregistrat: 25-September 07

Postat 28 September 2007 - 12:33 AM

cu palele montate.
diametru rotorului e de xx m

Aceasta postare a fost editata de rent_rc: 26 October 2007 - 07:05 PM

0

#134 Useril este offline   rent_rc 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 91
  • Inregistrat: 25-September 07

Postat 28 September 2007 - 12:34 AM

verificare frana

Aceasta postare a fost editata de rent_rc: 26 October 2007 - 02:49 PM

0

#135 Useril este offline   rent_rc 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 91
  • Inregistrat: 25-September 07

Postat 28 September 2007 - 12:36 AM

am testat palele la diferite incidente: x,y,z grade, cu pornirea generoatorului in sarcina si in gol.

Aceasta postare a fost editata de rent_rc: 26 October 2007 - 07:05 PM

0

#136 Useril este offline   rent_rc 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 91
  • Inregistrat: 25-September 07

Postat 28 September 2007 - 12:38 AM

placa de achizitie date profesionala de la National Instruments

Imagini atasate

  • Imagine atasata: post-8-1190932717.jpg

0

#137 Useril este offline   zgr_44 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1324
  • Inregistrat: 02-February 07
  • Gender:Male
  • Location:Birmingham UK

Postat 28 September 2007 - 12:41 AM

Si....rezultatele obtinute.......???
Lucrurile sunt simple.......noi le complicam...
0

#138 Useril este offline   rent_rc 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 91
  • Inregistrat: 25-September 07

Postat 28 September 2007 - 12:42 AM

camera de comanda
frana este actionata de un servomecanism de tip winch, capul fiind modeificat, am facut unul la strung de diametru mai mic, micsorand bratul fortei, am putut actiona cu o forta mai mare pe maneta de frana.
frana este pentru siguranta, dar si pentru a mari sarcina(pentru perioade scurte de timp) , simuland un generator mai mare.

Imagini atasate

  • Imagine atasata: post-8-1190932926.jpg

Aceasta postare a fost editata de rent_rc: 28 September 2007 - 12:47 AM

0

#139 Useril este offline   rent_rc 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 91
  • Inregistrat: 25-September 07

Postat 28 September 2007 - 12:50 AM

filmulet in camera de comanda, in timpul unui experiment
filmulet
0

#140 Useril este offline   rent_rc 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 91
  • Inregistrat: 25-September 07

Postat 28 September 2007 - 12:54 AM

generatorul incarca 2 acumulatori de 12v , legati in serie.

Aceasta postare a fost editata de rent_rc: 26 October 2007 - 02:46 PM

0

#141 Useril este offline   rent_rc 

  • Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 91
  • Inregistrat: 25-September 07

Postat 28 September 2007 - 12:57 AM

Citeaza

Si....rezultatele obtinute.......???

deocamdata suntem la inceputul experimentelor, urmeaza sa experimentam cu mai multe tipuri de pale de diferite diametre, dar pana acum rezultatele obtinute sunt mai bune decat cele ale unor turbine eoliene importate de prin china, sau la mana a2-a din germania, (la aceleasi dimensiuni) pentru ca nu folosim reductor de turatie, si am eliminat o mare parte din pierderi.

rezultate mai concrete in curand :rolleyes:
0

#142 Useril este offline   Skyspy 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1501
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 01 October 2007 - 05:29 PM

Cum faceti protectia generatorului in cazul unei furtuni?ma refer la partea mecanica,prin rabatere sau punerea elicei in drapel?
A dracului dom-le cum se extinde si poluarea asta.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
0

#143 Useril este offline   ctotth 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 09 October 2007 - 05:45 PM

Skyspy, la 1 Oct 2007, 17:29, a spus:

Cum faceti protectia generatorului in cazul unei furtuni?ma refer la partea mecanica,prin rabatere sau punerea elicei in drapel?

cred ca deocamdata doar experimenteaza in tunel diverse profile la diverse incidente. Cred ca butucul permite fixarea unghiului de incidenta la diverse valori dar nu pare unul care s-ar modifica in zbor.
-----
Legat de performante versus alte turbine -
1. in tunel e posibil sa se obtina coeficienti de performanta mai ridicati decat in aer liber, mai ales daca diametrul elicii se apropie de diametrul tunelului.
2. performanta cu reductor vs fara reductor - evident ca fara reductor e mai eficient, intrebarile sunt:
- ati imbunatatit si aerodinamica?
- generatorul vostru fara reductor cum se compara la pret/fiabilitate cu celelalte?
-----
0

#144 Useril este offline   mvpricop 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1424
  • Inregistrat: 08-February 06

Postat 09 October 2007 - 06:08 PM

........

Aceasta postare a fost editata de INCAS: 26 October 2007 - 03:59 PM

Cu sau fara de motor,
Io le zbor pentru popor!

Schaum vor dem Mund,
Und Papier fuer der Fund!
0

#145 Useril este offline   mvpricop 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1424
  • Inregistrat: 08-February 06

Postat 09 October 2007 - 06:10 PM

.......

Aceasta postare a fost editata de INCAS: 26 October 2007 - 03:59 PM

Cu sau fara de motor,
Io le zbor pentru popor!

Schaum vor dem Mund,
Und Papier fuer der Fund!
0

#146 Useril este offline   mvpricop 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1424
  • Inregistrat: 08-February 06

Postat 09 October 2007 - 06:13 PM

........

Aceasta postare a fost editata de INCAS: 26 October 2007 - 03:59 PM

Cu sau fara de motor,
Io le zbor pentru popor!

Schaum vor dem Mund,
Und Papier fuer der Fund!
0

#147 Useril este offline   ctotth 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 10 October 2007 - 12:29 PM

la frana cu servo comandat electronic trebuie sa aveti grija cu starea de avarie sau de "inactivitate" a actuatorului - daca ceva merge prost si servo-ul (sau logica de comanda) se strica ce se intampla cu elicea - e franata sau libera?
Caci daca ramane libera e mare riscul ca la prima avarie de servo sa nu ai frana la nevoie.

O metoda obisnuita de franare la multe turbine mici este si punerea in scurt-circuit a iesirilor generatorului. Poti folosi un senzor de supra-curent in nacela pentru a activa frana mecanica si astfel nu mai ai nevoie de comanda separata - cand vrei sa franezi morisca doar scurtcircuitezi sau micsorezi rezistenta de sarcina - astfel frana electromagnetica va fi dublata de cea mecanica.

O alta problema e fiabilitatea - modelistii se "joaca" cel mult cateva ore pe saptamana cu servo-urile lor, pe cand o eoliana functioneaza si 24x7 - care e durata de viata estimata a unui astfel de dispozitiv? cat de bun ramane dupa 10 ani de temperaturi excesive, ploaie, ceata, viscol, inghet? Se justifica un mecanism redundant, cu doua servou-ri? Se poate detecta defectarea unuia din ele pentru inlocuire?

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 10 October 2007 - 12:36 PM

0

#148 Useril este offline   mvpricop 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1424
  • Inregistrat: 08-February 06

Postat 10 October 2007 - 04:12 PM

.........

Aceasta postare a fost editata de INCAS: 26 October 2007 - 04:09 PM

Cu sau fara de motor,
Io le zbor pentru popor!

Schaum vor dem Mund,
Und Papier fuer der Fund!
0

#149 Useril este offline   ctotth 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 10 October 2007 - 08:22 PM

ba sa traiasca si cercetatorii! tunel + senzori de cuplu si forta axiala e suficient de mult a.i. putini au sanse sa le pipaie..

Am si eu o curiozitate - in caz ca generatorul e in gol (cuplu zero) forta axiala tinde spre maxim sau spre minim? Adica fara generator elicea se comporta ca o parasuta sau ca o "gaura"?

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 10 October 2007 - 08:26 PM

0

#150 Useril este offline   mvpricop 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1424
  • Inregistrat: 08-February 06

Postat 11 October 2007 - 09:12 AM

.......

Aceasta postare a fost editata de INCAS: 26 October 2007 - 04:09 PM

Cu sau fara de motor,
Io le zbor pentru popor!

Schaum vor dem Mund,
Und Papier fuer der Fund!
0

Arata acest topic


  • 8 Pagini +
  • « Prima
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Ultima »

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro