centrale eoliene aincercat cineva sa faca una mare?
#-19
Postat 19 September 2005 - 02:49 AM
daca folositi link-ul vedeti si jucaria cumparata http://www.harborfreight.com/cpi/ctaf/Disp...temnumber=45416
ma rog, am cumparat generatorul pentru barca mea care are un inboard de 3600 rotatii dar daca ma incurajati o dau pe energie alternativa imediat. Apropo, ati vazut ce ieftin este?
#-17
Postat 19 September 2005 - 02:42 PM
Poate ca au gasit baietii o solutie, sa pastreze o turatie constanta la un ax care antreneaza generatorul de tensiune.
Cand ai zis ca era ieftin, ai glumit sau ai vorbit serios??
Aceasta postare a fost editata de Omu: 19 September 2005 - 02:44 PM
#-16
Postat 19 September 2005 - 06:12 PM
#-15
Postat 19 September 2005 - 08:01 PM
http://www.canadiantire.ca/assortments/pro...&bmLocale=fr_CA
#-14
Postat 19 September 2005 - 10:01 PM
Aceasta postare a fost editata de Omu: 19 September 2005 - 10:03 PM
#-13
Postat 19 September 2005 - 10:26 PM
generatoru zice ca-i "belt driven" deci s-or fi gandit la o curea sa i se poata adapta turatia. Dar sa scoti 10KW este cam multisor pentru o morisca de vant... iti trebuie ceva baban, la vreo 6 metri diametru si vanticel de peste 40 de km/ora
Pe moristile de vant micute sunt mai populare generatoare fara reductor cu magneti permanenti si turatie simtitor mai mica - 400-1000 rpm.
Sunt site-uri care descriu pt. amatori manufacturarea unor generatoare eoliene de ex http://www.otherpower.com/17page1.html
P.S. - vezi si pagina asta care include destule proiecte - http://www.otherpowe...power_wind.html
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 19 September 2005 - 11:07 PM
#-12
Postat 20 September 2005 - 07:41 AM
Multa bafta oricum si succes
#-10
Postat 20 September 2005 - 06:24 PM
#-9
Postat 21 September 2005 - 12:41 AM
Centrala eoliana saraca se invarte dupa cum bate vantu - mai repede sau mai incet. Nu stiu ce vrei sa faci cu curentu ala da iti trebuie ceva in plus (electronica de putere = redresor + invertor? baterii? traf?) pentru a converti balbaiala care va iesi din generator in curent utilizabil atunci cand ai nevoie de el.
In cazu in care tot ce doresti e sa incalzeasca apa intr-o oala - probabil ca generatoru respectiv cu reductor corespunzator si rotor de 10m diametru - urias! multi oameni au casele mai mici de atata - e suficient.
Generatoarele cu magneti permanenti din link-urile de le-am dat mai sus au avantajele randamentului mai bun, scot tensiuni mai mici (mai convenabile pt incarcat direct bateriile) si nu necesita conversie de turatie.
Si-s relativ usor si ieftin de confectionat cu mijloacele dintr-un atelier mecanic.
#-8
Postat 21 September 2005 - 08:02 AM
#-7
Postat 21 September 2005 - 01:14 PM
#-6
Postat 21 September 2005 - 02:47 PM
NU intelegi ca NU merge la eoliana ?
Vitezele vinturilor sunt mici in general !
Motoarele pentru eoliene sunt multipol ( 12-24 magneti ) si merg la turatii mici.
Nu se pun multiplicatoare sau demultiplicatoare de turatie !!! Este direct drive !
Pentru un raport bun ai o elice cu trei pale a 3m fiecare.
7000 sau 3500 rot la o asemenea elice este .....DINAMITA !
Ce-i drept au inceput sa apara si pe la noi ceva tornade :lol: dar...totusi...
Pe asta lasa-l la barca !
Dupa ce o sa-mi vina magnetii si incep constructia o sa-ti dau MI
Bafta
#-5
Postat 21 September 2005 - 03:52 PM
-----
Legat de numaru mare de generatoare mici - nu iese mai ieftin. De aia se straduieste industria sa le faca tot mai mari.
Cu cat e amplasata mai sus morisca cu atat dispune de vant mai puternic. Deci ca sa obtii aceasi putere cu rotoare de 2m precum unul de 10m diametru, tre sa faci 25 si sa le ridici la fel de sus. Chiar daca fiecare generator mic ar fi de 25 de ori mai ieftin (cam dificil) ar necesita 25 de turnuri de aceasi inaltime. E mult mai scump, chiar daca turnurile pot fi facute mai subtiri. Sau faci 50 de moristi mici pe turnuri micute si nu mai ai loc de ele prin curte. Dar ar arata cool.
------
Mai sare si neica Reynolds care zice ca o aripa este mai eficienta daca e mai mare plus faptu ca generatoru electric + mecanica au randamente mai mici daca-s facute mai mici.
-------
Charly - desi poate se mai fac si generatoare eoliene cu multiplicator de turatie, cam ai dreptate. Despre ce magneti si despre ce constructie vorbesti? poti da mai multe detalii?
sanatate,
cezar
#-4
Postat 21 September 2005 - 05:31 PM
#-3
Postat 21 September 2005 - 07:34 PM
Vantu e exploatat industrial numai in locuri bine amplasate, dupa ce s-au facut masuratori. Cam 7 m/sec medie anuala e minim ca sa merite o centrala industriala.
Exista si centralele mici individuale de pana in 10kW, da-s mai putin raspandite pentru ca "langa casa" e disponibil mult mai putin vant.
Daca poti face cu 2000EUR ceva care in EU se da cu 18000, poate ca merita s-o vinzi decat sa o instalezi la tine acasa. Diferenta e asa de mare ca merita sa o cari cu papucu si sa o instalezi direct la frantuz in curte.
cezar
P.S. puterea respectiva - de ex. 5kW - este cea nominala, care in f. de producator poate fi specificata la diferite viteze ale vantului - 10, 11 m/sec sau mai mult - care de obicei sunt mult mai mari decat media vantului intr-o regiune. Adica aia 5 kW sunt putere maxima a generatorului atinsa abia la un vant de 35-40 km/h sau mai mult
Deci de ex. daca intr-un loc ai o medie anuala de 5 m/sec (destul de ridicat pt. Romania), morisca cotata cu 5kW la 10m/sec va genera o putere medie de opt ori mai mica = 0,625 kW adica vreo 5500 kW-ora intr-un an.
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 21 September 2005 - 07:54 PM
#-2
Postat 21 September 2005 - 08:34 PM
#-1
Postat 21 September 2005 - 11:27 PM
Mersi de aprecieri dar bruma de cunostinte am dobandit-o din pasiune, nu-s de profesie. Nu am proiectat cap-coada asa ceva si nici nu am calculat vreodata un deviz pana la ultimu surub, da te pot ajuta cu unele calcule, informatii si surse de informatii.
Exista site-uri si chiar carti cu diverse proiecte amatoricesti - Do-it-yourself - care contin informatiile necesare pentru realizarea si dimensionarea unui astfel de proiect.
Poate pot veni cu unele idei pe tema asta, daca vrei discutam pe email sau la telefon.
numai bine,
cezar
Postat 23 September 2005 - 02:57 PM
Eu sunt electronist de prof si lucrez in domeniu de ceva mai mult timp. (doar cam...30 si ceva de ani :D )
In general dezvol sisteme pe baza de microcontrolere.
Sunt un mare pasionat de sisteme "inteligente" pt casa si deja am citiva ani, impelemntat acasa, un sistem de smath home.
In prezent studiez creerea uni sistem complet de energie alternativa. Din cauza preturilor mari de afara am ineput proiectarea tutor device-urilor aferete ( generator, eolian+panouri, sistem incarcare acumulatori, gen, cc-ca 220V/50Hz, sist. supraveghere resurse si comutare automata etc. )
Sistemul este mult mai complex decit se poate povestii.
Pt gen. eolian am un proiect de 3-5KW. Am comandat magnetii din paminuri rare :D si in iarna asta-l dau gata. Rototul este de 6M si vreau sa-l fac cu pas variabil comandat de uC. Un asemenea generator poate asigura nevoile generale intr-o gospodarie ( casa ; vila ). Daca se termina acumulatori ( si mai ale pentru consumatori mari ) se trece automat pe sistemul conventional ! dar...ia gindeste-te : omu consuma cel putin trei becuri de 100W pe seara min. 4h. Asta face 1.2KW. Asta este consumul cel "mare", consum zilnic, care trebuie acoperit ! ( plus TV, computer, etc. ) Masina de spalat o pui 1/samtamina si nu o sa fie o mare nenorocire dac ia ceva si de la reteau conventionala.
Deci...acoperi "merile" nevoi si retul de la retea = amortizare rapida investitie, doar cu un gen. eolian si 1-2 panouri. Mai sunt resurse pentru apa...etc dar asta este o alta poveste. Un sistem BINE gindt facr TOTI banii !!!
Bafta si mai vorbim
Postat 23 September 2005 - 05:51 PM
Ma bucura sa vad ca sunt oameni care se implica serios in treaba asta.
Eu am totusi urmatoarea nedumerire - soarele nu lumineaza noaptea, iar vantu e mai vioi in miezu zilei si poate in miezu noptii. Dimineata si seara de obicei e mai slab. Deci cel mai frecvent seara becul trebuie aprins din acumulator.
Acumulatoru de cate ori poti sa-l reincarci - 500-600 de ori? unu de 45Ah stocheaza cam 12V * 45 = aproximativ 500 Watt-ora, sau 0,5 KWh per incarcare, si vreo 250-300 KW-ora in toata viata sa. Si cam cat costa? - cel putin 30 de dolari.
Socoteala iese ca numai ca sa bag si sa scot curentu din acumulator ma costa 10centi /KW-ora.
Pe factura imi vine acelasi kilovat ora cam la acelasi pret - 2700 de lei - chiar ceva mai ieftin.
Lasand la o parte pretul generatoarelor, electronicii - nu-mi dau seama cum sa fac un sistem care baga curentu in baterii, apoi il scoate si sa fie si mai ieftin ca renelu.
cezar
Postat 23 September 2005 - 07:03 PM
Daca reusesti sa faci in asa fel incat ( cu sursa de energie neconventionala conectata intr-o priza din casa ) contorul de la Renel sa indice doar diferenta dintre energia totala si cea adusa de sursa neconventionala atunci esti deja milionar. Cazul ideal ar fi ca atunci cand producem mai mult decat consumam sa se roteasca invers...deci sa "inmagazinam" in sistemul national. Nu stiu daca contorii nostri permit asa ceva. Dar ar fi bine si daca il oprim sau macar il incetinim....
Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 23 September 2005 - 07:04 PM
Postat 23 September 2005 - 07:46 PM
Se poate si asa ?, la 23 Sep 2005, 19:03, a spus:
Daca reusesti sa faci in asa fel incat ( cu sursa de energie neconventionala conectata intr-o priza din casa ) contorul de la Renel sa indice doar diferenta dintre energia totala si cea adusa de sursa neconventionala atunci esti deja milionar. Cazul ideal ar fi ca atunci cand producem mai mult decat consumam sa se roteasca invers...deci sa "inmagazinam" in sistemul national. Nu stiu daca contorii nostri permit asa ceva. Dar ar fi bine si daca il oprim sau macar il incetinim....
La contoare mai vechi ar merge treaba bine dar nu vad cum poate sincroniza sursa proprie cu reteaua nationala. In schimb contoarele noi , unele sunt prevazute cu clinchet pt blocare in sens invers a discului iar altele sunt care inregistreaza intr-un singur sens indiferent in care parte se invarte discul..
Este totusi posibil folosirea numai a diferentei de putere la aparate unde putem redresa tensiunea(rezistente , o parte din aparate electronice). In acest caz nu este necesara sincronizarea generatorului cu reteaua nationala.
Postat 23 September 2005 - 08:24 PM
Sir_Vaska, la 23 Sep 2005, 19:46, a spus:
CC....convertizor CA sincronizat cu frecventa instantanee a retelei.....
I-am lasat si lui " un pic " de munca. Chiar vrei sa se imbogateasca fara transpiratie? :D
Postat 23 September 2005 - 08:52 PM
exemplu ar fi mai costisitoare sau nerentabila) ar fi mai greoaie datorita inaccesibilitatii locului.Ar putea functiona si ca o rezerva de producere a curentului daca
se aplica deja metoda generatoarelor pe benzina sau motorina.Deci asa cum am spus numai in cazul de exemplu unor statii meteorologice din virf de munte
sau ceva similar pe plan militar.
Am o carte care descrie construirea unei centrale eoliene de 5kw care s-ar ridica cam la valoarea de 4000 de euroi.Daca nu pui la socoteala uzura elicei si a
reductorului care normal ar trebui si ele reparate din cind in cind si calculezi numai valoarea acumulatoarelor cam 10 la numar care trebuie schimbate la 5-6 ani
(cam 150 euroi bucata) cred ca ti s-ar amortiza cheltuiala cam in 30-40 de ani.
@ Se poate si asa?Sistemul ideal e cel propus de tine.Insa si aici intervine un aspect.Sa-ti dau un exemplu:Am in vecini un tzaran care are 200 de vaci.Si ce s-a
gindit el sa faca avind atita kkt de la ele?O instalatie de biogaz.Si cu biogazul antreneaza un motor vechi de opel legat la un generator care produce cam 15-20
de kw.O parte din curent il foloseste pentru nevoile proprii si restul il livreaza in reteaua nationala.Ei aici e aici.Renelul austriac il plateste numai cu un sfert din
pretul unui kw pe care el il vinde la populatie.
Cam asa ceva cred ca s-ar intimpla si cu un curent produs de o centrala eoliana si livrat in reteaua nationala din Romania.Ca n-o fi renelul romanesc mai prost ca
cel austriac :D :D :D Deci concret ar trebui sa produci cu mult mai mult decit consumi poate de 2-3 sau 4 ori ca si in Austria.Deci eoliana ar trebui sa livreze in
jur de 10-15kw cred eu avind in vedere ca functioneaza intermitent si nu tot timpul la randament maxim.
Un alt aspect important al unei centrale eoliene este sistemul de protectie in caz de furtuna.La sistemele mai mici se aplica un dispozitiv care rabate intreg
rotorul la orizontala coeficientul de rezistenta aerodinamica micsorindu-se considerabil.La sistemele mai mari de citeva sute de kw se pune pasul elicelor
in pozitia "drapel".
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
Postat 23 September 2005 - 10:16 PM
Da, pe-aici se pare ca-i altfel. Si ne miram ca nu-si ciopleste taranu eoliana daca nici cu vanturile de la vaci nu se procopseste..
De aia imprastie nemtii cu kkt omenesc pe ogoare ca ala de la vaci l-au valorificat. Era sa lesin cand am trecut cu masina pe langa unele campuri. Cred ca eolienele alea gigantice de au umplut toate dealurile pe-acolo sunt de fapt niste ventilatoare cu care se chinuie sa alunge mirosu.
Postat 25 September 2005 - 06:44 PM
Charly, ma intereseaza proiectul tau in conditiile in care nu ai resurse si pot interveni constructiv. Am un "doctor" care tot zice ca-mi face generatorul minune..... ceva cu un rotor in stea si asha mai departe. I-am cumparat o multime de magneti "neodmium" parca, la un pret cu adevarat prohibitiv. Sunt in afara subiectului electric/ electronic si ma cam simt inselat in ashteptari. Deocamdata nu am rezultate concrete dar am o idee fixa. Trebuie sa fac o centrala eoliana, cel putin. Daca ma poti ajuta ar fi extraordinar
Postat 25 September 2005 - 07:10 PM
Centrale hidro, nu eoliene !
Si la noi se poate! :) Treaba cu "pompatu' energiei" in sistemul energetic national !
La noi, exista aductiuni de apa, cu multa energie cinetica, ce produc energie electrica cu microhidrocentrale, si cu contractele aferente, se compenseaza energia produsa si contorizata, evident!
Sunt si situatii de persoane fizice, care produc energie electrica, cu resurse micro-hidro, da' nu-si bat capu' sa "pompeze" in sistemul national, energie electrica! Consuma cat incape! Intr-o veselie! Merg becurile non stop!
Stima,'
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
Postat 25 September 2005 - 08:08 PM
@Ctoth, zicea ca numa' prin unele State, se poate! :) Merge si la noi, totusi!
Stima,
PS: Nu-i de gluma cu inundatiile! Doamne fereste!
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal