OcsiRC, la 19 December 2014 - 09:10 AM, a spus:
Ceva de genul ce se vede mai jos :
In principiu ma descurc si cu ce am acum:
- pornind de la un fisier .dat pot sa obtin un .dxf pentru profilul respectiv, pe care pot a il scalez (pe doua axe, cu aceasi valoare sau valori diferite) si sa il copiez / mut dupa pofta inimii pe planul .dxf
- am un alt programel trial care imi scoate un fisier .dxf cu o nervura pornind de la un profil ales si cu ceva elemente in plus (pot adauga "sheeting" de o anumita lungime si grosime lonjeroane la care specific dimensiunile si unde sa fie pozitionate, gauri, elemente pentru LE si TE ..tot felul de elemente ajutatoare)
Problema mea apare la "integrarea" tuturor bucatelelor intr-un fisier pentru taiere la laser:
- cum sa "curat" fisierul .dxf de toate elemntele in plus (in principiu pot fi lasate acolo ca nu cer de mancare ba chiar ajuta, conturul exterior in afara sheetingului si lonjeroanelor poate fi folosit pe post de template pentru verificarea acuratetei executiei profilului) dar pe de alta parte asta mareste dimensiunile de taiere laser si deci timpul de executie si costul
- cum sa "automatizez" executia aripilor "trapezoidale" (trecerea gradata de la nervuri de 10" la cele de 8"... sa zicem ca fac treaba asta pentru un segment de 50 cm si vreau nervuri din 5 in 5 cm, deci vor fi 11 nervuri, cea mai mare de 10 inci si cea mai mica de 8 inci...celelalte ies cu zecimale rau de tot :). Si treaba e si mai imbarligata daca vrei aripi eliptice.
E intr-un fel mai usor sa faci template pentru nervurile de capat, pui balsa intre ele si bagi rindeaua de balsa...dar pe de alta parte din experienta de saptamina trecuta in care am montat 1.8 ml de D-boxuri compozit + nervuri+ carbon strips + platbanda pentru TE e mult mai usor sa lucrezi cu nervurile taiate la laser decat cu cele manufacturate (elementul de precizie necesar nu este neaparat la profilul nervurii ca poti sa-l mai aduci din cutter si smirghel ...ci la precizia de taiere a nervurii in zona lonjeronului, o zecime de mm in zona aia se transforma in abatere de mm la varful nervurii la asamblarea pe platbanda). Asta cel putin in tehnologia folosita de mine pina acum, lonjeron unibloc si nervuri sectionate in zona lonjeronului.
E frumos sa lucrezi balsa manual (de fapt de asta ne-am apucat de construit si nu raminem limitati la "spume") ... dar trebuie sa ne cunoastem limitele si sa vedem unde putem imbunatati. Si daca vrei o aripa performanta si o contructie foarte precisa musai taiere la laser.
Aceasta postare a fost editata de ender67: 19 December 2014 - 01:08 PM