wabo1, la 23 March 2014 - 08:26 AM, a spus:
Ramane de reglat chestia cu inaltime si aerofotografie. Ultimul dupa caz pentru ca cred aerofotografiere este reglementata deja in alt loc si nu are ce cauta aici.
Interpretarea de textul mai sus (citat) ar permite si FPV pentru ca tot este controlat de sol si specificarea de cimp vizibil este sufficient sa nu ermite zbor autonom in afara de regiune specificata.
Mai departe propun o perioda de proba in care inaltimea sa nu fie specificat de cit prin cimp vizibil si spatiu G dupa care prin consultare cu alte ramuri de aeronautica se va fixa daca poate fi lasat asa sau trebuie restrictionat in mod specific. In functie de evenimentele petrecute in perioda asta sau intersectariilor problematice. Din cite stiu eu pana acum nu au fost evenimente nici in cazuri unde ULMuri au depasit limitele permise pe alocuri.
Vreau sa mai mentionez ca numarul de zboruri efectuate ale aeromodelelor este mult superior ale altor ramurilor si acidentele problematice din cite stiu eu practic sint zero in comparatie cu evenimente cu ULM si zbor liber unde exista pana si evenimentele fatale.
Trebuie tinut cont ca nu poate fi sarcina aermodelistiilor sa asigura si sa balanseze neresectarea reguliilor din alta parte. Aici vorbesc si ca si practicant si spectator ocazional de zbor liber si de ULM. Mai ales la ULM este foarte usor se vezi ratarile foarte comune si parca aceptate. Nu poate fi sarcina aeromodelistiilor sa cedeze preventiv fata pozibilor ratari ale altor hobbyuri aeriene. Nu exista nici drept de a incalca reguli si nici drept de prioritate nici in alte tari.
Eu vad in limitarea aermodelistiilor crearea unui precedent de intimidare unei majoritatea practicantiilor a sportului aerean in scop recreativ ce trebuie combatut cu toate fortele, si daca sa poate cu o singura voce.
Subscriu !